Dodaj do ulubionych

elipse_a - wątek

18.02.18, 10:29
Witam, mam problem z interpretacją wyników, od kilku lat leczę się na Hashimoto, od ponad pół roku biorę dawkę Euthyroxu 61,5 w tygodniu i 75 w weekendy, staramy się o dziecko, endokrynolog na ostatniej wizycie w listopadzie ( TSH 1,10 ft4 16,59 norm. 12-22 i ft3 4,71 norm. 3,1-6,8 suplementowalam D3 4000 j. Selen i b12) kazał brać jod w związku ze staraniami i odstawić na trochę Wit. D3 i nie biorę już selenu, teraz moje wyniki trochę mnie zaskoczyły TSH spadło do 0.88 ft4 jest na poziomie 22,89% a ft3 40,56% nie bardzo wiem czy może ujednolicić dawkę na 61,5 cały tydzień i brać znowu selen czy może 75 ale nie chce dodatkowo obniżyc tsh, szczerze nie mam na to pomysłu. Czuje się ogólnie dobrze, jedyne co to ciężko mi się rano dobudzić. Macie jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: elipse_a - wątek 19.02.18, 10:32
      Pierwszw wyniki nie były średnie jak na branie tyroksyny:

FT4 45.90% [ wynik 16.59, norma (12 - 22)]
      FT3 43.51% [ wynik 4.71, norma (3.1 - 6.8)]

wyniki świadczą o tym, że już wtedy dawka byłą trochę za niska, obydwa hormony najlepiej jak są od 60% w górę (dobre wyjaśnienie jest na forum - Choroby tarczycy i hashimoto pod linkiem:
      docs.google.com/document/d/1M5JHwTx4ugJgpMluKHmq-aMi2cJsY0H_NKQYX8QQXtc/pub )

TSH spadło do 0.88
      > ft4 jest na poziomie 22,89% a ft3 40,56%

tym bardziej teraz wolne hormony są za nisko, co świadczy o za niskim poziomie tyroksyny. Śmiało możesz brać codziennie 75, to jest zaledwie o 6 więcej, więc bezpieczne podnoszenie.
      TSH - hormon przysadki mózgowej nie reaguje tak samo na syntetyczny hormon jak na swój organiczny, niestety zdecydowana większość lekarzy traktuje TSH jak wyrocznię, tym czasem to oba wolne hormony służą do określania dawki tyroksyny.
      Jest taki artykuł dr Lindbera:
      hormonerestoration.com/files/TSHWrongtree.pdf
      i mały cytacik:
      "Z badań przez niego przytoczonych wynika, że ludzie leczeni na niedoczynność tak aby TSH było w normie, cierpią zwykle (ale nie zawsze) nadal na niedoczynność tarczycy, o czym świadczą ich objawy i inne dogłębne badania typu szybkości reakcji mięśni, pracy i budowy serca, pomiar podstawowego tempa przemiany materii itp. Czyli rzeczy mierzalne, ale związane z samopoczuciem, a nie z wynikami badań laboratoryjnych. Dopiero osoby u których TSH dzięki leczeniu jest trochę poniżej normy, są w stanie mocno zbliżonym do osób zdrowych i dopiero u nich jest możliwe podciągnięcie fT4 w okolice góry normy.

Przysadka po prostu inaczej reaguje na hormon podany raz na dobę niż na hormon produkowany sukcesywnie w ciągu doby
      ."

>biorę dawkę Euthyroxu 61,5 w tygodniu i 75 w weekendy

takie nierówne dawkowanie zawsze mnie rozbraja, zadaj sobie pytanie - czy naturalna tarczyca wydziela więcej hormony w weekendy?? Absurd, na forum praktyków jesteśmy zwolenniekami równej codziennej dawki.

>suplementowalam D3 4000 j

z jakiego poziomu wit D3 wyszłaś?

>kazał (...)odstawić na trochę Wit. D3 i nie biorę już selenu,

dlaczego?? Jak najbardziej potrzebna D3 i dla kobiet w ciąży. Badałaś?? (badanie ok 2 tyg PO odstawieniu D3)
      Tutaj trochę informacji co do badania w ciąży:
      forum.gazeta.pl/forum/w,24712,146430486,146430486,interpretacja_wyniku_niedoczynnosc_nadczynnosc.html#p155813349
      selen w ciąży:
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,56562676,56562676,selen_w_ciazy.html
      • elipse_a Re: elipse_a - wątek 20.02.18, 09:17
        Jeżeli chodzi o poziom Wit. D3 z jakiego zaczynałam to było 19,39 przy norm. 30-100, po odstawieniu nie robiłam jeszcze badań. Czy selen można w takim razie suplementować przez cały rok, czy należy robić przerwy? Bo kiedyś też coś takiego usłyszałam od lekarza.
        • muktprega1 Re: elipse_a - wątek 28.02.18, 21:55
          Ja np robię przerwy - jeden miesiąc biorę, następny nie i tak w kółko smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka