Dodaj do ulubionych

odebrałam wyniki, prosze o pomoc w interpretacji

16.11.05, 20:42
Witam

Nie wiem czy to ma zwiazek, ale zaczne od tego, ze 5 miesiecy temu urodzilam
dzidziusia przez cesarskie ciecie. Do tej pory bylo wszystko ok, nawet nie
zaniepokoilo mnie to ze wypadaja mi wlosy poneiwaz co rok o tej porze mi
wypadaly. Niestety zaczely wypadac coraz bardziej. Nie dostalam jeszcze
okresu, ale karmie piersia i wiedzialam ze jak sie karmi to moze go nie byc
nawet przez 2 lata. Oto moje wyniki

TSH- 0,04
FT4 1,48 ng/dl
FT3 4,0 pg/ml

TSH znacznie ponizej normy, FT3 widze ze troche powyzej, raczej innych
dolegliwosci oprocz opisanych powyzej nie mam. Moze czasami bole brzucha.

Prosze o pomoc w interpretacji, ide rowniez do endokrynologa i zapisalam sie
na USG, ale to za jakis czas, moze znacie w Warszawie jakiegos dobrego
endok.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: odebrałam wyniki, prosze o pomoc w interpreta 16.11.05, 20:56
      Witaj!
      Masz jeszcze trochę za mało wykonanych badań.
      Jednak patrząc na TSH masz nadczynność tarczycy.
      Dalsza diagnostyka konieczna.
      Napewno powinnaś wykonać badania poziomu TPO i TG, i oczywiście USG.
      Na forum Hashimoto wielokrotnie był poruszany temat endo.
      Pozdrawiam Tess
      • asiek69 Re: odebrałam wyniki, prosze o pomoc w interpreta 16.11.05, 21:59
        a co powiesz na to www.terapia.com.pl//archiwum/pub.html?
        edition=21&authback=-1&pub=385
        • hashi-tess Re: odebrałam wyniki, prosze o pomoc w interpreta 16.11.05, 22:03
          niestety nie mogę znależć tego linku.
          Może go poprostu skopiuj.
          Tess
          • asiek69 Re: odebrałam wyniki, prosze o pomoc w interpreta 16.11.05, 22:23
            Ciąża wywołuje w ustroju kobiety istotne zmiany w układzie hormonalnym i
            immunologicznym, m.in. aby zapobiec odrzuceniu płodu z ojcowskimi
            alloantygenami. Dokładne mechanizmy immunologiczne biorące udział w tym
            procesie pozostają nadal niejasne. Od dawna znany jest korzystny wpływ
            immunosupresyjny ciąży na przebieg kliniczny chorób o podłożu
            autoimmunologicznym, takich jak choroba Gravesa-Basedowa, choroba Hashimoto czy
            reumatoidalne zapalenie stawów (1). W 1948 r. Robertson zaobserwował częstsze
            występowanie niedoczynności tarczycy u kobiet po porodzie na terenie endemii
            wola (2). Amino i wsp. (3) w 1976 r. powiązali poporodowe zaburzenia funkcji
            tarczycy z procesem autoimmunologicznym. Następne badania przeprowadzone w
            Kanadzie, Anglii i Stanach Zjednoczonych doprowadziły do dokładniejszego
            poznania tych zaburzeń u kobiet w okresie poporodowym (4,5,6). Ustalono, że
            poporodowe zapalenie tarczycy (PZT) to przejściowa nadczynność lub
            niedoczynność tarczycy o łagodnym przebiegu u kobiet w pierwszym roku po
            porodzie, z towarzyszącym wysokim mianem przeciwciał przeciwtarczycowych oraz
            niską jodochwytnością tarczycy.

Częstość występowania PZT

W latach 80. przeprowadzono wieloośrodkowe badania w celu określenia częstości
            występowania PZT. Okazało się, że w ogólnej populacji kobiet po porodzie waha
            się ona w granicach 1,1-16,7% (7) i np. zachorowalność na PZT w Tajlandii
            wynosi 1,1%, w Danii 3,9%, w Japonii 5,5%, w Szwecji 6,5%, w Anglii 16,7%
            (7,8). Rozbieżne są wyniki badań ze Stanów Zjednoczonych. Nicolai i wsp.
            stwierdzili poporodowe zapalenie tarczycy u 11,3% kobiet, natomiast Freeman i
            wsp. tylko u 1,9% (9,10). Przyczyną tych znacznych różnic mogą być czynniki
            genetyczne, geograficzne oraz zawartość jodu w diecie (7,8,10). Jod jako silny
            immunogen może wpływać na rozwój zaburzeń funkcji tarczycy o podłożu
            autoimmunologicznym, a więc również i PZT (10).

Część autorów uważa, że najczęstszą przyczyną zaburzeń funkcji tarczycy u
            kobiet w okresie poporodowym jest właśnie autoimmunologiczne zapalenie tarczycy
            (9).

Należy zaznaczyć, że zmiany typowe dla PZT mogą również wystąpić u kobiet po
            ciąży niedonoszonej, a nawet po samoistnych i sztucznych poronieniach (11).

Z badań Gorsteina i Becha wynika, że PZT częściej występuje u kobiet chorych na
            cukrzycę typu 1 (12,13). W długoterminowych badaniach stwierdzono trzykrotnie
            więcej przypadków PZT po porodzie u kobiet z cukrzycą niż u kobiet zdrowych
            (2,7%). Nasze obserwacje potwierdziły te spostrzeżenia (14).

Dane z piśmiennictwa wskazują, że PZT częściej występuje u matek, które
            urodziły dziecko płci żeńskiej, a także u kobiet palących więcej niż 20
            papierosów dziennie (7,8).

Patomechanizm PZT

Wzrost częstości występowania chorób o podłożu autoimmunologicznym w okresie
            poporodowym spowodowany jest zmianami w nadzorze immunologicznym, a przede
            wszystkim zmniejszeniem immunologicznej aktywności supresyjnej. Uważa się, że
            za rozwój PZT odpowiada istotny wzrost liczby limfocytów T pomocniczych, wzrost
            całkowitej aktywności limfocytów T w ciąży oraz wzrost miana przeciwciał
            przeciwtarczycowych (15,16). Największe znaczenie przypisuje się przeciwciałom
            przeciwperoksydazowym oraz przeciwmikrosomalnym (12,17,18). Są one
            prawdopodobnie odpowiedzialne za indukcję procesu destrukcji w komórkach
            tarczycy. Badania Jaume i wsp. (19) sugerują, że układ epitopów autoprzeciwciał
            może być wrodzony. Okazało się bowiem, że profil epitopów autoprzeciwciał
            przeciwperoksydazowych różni się pomiędzy poszczególnymi osobnikami, a jest
            niezmienny przez 12 miesięcy po porodzie.

O podwyższonej autoimmunologicznej aktywności w PZT świadczy również wzrost
            ekspresji antygenu HLA-DR w komórkach pęcherzykowych tarczycy. Najczęściej są
            to antygeny tkankowe HLA-DRA oraz DR3 i DR5 (20).

Z piśmiennictwa wynika, że poporodowe zapalenie tarczycy występuje u połowy
            kobiet z dodatnim mianem przeciwciał przeciwtarczycowych (21).

Objawy PZT

Autoimmunologiczne poporodowe zapalenie tarczycy przebiega bezbólowo i
            klinicznie manifestuje się przejściową nadczynnością lub niedoczynnością
            tarczycy o łagodnym przebiegu (8). Niekiedy niedoczynność tarczycy poprzedzana
            jest krótkotrwałą i często nierozpoznawalną fazą nadczynności (4).

Zebrane z kilku ośrodków dane wykazały pewne różnice w klinicznym przebiegu PZT
            u kobiet zdrowych i chorych na cukrzycę typu 1 (12,13,22). Okazało się, że
            wśród kobiet zdrowych objawy nadczynności tarczycy występują u 38%,
            niedoczynności u 36%, a u 26% niedoczynność poprzedzona jest krótkotrwałą
            nadczynnością. Natomiast wśród kobiet z cukrzycą u 57% stwierdzono nadczynność
            tarczycy, u 35% niedoczynność, a u 9% nadczynność poprzedzała niedoczynność
            (23).

Okres miernie nasilonej tyreotoksykozy występuje najczęściej w ciągu pierwszych
            trzech miesięcy po porodzie i trwa od jednego do dwóch miesięcy. Natomiast
            objawy niedoczynności tarczycy obserwowane są najczęściej pomiędzy trzecim i
            szóstym miesiącem po porodzie i mogą trwać od trzech do pięciu miesięcy (11). U
            większości pacjentek w ciągu roku od porodu powraca prawidłowa funkcja
            tarczycy. Przebycie autoimmunologicznego poporodowego zapalenia tarczycy może
            zwiększać ryzyko rozwoju choroby Gravesa-Basedowa w późniejszym okresie, a na
            pewno jest istotnym elementem przepowiadającym wystąpienie przewlekłej
            niedoczynności tarczycy (24). Z ponadtrzyletniej obserwacji Tachi i wsp. (25) i
            prawie dziewięcioletniej Othmana i wsp. (26) wynika, że trwała niedoczynność
            tarczycy o podłożu autoimmunologiczym rozwija się u 23% kobiet, które przebyły
            PZT.

Badania z ostatnich lat prowadzone m.in. przez Lazarusa i wsp. (27) oraz
            Hayslipa i wsp. (28) zwróciły uwagę na zależność między poporodowym zaburzeniem
            funkcji tarczycy a stanem psychicznym kobiet w tym okresie. Okazało się, że u
            kobiet z dodatnim mianem przeciwciał przeciwtarczycowych, niezależnie od
            aktywności hormonalnej tarczycy, objawy depresji występują zdecydowanie
            częściej i w większym nasileniu. Harris i wsp. (3) twierdzą, że cechy zespołu
            depresyjnego mogą rozwinąć się u połowy kobiet z dodatnimi przeciwciałami
            przeciwtarczycowymi.

Diagnostyka PZT

Wydaje się, że miano przeciwciał przeciwperoksydazowych jest najważniejszym
            badaniem screeningowym w autoimmunologicznym poporodowym zapaleniu tarczycy
            (3,12,24). Okazało się, że obecność tych przeciwciał w czasie ciąży nie jest
            dobrym prognostykiem rozwoju PZT. Natomiast nie tylko obecność, ale i wielkość
            miana przeciwciał przeciwperoksydazowych w pierwszych trzech miesiącach po
            porodzie koreluje z występowaniem PZT (24). U 74% kobiet z PZT stwierdzić można
            dodatnie miano przeciwciał przeciwperoksydazowych, podczas gdy obecność obu
            rodzajów przeciwciał - przeciwperoksydazowych i przeciwtyreoglobulinowych -
            stwierdzono jedynie u 10% pacjentek. Natomiast dodatnie przeciwciała
            przeciwtyreoglobulinowe wykryto u 16% kobiet z poporodowym zapaleniem tarczycy
            (24).

Niektórzy autorzy uważają, że równie istotnym badaniem jest oznaczanie miana
            przeciwciał przeciwmikrosomalnych (29). Specyficzność tego badania waha się
            między 0,79 a 0,95 (30). Rozbieżne są jednak dane dotyczące częstości ich
            występowania u kobiet w okresie poporodowym. Podawane są wartości od 2,8% do
            27% (7,10). Mniejsze znaczenie mają przeciwciała przeciwko receptorowi TSH,
            które występują u 0,45% kobiet z PZT (31).

Wyniki te sugerują, że w przypadku konieczności wybrania tylko jednego badania
            zdecydowanie preferowane jest oznaczanie przeciwciał przeciwperoksydazowych.
            Wiadomo, że u kobiet z cukrzycą typu 1 częściej stwierdza się obecność
            przeciwciał przeciwtarczycowych. Odsetek ten w czasie ciąży wzrasta do 36,6%, a
            po porodzie nawet do 57% (23). Przeprowadzone przez nas badania również
            wykazały, że trzy miesiące po porodzie przeciwciała przeciwmikrosomalne
            występowały u
            • hashi-tess Re: odebrałam wyniki, prosze o pomoc w interpreta 17.11.05, 09:48
              Sądzę, że ten artykuł potwierdza Twoje problemy.
              Na forum Hashimoto jest dziewczyna która urodziła rok temu i już ten problem /z tarczycą/ ma za sobą.
              Życzę Ci szybkiej diagnozy i jeszcze szybszego wyleczenia.
              Pozdrawiam
              Tess
              • asiek69 Re: odebrałam wyniki, prosze o pomoc w interpreta 17.11.05, 22:07
                mozesz podac nick lub link tej osoby ktora to przechodzila, bo nie moge znalesc
                tego na forum hasimoto, dzis bylam u endo, zrobilam badania wyniki przeciwcial
                tpo i tg bede miala we wtorek i badanie usg tarczycy mam w poniedz, wiec jak
                cos wyjdzie to napisze, endo zobaczyl wyniki tsh i ft3 i ft4 i kazal przyjsc za
                miasiac, kazal codziennie sie wazyc i codziennie miezyc cisnienie co o tym
                myslisz? jakie powinnam jeszcze badania zrobic, czy magnez potas itp sa az tak
                wazne, ide w poniedzialek rano na usg to od razu moglabym zrobic, po co np.
                robi sie waller-rose ?
                • hashi-tess Re: odebrałam wyniki, prosze o pomoc w interpreta 17.11.05, 22:45
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=19325272&a=19327666
                  link do nadinette.
                  Ostatnio rozmawiałam z nią latem.
                  Czuła się wspaniale.
                  waller-rose - badanie czynnika reumatologicznego.
                  Bada się go w bólach stawów i mięśni.
                  Ja sprawdzałam poziom magnezu i potasu w momencie dużych bóli stawowo-mięśniowych.
                  Waga świadczy o pracy tarczycy. Przybieranie to z reguły niedoczynność.
                  Mierzenie ciśnienia to sprawdzanie pracy serca, co przy tarczycy też jest ważne, bo często występuje niemiarowa praca serca.

Proponuję Ci kupienie książki na temat tarczycy.
                  Tam Twój problem jest dość szeroko opisany.
                  Tytuł to "choroby tarczycy".
                  Autorem jest Sara Rosenthal.
                  Kosztuje 30 zł. Warto zainwestować, aby przygotować się do spotkania z lekarzem i do powrotu do zdrowia.
                  Tess
                  P.S.
                  Pozdrów ode mnie nadinette.
                  • asiek69 Re: odebrałam wyniki, prosze o pomoc w interpreta 22.11.05, 19:34
                    mam rezte wynikow juz nie wiem o co chodzi wszystko niby ok, usg ok bez zmian
                    itd,
                    TPO Ab 2,7 norma 1-12 lU/ml
                    TG Ab 29 norma 2-34 lU/ml

no i co teraz???
    • asiek69 Re: odebrałam wyniki, prosze o pomoc w interpreta 22.11.05, 20:42
      usg jednak chyba nie ok, lekarz wspomnial cos o malym guzku,dopiero teraz
      doczytalam w dolno-przedniej czesci plata obszar hypoechogeniczny o wym.
      2x1,4x2mm to chyba ten guzek, moze cos podowiecie czy duzy i czy to od tego cos
      sie moze dziac?
      • asiek69 Re: odebrałam wyniki, prosze o pomoc w interpreta 22.11.05, 20:51
        i jeszcze jedno moj endo kazal miezyc cisnienie i wage codziennie, i przyjsc za
        miesiac ale widzial wyniki tylko t3 t4 i tsh, czy po tych nowych badaniach i
        wynikach, nie powinnam isc od razu?
    • hashi-tess Re: odebrałam wyniki, prosze o pomoc w interpreta 22.11.05, 21:03
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=23107282&a=23195629
      To link z forum hashimoto.
      Życzę Ci trafionej diagnozy.
      Napisz co wymyślił P. dr
      Tess

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka