Dodaj do ulubionych

nie na temat

29.09.08, 19:32
Słuchajcie moze ktos zana jakąś fajną stronkę o nowofunlandach, może
ktoś zna rase, może kiedyś miał takiego psa będę wdzięczna,może
znacie jakąs dobrą hodowlę

Wiem ,ze to nie to forum , ale moze ktoś wie strasznie trudno o
wyczerpuąca informacje,a psy niesamowicie fascynujące.
Obserwuj wątek
    • martuskownik Re: nie na temat 30.09.08, 15:19
      No więc ja opiekuję się Niufkom. Niestety to Niufa bezrodowodowa kupiona w taki
      a nie inny sposób przez nieświadomość właścicieli i przebiegłość handlarzy. W
      tej chwili już Właściciele są uświadomieni przeze mnie i więcej błędu nie popełnią.
      Nie mniej jednak fakt faktem rasa przecudna! Jeśli miała byś jakieś konkretne
      pytania to postaram się odpowiedzieć bo sporo czasu z Juti spędzam.
      Pozdrawiam
      • 16maj1 Re: nie na temat 30.09.08, 15:28

• 16maj1 Re: nie na temat 30.09.08, 15:33

• martuskownik Re: nie na temat 30.09.08, 20:57
            Jeśli to nie problem to może odezwij się do mnie na gg 2848178 a powiem co tylko
            wiem i pomogę jak tylko umiemsmile Jeśli kontakt przez gg to nie problem
            oczywiście. Jeśli jednak wolisz tu to zacznę pisać tu. Czekam więc na Twoją
            wiadomość, pozdrawiam.
            Marta
            • 16maj1 Re: nie na temat 30.09.08, 21:18
              Jeśli mogę to wolałabym na forum. Może to dziwne ale nie mam
              zainstalowanego gg.
        • martuskownik Re: nie na temat 30.09.08, 21:58
          Nie ma problemasmile więc już piszę co tylko mogę

No więc Niufcia którą się zajmuję to pies rodziców mojej połówki. Niestety
          kupiony jako rasowy bez rodowodu i dlatego bo to kudłata kulka była i sprzedawca
          mówił że dla takiej rodziny będzie oksad no ale tego nie zmienimy ale Właścicieli
          już uświadomiłamsmile

Juti (bo tak ma na imię Niufica) jest psiakiem ciekawskim ale leniwym. Tak więc
          wybudzona w środku nocy jest zamulona jak człowiek ale mimo tego w razie
          przyjścia obcych czujna i budzi się bezproblemowo.

Jest to psina którą zaczęli prowadzić ludzi nie mający za wiele pojęcia o
          psiakach, więc tu plus dla Psicy że i Ona zachowywała się jak należy.

Ja zaczęłam z Nią swoją pracę i mogę powiedzieć że jest to cwana bestiawink uczy
          się w mig mimo że pracę zaczęłam z Nią jako z psem już ponad rocznym. Co więcej
          pracować uwielbia- ciekawi ją nauka a ja osobiście jestem zwolenniczką klikera
          który w Jej wypadku sprawdza się idealnie.

Co do agresji to musimy pamiętać że każdy pies jest inny i mimo obiegowej opinii
          łagodności np Labów trafiają się osobniki o dominującym charakterze mimo dobrego
          zachowania. Jutka mimo nieporadnego prowadzenia jest psem spokojnym. Na obcych
          reaguje kilkukrotnym szczeknięciem ale wprowadziliśmy zasadę że przysługuje Jej
          szczek i obwąchanie- potem jest ok. Sytuacji obcych bez właścicieli nie było
          okazji sprawdzić.

Co do temperamentu to w domu Jucia jest śpiochem, po dworze nie prowokowana do
          zabawy po prostu sobie tupta, ale zaproszona do biegania to wulkan energiiwink
          Taki galopujący czarny kulek sierści z uśmiechem na pyszczku- tak dosłownie wygląda.
          Jutka ogólnie sprawia wrażenie kudłatego leniwca w domy ale przy nadarzającej
          się okazji biega jak się da. Nie wiem czy i jak mogę porównać ją do Laba. Sama
          mam Goldenkę i jest to psina w domu śpiochowa, ale zaproszona do zabawy owszem a
          i chętniewink na dworze może nie tornado ale pracować uwielbie. Moja Baja
          (Goldzica) ma ogólnie nie Goldeni chratkertongue_out nie dość że lubi rządzić to jeszcze
          jest ustatkowana- taka czasem apodyktyczna damulkawink

A wracając do Jutki to mieszka w domu z ogrodem. Podczas nieobecności
          właścicieli czas spędza na dworze. W przypadku zagrożenia burzy lub okresie
          fajerwerkowym z powodu strachu ma swój piękny kojec z cieplutką budą w której
          czuje się bezpiecznie i tam wtedy jest spokojna. Caaaałą resztę dnia spędza w
          domu z właścicielami i miziać ją można ile popadnie- no po prostu bez ograniczeń.

Co do posiadania Laba i Niufa to mnie wydaje się że każdą mieszankę przy dobrym
          prowadzeniu obu sztuk można stworzyć i będą się czuć w swoim towarzystwie
          komfortowo.

Co do mankamentu Wodołazów to jest to ich "zapach". Te psy rzeczywiście go
          posiadają. Nie jest to nic tragicznego oczywiście ale jest. Mówię to na
          podstawie nie tylko swoich opinii.

Jeśli chodzi o sierść- grubaśny podszerstek i futro wymagające czesania bo
          zaniedbać jest je naprawdę łatwo a potem to puszka pandory. W tym aspekcie
          naprawdę wymagają poświęcenia i czasu.

Również urzekła mnie ta rasa mimo że Juti jest niestety ze źródła takiego jak
          pisałam. Efektem tego jest na pewno nawracający problem z uszami, ale to
          rozwiązujemy na bieżąco. O ironio! Wodołaz któremu nie mogą zamoknąć uszyuncertain no
          ale tak jak pisałam niestety tu uczymy się na błędach które pozwalają popełnić
          ludzie czekający na nieświadomych...

Nie wiem co mogę jeszcze napisać bo z tymi psami jak i każdymi innymi trzeba też
          pobyć by móc je poznać jakie naprawdę są. Ja trochę już w Nich siedziałam
          rozważając kupno Goldena- zanim do tego doszło kandydatów było trzech: Goldek
          (10 lat temu mało popularny w Polsce), Niuf i Berneńczyk. Ze względu na mniejsze
          gabaryty Goldziaków a ja kupując psa miałam lat 13/14, padło właśnie na Nie
          czego nie żałuję bo to również rasa wspaniała i niestety popularna przez
          niekoniecznie prawdziwe charakterystyki.

Na chwilę obecną to chyba tyle...smile mam nadzieję że choć troszkę pomogłam

Pozdrawiam, Marta
          • 16maj1 Re: nie na temat 30.09.08, 22:08
            Dzięki wielkie, będę dalej szperać, kto wie moze w przyszłości się
            zdecyduję.

Ale wygląd mają niesamowity, cuda wielkie sierściowe kule.

Oglądałam filmik z wystawy i tam cuda wykąpane , wyczesane, az
            chciało sie przytulić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka