Dodaj do ulubionych

JOD RADIOAKTYWNY

20.03.14, 17:11
Mój mąż wczoraj przyjął jod z powodu nadczynności tarczycy, jestemy odseparowani (ciąża+małe dziecko), mówi że dziś mu bardzo gorąco, nie mogę wyczytać nic takiego w skutkach ubocznych... czy ktoś tak miał??? czy dzieje się coś złego?
Obserwuj wątek
    • m1-66 Re: JOD RADIOAKTYWNY 20.03.14, 19:46
      Witaj
      po przyjęciu jodu chwilowo nadczynność może się nasilić ale to ustąpi po kilku dniach nie ma się czym martwić smile
      Lekarz nie poinformował że mogą być takie skutki ? ja tak też miałem ale lekarze mi o tym fakcie mówili poinformowali mnie również abym przez pięć dni nie przebywał razem z dziećmi / nie przytulał ich / oraz kobietami w ciąży. Przebywałem wtedy w oddzielnym pokoju ,korzystanie z toalety to zachowanie szczególnej higieny -czystości itp..... pięć dni szybko minęło i po sprawie wszystko wróciło do normy smile miałem podaną dawkę 22mCi
      pozdrawiam
    • pa-ulaa Re: JOD RADIOAKTYWNY 18.10.15, 19:01
      mam GB i jestem 7 miesięcy po jodzie radioaktywnym na początku po jodzie dostałam ostrej nadczynności dopiero niedawno przeszłam w niedoczynność a od trzech tygodni mam wyniki przy Euthyroksie 88 w końcu w normie. Pani doktor skierowała mnie teraz na usg aby zobaczyć jak wygląda po jodzie i wyszło że jest już bardzo malutka (wspomnę jeszcze że miałam operacje 10 lat temu gdzie zostawiono małe kikuty-po oprecji super bez leków aż do teraz do marca 2015 kiedy nastąpił nawrót) ale nie to mnie martwi bo to zrozumiałe tylko to że jest nadal bardzo przekrwiona -silny stan zapalnysad Czy ktoś z Was tak miał czy to znaczy że jod nie zadziałał mimo tsh świadczącym o niedoczynności? wizyte mam dopiero za miesiąc i cholernie się martwię sad
    • muktprega1 Re: JOD RADIOAKTYWNY 20.10.15, 19:29
      A jaki masz wynik TRAB, a-Tpo?
      • pa-ulaa Re: JOD RADIOAKTYWNY 26.10.15, 17:18
        teraz to nie wiem bo wizytę miałam dwa miesiące temu i wtedy byłam pod opieka szpitala Bielańskiegowięc wszystko w karcie zostawała Od jakiegoś czasu robiono mi tylko FT3 FT4 i tsh Wizytę mam za miesiąc
    • 1magdalenka Re: JOD RADIOAKTYWNY 21.10.15, 17:26
      Dlaczego uważasz że jod nie zadziałał? w chorobie GB system imunologiczny wytwarza przeciwciała które pobudzają tarczycę do nadmiernego wydzielania hormonów, podanie jodu ma zadanie zniszczenie tarczycy - wtedy przeciwciała nie mają czego pobudzać - a brak hormonów uzupełnia się np. Euthyroxem. Skoro więc weszłaś w fazę niedoczynnosci i po suplementacji hormonów masz wyniki w normie, to co Cię niepokoi?
    • pa-ulaa Re: JOD RADIOAKTYWNY 26.10.15, 17:14
      boję się ze jod nie zadziałał bo lekarz który mi robił usg stwierdził że jest bardzo mała tarczyca(ale to zrozumiałe ) i bardzo przekrwiona co świadczy o silnym stanie zapalnym tarczycy zasugerował że to na pewno nie koniec problemów z tarczycą Wizytę mam dopiero pod koniec listopada i denerwuję bo dużo przeszłam z tą chorobą sad
      • kaka73 Re: JOD RADIOAKTYWNY 26.10.15, 22:50
        Przeszukaj forum ja w zeszłym roku jak brałam czytałam o Panu który miał 2 razy podany chyba w odstępie roku i drugi raz już zadziałał.
        U mnie już po pół roku wiadomo było że zadziałał . A usg ci pokazuje? Resztki tarczycy są już zwłókniałe?
        Lekarz jednak mi przypomina, że GB się ma przez całe życie i nawet po 10 latach przeciwciała mogą zaatakować więc trzeba byc czujnym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka