Dodaj do ulubionych

Mam wyniki - proszę o interpretację

22.05.09, 17:43
Dla przypomnienia podam moje wyniki z TSH, FT3 i FT4:

TSH 1,160 ulU/ml [0.27 -4.2]
FT4 1,03 ng/dl [0.93 -1.70] -13%
FT3 2,69 pg/ml [2.00 -4.40] -29%

A to wyniki ATPO i ATG w wczoraj:

ATG 20 U/ml (norma do 60 U/ml)
ATPO 56 U/ml (norma do 60 U/ml)

Niby mieszczą się w normie, ale nie wiem co dalej?
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Mam wyniki - proszę o interpretację 22.05.09, 19:45
      jak dużą masz tarczycę?
      • aleks06 Re: Mam wyniki - proszę o interpretację 22.05.09, 23:16
        Nie robiłam jeszcze USG. Zapisałam się na wizytę do dr Marka Ruchały w Poznaniu mam termin na 24 czerwca. Podobno w ramach wizyty wliczone jest te USG jeśli konieczne. Więc chyba poczekam do tej wizyty i zobaczę czy zrobi, jak nie zrobi to zrobię sama.

Ale w/g tech wyników ATPO i ATG to nie mam hasimoto?

Myślę, że to może być jakieś zapalenie po ciąży, bo po niej tak przytyłam. Urodziłam 3 lata temu, w między czasie brałam Meridię 15, ale po odstawieniu niestety w bardzo szybkim czasie przyty zpowrotem. Ale jestem ciekawa co mi ten lekarz powie.
        • hashi-tess Re: Mam wyniki - proszę o interpretację 23.05.09, 08:00
          ja też jestem ciekawa Jego opinii.
          Szukasz przyczyn tylko przytycia
          czy masz jeszcze inne problemy?
          • aleks06 Re: Mam wyniki - proszę o interpretację 23.05.09, 09:38
            To są moje objawy,

* zwiększenie masy ciała
            * uczucie zmęczenia, osłabienie, senność, trudności w koncentracji, zaburzenia pamięci, stany depresyjne
            * łatwe marznięcie, uczucie chłodu
            * przewlekłe zaparcia
            sucha, zimna, blada, nadmiernie rogowaciejąca skóra
            * łamliwe włosy

Aczkolwiek nie ukrywam, że głównie mi zależy na utracie tych kg, bo są najbardziej widoczne.
            Zastanawiałam się żeby znowu zacząć z Meridią, ale bym chciała wyrególować też te hormony, żeby znowu nie przytyć. Może powinnam dodatkowo witaminy jakieś brać.
            • aleks06 Re: Mam wyniki - proszę o interpretację 23.05.09, 09:41
              zapomniałam jeszcze o jednym mam brzydkie, nieregularne i obfite miesiączki. Tylko nie wiem czy to wina tego, czy spirali którą mam.
              • aleks06 Re: Mam wyniki - proszę o interpretację 01.06.09, 17:47
                witam, wszystkich.
                Tak jak wspomniałam mam umówioną wizyte i pytanie mam takie:
                - czy mam przed tą wizytą powtórzyć TSH, FT3 i FT4 bo te co podałam są z 16 kwietnia br? anty-TPO i anty-TG to rozumiem nie muszę powtarzać.
                - I czy mam się martwić tym, że te anty-TPO wyszło mi w górnej granicy normy (56 -norma do 60)i czy te 2 badania się powtaża?
                • aleks06 Byłam u endykronologa 24.06.09, 18:43
                  Witam,
                  byłam dziś u doc. Ruchały.
                  Powypytywał się mnie o objawy itd. Powiedziałam mu o tej Meridi, że brałam, a jak odstawiłam to z powrotem przytyłam.
                  Co do wyników to powiedzał, że są dobre ale zrobił mi USG i powiedział, że mam za dużą tarczycę.
                  Powiedział, że nie mam doprowadzać żeby czuć głód. Jeść mało, a często do godz. 18:00
                  Nie jeść węglowodanów i nie pić i nie jeść nic słodkiego.No i dużo ruchu.

Powiedział, że mogę się wspomóc Meridią- powiedziałam, że 2 tyg temu zaczęłam na nowo brać.
                  Przepisał mi:
                  Euthyrox N 50 przez 6 dni mam brać na czczo 1/2 tabl. a później już po 1 tabl.
                  wit B6 1x1
                  Za pól roku mam do kontrili przyjść. Co sądzicie o tym?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka