Dodaj do ulubionych

przytarczyce

26.02.06, 12:41
Mam pytanie, może ktoś z was ma chore przytarczyce. Ja mam podwyższony poziom
PTH, lekarz wykonujący usg napisał że nam twór tkankowy o niejednorodnej
obniżonej echogeniczności, co przemawia za powiększoną nieprawidłowo
przytarczycą, czy robi się w tym przypadku bjopsję czy lepsza będzie
scyntygrafia. Jestem wystraszona, bo nie wiem co się z tym robi. Jutro jadę
do lekarza, ale jak się naczytałam o różnych konowałach, to aż się boję jemu
zaufać.
Obserwuj wątek
    • matthilde Re: przytarczyce 09.03.06, 10:05
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24712&w=18092500&a=18092500
      Witaj martabb! W lipcu ubieglego roku mialam usunieta przytarczyce z powodu jej
      nadczynnosci /gruczolaka/. Mialam znacznie podwyzszony poziom parathormonu w 2
      badaniach kontrolnych, wykonane usg, TC, scyntygrafie. Badania te wlasciwie
      niewiele daly, gdyz nie zlokalizowano guza. By wykluczyc wtorna nadczynnosc
      przytarczyc, tzn pochodzenia nerkowego, konsultowal mnie nefrolog /badanie
      moczu i krwi/. Tak wiec rozpoznanie pierwotnej nadczynnosci przytarczyc
      ustalono na podstawie wykluczenia innych schorzen, a lekarz szukal chorej
      przytarczycy w trakcie operacji.
      Przez pol roku mialam spokoj, teraz poziom parathormonu znowu wzrasta poza
      gorna granice normy, co moze wskazywac na wznowe. Na dzis mam wyznaczony termin
      TC.
      Martabb, pozdrawiam serdecznie i zycze Ci duzo zdrowia.

Jesli ktos z Was jest po operacji usuniecia przytarczycy to bardzo prosze,
      napiszcie o tym. Jest to na tyle rzadkie schorzenie, ze bardzo trudno znalezc
      kogos, z kim mozna by porozmawiac. Pozdrowienia.

• martabb Re: przytarczyce 09.03.06, 19:31
        Witaj matthilde bardzo dziękuję za odpowiedz, cieszę się że jest ktoś z
        podobnym kłopotem co ja. Dzięki za życzenia zdrówka, własnie jutro mam bjopsję
        i trochę się boję. Ja mam zlokalizowanego guzka zresztą przypadkowo przy
        badaniach kontrolnych w pracy. Nie mam jakiś poważnych komplikacji zdrowotnych,
        mam podniesiony parathormon, natomiast wapń mam w normie. Nie wiem co wykaże
        bjopsja, ale mam nadzieje ''że da się wytrzymać" Ciekawa jestem gdzie się
        leczysz? Ja się leczę w Warszawie. ŻYCZĘ CI DUŻO ZDROWIA. Mam nadzieję że TC
        wyjaśni Twoje obawy i dasz znać co się dzieje. Pozdrawiam gorąco Marta
        • matthilde Re: przytarczyce 10.03.06, 09:17
          Napisalam na gazetowego. Pozdrowienia.
      • renekrk Re: przytarczyce 30.09.06, 12:01
        choruje na nadczynnosc przytarczyc za dwa tygodnie mam miec zabieg choruje tez
        na kamice nerkowa obawiam sie po operacji spadku wapnia i przejscie w
        niedoczynnosc przytarczyc. bardzo prosze o opinie ludzi po tym zabiegu . jest
        to bardzo rzadkie schorzenie zycze duzo zdrowia, i prosze o odpowedz. rene
        • monikare Re: przytarczyce 30.09.06, 16:25
          Ja mam niedoczynnośc przytarczyc- po usunięciu tarczycy. Duzo na ten temat jest
          pod tematem-rak tarczycy i niedoczynność przytarczyc.
    • selwi Re: przytarczyce 19.07.15, 12:00
      Tak, przytarczyce, ich nadczynność to bardzo rzadkie schorzenie plus do tego MEN 1 . Jakbyscie chcieli pogadac na FB,to zapraszany tutaj:www.facebook.com/przytarczyce . Może uda nam się na bieżąco podzielić doświadczeniem choroby i radzenia sobie z nią. Pozdrawiam A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka