Dodaj do ulubionych

Pytanie. Trochę się boję tych wyników

17.07.06, 06:57
Czy stracę głos. Czego mogę się spodziewać po operacji.

Prawy płat: 74X28X29 mm
Lewy płat: 74x2920 mm
Oba płaty o niejednorodnej normechowej strukturze z licznymi obszarami
ubogoechowymi i normoechowymi. Największe wymiary zmnian ogniskowych.:
W górnym biegunie prawego płata normoechowy obszar 19x18x13 mm, poniżej
normoechowy 22x12x13, w cieśni normoechowy 28x28x18 mm.

Tchawica przemieszczona na stronę prawą i ku tyłowi.Ilość zmian ogniskowych (
ponad 10) w praktyce uniemożliwia wykonanie w pełni reprezentatywnej bacc
tarczycy. Nieprawidłowych ultrasonograficznie węzłów chłonnych nie
zobrazowano.

Będe b. wdzięczna za wszelkie szczere sugestie.
Obserwuj wątek
    • kaczka78 Re: Pytanie. Trochę się boję tych wyników 17.07.06, 11:38
      Będe miałą wyciętą całą tarczyce. Mam liczne gózki. Endo nie mógł ich policzyć.
      Mam przesuniętą tchawicę. Boje się, że ta operacja totalnie przeorganizuje moje
      życie. Lekarz mówił że potem będe miała niedoczynność. Czy to znaczy, że będe
      sporo tyła zanim dobierze mi odpowiednią dawkę chormonów>/? Sprawa jest chyba
      zadawniona. Czy mogę stracić głos? Na ile to wogle poważne? Całe życie to
      operacje.Na szczęście gózki są niezłośliwe. Były do tej pory...
      • agawroblewska Re: Pytanie. Trochę się boję tych wyników 17.07.06, 20:48
        Witaj. Jestem po operacji i usunięciu całej tarczycy. Naprawdę nie ma się czego
        obawiać. Jest tu sporo wątków nt operacji, warto poczytać, mi bardzo pomogły
        przygotować się psychicznie. Po usunięciu tarczycy będziesz brała hormon, ja
        zażywam ok. 3 tygodni Eltroksin 100, nie mam jeszcze ustalonej dawki, na razie
        nie tyję. Struny głosowe też bez porażeń, ale to kwestia umiejętności chirurga
        ewentualnie szczęścia. Czuje się b. dobrze. Pozdrawiam i głowa do góry. Agnieszka

• kasi74 Re: Pytanie. Trochę się boję tych wyników 17.07.06, 22:57
          Witam
          przede wszytskim myśl pozytwyniesmileWszystko bedzie OK. Porażenie struny
          (trudności z mowieniem/mówienie szpetem/chrypką) to jedno z całej listy
          możliwych powikłań o których lekarz powiadomi Cie przed operacją.Dlaczego akurat
          masz mieć to konkretne powikłanie-nastaw się że nie bedziesz miała żadnych
          powikłań i szybko wórcisz do formysmile
          Ja akurat mam porażona strunę (po operacji wystpiła opuchlizna, która poraziła
          strunę) i po kilku miesiącach rehabilitacji mówię niemal normalnie i normalnie
          funkcjonuję. Można więc i z tego wyjsćsmile
          Głowa do górysmile
          trzymam kciuki
          pozdr.
          Kasia
    • rosteda Re: Pytanie. Trochę się boję tych wyników 19.07.06, 23:23
      Witaj Kaczka
      Tarczyce masz dosc mocno powiekszona, wiec nie obejdzie sie chyba bez operacji.
      Bac jej sie nie mozna. Starj sie nie czytac tych watkow co mowia o powiklaniach,
      aby nie zwiekszac strachu przed operacja. Powiklania nie musza byc u wszystkich.
      Wazny jest wybor dobrego lekarza ktory to ma robic i to zmniejsza juz bardzo
      ryzyko powiklan.
      Ale przed ta operacja radze Ci tez zrobic badania w kierunku choroby
      immunologicznej tarczycy (TSH, fT3, fT4 i przeciwciala anty-TPO i anty-Tg).
      Opis Twojego USG te obszary ubogoechogenne i niejednorodna struktura sa typowe
      przy Hashi. Moze sie myle? Ale z tego wzgledu ze po operacji powinnas byc tak
      leczona jak ludzie z ta choroba, to warto zrobic.
      Jeszcze raz podkreslam ze ja moge sie mylic.
      Pozdrawiam Rosteda
      • kaczka78 Re: Pytanie. Trochę się boję tych wyników 20.07.06, 09:06
        Dzięki za wsparcie. Nie boje się. Będzie co ma być. Zrobie badania w kierunku
        hasi. Może to być właściwa po 10 latach leczenia DIAGNOZA. Miałam 4 operacje
        gózków (nowotwór) niezłośliwych. Pamiętam jak jeździłam z jednym z nich na
        konsultacje do innych szpitali. Nie do końca wiadomo było z kąd się to wzięło.
        Układ immunologiczny i krążenie krwi mogły mieć coś wspólnego z ich powstaniem.
        Jak odgrzebie diagnozę to napiszę. Może to wszystko było w wyniku hasi?
        Przez jakiś czas brałąm eferox. Potem był spokój. I znowu cztery lata temu przy
        skrajnej niedoczynności poprawiło mi się dzięki leczeniu kroplówkami z
        solumedrolem. I od tej pory chormony są ok a tarczyca jednak rośnie. Nie tyje
        ani nie chudnę. Moja waga jest w normie przy w miare normalnym odżywianiu.
        Doskwiera mi tylko huśtawka nastrojów no i to przeżedzenie włosów...Jednak
        nigdy nikt mi nie zlecał robienia przeciwciał.
        Ft3 i ft4 oraz tsh są ok.

Ok jade na kosultacje do szpitala. Może uda się ustalić termin operacji.
        • kaczka78 Re: Pytanie. Trochę się boję tych wyników 20.07.06, 19:39
          Dodam jeszcze, że przyczyną sporych problemów jest dla mnie drżenie rąk. Nasila
          się przy stresie, pogodzie albo jak jestem głodna. Neurolog mówił o drżeniach
          samoistnych, nerwicy ale teraz zastanawiam się czy to też przypadkiem nie od
          tarczycy. Dodatkowo spowolnienie myśli. Wydłużony czas reakcji.( nie zawsze ale
          jednak). A chormony są w normie.
          Jednym słowem ludzie leczcie tarczyce jak najwcześniej i jak najszybciej.
          • rosteda Re: Pytanie. Trochę się boję tych wyników 20.07.06, 20:15
            Jak masz te wyniki TSH, fT3, Ft4 to napisz je tutaj. Czesto wyniki mieszcza sie
            w zakresie normy, a jednak jest niedobor hormonow we krwi i wszystkie objawy
            niedoczynnosci, takie jak Ty opisujesz. Te drzenia to tez od tarczycy.
            W sytuacjach stresowych, po wysilku fizycznym, przy glodzie i zmianach pogody
            mozesz miec niedocukrzenie. To nidocukrzenie czesto wystepuje w niedoczynnosci.
            I dlatego te drzenia rak.
            Rosteda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka