x.armide 06.01.09, 10:29 czy przy braniu T4 moze wystapic cos takiego jak zablokowanie tarczycy tzn ze tarczyca zmiejszy wydzielanie T4 po przez to ze jest otrzymywane z zewnatrz? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nisses Re: zablokowanie tarczycy 06.01.09, 13:59 tak. Na podniesienie poziomu hormonu T4 zareaguje przysadka mozgowa zmniejszajac produkjce hormonu stymulujacego tarczyce. Na skutek obnizenia sie poziomu tego hormonu (hormonu TSH) tarczyca bedzie produkowac mniej hormonow. Przyjmujac duza dawke T4 zablokujesz tarczyce. Wydaje mi sie to rozsadne szczegolnie przy obecnosci przeciwcial przeciw tyreoglubulinie lub peroksydazie tarczycowej. Obecnie probuje zablokowac tarczyce jednoczesnie unikajac duzych ilosci jodu. Musze sie jednak dowiedziec czy przeciwciala atakuja rowniez zsyntetyzowana (sztucznie badz przez tarczyce) postac hormonu (ktora ma juz w sobie tyreoglubuline). Czy ktos wie? Odpowiedz Link
x.armide Re: zablokowanie tarczycy 06.01.09, 14:40 ehh a jak dawkowac F4 zeby nie zablokowac tarczycy i zeby jednoczesnie metabolizm znacznie przyspieszyl? Odpowiedz Link
x.armide Re: zablokowanie tarczycy 06.01.09, 17:28 czy moze zaistniec taka sytuacja ze zbyt wysoka dawka t4(np euthyrox) bedzie hamowac wytwarzanie t3 przez co objawy niedoczynnosci beda jeszcze gorsze? czy ktos sie ztym spotkal? Odpowiedz Link
nisses Re: zablokowanie tarczycy 06.01.09, 21:06 a czemu tak bardzo nie chcesz jej blokowac skoro jej dzialanie polega na wytwarzaniu hormonu ktory bedziesz dostarczal z zewnatrz? Odpowiedz Link
bulirzon Re: zablokowanie tarczycy 06.01.09, 21:41 > czy przy braniu T4 moze wystapic cos takiego jak zablokowanie tarczycy tzn ze t > arczyca zmiejszy wydzielanie T4 po przez to ze jest otrzymywane z zewnatrz? Mi sie nic nie zablokowalo! Bralam Euthyrox i go odstawilam i t4 mam wiecej teraz niz przed leczeniem. Nie wiem skad Nises ma takie wiadomosci ze moze nastapic zablokowanie??!!! Chodzi Ci o spowodowanie niedoczynnosci tym lekiem tj czy mozna sobie krzywde wyrzadzic euthyroxem? Odpowiedz Link
nisses Re: zablokowanie tarczycy 27.01.09, 19:11 To proste. Chodzi o ujemne sprzezenie zwrotne. Dostarczajac tyroksyne zmniejszamy produkjce hormonu stymulujacego prace tarczycy i w ten sposob zmniejszamy produkcje tyroksyny w tarczycy. Przy TSH bliskim zero tarczyca prawie nie wytwarza tyroksyny. Odpowiedz Link