Dodaj do ulubionych

Załamka!!!

06.02.07, 11:53
Witajcie!

Mam doła i to coraz wiekszego. Proszę napiszcie czy to że TSH spadło mi z
0,05 do 0,04(0,27-4,20) , Ft4 poszło w dół z 37,08 na 9,20 (norma 12-22) ,
morfologia MCV spadła do 78,20 (80-100). Biorę thyrozol od poczatku
paździenika 2006 . Mam okropne bóle głowy ( z tyłu głowy u podstawy czaszki)
nogi znowu mi puchną w kostkach i ostatnio rano mam napuchnięte powieki no i
oczywście podłe samopoczucie ,że tyje mocno (kolejne 5 kg od 5 stycznia).
Jak sądzicie co sie u mnie dzieje? Jak się dowiedziałam o tarczycy to
również nogi mi puchły i bolała mnie głowa , pociłam sie strasznie. Po jakiś
może 5-6 dniach jak zaczełam brać thyrozal było lepiej a nawet ekstra.
Teraz , gdzieś tak od grudnia znowu jest źle , a od stycznia ponownie mam te
bóle głowy czuję się tragicznie, zero chęci do życia, Mój endo zlecił mi 5
stycznia , że w lutym mam zrobić tylko TSH i morfologię . Jak czytam forum to
wydaje mi się że on mnie i moja tarczycę olewa. Nie zleca mi innych badań , o
usg nawet nie wspomniał. Następna wizyta 21 marca Czy to jest normalne z tym
TSH że po tylu miesiącach brania throzolu jeszcze mi spadło ?
Proszę napiszcie mi co Ty o tym sądzicie . Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • wacka1 Re: Załamka!!! 06.02.07, 22:05
      Rozumiem,ze masz niedoczynność tarczycy.To typowe objawy.Zaobserwuj temperaturę
      ciała,stolce,włosy,skóra.Zbadaj poziom cholesterolu i poziom cukru we
      krwi.Poproś o to rodzinnego lekarza .Zapytaj o innego lekarza endokrynologa.Ja
      chodze prywatnie,co nie znaczy, ze prywatnie jest zawsze dobrze o tym zdążyłam
      się przekonać.
      • beti240 Re: Załamka!!! 06.02.07, 23:35
        Poproś swojego endy o USG tarczycy niech zobaczy co jest tego powodem.Moze
        powinnaś brac inne leki Letrox lub Euthyrox.
    • rosteda Re: Załamka!!! 06.02.07, 23:39
      Witaj Olka9939
      Nie szukaj juz nic wiecej, tylko zbierz te wyniki i jak najszybciej (najlepiej
      na wczoraj) idz do endokrynologa i to do dobrego.
      Bo cos tu nie gra jak fT4 spadlo tak mocno i TSH nadal spada.
      Jak Twoj endo Ciebie "olewa" to wybierz jakiegos innego z listy ktora jest na
      gorze, albo wejdz na strone Virlomi ktora zrobila duza liste endo.
      Ta morfologia tez jest nieciekawa, mozesz miec niedobor zelaza.
      Mialas robione przeciwciala?
      Jakie wyszly?
      Mialas robione USG tarczycy?
      Rosteda
      • rosteda Re: Załamka!!! 06.02.07, 23:52
        Dziwne to jest. Juz 19 grudnia pisalas ten sam post w watku "Hashimoto a Basedow".
        Mialas byc juz u lekarza 5 stycznia?
        I znowu powtorka z rozrywki?
        Rosteda
        • kaczka78 Re: Załamka!!! 07.02.07, 10:37
          Słuchaj natychmiast wybierz się do lekarza i na wyniki.:Żelazo ( proponuje też
          pierwiastki) i morfologia koniecznie. Ja ostatnio miałam żelazo 31 gdzie norma
          dolnej granicy była na 51 i złą morfologie do tego. To nie są żarty.
          Samopoczucie jak u ścierki. Deprecha i wszystkie objawy niedoczynności. Nie
          wgłębiam się już w sytuacje ogólną u mnie. Niedoczynność 11,7.
        • olka9939 Re: Załamka!!! 07.02.07, 11:29
          Witaj !
          Tak jak pisałam byłam u endo 5 stycznia. Tylko, że nie komentował wyników . Bez
          słowa dał mi skierowanie tylko na TSH i morfologię . I kazał zrobić te badania
          w lutym i to wszystko. Mówiłam że źle sie czuję ,że mam problemy z oczami itp.
          Pokiwał głową i to wszystko. Nawet jak mi zmniejszył dawkę to mi o tym nie
          powiedział . Dzieki temu forum wiedziałam, że powinnam brac mniej thyrozolu -
          gdy go zapytałam czy mam brac mniejszą dawkę to ze zdziwieniem odpowiedział Że
          oczywiście że mniej. Ja teraz chodzę do poradni przy polikliniece wojskowej w
          Bydgoszczy. Podobno są tutaj najlepsi lekarze , niektórzy nawet nalepsi w
          Polsce. Lecz stwierdzam ,że doktor Zasieczny nie klasyfikuje się do tego grona
          dobrych lekarzy.
          • olka9939 Re: Załamka!!! 07.02.07, 11:37
            Dzięki wszystkim za odpowiedź . Wasze słowa utwierdziły mnie ,że coś jest ze
            mną nie tak. Proszę jeszcze tylko o jedno. Od 5 stycznia biorę pól tabletki
            Thyrozolu 20 . Po jakim czasie najlepiez zrobić badania . Już teraz , czy
            lepiej jeszcze trochę poczekać i zrobić pod koniec miesiąca. Raz jeszcze
            dziękuję i pozdrawiam
            • kaczka78 Re: Załamka!!! 07.02.07, 16:24
              To z twoją tarczycą coś jest nie tak a nie z tobą.
    • olka9939 Re: Załamka!!! 15.02.07, 07:59
      Kochane ! Za Waszą radą zrobiłam badania , które proponowałyście. I tak one
      wyglądają : Tsh -2,77 (0,27-4,70) , Ft3-4,41(4-8,30) , Ft4-8,60 (9-20) ,
      Przeciwciała anty TPO-10,2 (0-34) , przeciwciała anty ATG -10 (0-115).
      Morfologia w normie.
      Badanie USG: Prawy płat tarczycy wielkości 56mm x 23mm x27 mm , Lewy płat
      tarczycy wielkości 53mm x 21mm x 17 mm. Cieśń gruczołu grubości 7,9 mm,
      W całej tarczycy obserwuje się różnej wielkości zmiany hiperechogeniczne.
      NAjwiększa z nich w dolnych 2/3 płata lewego jest wielkości 36mm x 16mm x 14mm.
      R. Wole miąższowo-guzkowe.
      Prosze napiszcie co o tym sądzicie.
      W piatek , dopiero za tydzień idę prywatnie do doktora Komorowskiego
      polecanego na forum .Jest to długo ale wcześniej nie było miejsca
      . Przez ten tydzień to chyba oszaleję z nerwów , bo oczywiście mam czarne mysli.
      Pozdrawiam
      • aga7411 olka? 15.02.07, 09:29
        gdzie przyjmuje komorowski ? prywatnie też ?
      • hashi-tess Re: Załamka!!! 15.02.07, 09:37
        olka9939 napisała:

> Kochane ! Za Waszą radą zrobiłam badania , które proponowałyście. I tak one
        > wyglądają : Tsh -2,77 (0,27-4,70) , Ft3-4,41(4-8,30) , Ft4-8,60 (9-20) ,
        > Przeciwciała anty TPO-10,2 (0-34) , przeciwciała anty ATG -10 (0-115).
        > Morfologia w normie.

Po tych lekach wpadłaś w niedoczynność.

> Badanie USG: Prawy płat tarczycy wielkości 56mm x 23mm x27 mm , Lewy płat
        > tarczycy wielkości 53mm x 21mm x 17 mm. Cieśń gruczołu grubości 7,9 mm,
        > W całej tarczycy obserwuje się różnej wielkości zmiany hiperechogeniczne.
        > NAjwiększa z nich w dolnych 2/3 płata lewego jest wielkości 36mm x 16mm x 14mm.
        >
        > R. Wole miąższowo-guzkowe.

Tarczyca jest powiększona przez nadczynność.

> Prosze napiszcie co o tym sądzicie.
        > W piatek , dopiero za tydzień idę prywatnie do doktora Komorowskiego
        > polecanego na forum .Jest to długo ale wcześniej nie było miejsca
        > .

Jeśli tak się denerwujesz, to idż przed godziną przyjęć i spytaj lekarza czy
        może Cię przyjąć.
        Z reguły lekarze nie odmawiają.

Przez ten tydzień to chyba oszaleję z nerwów , bo oczywiście mam czarne mysli

Nie miej czarnych myśli, bo cokolwiek by się nie działo z tarczycą, to nie jest
        to bardzo grożne.
        Na tym forum jest wiele osób, które były w podobnej do Twojej sytuacji.
        Idz do lekarza i nie stresuj się. Ten stres napewno Ci nie pomoże.

Tess
    • olka9939 Re: Załamka!!! 16.02.07, 12:02
      Aga ! Komorowski pzyjmuje w Poliklinice przy szpitalu wojskowym ,lecz bez
      znajomości sie do niego nie dostaniesz . Prywatnie przyjmuje na ul.Modrzewiowej
      14/36 ( na przeciwko stacji PKP). Do jakiego lekarza chodzisz w Bydgoszczy?
    • olka9939 Re: Załamka!!! 16.02.07, 12:04
      Tess ! A co sie tyczy tych moich guzów , to co o nich myslisz?
      • hashi-tess Re: Załamka!!! 16.02.07, 13:53
        olka9939 napisała:

> Tess ! A co sie tyczy tych moich guzów , to co o nich myslisz?

Sądzę, że są trochę duże.
        Tak jak Rosteda proponowała:
        dobry lekarz i właściwe leczenie.
        Pzdr
        Aha, Napisz po wizycie, z którą nie powinnaś zwlekać.

Tess
        • olka9939 Re: Załamka!!! 16.02.07, 14:20
          Dzięki , dziwnym zbiegiem okoliczności zarejestrowwałam sie na 21.02 do
          przychodni na kase chorych do endo i 23 02 idę prywatnie do innego endo .
          Proszę doradź mi jak powinnam rozmawiać z tym lekarzem (na kasę) czy pokazać mu
          usg ? Bo temu prywatnie to wiadomo dam wszystkie wyniki.Jakie jeszcze powinnam
          zrobić badania na tą wizytę ?. CZy dobrze dedukuję że teraz to chyba
          scyntografę powinnam mieć zaaplikowaną , żeby zobaczyć jakie cechy mają te
          guzki.
          Pozdrawiam
          • hashi-tess Re: Załamka!!! 16.02.07, 14:30
            Wyniki koniecznie pokaż jednemu i drugiemu.
            Bez nich nie będzie prawdziwej wizyty.
            Jest wielu lekarzy, którzy guzki powyżej 20 mm nieodzownie wycinają.
            Nic w nich może nie być, to potwierdzi tylko i wyłącznie badanie wycinka po
            wycięciu.
            Poza tym po co hodować coś co może w pewnym czasie stać się grożne.

Najważniejsze w tym momencie jest usg, ja innych badań nie robiłabym.

Tess
            • olka9939 Re: Załamka!!! 16.02.07, 14:42
              Dzięki!
              Zrobię tak jak piszesz. Niech jakiś "dupek" niedouczony pisze, że jesteśmy
              jakąs sektą a my sekciary.Gdyby chociaż raz ten niby lekarz zmagał sie z
              naszymi tarczycowymi problemami to by zrozumiał ,że takie rady jak Twoja i
              innych na tym forum , własne doświadczenia są jak najbardziej potrzebne i
              dodają otuchy i to bardzo. Ja , zresztą jak to widać po postach czasem piszę
              jak "potłuczona" , chcę jak najwięcej sie dowiedzieć co mi dolega i niestety
              tylko Wam i waszym doświadczeniom , radą powolutku dowiaduje się oco chodzi z
              moją tarczycą . To dzieki Wam zrobiłam prywatnie te wszystkie badania , usg .
              Na wynikach wyszło to wyszło , ale w koncu mam nadzieję dowiem sie od lekarza
              jak mnie należy leczyć. Jestem dobrej myśli( od wczoraj) , ale mocno zdołowała
              mnie wiadomość że znajomy z pracy zmarł na raka tarczycy. W październiku
              poszedł do lekarza a 2 tyg.temu już miał pogrzeb. Ale to jest tak że jak
              wszędzie jest napisane nieleczona tarczyca może skończyć sie rakiem złosliwym.
              No ale my wszyscy się leczymy z większym lub mniejszym skutkiem ale jesteśmy
              pod opieką endo .
              Raz jeszcze wielkie dzięki za rady i Tobie Tess i wszystkim.
              Pozdrawiam
              • wacka1 Re: Załamka!!! 16.02.07, 21:02
                Lekarz powinien ci zrobić usg tarczycy.Gdy widzi potrzebę proponuje
                biopsje,czyli pobranie treści z guzka zeby stwierdzić co w nim jest,jaki
                jest.Teraz potrzebny ci spokój.Nerwami nic nie zdziałasz.Taki problem mają
                tysiące,ja też miałam.Myślałam pozytywnie,czego i ci życzę.
                • olka9939 Re: Załamka!!! 28.02.07, 10:14
                  Wróciłam właśnie z biobsji ( faktycznie samo badanie nie boli , jest może mało
                  przyjemnne ale nie boli) . Lekarz ten z przychodni skierował mnie na biobsję ,
                  ten prywatny potwierdził ,że biobsja jest konieczna. Chociaż dzisiaj mam
                  mieszane uczucie co do zasadności tej biobsji . Ja mam guzków dużo, jeden duży
                  i jakieś 6 małych , dziasiaj zrobili biobsję tylko jednego z nich. Więc z
                  pewnością nie jest to dokładne badanie . Bo co jesli ten co go badaja będzie ok
                  a jeden z pozostałych już niebardzo okey? Lekarz ten z przychodni powiedział że
                  mam się z nim skontaktować jak już będzie wynik (czyli w piątek) i wtedy
                  zobaczymy co dalej. Lekarz ten prywatny potwierdził prawidłowe leczenie .
                  Powiedział ,że albo jod albo operacja . Ponieważ tabletkami się mnie nie
                  wyleczy. Powiedział ,że mam bóle głowy prawdobodobnie od ciśnienia zbyt dużego
                  i zwiększył mi propranol do 3 tabletek(ale głowa i tak mnie boli). Mówił ,że
                  muszę mieć jeszcze scyntografię ( no chyba że biobsja wykaże raka to wówczas
                  będzie zbędna bo od razu bedzie operacja) i potem decyzja czy jod czy
                  operacja. Zastanowiło mnie jego pytanie czy chcę jeszcze rodzić dzieci bo jeśli
                  tak to muszę sie mocno nad jodem zastanowić. Narazie znowu mam stres jaki
                  będzie wynik. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i byle do piątku.
                  • wacka1 Re: Załamka!!! 28.02.07, 16:36
                    Propranolal rozszerza naczynia krwionośne ,zmniejsza się siła skurczu serca
                    oraz zwalnia jego czynność ale nie obniża ciśnienia.Bierzesz 3 tabletki ale w
                    jakiej dawce.Biopsję bierze się z guzka a nie wszystkich guzków więc się nie
                    martw.Wiedzą z którego pobrać.Spoko do piątku.
                    • olka9939 Re: Załamka!!! 09.03.07, 10:27
                      Wacka dzięki! Teraz rozumiem dlaczegonadal boli mnie głowa , bo faktycznie
                      propranol jest na serce(doczytałam w ulotce) , zastanawia mnie tylko po co
                      zwiekszył mi dawkę skoro ja juz nie mam wiekszych problemów sercowych.
                      Wczoraj rozmawiałam telefonicznie z moim endo , cholerka dzwoniłam do niego 3
                      razy w końcu umówilismy sie na konkretną godzinę. Dzwonię do niego a ten dupek
                      powiedział mi że mam przyjść po odbiór biobsji( nie wykazała mic niepojącego)
                      29 marca . To będzie 6 tyg. od ostatniego badania krwi po zmniejszeniu dawki
                      htyrozolu , więc wg mnie kolejne badania byłyby wskazane ,żeby wszystko
                      skontrolować A tu nic zero skierowania na badania. Na moje pytanie co teraz
                      będzie dalej to mój "kochany" endo stwierdził że mu przykro ale nie może nic
                      powiedzieć bo nie ma mojej kartoteki i nie pamięta co mi jest. Wkurzyłam się bo
                      po pierwsze umawialiśmy się , że po biobsji powie mi co dalej a po drugie po to
                      dzwoniłam do niego tyle razy żeby zapoznał się z historią mojej choroby . A tu
                      klapa. Teraz wyniku biobsji nie mam więc nie mogę iść prywatnie już teraz do
                      lekarza. Czuję że teraz mam objawy niedoczynności {senność , znurzenie ,
                      kłopoty z pamięcią(i to duże potrafię zapomnieć jak sie nazywa określona
                      rzecz) , okropne wypadanie włosów}. Myślałam ,że kolejnym posunięciem endo
                      będzie skierowanie na syntografię i już z wynikiem do niego pójdę . No ale
                      cóż. Szara rzeczywistość . Pozdrawiam
                      • wow222 Re: Załamka!!! 09.03.07, 16:18
                        czesc dziewczyny. Ja chorowalam 7 lat na Graves'a. Mialam dokladnie identyczne
                        objawy + ciagle wachania sie wagi ciala. Potrafilam w ciagu dwoch tygodni
                        zrzucic 11 kilo totalnie nic nie robiac. Co oczywiscie odbilo sie na moim
                        zdrowiu ;/ w zeszlym roku zostalam zoperowana w Warszawie w szpitalu na
                        Banacha. Usunieto mi cala tarczyce . W szpitalu lezalam 2 tygodnie w tym po
                        operacji jakies 5 dni. Przed operacja pilam jod by zmniejszyc ukrwienie
                        tarczycy. Bralam propranol i thyrozalsmile teraz musze brac jedna tabletke
                        dziennie z rana do konca zycia ale zapewniam ze jest to lepsze od tych ciaglych
                        hustawek wagi i nastroju. moje serce zachowuje sie w normie ( nie mam pulsu 160
                        po wstaniu rano z lozka ;P) czuje sie bardzo dobrze. Blizna jest dosc spora ale
                        to male wyzecznie smile dziewczyny w moim wieku (21) bardzo czesto maja bliznowca
                        lecz uzywajac masci mozna sie go pozbyc smile pozdrawiam
                      • wacka1 Re: Załamka!!! 09.03.07, 20:38
                        Jezeli masz nadciśnienie to rodzinny powinien ci coś przepisać ja biorę
                        tritace10 połowkę tabletki.Mnie też zwiększono propananol z 20 na 40 a też sie
                        dobrze czuję.Nie rozumiem z tą biopsją to masz dobry wynik czy nie masz.Biopsję
                        wydają w recepcji a nie musisz iść do lekarza,zeby ci ją dał.Krwi nie bada sie
                        tak często jak myślisz przy braniu pewnych leków.Znależć dobrego endo nawet
                        prywatnie to szczęście.Ja szukałam i znalażłam.
                        • olka9939 Re: Załamka!!! 12.03.07, 07:17
                          Witajcie! W poliklinice w Bydgoszczy wynik biobsji jest przekazywany do lekarza
                          kierującego i dopiero ten lekarz przekazuje go pacjentowi. Nie wiem jaki jest
                          wynik, lekarz telefonocznie poinformował mnie że nie ma nic niepojącego a mój
                          znajomy lekarz że raka nie mam . Wiec co tam jest to nie wiem. Może faktycznie
                          nie potrzebnie panikuję . Zobaczymy co będzie dalej.Pozdrawiam
                          • olka9939 Re: Załamka!!! 11.05.07, 13:03
                            Witam!
                            Oto moje najnowsze wyniki: TSH 1,55(norma 0,27-4,2) , FT3 4,79(3,10-6,80), FT4
                            12,60(12-22). Prosze napiszczcie czy ida one w dobrym kierunku czy raczej
                            odwrotnie. Biore nadal thyrozol5 x 1. Do endo idę w przyszłym tygodniu. Czuje
                            sie bez zmian .czyli źle , no może głowa aż tak mocno mnie nie boli.
                            Pozdrawiam
                            Ola
                            • hashi-tess Re: Załamka!!! 12.05.07, 10:06
                              Ola,
                              powinnaś jeszcze poczytać na temat wola nadczynnego /bo rozumiem, że masz taką
                              postawioną diagnozę/.
                              wow222 ma basedowa, ale proces leczenia jest b. podobny.

Po wycięciu tarczycy organizm Twój zostanie w fazie niedoczynności.
                              Jak wow222 pisała, bierze się tabletkę hormonu rano i tyle.
                              W niedoczynności zdecydowanie łatwiej urodzić dziecko niż w nadczynności.
                              Dlatego nie powinnaś się tym przejmować.
                              Pzdr
                              Tess
                              • olka9939 Re: Załamka!!! 22.06.07, 09:19
                                Witajcie! Już dość dawno się nad sobą nie użalałam > Byłam w maju u endo.
                                Dostałam tez wynik biobsji "Obraz cytologiczny przemawia za wolem tarczycy z
                                komponentą torbielowatych zmian zwyrodnieniowych".Odstawił mi wszystkie leki.
                                Po miesiącu nie brania tryrozolu mam takie wyniki:
                                TSH 0,64 (0,27-4,2) i FT4 15,20(12-22).
                                Nadal mam nie brać thyrozolu i mam zgłosic się w sierpniu.
                                Przewiduje endo,że jednak będę musiała pewnie brać tryrozol ale mniejszą dawkę .
                                Ostatnio zaobserwowałam u siebie dziwne objawy otóż drętwieją mi dłonie i
                                ostatnio nogi głównie pięty(haha). Myślała że pewnie mam za mało wapnia ale
                                endo dał mi skierownie na badanie CRP i odczyn Waaler Rose.
                                Dziwne też mi się wydaje że mój puls waha się od 65-85(czyli jak u zdrowego
                                człowieka) . Czuje sie tak sobie . Nadal mam bóle głowy , nogi mi puchną .Nie
                                mam problemów sercowych.Moja "skleroza" jakby się opanowała. Wahania nastroju
                                są ale mniejsze. Mam wrażenie, że jest mnie mniej tzn. nie schudłam ale tez i
                                nie przytyłam .Chyba tryrozol powodował to że tyłam i czułam sie nabrzmiała ,
                                opuchnieta. Czyli ogólnie nie jest źle. Zastanawia mnie tylko jedno czy przez
                                te 2 m-ce nie wpadnę znowu w dużą nadczynnośc . Czasami nachodzą mnie myśli ,
                                że może mam hashimoto? Ale z drugiej strony moje wyniki nie przemawiają za
                                japończykiem. Sama już nie wiem.
                                Pozdrawiam
                                ola
                                • olka9939 Re: Załamka!!! 22.08.07, 10:45
                                  Witajcie ponownie!
                                  Oto moje najnowsze wyniki:
                                  TSH 1,01 (0,27-4,2)
                                  FT4 14,50 (12-22)
                                  CRP 1,7 (0-5)
                                  RF -ujemny
                                  Endo odstawił mi nadal leki. Mam przyjść do kontroli za 4 m-ce
                                  Stwierdził ,że wyniki mam dobre . Czuję sie podobnie jak w
                                  poprzednim poście tylko ręce z dużym nasileniem mi drętwieją.
                                  Zastanawiam się co z moimi guzami w tarczycy ?
                                  Proszę napiszcie co sądzicie o tych wynikach i decyzji lekarza.
                                  Pozdrawiam
                                  Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka