31.07.06, 15:43
Mam z wyników niedoczynność TSH 5,82.Naczytałam się,że ludzie z
niedoczynnością są otyli i po odpowiednich lekach na niedoczynność będą
chudli.A ja nie chcę chudnąć bo nie mam z czego.Przy mojej nerwicy z 65kg
schudłam do 55 kg przy wzroście 170cm.Wyniki tarczycy skacza mi od marca.Raz
są w normie a raz nie i tak wkółko.Ktoś coś wie na ten temat ?
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: niedo 31.07.06, 16:16
      Witaj Brydzka
      Powinnas jeszcze zrobic badania: fT3, fT4, przeciwciala anty-TPO, anty-Tg i USG
      tarczycy. Po tych wszystkich badaniach bedzie mozna cos wiecej powiedziec.
      TSH masz podwyzszone, ale to badanie nie powie co masz za chorobe tarczycy.
      Wiadomo tylko ze wchodzisz w niedoczynnosc.
      Nie kazdy chudnie po tyroksynie. Ja chudlam w niedoczynnosci, a po tyroksynie
      waga mi sie utrzymuje.
      Pozdrawiam Rosteda
    • to-ja-007 Re: niedo 31.07.06, 19:24
      Nieodczynnosc i tak trzeba leczyc. Nie kazdy chudnie po unormowaniu hormonow.
      Najczesciej chudnie sie w nadczynnosci.
      Jesli sie normalnie odzywiasz i hormony sa ok. czyli w euthyreozie - to nie
      powinnas ani chudnac ani tyc.

Od kiedy chudniesz?
      • brydzka Re: niedoczynność a waga 31.07.06, 21:42
        Dziekuję za wiedze.Takie pierwsze objawy miałam od marca i zaczęli leczyć mnie
        na nerwice i depresję .Jem Doxepin- przemiana materii jakby zwolniła.Ale nie
        wiem mam jakieś lęki,nie moge spać w nocy,pocą mi się rece,nogi,przyspieszone
        bicie serca,trzesą mi się ręce.Czy to mozna przypisać chorej tarczycy?Od marca
        mi wyniki skaczą TSH 6;3,5;4,11;5,82 Ide jutro do endokrynolog i zobaczę co mi
        powie.
        • to-ja-007 Re: niedoczynność a waga 01.08.06, 14:35
          Osobiscie lekow na depresje nie bralam ale moi znajomi wiele "przerobili".
          Po niektorych mieli wlasnie takie skutki uboczne jak napisalas: "nie moge spać w
          nocy,pocą mi się rece,nogi,przyspieszone bicie serca,trzesą mi się ręce".

Pocenie, bezsennosc to czesto objawy nadczynnosci tarczycy ale tego raczej nie
          masz, sadzac po wynikach tsh.

z kolei leki i depresja to typowe objawy niedoczynnosci.
          Jeslibys dalej leczyla depresje u psychologa to pogadaj z nim o tarczycy.
          Moze bedzie chcial zmienic lek .....
    • mag1977 Re: niedo 07.08.06, 13:44
      a u mnie wynik tsh wyszedl 11,10. jutro ide na usg.
      Samopoczucie nienajlepsze - stany depresyjne (ale to spowodowane sytuacja
      rodzinna), wieksza drażliwość, ciągle zmeczenie, senność i ciągłe marznięcie.
      Czy ktoś mial podobne wyniki?
      • eviii Re: niedo 07.08.06, 14:58
        moje tsh to 21!! no i typowe objawy niedoczynnosci! albo hashimoto! wizyte mam
        w czwartek tak wiec sie dowiem!
        pozdrawiam
        • mag1977 Re: niedo 08.08.06, 14:07
          jestem juz po usg. Okazalo sie ze mam guzka 10 mm na prawym płacie w okolicy
          krtani, powiekszony płat prawy nieco przebudowany mozaikowato.
          Guzek powoduje ucisk na krtan, co zapewne jest przyczyną uczucia duszenia w
          okolicy krtani i ciagłą chrypke.
          Wybieram sie do endokrynologa ale musze porobić jeszcze wiecej badan. Jakie
          powinnam jeszcze zrobic?
          jakiego leczenia mam sie spodziewac? Czy guzki tez leczy sie tylko podajac
          hormony?
        • klemka80 Re: niedo 11.08.06, 15:23
          Ja mam tsh 1.4 a też mam niedoczynność? Czym to jest spowodowane?
          • mag1977 Re: niedo 12.08.06, 16:01
            z literatury wiem ze niedoczynność jest w przypadku tsh powyzej normy. Norma
            wynosi od 0,4 do 4,0. U mnie wyszlo tsh 11,1 ale dopiero w srode bede u endo.
            Nie wiem czy Twoj wynik 1,4 wskazuje na jakas chorobe, czy potwierdzil Ci tę
            niedoczynność lekarz? Wydaje sie ze masz tsh jak najbardziej dobre, ale moze
            inne wyniki masz zle. Pozdrawiam
    • brydzka Re: niedo 09.08.06, 12:11
      Byłam u endo i przepisała mi Letrox 25.I mam brać po pół.Biorę od 8 dni i
      zauważyłam,że serducho mi nie tak pracuje jednym słowem zaburzenia rytmu
      serca.Jest to możliwe po tak małej dawce? No chyba ,że po tym moim
      dexepinie.Sama nie wiem.
      • to-ja-007 Re: niedo 10.08.06, 22:03
        To moze byc od letroxu. Na poczatku brania mozna miec rozne dziwne objawy.
        Dlatego mnie lekarz kazal powoli zwiekszac dawke i nawet 25 dzielic na pol i
        przez 1-2tyg. brac tylko pol tabletki.
        Ja mialam jeszcze bardzo wysoki puls. Z czasem wszystko minelo.
        Najgorzej wspominam dawke 50. Potem juz bylo "z gorki". Tyle ze w miedzyczasie
        bylam 2 razy u mojego lekarza pierwszego kontaktu bo bylam przerazona tymi
        objawami sercowymi.

• rosteda Re: niedo 10.08.06, 22:44
      Witaj Byrdzka
      Rozpoczelas od bardzo malej dawki i nie wydaje mi sie ze dolegliwosci ze strony
      serca masz od tyroksyny.
      Nie opisujesz dokladnie (jak wysokie jest cisnienie i puls?) co masz za
      dolegliwosci. Juz wczesniej 31.07. pisalas o przyspieszonej akcji serca i innych
      dolegliwosciach, a wtedy jeszcze nie bralas tyroksyny.
      Raczej te dolegliwosci mozesz miec od tego Doxepin. Poczytaj najlepiej ulotke
      jakie on daje dzialania niepozadane, a jak nie pisze za duzo to idz do apteki i
      zapytaj, tam powinnas dostac odpowiedz czy te dolegliwosci moga byc od tego
      innego leku.
      Jesli winowajca Twoich dolegliwosci bedzie Doxepin to powinnas porozmawiac z
      lekarzem ktory zlecil Ci ten lek i poinformowac go ze teraz bierzesz tyroksyne.
      Teraz jak zaczelas leczyc niedoczynnosc to i depresja tez ustapi.
      Pozdrawiam Rosteda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka