Dodaj do ulubionych

dieta kopenhaska a niedoczynność

11.03.07, 10:37
witam,
niecały rok temu stwierdzono u mnie niedoczynność tarczycy - niewielką
(pierwsze TSH=6.0), biorę euthyrox 25-50 (dawka modyfikowana, zaczynałam od
25, potem 25 i 50 co drugi dzień, teraz znów wracam do 25, a 50 w weekendy),
TSH spadło mi do ok 1,2. Czuję się dużo lepiej, udało mi się zrzucić przez ten
czas jakieś 5 kg.
Chciałabym jeszcze zrzucić kolejne co najmniej 5kg, koleżanka polecała mi
dietę kopenhaską, u niej zadziałała świetnie. Chciałabym spróbować, nie jestem
jednak pewna, czy nie ma jakichś przeciwskazań w stosowaniu jej przy
jednoczesnym przyjmowaniu euthyroxu? Wizytę u mojego endo mam dopiero pod
koniec kwietnia... byłabym więc widzięczna za wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • iwotlen Re: dieta kopenhaska a niedoczynność 11.03.07, 11:52
      Zwrocic uwage na to ze dawka Eutyroxu jest zwiazana rowniez z nasza waga - jesli
      odchudzasz sie nalezy kontrolowac TSH - poniewaz ono tez spada i trzeba
      zmniejszac dawke leku. Co do diety kopenhaskiej mam mieszane uczucia - powiem o
      swoich doswiadczeniach z ta dieta - 3 lata temu zastosowalam te diete,
      oczywiscie bez konsultacji z lekarzem - efekt fantastyczny minus 7 kg, ale w
      ciagu nastepnych 5 m-cy plus 12 kg no i oczywiscie gwaltowny skok TSH, ktorego
      nie moglam ustabilizowac przez nastepne 8 m-cy, w tym czasie zwariowaly mi
      rowniez inne hormony (prolaktyna i inne plciowe) oczywiscie moze to moglo nie
      miec zadnego zwiazku z ta dieta ale wszystko razem sie zbieglo. Bo w gruncie
      rzeczy jak przyjrzysz sie tej diecie to nie jest najgorsza zawiera duzo bialka,
      troche warzyw, stosuje zasade nie laczenia bialka z weglowodanami, poranna kawa
      moze nie jest najzdrowsza, ale to przeciez tylko 13 dni. Ale nalezy pamietac o
      tym ze ta dieta to wstep do nastepnej zdrowej diety. Dieta kopenhaska pomoze w
      tzw zacisnieciu zoladka dla osob "rozjedzonych". Ale to jest poczatek po ktorym
      musi nastapic tzw zdrowe, racjonalne odzywianie i przede wszystkim male porcje.
      Bo jesli po przeprowadzeniu diety wrocisz do starych nawykow (tak jak to ja
      zrobilam - zmeczona tymi 13 dniami) efekt jo-jo murowany, a skoki wagi
      rozreguluja hormony tarczycy. Zreszta dotyczy to rowniez kazdej inne diety.
      Pamietaj o kontrolowaniu TSH w czasie diety kopenhaskiej czy jakiejkolwiek innej
      na ktora sie zdecydujesz.
    • iskial1 Re: dieta kopenhaska a niedoczynność 11.03.07, 15:19
      witam przegladałam tego typu diete ale wydaje mi sie ,że to jest dieta typu
      hollywoodzkiego na dłuzszą metę niebezpieczna i tylko dla zdrowych ludzi po
      skonczeniu szybki efekt jo-jo no bo co to jest za sniadanie kawa plus 1 kostka
      cukru www.twojadieta.info/dieta/kopenhaska/pozdrawiam Roma smile)
      • iwotlen Re: dieta kopenhaska a niedoczynność 11.03.07, 15:54
        Roma, to jest dieta 13-dniowa i ani jednego dnia dluzej. U mnie wywolal ogromne
        zmeczenie i oslabienie, ale to z tego powodu, ze juz nie moglam patrzec na
        salate i befsztyki (poledwica wolowa) wiec jadlam b. male porcje - nie
        odczuwalam glodu. Osobiscie znam wiele osob, ktore stosowaly te diete rowniez z
        Hashi, ale tylko 2 utrzymaly wage przez ostatnie 2 lata, ale po zakonczeniu dity
        kopenhaskiej wprowadzily tzw zdrowy styl odzywiania - malo weglowodanow, troche
        chudego miesa raczej bialego, troche owocow i duzo warzyw - male porcje itd,
        itp. Pozdr. Iwo
        • basiek_99 Re: dieta kopenhaska a niedoczynność 11.03.07, 16:54
          no właśnie też czytałam, że jest ona dość męcząca,lekko wyczerpująca dla
          organizmu, ale na tyle krótkotrwała, że chyba jednak bezpieczna.
          ja właściwie nigdy w życiu żadnej konkretnej diety nie stosowałam, staram się
          odżywiać racjonalnie, zwiększyłam wysiłek fizyczny - tak udało mi się zrzucić
          tych kilka kilogramów ostatnio, ale teraz chciałabym zrobić taki trochę bardziej
          zdecydowany krok, żeby pozbyć się resztki tego nadmiaru wink
          zastanawiam się tylko, czy te 13 dni może rozregulować moje TSH, bo tego bym nie
          chciała...
          • iwotlen Re: dieta kopenhaska a niedoczynność 11.03.07, 18:20
            Zalezy ile schudniesz jesli np 1-2 kg to nie powinno istotnie wplynac na
            wysokosc TSH - choc pewnie jest to tez indywidualne, ale jesli zrzucisz np. 8 kg
            w ciagu tych 13 dni to zdecydowanie moze miec wplyw na hormony. W tak krotkim
            czasie zrzucamy przede wszystkim zapasy wody i to moze byc nawet do 5 kg pozniej
            zaczyna sie spalanie tkanki tluszczowej, ale na to potrzeba wiecej czasu i nie
            nalezy tego robic zbyt gwaltownie dlatego w dlaszych etapach odchudzania powinno
            sie zrzucac ca 2 kg miesiecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka