Dodaj do ulubionych

proszę o podpowiedź zaczynam leczenie

30.01.11, 19:45
Witam wszystkie forumowiczki,

dopiero teraz odwazyłam sie napisać ale od jakiegos czasu czytam to forum gdyż również rozpoznano u mnie hashimoto. Niestety dopiero z internetu dowiedzialam się jak powazna to choroba. Rozpoznano u mnie chorobę w 2004 r gdy przypadkiem zrobiłam badania na poziom wszystkich hormonów ( mimo to zaczynam leczenie teraz). Przypadkowa endokrynolog w jednym ze szpitali powiedziała ze "to niesmiertelna choroba" przepisała " jakieś" tabletki i tyle z leczenia. Potem zaszłam wciążę więc wydawało mi sie oczywiste po porodzie że troszkę zostało mi wagi.
Ok 2,5 roku temu zaczełam sie coraz gorzej czuć. Nie chce tu opisywac szczegołów bo pewnie doskonale każda wie o czym mówie ale ogólnie powiem że z bardo szczupłej energicznej kobitki stałam sie wiecznie zmęczoną babą z nadwagą. Już sama waga powoduje umnie stany depresyjne bo zawsze byłam szczuplutka i teraz nie radze sobie z ta sytuacją.
Tak naprawdę zaczełam przyjmowac jakiekolwiek leki dopiero rok temu. 9 euthyrok 0,25 1/2 tabl. W Lato wylądowałam w szpitalu z zaburzeniami rytmu serca i odwodnieniem. Powiedzieli mi tam ze moze byc to spowodowane podwyższonym tsh więc kazali mi brac cała tabletke 0,25. Miesiąc temu zrobilam badania i moje tsh wcale nie spada więc lekarz (pierwszego kontaktu) zaleciła mi podwyzszenie na 1 tabletke 50.
Pocieszyła mnie też że jesli wyreguluje wszystkie wartości badan to wrócę do "normalnej" wagi.
Niestety od sierpnia nie moge dostać się do endokrynologa z NFZ więc zaczełam szukać dobrego prywatnego. Znalazłam dr Ponikwicką i Lewandowską z Magu. Prosze o poradę z którą z tych lekarzy najlepiej zacząć normalne leczenie i jest szansa na zgubienie nadwagi opuchlizny czy jak to tam nazwac sad
A może ktos podpowie co robic dalej?
Z góry dziekuję za radę
Obserwuj wątek
    • milaemalka Re: proszę o podpowiedź zaczynam leczenie 31.01.11, 11:52
      Witaj .Cóż szkoda,że nie napisałaś wcześniej.Badamy Ft4 i Ft3,określamy jak zmienia sie samopoczucie i na tej podstawie widzimy czy dawka jest dobrze dobrana.Jeżeli jesteś już miesiac na 50 mozesz zrobić badania(4 tygodnie to minimum przy zmianie dawki.).Radziłabym też sprawdzić poziom witaminy B12 i ferrytyny(nie żelaza).Na skierowanie nie liczyłabym .Sprawdz ceny w róznych laboratoriach.A na jakiej podstawie stwierdzono hashimoto? Miałaś usg?,
      • kasiaczekmaly Re: proszę o podpowiedź zaczynam leczenie 31.01.11, 22:46
        hashimoto stwierdzono na podstawie tpo 2801 przy normie do 100

WYNIKI Z MAJA ft3 5,28 norma 3,1-6,8
        ft4 1,04 norma 0,9-1,7
        tsh 5,93 norma 0,3-4,2
        tpo 293 norma 0 - 34
        po tych wynikach dostała euthyrox 0,125

w lato trafiłam na sor z bardzo niskim cisnieniem, kołataniem serca i bardzo niskim poziomem potasu. zwiekszyłam dawke na 0,25 po czym miesiąc temu zrobiłam badania :
        sód 142 norma 135-148
        potas 4 norma 3,5-5,3
        magnez 2,1 norma 1,7-2,4
        tsh 7,6 norma 0,5-4,7
        ft3 2,79 norma 2,3-4,2
        ft4 0,98 norma 0,89-1,76
        od 2 tygodni biore euthyrox 50

Niestety nie czuje żadnej różnicy w samopoczuciu czuje się źle, jestem opuchnieta i wyglądam jakbym byla w ciąży.
        Nie wiem aby wrócić do "starej" wagi nie powinnam brac czegos jeszcze, czy sam euthyrox wystarczy jesli wyrówna mi on wyniki,
        • procesor Re: proszę o podpowiedź zaczynam leczenie 31.01.11, 22:57
          róbże ty częściej badania!
          PRZECIEŻ JEST GORZEJ NIŻ NA POCZĄTKU!
          może euthyrox wystarczy - ale nie gdy kontrolę i korektę dawki robisz raz na pół roku...

za 2 do 4 tygodni musisz znowu zrobić badania, w zależności od wyniku i samopoczucia skorygować dawkę, pewnie znowu w górę ale to wyjdzie w wynikach...
        • rosteda Re: proszę o podpowiedź zaczynam leczenie 01.02.11, 00:25
          kasiaczekmaly napisała:

> hashimoto stwierdzono na podstawie tpo 2801 przy normie do 100
          >
          > WYNIKI Z MAJA ft3 5,28 norma 3,1-6,8
          > ft4 1,04 norma 0,9-1,7
          > tsh 5,93 norma 0,3-4,2
          > tpo 293 norma 0 - 34
          > po tych wynikach dostała euthyrox 0,125
          >
          > w lato trafiłam na sor z bardzo niskim cisnieniem, kołataniem serca i bardzo ni
          > skim poziomem potasu.

Niedobor potasu a i czasami sodu w niedoczynnosci moze wystepowac i niektore osoby tak jak ty trafiaja do szpitala.

> zwiekszyłam dawke na 0,25

Bardzo dobrze.

> po czym miesiąc temu zrobiłam b
          > adania :
          > sód 142 norma 135-148
          > potas 4 norma 3,5-5,3
          > magnez 2,1 norma 1,7-2,4
          > tsh 7,6 norma 0,5-4,7
          > ft3 2,79 norma 2,3-4,2
          > ft4 0,98 norma 0,89-1,76
          > od 2 tygodni biore euthyrox 50

Wiec juz bylby czas zebys podniosla dawke na 75µg.
          Przy takich wynikach jak podalas wyzej nie bedzie nic za duzo.
          A za 4 tygodnie od zwiekszenia dawki na 75µg zrob badania fT4 i fT3 nie biorac w dniu pobrania tabletki.

> Niestety nie czuje żadnej różnicy w samopoczuciu czuje się źle, jestem opuchnie
          > ta i wyglądam jakbym byla w ciąży.

Czujasz sie tak bo caly czas jestes w niedoczynnosci i w kazdej komorce twojego organizmu brakuje hormonow tarczycy.
          Jak nie wyrownasz hormonow to samopoczucie sie nie polepszy a moze byc gorsze.

> Nie wiem aby wrócić do "starej" wagi nie powinnam brac czegos jeszcze, czy sam
          > euthyrox wystarczy jesli wyrówna mi on wyniki,

Teraz masz za zadanie dojsc do optymalnej dla ciebie dawki a nie myslec o innych lekach.
          Waga sie zajmiesz jak wyjdziesz z niedoczynnosci.
          • milaemalka Re: proszę o podpowiedź zaczynam leczenie 01.02.11, 23:12
            Bedziesz chudła,gdy wyjdziesz z niedoczynności.Podstawa-zacznij poważnie traktowac hashimoto.Rób krótkie notatki;samopoczucie,dawka,wyniki.Pozwoli Ci to po jakimś czasie kontrolowac sytuacje.Będziesz wiedział po objawach czy dawka jest dobra.Na razie częste badania są konieczneW maju Ft4=7,8% a Ft3=59% ostatni wynik Ft4=10,3% a Ft3=26%.Będzie dobrze ,gdy oba przekrocza 50%.Radziłabym podnieść o 12,5 i po 5 dniach znów 12,5.Chyba,ze bez problemu przeszłaś z 25 na 50,to mozesz podnieśc od razu.
          • kasiaczekmaly Re: proszę o podpowiedź zaczynam leczenie 01.02.11, 23:14
            na razie od 1,5 tygodnia biore 50 to poczekam az minie 4 tygonie i zrobie badania a potem zobaczymy.
            aha byłam ostatnio u lekarza bo od kilku miesięcy mam straszne bóle miesni i lub kości, czasem aż nie mogę dotknąc sie. Lekarka stwierdziła fibromalgie i kazała brac belergot.
            Czy to aby na pewno fibromalgia czy znowu cos sie przyplatało od hashi ( a raczej od tego że troche zaniedbałam leczenie?)
            • kasiahashi Re: proszę o podpowiedź zaczynam leczenie 02.02.11, 10:35
              Doświadczeńsze smile od mnie poradziły Ci co zrobić z dawką... ja tak zrobiłabym. Opowiem Ci o mięśniach - jakiś czas temu było tak ,że nie mogłam na ramię założyć torebki ( nie torby) , tak bolały mnie stawy, mięśnie i co tam jeszcze..... Niedouczona lekarka postawiła diagnozę RZS i w ramach "leczenia" dostałam 3 razy dziennie ketonal 100 sad..... wtedy znalazłam forum i wczytałam się w nie baaaardzo dokładnie. Po podniesieniu poziomów Ft3 i Ft4 - stawy jeszcze czasem pobolewają, ale to już zupełnie nie to. A o RZS mam nadzieję już nigdy nie usłyszeć ( tak samo ma się rzecz z fibromalgią) Moim zdaniem zacznij od poziomu hormonów w organiźmie , a potem rozwalaj watrobę milionami leków pisanych przez nieuków... powodzenia K
              • milaemalka Re: proszę o podpowiedź zaczynam leczenie 02.02.11, 13:03
                Jeżeli poszukasz w wyszukarce znajdziesz wpisy osób,które nie mogły normalnie chodzic czy nawet doznawały ból przykrywajac sie kołdrą.To wszystko skutki niedoczynnosci.Kilka lat temu miałam tyle objawów,że chodziłam na wizyty do kilku specjalistów.Wszystko minęło po wyrównaniu hormonów.Masz tak słabe wyniki,ze nie radzę czekac z podwyższeniem dawki.Masz dwa wyjscia słuchać lekarza i badac tylko Tsh,bo wiekszość tylko takie badanie zleca.Albo zaufać osobom ,które na własnej skórze zgłebiły problemy związane z haszhimoto .Robić Ft3 i Ft4 i na podstawie wyników korygować dawkę.
                • kasiaczekmaly Re: proszę o podpowiedź zaczynam leczenie 03.02.11, 11:30
                  No tak ale po 2 tygodniach od podwyższeniu dawki o 100% już chce zrobic badania. Więc pobiore jeszcze 2 tygodnie i zobaczymy.
                  A z tymi specjalistami to faktycznie - niektórzy posądzają mnie o hipochondrię. Sama już się dziwię że zaczynam chodzic do różnych lekarzy bo co i raz coś mi jest.
                  Nie wiem czy warto iść jeszcze do dietetyka czy po prostu zadbać o wyrównanie wyników. Bo jem i tak niewiele więc na pewni nie przybieram na wadze z nadmiaru jedzenia. Tym bardziej ze kiedys jadłam "normalnie" i byłam wręcz za chuda. A teraz nie moge na siebie patrzeć.
                  Rok temu zaczęłam brać Meridię i p niej zaczęłam lekko spadac na wadze i czułam się rewelacyjnie dzięki temu ale niestety wycofali sad
                  • kasiahashi Re: proszę o podpowiedź zaczynam leczenie 03.02.11, 12:55
                    KIlka lat temu , jeszcze nie wiedzialam o hashi , też odchudzałam się" meridią i dziś wiem jaki to błąd był....... rozregulowałam cały system hormonalny organizmu, schudłam parę kilo - szybko je odzyskałam sad meridia i podobne moim zdaniem to g...o ....
                    mnie pomaga south beach i bieganie smile ale bez szaleństwa
                    pozdrawiam
                    K
                    • kasiaczekmaly Re: proszę o podpowiedź zaczynam leczenie 03.02.11, 13:59
                      Moja ginekolog zaproponowała dietę DUKANA ale nie mam przekonania czy to cokolwiek pomoże
                      • wierka-5 Re: proszę o podpowiedź zaczynam leczenie 03.02.11, 19:23
                        Nie polecam tej diety. Jesteś dopiero na początku leczenia.
                        Najpierw trzeba ustalic dawkę ,a potem dieta, Moim zdaniem najlepsza to ta z ograniczeniem kalorii do 1200 uwzględniająca duże ilości białka i ruch,ale nie zbyt intensywny jest wskazany.
                        • kasiaczekmaly Re: proszę o podpowiedź zaczynam leczenie 05.02.11, 12:35
                          Nasunęło mi się jeszcze takie pytanko po jakim czasie od wyregulowania wyników mogę spodziewać się jakiegoś chociaż małego spadku wagi?. I czy warto pytać lekarza o jakieś tabletki odwadniające? Czytałam gdzieś że pomagają pozbyć się opuchlizny.
                          Wiem że ważniejsze od powrotu do wagi jest powrót do zdrowia ale proszę zrozumieć że ważyłam 55/58 kg w miałam rozmiar 38 a teraz ważę prawie 90 i płakać mi się chce jak patrze w lustro.
                          • milaemalka Re: proszę o podpowiedź zaczynam leczenie 05.02.11, 18:40
                            Nie przejmuj sie wagą,ciesz sie ,ze włosy Ci nie wypadają .A często sie to zdaża w niedoczynności.Spadek wagi nastepuje jakieś kilka miesiecy po uregulowaniu hormonów.Mysle,że jest to sprawa indywidualna.Najpierw musi nastąpić poprawa pracy wszystkich organów.Tarczyca ma wpływ na całe nasze ciało.Nadal uważam,ze powinnas zwiekszyć dawke.Przy 90kg jest zdecydowanie za mała
                            • kasiaczekmaly Re: proszę o podpowiedź zaczynam leczenie 07.02.11, 10:30
                              Ja po prostu nie chce rozpiszywac się bo zajęło by to bardzo duzo. Po prostu pisałam o najpowazniejszych rzeczach przez które wylądowałam na SOR`rze. Wypadanie włosów, spuchnięta twarz i ręce że obrączki zdjąć nie mogę czy sucha szorstka skóra to taki "lajcik".
                              CIesze się tylko że donosiłam ciąże bo w żadnych leków ani badań mi lekarka nie zapisywała bo stwierdziła ze wszystko jest ok (oczywiście tylko kazała robić TSH). Dopiero teraz poczytałam jakie problemy mają dziewczyny z hashi z zajściem w ciążę. I czytając forum myslę że wiele problemów jakie miałam z dzieckiem moga byc wynikiem mojej choroby. Szkoda że lekarze maja to gdzieś.

• kasiaczekmaly NOWE WYNIKI - ZERKNIJCIE PROSZĘ 15.03.11, 16:26
      Wyniki po miesiącu euthyroxu 50:

żelazo w surowicy 60 50-170
      tpo >1300 <60
      tsh 3,359 0,550-4,780
      ft3 2,77 2,30-4,20
      ft4 1,07 0,89-1,76
      b12 380 211-911
      ferrytyna 34 10-291
      DOSTAŁAM TERAZ DAWKĘ 62,50 - NIE WIEM CZY NIE ZA MAŁO.

NO I TA WAGA sad

• aleksandra_01 Re: NOWE WYNIKI - ZERKNIJCIE PROSZĘ 16.03.11, 10:35
        > żelazo w surowicy 60 50-170

za niskie

> tsh 3,359 0,550-4,780

za wysokie

> ft3 2,77 2,30-4,20 24%
        > ft4 1,07 0,89-1,76 20%

za niskie

> b12 380 211-911

niskie

> ferrytyna 34 10-291

za niskie

> DOSTAŁAM TERAZ DAWKĘ 62,50 - NIE WIEM CZY NIE ZA MAŁO.

moim zdaniem trochę za mało, tzn ja bym podniosła stopniowo do 75
        poza tym musisz uzupełniać żelazo bo masz anemię z niedoboru żelaza.
        witamina b12 też bez rewelacji, radziłabym ją powtórzyć za np. 2 miesiące.

a.
        • milaemalka Re: NOWE WYNIKI - ZERKNIJCIE PROSZĘ 01.04.11, 00:37
          Kasiu miałaś Ft3=24% i Ft4=20%.Na Twoim miejscu zwiekszyłabym dawke do 75
          • kasiaczekmaly Re: NOWE WYNIKI - ZERKNIJCIE PROSZĘ 01.04.11, 11:34
            szczerze mówiąc to nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi procentami w nowy wątku powyżej pisałam ze po miesiącu wynik tsh to 3,111 - chyba za duzy
            • aleksandra_01 Re: NOWE WYNIKI - ZERKNIJCIE PROSZĘ 01.04.11, 13:32
              > szczerze mówiąc to nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi procentami w nowy wąt
              > ku powyżej pisałam ze po miesiącu wynik tsh to 3,111 - chyba za duzy

dobieranie dawki powinno się opierać o wyniki hormonów tarczycy,
              tsh jest hormonem przysadki.

euthyrox to sztuczna tyroksyna -> w organizmie jest naturalna tyroksyna produkowana przez tarczycę -> badamy ich wolną frakcję czyli ft4
              badając ft4 wiesz ile tabletki euthyroxu zadziałało a ile nie.
              drugim hormonem tarczycy jest trójodotyronina - której wolna fakcja to ft3.
              jej poziom mówi czy zawartość euthyroxu dociera do komórek czy nie.
              i może tak być, że wchłaniasz T4 z euthyroxu, ono sobie krąży we krwi pokazując
              właściwy poziom ft4, ale nie dociera do komórek i jest niskie ft3 i są objawy.
              tsh jest hormonem przysadki mózgowej i u nas nie zawsze działa odpowiednio
              do działania syntetycznych hormonów tarczycy. czasem bywa bardzo niemiarodajne.

jak nie rozumiesz procentów to na nie nie patrz, ale pamiętaj, że
              hormony tarczycy, czyli ft3 i ft4 oba muszą być powyżej połowy normy.
              między połową normy a górną granicą normy. niezależnie od tego jakie będzie
              wówczas tsh.

a.
              • kasiaczekmaly Re: NOWE WYNIKI - ZERKNIJCIE PROSZĘ 01.04.11, 14:07
                czy dobrze rozumiem? jesli zejde z tsh na 0,5 i ft 3 i ft 4 będe miała powyzej połowy to moge liczyc na powrót do "normalnego" wyglądu?
                • aleksandra_01 Re: NOWE WYNIKI - ZERKNIJCIE PROSZĘ 01.04.11, 19:45
                  kasiaczekmaly napisała:

> czy dobrze rozumiem? jesli zejde z tsh na 0,5 i ft 3 i ft 4 będe miała powyzej
                  > połowy to moge liczyc na powrót do "normalnego" wyglądu?

tak,
                  oprócz tego, musisz utrzymać dobre wyniki przez dłuższy czas
                  oraz uzupełniać wszystkie niedobory witamin i mikroelementów.

a.
                  • milaemalka Re: NOWE WYNIKI - ZERKNIJCIE PROSZĘ 01.04.11, 23:04
                    Jeżeli masz hashimoto to najważniejsze sa Ft3 i ft4.Na ich podstawie dobieramy dawkę .Chociaz niestety wiekszosc lekarzy próbuje prowadzić pacjentów na podstawie Tsh.Uważam,ze szkoda pieniędzy na to badanie.Mozesz przypomnieć jaka masz pojemnosć tarczycy ?
                    • kasiaczekmaly Re: NOWE WYNIKI - ZERKNIJCIE PROSZĘ 04.04.11, 13:42
                      Właśnie uświadomiłąś jak mało jeszcze wiem. Po prostu nie wiem o co mnie pytasz> sad
                      Dzisiaj pokazałam wyniki mojej endo zwiększyła mi dawkę codzienną 62,5 na 125 i 62,50 na zmianę. Najgorsze jest to że kazała mi koniecznie schudnąć a ja nie wiem jak to zrobić.
                      Jem tak niewiele ze chyba puchne od powietrza.
                      • milaemalka Re: NOWE WYNIKI - ZERKNIJCIE PROSZĘ 04.04.11, 19:39
                        Miałąś usg tarczycy?.Na wynikach podawane są wymiary płatów tarczycy albo pojemność.Podaj opis. Jeżeli dobrze zrozumiałąm to lekarka chce Ci zafundować sporą hustawke hormonalną.Lepiej brac codziennie tyle samo.Jeżeli to ma byc jeden dzien 125 a drugi 62,5 to dla mnie to jakieś nieporozumienie.Srednia wychodzi 93,75 i tyle lepiej brać Na Twoim miejscu zaczęłabym zwiekszać powoli kilka dni 75póżniej dolożyć 12,5. A wagą sie nie przejmuj i głupim gadaniem.Nie myśl o odchudzaniu przy takich niskich poziomach Ft3 i ft4,bo to nie ma sensu.
                        • wierka-5 Re: NOWE WYNIKI - ZERKNIJCIE PROSZĘ 04.04.11, 21:45
                          Jak bedziesz miała dobrą dawkę to schudniesz . Mnie się udało.
                          Troche to jednak trwało zanim zaczęło coś drgać z wagą - ponad rok.
                          Pierwsze parę kilo zeszło samo. a następnym trochę pomagam.
                          Nie stosuje żadnej diety, staram sie jesc mniej i czesciej aby nie dopuszczac do zbytniego wygłodzenia co przeważnie kończy się napadem głodu. Wybieram produkty bardziej wartościowe- razowy chleb, otręby , kasze. chude mięso, dużo czytam na temat wpływu jedzenia na samopoczucie i zdrowie, zastanawiam się nad kalorycznością posiłków.
                          Dawno pogodziłam się z nadmiarem kilogramów i prawdę mówiąc nie myślałam,że pójdzie tak łatwo i szybko.Nie wierzyłam, tak tylko chciałam spróbować jeszcze raz z ograniczeniem jedzenia. Przedtem gdy miałam zła dawke juz po tygodniu robiły mi sie zajady, a po 2 miałam katar i byłam zwyczajnie słaba.
                          Tym bardziej mnie to ciesz. W sumie schudłam 13 kg. Dodam ,że ładnie.
                          Wiec i Tobie się uda - cierpliwości życzę.
                          • kasiaczekmaly Re: NOWE WYNIKI - ZERKNIJCIE PROSZĘ 07.04.11, 08:15
                            Dzięki za pocieszenie. Moja endokrynolog powiedziała ze aby wspomóc schudnięcie mam sobie kupic Alli - kupiłam go wydałam nie mało kasy ale poczytałam trochę że to wcale nie jest taki "zwykły" wspomagacz odchudzxania. I tak sie zastanawiam czy wogóle topomoze i czy to brać. Ale czuje że po prostu musze znaleźć jakiegoś dietetyka który podpowie co jeść a raczej czegonie jesc. Bo ograniczeniu nie mam mowy bojem tak nieiwle że mniej nie można.
                            • aleksandra_01 Re: NOWE WYNIKI - ZERKNIJCIE PROSZĘ 07.04.11, 10:39
                              Bo ograniczeniu
                              > nie mam mowy bojem tak nieiwle że mniej nie można.

i właśnie tak nie można, jeszcze bardziej blokujesz sobie metabolizm.
                              jedz tyle, żebyś nie była głodna, ale jak pisała Wierka trzeba zwracać uwagę
                              na jakość jedzenia.

Moja endokrynolog powiedziała ze aby wspomóc schudnięcie
                              > mam sobie kupic

ciekawe, że takie rady daje endokrynolog, który pierwszy powinien wiedzieć,
                              że przyczyną otyłości jest niedoczynność tarczycy.
                              jak masz za mało hormonów to zatrzymuje się metabolizm, jelita nie pracują
                              dobrze, mogą być problemy z wchłanianiem itd. zatrzymujesz też wodę.
                              bez zrobienia porządku z tarczycą i ewentualnymi niedoborami żelaza, b12 i wit D,
                              to nic nie będzie z diety.

a.
                              • kasiaczekmaly Re: NOWE WYNIKI - ZERKNIJCIE PROSZĘ 07.04.11, 13:22
                                No więc jak trochę czytam forum to zastanawiam się nad zmianą endokrynologa ale o trafić na dobrego jest naprawde cięzko. Moja wogóle nie każe robic ft3 i ft4, opiera się tylko na tsh.
                                Jak byłam w ciązy jakoś też nie robiła z tego wielkiego 'halo".
    • kasiaczekmaly Spadło TSh :) 25.05.11, 14:42
      WItam,

wracam po 1,5 miesiącu brania tego dziwnego dawkowania euthyroxy 125 i 75 na zmiane co drugi dzień.
      Faktycznie walczyłam ze spadkiem TSH wiele miesięcy a po tej kuracji spadło przez miesiąc do 0,6. Z tym ze teraz moja endo zmieniła mi na 75 codziennie.
      NIestety mimo diety moja waga ani drgnie a samopoczucie też wcale nie jest lepsze.
      Czy to normalne? po jakim czasie to zacznie się normować i czy tra dawka nie jest za mała.
      • aleksandra_01 Re: Spadło TSh :) 25.05.11, 17:25
        ustawiając dawkę na podstawie tylko tsh istnieje bardzo niewielkie prawdopodobieństwo,
        że kiedykolwiek będziesz się dobrze czuć.

a.
        • kasiaczekmaly Re: Spadło TSh :) 26.05.11, 11:57
          No niestety moja endo "nie uznaje" innych badań. Nawet jak poprosiłam ja o sierowanie na usg taczycy - ostatnie miałam w 2006 i był mały guzek- to powiedziąła mi " niech siedzi" i że nie ma potrzeby.
          • kasiaczekmaly Re: Spadło TSh :) 26.05.11, 15:08
            No i jeszcze zakomunikowała mi że jeżeli mysle jeszcze o dziecku to powinnam się już długo nie zastanawiac tylko postarać się jak najszybciej bo mam dobre tsh 0,6 a trudno mi było je obnizyc. Jakos nie wiem czy mam to traktowac powaznie.
          • aleksandra_01 Re: Spadło TSh :) 26.05.11, 16:10
            a nie możesz zmienić endo?
            albo robić badań dla siebie i samodzielnie ustalać dawki, a z endo tylko się konsultować,
            nie traktując jej jako siłę nadprzyrodzoną?

od 2006 roku minęło bardzo dużo czasu i sama wiesz, że mogło się dużo zmienić.
            moim zdaniem całe to "leczenie" jest dosyć nieodpowiedzialne.
            czemu sama sobie nie zrobiłaś od 2006 roku usg np. prywatnie?

a na koniec dodam, że nie podoba mi się podejście tej pani do pacjenta.

a.
            • kasiaczekmaly Re: Spadło TSh :) 26.05.11, 16:21
              Własnie mam zamiar zmienić lekarza bo ostatnio jak zadałam kilka pytań to powiedziała mi zebym sobie poczytała w internecie. Nieźle co?
              • aleksandra_01 Re: Spadło TSh :) 26.05.11, 16:45
                > Własnie mam zamiar zmienić lekarza bo ostatnio jak zadałam kilka pytań to powie
                > działa mi zebym sobie poczytała w internecie. Nieźle co?

to teraz powinnaś do niej wrócić i powiedzieć, że przeczytałaś w internecie
                o tym, że ft3 i ft4 są hormonami tarczycy, a Ty bierzesz w tabletkach hormony tarczycy,
                więc to chyba logiczne, że je powinno się w takim razie badać smile

a.
                • aleksandra_01 szybka zmiana wartości tsh 17.06.11, 23:12
                  kasiaczekmaly napisała:

> Po 1,5 miesiącu brania letroxu 125 na zmiane z 62,5 co drugi dzień tsh spadło m
                  > i do 0,6. Po tym endo zmieniła mi na 75 codziennie. Zrobiłam sobie tsh po 2 tyg
                  > odniach i tsh 0,45.
                  > Ale po 1,5 tygodnia (piatek) 4,5 - powtórzyłam w poniedziałek bo myslałam ze to
                  > jakis błąd laboratorium ale wyszło 7,5.
                  > czy to możliwe żeb tak szybko rosło? Czy powodem może byc stres? Od wtorku bior
                  > e 125 i w poniedziałek ide do lekarza ale troszkę sie zaniepokoiłam bo walczyła
                  > m rok zeby zcic je do ok 0,5.
                  > Zobacze co powie endo ale ciekawa jestem Waszej opini i doświadczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka