Dodaj do ulubionych

tarczyca....pomozcie

30.08.06, 22:19
Witam
mam 29 lat. 2,5 m-ca temu urodzilam dziecko. Przed paroma dniami wyskoczylo
mi "cos" ma szyji. bylam dzis u lekarza i okazalo sie, ze to powiekszony lewy
plat tarczycy, no i jestem umowiona na usg i jutro na pobranie krwi.
jakie sa konsekwencje "takiego czegos"???
jakie badania zrobic, jestem zielona w tym temacie a bardzzzo sie martwiesad
pozdr
Kasia
Obserwuj wątek
    • k.wita Re: tarczyca....pomozcie 30.08.06, 22:32
      jeszcze jedno
      pare razy zdarzylo mi sie w nocy takie napady lekowe (szybkie bicie serca i
      takie wewnetrzne trzesienie sie) brrrrrrrrrrr
      no i duzo jemsad
      po porodzie juz prawie doszlam do wagi wyjsciowej a teraz juz pare kg wiecejsad
      kASIA
      • katerina24 Re: tarczyca....pomozcie 30.08.06, 22:37
        Najlepiej jest zrobić następujące badania które pomagają postawić traFna
        diagznozę czylu własnie USG [u db specjalisty na db sprzęcie]
        TSH,ft 4 i ft 3[hormony tarczycy ALE wolne]oraz
        TG i TPO]przeciwciała]
        ogólną morfologię OB
        żelazo,
        Wszystko to pozwoli ustalić najaka jesli na jakąś chorobe tarczycy
        cierpisz ,nie ma się czego bać.Wszystkie dolegliwości Cię trapiące moga wynikac
        z rozregulowanej pracy tarczycy ,poczytaj w necie o objawach nad/niedoczynności
        • rubi21 Re: tarczyca....pomozcie 01.09.06, 11:51
          ciąza i poród to spory przełom dla organizmu, czasem tak duży stres powoduje
          rozregulowanie hormonów tarczycy, tak miałam po pierwszym porodzie, ale chorobę
          wykryto duzo później, bo tarczyca nie była powiększona. Trzeba oznaczyć poziomy
          hormonó, podejrzewam ze juz to zrobiłas bo pisałas o badaniu krwi, może dzis
          otrzymasz wyniki (u mnie są nastepnego dnia po badaniu). Usg sprawdzi
          powiekszenie tarczycy. Najczęsciej można karmić piersią, chociaż nie przy
          każdym leku jest to możliwe. Dodam, ze druga ciąża nie wpłyneła na moją
          tarczycę i obecnie poziomy hormonów mam wyrównane, a tarczyca jest w normie.
          Jak będziesz znała wyniki to napisz.
          • k.wita Re: tarczyca....pomozcie 03.09.06, 19:51
            jasne, ze sie odezwe.
            W czwartek bede miala do odbiotu TSH, a jutro ide zrobic T3, T4, morfologie,
            zelazo, ob i przeciwciala. No i jutro mam USG. Na pewno sie odezwe.
            pozdr
            Kasia
            • katerina24 Re: tarczyca....pomozcie 03.09.06, 21:25
              Kochana czytaj dokładnie nie rób całkowitych [T3 i T 4 bo one nie sa miarodajne]
              ROBI SIĘ wolne ft 4 i ft3[prosi się w lab o wolne hormony tarczycy f--oznacza
              free]
              • k.wita Re: tarczyca....pomozcie 05.09.06, 19:04
                mam wyniki
                morfologia-norma
                ob25
                zelazo norma
                tsh NORMA!!!!
                czekam na wyniki Ft3, Ft4
                pozzdt
                Kasia
                • saba76 Re: tarczyca....pomozcie 05.09.06, 19:58
                  OB masz wysokie

Tak pierwszy ost przeczytalma i pomyslalma zapalenie tarczycy- częsty przypadek
                  po porodzie ,ale sama jestem ciekawa
                  • katerina24 Re: tarczyca....pomozcie 05.09.06, 20:04
                    TSH w normie tzn?
                    Może bć w normie przez jakiś czaS ALE tWOJE USG KTÓRE zamieściłas w osobnym
                    wątku już nie świadczy o tym że jest dobrze mimo teoretycznie db jak piszesz
                    choć nie podajesz TSH.Im szybciej będa wyniki wolnych horm i przeciwciał tym
                    lepiej.Powinnaś z nimi iśc do endo który Ci pomoże,i radzę tego nie ignorować
                    samo TSH może ulec w czasie zmianie a usg nie jest u Ciebie db dlatego trzeba
                    sprawe monitorować,pzdr
                • saba76 a USG- coś wykazalo? 05.09.06, 19:59

• k.wita Re: a USG- coś wykazalo? 05.09.06, 20:31
                    z USG takie wiesci:
                    Bylaam dzis na USG tarczycy i
                    prawy plat tarczycy 21mm*23,4mm*51mm, niejednorodny echogeniczie. W biegunie
                    dolnym tego plata izoechogeniczna struktura guzkowa, srednicy ok 15mm.

lewy plat tarczycy 42,3mm*35,3mm*97mm, guzowato zmieniony z licznymi
                    hypoechogenicznymi strukturami w jesgo obrebie, srednicy ok 24 mm.

ciesn tarczycy ok 5mm

TSH 1,76uIL/ml norma 0,27-4,20

na FT3, FT4 czekam.

W paitek ide do endokrynologa na biopsje i pewwno jeszcze raz zrobi USG.

Martwie sie, bo sie na tym nie znam i nie wiem co sie dzieje. Czy to powazne.
                    Internista powiedzial, ze raczej mam sie nastawic, zze usuna mi terczycesad
                    pozdr
                    • katerina24 Re: a przeciwciała 05.09.06, 20:58
                      A przeciwciała tarczycy kiedy bedzisz miała?
                      Internista to sam się niech nastawi na to że bez wyników i WIZYTY U ENDO to se
                      może ględzić ,zrób komplet badań i dopiero się zobaczy wyciąć jest łatwo ,radzę
                      sie głupim internistom nie przejmowac zrobic badania i iść do endokrynologa.Ale
                      wszystkie dane podaj jak będa przeciwciała.BEZ obaw ,zobaczy się co i jak po
                      badaniach i wizycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka