Dodaj do ulubionych

TSH u starszej osoby

14.07.06, 19:25
Albo mi sie wydaje ,albo gdzieś czytałam, że u osób starszych(np.po 80-tce)
TSH spada sugerując jak gdyby nadczynnośc a w rzeczywistości tej nadczynnosci
nie ma,jeżeli sie mylę to napiszcie bardzo proszę.
Obserwuj wątek
    • am55 Re: TSH u starszej osoby 18.07.06, 18:35
      nikt nic nie wie na ten temat?
    • to-ja-007 Re: TSH u starszej osoby 21.07.06, 20:44
      A ja akurat czytalam cos przeciwnego - czyli ze poziomy tsh z wiekiem rosna ...
      Dlatego np. u mlodych osob tsh juz pow. 2 - to oznaka ze cos sie dzieje z
      tarczyca zlego.
      Natomiast u starszych osob niedoczynnosc rozpoznaje sie wg. standardowych norm -
      zaleznie od lab 4-5 jedn.

Czemu Cie to interesuje?
      • am55 Re: TSH u starszej osoby 22.07.06, 23:30
        moja mama po ostatnich badaniach miala TSH 0,012 wskazywałoby to na dużą
        nadczynność,ale nie ma typowych dolegliwości jakie są przy nadczynności po
        prostu nic się nie dzieje.
        • rosteda Re: TSH u starszej osoby 23.07.06, 00:22
          Witaj am55
          A z jakiego powodu miala Twoja mama robione badanie TSH?
          A czy Twoja mama nie miala ostatnio podanego srodka kontrastowego z jodem,
          takigo co sie np.uzywa do przeswietlenia nerek?
          A moze w swojej diecie ma duzo pozywienia z zawartoscia jodu?
          Albo tez moze to byc poczatek Hashimoto?
          Robila tylko to jedno badanie?
          To jednak radzilabym tez zrobic fT3, fT4, przeciwciala anty-TPO, anty-Tg i USG
          tarczycy.
          Zadalam tyle pytan bo Ty napisalas bardzo malo.
          Pozdrawiam Rosteda
          • am55 Re: TSH u starszej osoby 23.07.06, 10:20
            jakieś 2 tyg temu mama poczuła się żle tzn.miała zawroty głowy i ogólne
            osłabienie,lekarka zleciła badanie krwi i wszystkie wyniki były w normie oprócz
            TSH,za 2 dni po badaniach okazalo się że jest to przeziębienie(katar,silny
            kaszel).W zwiążku z tym że TSH wskazywało na nadczynność mama dostała Metizol
            dość dużą dawkę(3razy po 3 tabletki)po wzięciu pierwszej dawki poczuła się żle
            (zawroty głowy)niestety lekarka która zapisała lek jest na urlopie.Teraz mama
            bierze Metizol ale po każdej dawce musi okolo 2 godzin leżeć lub siedzieć bo
            kręci jej się w głowie.Nie wiem czy słusznie robi biorąc lek, może jest on
            zbędny bo jak już pisałam nie ma objawów nadczynności, boję się że więcej złego
            będzie niż dobrego po skończeniu leku.Niestety nie mam możliwości zabrania mamy
            do innego lekarza(mała miejscowość wszędzie daleko no i trzeba długo czekać)
            powiedzcie co o tym sądzicie dodam jeszcze że Metizol przepisała lekarka
            rodzinna a nie endokrynolog.Cały czas chodzi mi po glowie że gdzieś kiedyś
            czytałam o tym spadku hormonu tarczycy w podeszłym wieku ale nigdzie nie mogę
            nic znależć.
            • rosteda Re: TSH u starszej osoby 23.07.06, 22:05
              Witaj am55
              TSH nie jest hormonem tarczycy, tylko jest to hormon przysadki. To TSH pokazuje
              tylko jak pracuje tarczyca.
              Hormony tarczycy to T3 i T4.
              Ja swojej mamie przed leczeniem tarczycy zrobilabym przynajmniej 2 albo i
              3-krotne badania. A napewno nie tylko samo TSH, ale tez przynajmniej fT3 i fT4.
              Teraz tez mozesz jeszcze zrobic te badania i zobaczysz jaki jest poziom hormonow.
              A z wynikami mozesz sama bez mamy pojsc do endokrynologa i tylko zapytac co
              robic dalej.
              Metizolu nie odstawiaj sama, bo trzeba to robic powoli i musi Ci to dobrze
              wytlumaczyc lekarz jak to robic.
              Bez tych badan nie da sie nic powiedziec, czy odstawic ten lek czy nie.
              Pozdrawiam Rosteda
              • am55 Re: TSH u starszej osoby 24.07.06, 10:30
                Witaj rosteda dzieki za informacje.Napisałaś żeby etizolu nie odstawiać ,że
                trzeba to robić powoli a ja obliczyłam że tabletek mamie wystarczy do 25 lipca
                a kontrolne badanie ma 28lipca więc tabletki będa odstawione od razu nie
                stopniowo już sama nie wiem co o tym sądzić,czy lekarka nie wie o tym czy to
                lekceważy.Ja sama od lat leczę się na tarczycę ale u mie to niedoczynność i w
                kwestii nadczynności jestem zielona w dodatku jeszcze nie mieszkam z mamą, po
                prostu martwię sie.Wygląda na to że będę musiała sama porozmawiać z lekarką
                czeka mnie daleka podróż.
            • to-ja-007 Re: TSH u starszej osoby 31.07.06, 19:47
              > Cały czas chodzi mi po glowie że gdzieś kiedyś
              > czytałam o tym spadku hormonu tarczycy w podeszłym wieku ale nigdzie nie mogę
              > nic znależć.

Ale tsh to nie hormon tarczycy a przysadki ..... dlatego nie czytalas info ktore
              odbiegaly od tego co ja czytalam.

Twoja mama nie brala przypadkiem aspiryny? Albo nie bierze czegos innego w
              ramach profilaktyki przeciwzawalowej/przeciwzakrzepowej?

pozdr.
              ula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka