Dodaj do ulubionych

guzek hiperechogeniczny

05.02.14, 14:43
Prawy płat jednorodny, obj. 2ml. Objetość lewego płata 28ml, w części środkowej hiperechogeniczny guzek ze zwapnieniem 40* 38* 24 mm. Błagam o rozszyfrowanie tego.... Moja mam zmarła w sierpniu 2013 roku prawdopodobnie na raka tarczycy, a teraz ja...sad
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: guzek hiperechogeniczny 06.02.14, 10:04
      Spokojnie, potrzebna dalsza diagnostyka
      Część z nas np. Hashimotek ma również guzki. Objętość tarczycy dorosłej kobiety 13-18 mililitrów, u Ciebie widać jeden płat malutki, jakby w zaniku, a drugi sporo powiększony. Potrzebne będą:

1- badania hormonów tarczycy Ft4 i Ft3 oraz TSH (to możesz zrobić sama jeśli na endo czekasz np 1/2 roku)
      2- badanie przeciwciał a-TPO, a-TG, TRAB
      te poniżej tylko lekarz może skierować
      3- pewno będziesz miała biopsję a być może:
      4- scyntygrafię

ile masz lat? Czy kiedykolwiek wcześniej badałaś tarczycę? USG do porównania, inne wyniki?
      Jak się czujesz? Jesteś bardziej nadpobudliwa czy ospała?
      Ile pn wyszło Ci w teście:
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
      • 55beata Re: guzek hiperechogeniczny 06.02.14, 13:31
        Z testu wyszedł mi wynik; 15. Narazie nie mam żadnych innych wyników badań. Jutro dopiero będą pobierać mi krew na TSH, Ft3 i Ft4, o ile im się uda pobrać, bo wczoraj im się nie udało pobrać krwi, pobrali jedynie na OB, nie mogą znaleźć mi żył i odpowiednio się wkuć. Już odpowiadam na resztę pytań, mam dopiero 27 lat, zmiany tarczycy zauważyłam dopiero niespełna 2 miesiące temu. Chciałam pójść wcześniej do lekarza, lecz nawet do lekarza rodzinnego w mojej miejscowości było się trudno dostać, gdyż był na zwolnieniu bądź to miał dyżur w szpitalu, a później już nie przychodził na dyżur do ośrodka. A i inni lekarze są na urlopach, więc kolejki do tych, którzy przyjmowali były ogromne. A odnośnie samopoczucia to nie widzę żadnej różnicy między przykładowo tą jaką byłam kilka miesięcy temu osobą, a tą jaką jestem teraz. Zawsze byłam rozgadana, i taką osóbką, która wszędzie "wlazie" i wszystko załatwi i nadal taką jestem. Wiem do czego zmierzasz, dużo czytałam na necie o tym, nie jestem ani ospała, ani ociężała, nie przytyłam też, ani nie schudłam. Tak samo jak było to samo i jest. Nie piję alkoholu, nie palę papierosów, odkąd moja mamuśka zachorowała staliśmy się dobrze odżywiać, i do tej pory utrzymujemy z mężem po śmierci mamuśki tą zasadę. Oprócz powiększonej tarczycy nie widzę większych zmian w moim życiu. Jak będę miała więcej wyników to wszystko opiszę bo już dostaję kręćka. Dodam jeszcze, że moja mama bardzo długo żyła z tarczycą. I mój brat zmarł w wieku 3,5 roku prawdopodobnie również na tarczycę, mówię prawdopodobnie bo było to blisko 23 lata temu. Pamiętam, że miał właśnie powiększoną szyję, i poszedł na operację, ale kiedyś były takie czasy, że nie można było zostawać mamom z dziećmi w szpitalu, a przynajmniej mojej mamie nie pozwolili tego zrobić. Jednego dnia został w szpitalu, na drugi dzień rano miał wysoką gorączkę i zmarł.
      • 55beata Re: guzek hiperechogeniczny 10.02.14, 09:28
        Mam już wyniki:
        TSH: 3.09 (0,25-5,00)
        FT3: 6.55 (4,00-8.3)
        FT4: 17.71 (9,0-20,0)

To są wyniki badań, plus do tego ten guzek hyperechogeniczny... Co ze mną nie tak?
    • pies_z_laki_2 Re: guzek hiperechogeniczny 12.02.14, 03:51
      Całkiem z tobą nieźle, tylko masz sporą zmianę w tarczycy i koniecznie trzeba ją zbadać.
      Ja bym pojechała do prywatnego endo, jeśli masz stracha, to może do Instytutu Onkologii? A może do przychodni, w której prywatnie przyjmują endo pracujący na co dzień w Instytucie?
      Skąd mniej więcej jesteś, dokąd ci bliżej, w W0wie mam namiary, moge podać.
      • 55beata Re: guzek hiperechogeniczny 12.02.14, 19:51
        Dzięki, jutro mam już umówioną prywatną wizytę u endokrynologa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka