Dodaj do ulubionych

proszę o poradę - pilne!!

23.04.11, 13:40
Będę wdzięczna za każde podpowiedzi.
pół roku temu urodziłam córkę, przed ciążą miałam badania hormonalne ,tsh i ft4 były w normie tsh coś ok.2, ft4 nie pamiętam..Po porodzie jakiś miesiąc temu zrobiłam wyniki morfologi i tarczycy ( czułam się senna, robiło mi się gorąco od czasu do czasu).. morfologia wyszła ok
oto one z 08.04
tsh
0,097 ( norma 0,300-4,5)
ft4
20.38 ( norma 7,20-17,20)
ft3
6,19 ( norma 2,00-4,40)
umówiłam się 20.04 do endo, który przepisał mi tiamazol 3razy dziennie po 10mg
ale zaraz następnego dnia odbierałam wyniki - przez te dwa tyg. brałam tylko magnez
i wyniki są takie
21.04
tsh - 0,01 ( norma 0,27-4,20)
ft3 - 4,27 ( norma 2,00-4,40)
ft4 1,71 ( norma 0,93-1,70)
czytałam o poporodowym zapaleniu tarczycy i teraz mam dylemat czy brać ten lek skoro polepszyły się ft3 i ft4, dodam że jestem przed usg tarczycy i kolejną wizytą u innego endo ale dopiero 5 maja bo poprzedni endo będzie jeszcze później ( przyjeżdża co miesiąc)..a tak w ogólnie to nie mam kołatań serca , ani się nie pocę, czasem jestem senna w dzień ( jak to przy dziecku- zmęczenie) ..i sama nie wiem, czy czekać do 5 maja z lekami...bo jeśli to PZT to może inaczej powinnam być leczona? Proszę o poradę..
Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: proszę o poradę - pilne!! 23.04.11, 21:32
      Ja bym poczekała, tym brdziej,że drugie wyniki wyszły w normie z wyjatkiem TSH, ale ono reaguje trochę z opóznieniem i być moze za następne parę tygodni wyjdzie również dobre.
      Potrzebna Ci jest diagnoza, a do niej brakuje Ci wyników USG i przeciwciał. W Twoim przypadku: anty TPO, TG i TRAB.
      Powinno się takie badania robić przed leczeniem. Piszesz ,ze nie czujesz się nadczynnie więc tym bardziej warto poczekać.
      Trudno bez wyników opierając się na jednym badaniu włączać leki hamujące czynność tarczycy
      i trudno powiedzieć co Ci jest PZT, hashimoto we wczesnej fazie czy może Basedow, a może nic.
      Badanie samych hormonów to za mało.
    • aleksandra_01 Re: proszę o poradę - pilne!! 23.04.11, 21:37
      witaj

wpisz opis usg

skoro wyniki się normują, to ja bym proponowała zaczekać
      z wprowadzeniem tiamazolu to nie jest obojętny lek.
      tsh po ciąży może pozostawać obniżone, ważna jest czynność
      tarczycy czyli ft4 i ft3.

a.
      • anusia_magda Re: proszę o poradę - pilne!! 24.04.11, 21:15
        dziękuję, jestem przed usg tarczycy i oczywiście wykonam polecone badania..
        • rosteda Re: proszę o poradę - pilne!! 25.04.11, 23:56
          Tak samo jak we wczesniejszych postach tez nie bralabym przy takich wynikach tego leku tylko za miesiac jeszcze raz sprawdzila TSH, fT3 i fT4.
          Po porodzie moze to byc poporodowe zapalenie tarczycy albo poczatek Hashimoto ktore zaczynaja sie nieznaczna nadczynnoscia.
          Ta nadczynnosc nie wymaga leczenia i po pewnym czasie sama ustepuje i pojawia sie niedoczynnosc.
          Odczekac i pilnowac wynikow (jak sie pogorszy samopoczucie to badania TSH,fT3 i fT4 robic natychmiast).
          Jak sie pojawi niedoczynnosc to natychmiast do endokrynologa i leczyc ta niedoczynnosc.
          • aleksandra_01 anusia_magda napisała: 06.05.11, 09:33
            Będę wdzięczna za każde podpowiedzi.
            pół roku temu urodziłam córkę, przed ciążą miałam badania hormonalne ,tsh i ft4 były w normie tsh coś ok.2, ft4 nie pamiętam..Po porodzie jakiś miesiąc temu zrobiłam wyniki morfologi i tarczycy ( czułam się senna, robiło mi się gorąco od czasu do czasu).. morfologia wyszła ok
            oto one z 08.04
            tsh
            0,097 ( norma 0,300-4,5)
            ft4
            20.38 ( norma 7,20-17,20)
            ft3
            6,19 ( norma 2,00-4,40)
            umówiłam się 20.04 do endo, który przepisał mi tiamazol 3razy dziennie po 10mg
            ale zaraz następnego dnia odbierałam wyniki - przez te dwa tyg. brałam tylko magnez
            i wyniki są takie
            21.04
            tsh - 0,01 ( norma 0,27-4,20)
            ft3 - 4,27 ( norma 2,00-4,40)
            ft4 1,71 ( norma 0,93-1,70)

obecnie
            TSH 0,004 ( norma 0,3-4,5)
            FT4 1,06 ( norma 0,89-1,76)
            FT3 3,25 ( norma 2,00-4,40)
            anty TPO 15 ,norma do 34
            anty Tg 44,05 - norma do 115
            ferrytyna 16 norma 15-150
            wit B12 224,90 norma 191-663

rozumiem że farrytyna i B12 mają wpływ na tarczycę? czy to może być przyczyną?
            • anusia_magda Re: 06.05.11, 09:51
              ok, dzięki..
            • aleksandra_01 Re: anusia_magda napisała: 06.05.11, 09:53
              > obecnie
              > TSH 0,004 ( norma 0,3-4,5)

nie patrz na tsh, ono może jeszcze przez wiele miesięcy być takie niskie.

FT4 19.54% [ wynik 1.06, norma (0.89 - 1.76)]
              FT3 52.08% [ wynik 3.25, norma (2 - 4.4)]

zobacz, nie ma żadnej nadczynności teraz jest już niedoczynność.
              ft4 jest za niskie, powinno być w połowie normy.
              często niedoczynność zaczyna się przejściową początkową nadczynnością.
              robiłaś już usg tarczycy? powinnaś odwiedzić endokrynologa.

> ferrytyna 16 norma 15-150
              > wit B12 224,90 norma 191-663

masz anemię - obie, a w takiej sytuacji w morfologii nic nie widać.
              jak chcesz to możesz zrobić badanie morfologia z rozmazem ręcznym na szkiełku,
              tam być może będzie coś widać (w tym ręcznym rozmazie). chociaż po tych wynikach już wszystko jest jasne. rodzinny powinien przepisać Ci żelazo na receptę,
              a najlepiej by było, aby hematolog dał Ci kroplówki z żelazem.

co do b12 powinnaś poszukać przyczyny takiego wyniku, czyli wykonać
              gastroskopię z koniecznym pobraniem wycinków z żołądka - powinien wysłać Cię rodzinny.
              Oprócz tego przeciwciała przeciw czynnikowi wewnętrznemu i przeciw komórkom
              okładzinowym żołądka. A poza tym oczywiście trzeba uzupełnić niedobory b12,
              tu również lekarz rodzinny (lub hematolog) powinien przepisać Ci zastrzyki z b12.

podsumowując, ferrytyna i b12 do uzupełnienia, usg tarczycy do zrobienia
              i wizyta u endokrynologa. od razu napiszę, że będzie Ci potrzebny wyjątkowo
              dobry endokrynolog, bo znaczna część będzie patrzyła tylko na tsh i będą
              chcieli przepisywać Ci tiamazol, a Ty teraz potrzebujesz hormonów tarczycy (euthyrox/letrox).

a.
              • anusia_magda Re: anusia_magda napisała: 06.05.11, 10:17
                dzięki,do hematologa wybieram się pod koniec miesiąca na razie będę brała falvit, widać ciąża jednak zrobiła swoje..a tak w ogóle wydaje mi się że to może być Poporodowe zapalenie tarczycy skoro z nadczynności wpadam w niedoczynność..a endo na razie nie robił mi USG, kazał przyjść z wynikami za miesiąc i co do hemoglobiny to mam obecnie 12,5 a zawsze miałam 14 także też podejrzewałam że w moim przypadku to anemia..
                • hashi-tess Re: anusia_magda napisała: 06.05.11, 10:32
                  anusia_magda napisała:

> dzięki,do hematologa wybieram się pod koniec miesiąca na razie będę brała falvi
                  > t, widać ciąża jednak zrobiła swoje..a tak w ogóle wydaje mi się że to może być
                  > Poporodowe zapalenie tarczycy skoro z nadczynności wpadam w niedoczynność.

takie zapalenie poporodowe najczęście przekształca się
                  w hashimoto.

.a e
                  > ndo na razie nie robił mi USG,

może idź do innego?
                  spróbuj wydębić skierowanie na usg od rodzinnego?!

kazał przyjść z wynikami za miesiąc i co do hemo
                  > globiny to mam obecnie 12,5 a zawsze miałam 14 także też podejrzewałam że w m
                  > oim przypadku to anemia..

Twoje wyniki fe i wit. B12 wskazują na długotrwałą anemię,
                  karmisz córeczkę?
                  • anusia_magda Re: anusia_magda napisała: 06.05.11, 10:54
                    już nie karmię , w ciąży trochę poleciała mi hemoglobina i jak widać się nie poprawiła..
                    • hashi-tess Re: anusia_magda napisała: 06.05.11, 11:58
                      może powinnaś sprawdzić czy córeczka
                      też nie ma anemii?
                      Często występuje u dzieci, których mama
                      w ciąży cierpiała z tego powodu, tj. anemii.
                      • anusia_magda Re: anusia_magda napisała: 08.05.11, 22:53
                        Przejrzałam stare wyniki i zawsze miałam ferrytynę nie wyższą niż 45, choć przy tym Hb wynosiła np.15, wit. B12 też coś niewiele powyżej 200 a widział to hematolog i nie miała zastrzeżeń, no ale teraz Hb 12,5 więc łykam biofer folic..i byle do wizyty, zauważyłam też że w starych badaniach miałam TSH pow. 3,60 i norma była do 4 i też lek. nic nie mówił..no i najważniejsza rzecz, w ciąży miałam cukrzycę ciążową, niewielką, wystarczyła dieta, a teraz po zrobieniu krzywej cukrowej mam ją właściwie płaską czyli na czczo 103, norma do 115, po godz.99,25 , po dwóch 107,71 , mam pyt. czy to wszystko jakoś się łączy ze sobą, moje hormony, cukier? Już głupieję..
                        • anusia_magda Re: anusia_magda napisała: 08.05.11, 22:54
                          i jeszcze w ciąży brałam wit. z jodem..jeśli tsh było niski to chyba szkodziłam tymi tabl?
                          • aleksandra_01 Re: anusia_magda napisała: 08.05.11, 23:27
                            >Przejrzałam stare wyniki i zawsze miałam ferrytynę nie wyższą niż 45, choć przy tym Hb
                            >wynosiła np.15, wit. B12 też coś niewiele powyżej 200 a widział to hematolog i nie miała
                            >zastrzeżeń

no to widocznie trafiłaś na słabego hematologa.
                            ferrytyna pokazuje ilość żelaza zmagazynowanego w organizmie,
                            czyli jest najlepszym wskaźnikiem anemii. jest jeszcze wiele innych
                            badań, które mogą pomóc w diagnozie niedoborów żelaza jak np. TIBC
                            nie kierowałabym się tylko poziomem hemoglobiny, a nawet tylko morfologii.
                            Witamina b12 około 200 to bardzo niski wynik i też można i należało
                            wykonać dodatkowe badania, poszukać przyczyny. na pewno nie jest to dobre.

>zauważyłam też że w starych badaniach miałam TSH pow. 3,60 i norma była do 4 i też lek. nic nie mówił

i to też nie jest dobre. pomijając fakt, że powinno się patrzeć na hormony tarczycy
                            oceniając jej pracę, a nie na hormon przysadki, to takie tsh jest sporo za wysokie.

>mam pyt. czy to wszystko jakoś się łączy ze sobą, moje hormony, cukier? Już głupieję..

łączy się, ale ja Ci nie opiszę jak dokładnie to się dzieje, bo nie zgłębiałam tego tematu.

organizm jest jedną całością w której wszystko się ze sobą łączy i na siebie wpływa,
                            dlatego najlepiej jak lekarz potrafi wyjść poza swoją dziedzinę.

> i jeszcze w ciąży brałam wit. z jodem..jeśli tsh było niski to chyba szkodziłam
                            > tymi tabl?

zdania na temat jodu są podzielone i bynajmniej tsh nie ma nic do tego.
                            jodem można wywołać sobie rzut choroby, obudzić przeciwciała, zniszczyć bardziej tarczycę,
                            choć nie u każdego i nie zawsze taka reakcja nastąpi.

myślę, że dobrze by było, abyś poczytała więcej na temat tarczycy,
                            ja np polecam książkę pt holistyczne metody leczenia tarczycy,
                            ale możesz też poczytać informacje na forum lub artykuły w internecie.
                            im więcej się wie tym lepiej można sobie poradzić z tym wszystkim.

a.
                            • anusia_magda Re: anusia_magda napisała: 09.05.11, 10:58
                              wit. b12 najwięcej 245, ale jeszcze coś, wszystko zawsze mieściło się w normach ( moje wyniki), skoro mam w normie to czemu nadal jest źle, przecież ktoś to kiedyś wymyślił z jakiegoś powodu..wiecie trudno jest udowadniać lekarzom że jest coś nie tak jak mamy większość badań w normie, ja wiem powiecie że w dolnej granicy to już źle, ale skoro organizm tak funkcjonuje i przyzwyczaił się do takich ilość to może jest ok? po drugie jeśli ferrytyna 45 jest zła to czemu nie zrobią normy od 100 tylko od 15?
                              • anusia_magda Re: anusia_magda napisała: 09.05.11, 11:02
                                i jeszcze jedno po takim tsh potem wróciło do normy i miałam 1,99, czyli po środku, jakoś organizm wrócił na dobre tory, może trzeba popatrzyć że to się zmienia po prostu, raz jest lepiej , raz gorzej, nie sądzę że cała populacja ludzi ma zawsze idealne wyniki mieszczące się po środku normy..
                                • aleksandra_01 Re: anusia_magda napisała: 09.05.11, 23:53
                                  > wiecie trudno jest udowadniać lekarzom że jest coś nie tak jak mamy większość badań w normie

to nie jest do końca tak. na przykład dla hormonów tarczycy masz podaną jedną
                                  normę dla osób dorosłych, a przecież zapotrzebowanie na hormony tarczycy
                                  zmienia się w ciągu życia - na starość potrzeba ich mniej. I popatrz masz dwie osoby,
                                  obie mają 20% dla ft4 - jedna ma 25 lat, druga 85 lat. U tej pierwszej to będzie
                                  zdecydowanie za niski wynik - choć w normie - gdyż młoda osoba potrzebuje więcej,
                                  jest bardziej aktywna, pracuje, uczy się, planuje ciąże itd. Druga osoba wykazuje
                                  małą aktywność, nie uprawia sportów, nie chodzi do pracy - potrzebuje mniej
                                  i dla niej to będzie właściwy poziom.

> granicy to już źle, ale skoro organizm tak funkcjonuje i przyzwyczaił się do takich ilość to może jest ok?

wiesz nie można nikogo zmusić do leczenia. jeśli uważasz, że tak jak się czujesz jest ok
                                  i nie masz żadnych objawów to ok, ale jak tylko zaczniesz mówić, że coś Ci dolega, że czujesz się
                                  zmęczona itd to nie przypisuj tego zmianom pogody tylko jednak za małej ilość hormonów tarczycy/b12 itd.
                                  te objawy są bardzo niespecyficzne i łatwo można ulec komentarzom "taka Twoja uroda",
                                  "któż w tych czasach nie jest zmęczony", "to pewnie przesilenie wiosenne" itd.

> po drugie jeśli ferrytyna 45 jest zła to czemu nie zrobią normy od 100 tylko od 15?

norma jest dobra, a Twoja ferrytyna nie jest tragiczna, ale dobrze by było trochę
                                  ją podnieść czy to dietą czy jakimiś suplementami.

> wit. b12 najwięcej 245

przeczytaj np to: www.abbottdiagnostics.pl/assets/pdf/AxSYM_HTC.pdf
                                  ja mogę jedynie z własnego doświadczenia forumowego powiedzieć, że
                                  u osób które miały takie wyniki witaminy B12 kończyło się to zdiagnozowaniem
                                  Niedokrwistości Addisona-Biermera i mogę jedynie poradzić, abyś dla własnego
                                  spokoju wykluczyła taką ewentualność.

> ia po prostu, raz jest lepiej , raz gorzej, nie sądzę że cała populacja ludzi m
                                  > a zawsze idealne wyniki mieszczące się po środku normy..

tak jak i nie można powiedzieć aby cała populacja była absolutnie zdrowa.
                                  dla nas, chorych lepiej jest mieć jakiś cel w ustawianiu dawki i takim celem
                                  jest środek normy, lub między środkiem normy a górną granicą normy.

tu kolejny przykład jak można patrzeć na normę:
                                  "Badanie Whickham wykazało także zwiększone
                                  ryzyko rozwinięcia się niedoczynności tarczycy
                                  u osób ze stężeniem TSH powyżej 2 mU/l. Obserwacja
                                  ta nasuwa pytanie jaka jest prawidłowa
                                  wartość stężenia TSH w surowicy. Zakres normy
                                  stężenia TSH w surowicy wynoszący najczęściej
                                  0,3-5,0 mU/l, został ustalony na podstawie badań
                                  epidemiologicznych przeprowadzonych u ludzi
                                  określanych jako „ogólnie zdrowi”."
                                  to fragment z materiałów endokrynologii polskiej

myślę, że na tym polega cała sztuka interpretacji wyników badań,
                                  żeby widzieć więcej niż tylko: w nomie-nie w normie.

a.
                                  • wierka-5 Re: anusia_magda napisała: 10.05.11, 10:19
                                    A tu cały artykuł na temat niedoskonałości oznaczania B12
                                    www.abbottdiagnostics.pl/assets/pdf/voice/14.pdf
                                    • anusia_magda Re: anusia_magda napisała: 10.05.11, 11:27
                                      no to mnie wystraszyłyście..ja od 3 lat jestem pod opieką hematologa, zlecał mi miliony badań i uznał za zdrową..pozwolił na ciążę, czasem Hb wynosiła 15 także żaden lekarz nie uwierzyłby mi że mogę mieć anemię nawet przy tym wyniku B12..ale dobra, idę jeszcze raz do hematologa, powiem mu o swoich podejrzeniach i dodam że tak dokładnego lek. jeszcze nie spotkałam..Jak będę po wizycie to napiszę co mi powiedział n/t moich wyników..
    • anusia_magda Re: proszę o poradę - pilne!!-c.d. 15.05.11, 11:15
      Byłam u hematologa, jak najbardziej anemia, niewielka ale jest więc dostałam leki, z wit. B12 nie widzi większego problemu i ja mu ufam ( w sprawach hematologicznych)..natomiast oczywiście z tarczycą polecił to zdiagnozować ( co robię)
      i mam pytanie a propos wcześniejszych postów
      > obecnie
      > TSH 0,004 ( norma 0,3-4,5)

nie patrz na tsh, ono może jeszcze przez wiele miesięcy być takie niskie.

lekarz widzi nadal nadczynność, subkliniczną, on patrzy na tsh ale jest hematologiem i oczywiście wysyła do endo

zobacz, nie ma żadnej nadczynności teraz jest już niedoczynność.
      ft4 jest za niskie, powinno być w połowie normy.

czy na tej podstawie nadal można podejrzewać chorobę Gravesa skoro anty TPO i TG są w normie co świadczy niby o tym że nie ma hasi i czy to może przejść w hashi?
      • wierka-5 Re: proszę o poradę - pilne!!-c.d. 15.05.11, 22:35
        Pisałam Ci w drugim poście jakie trzeba wykonać przeciwciała.
        Wysokie TRAB -swiadczą o basedowie.
        Ważne jest uSG
        Mnie tez żaden lekarz nie wysłał na badanie B12, ani też sie nie zainteresował tym,ze przeciwciała przeciwtarczycowe- które miałam wysoko- mogą być przyczyną złego wchłaniania witaminy.
        Wyszło z badań,ze mam dodatni czynnik Castla , poszłam z tymi wynikami do lekarza i dostałam leczenie.

MYśle,że ty nie masz tych wszystkich przypadłości które tu opisujemy, bo to rzadko się zdarza .
        Piszę abyś jednak ślepo nie ufała.
        Sama staraj się czytać jak najwięcej- forum tylko podpowiada leczą lekarze. Nie zawsze dobrze i nie zawsze żle.

• anusia_magda Re: proszę o poradę - pilne!!-c.d. 16.05.11, 13:22
          dzięki, boje się tego basedova..ale mam jeszcze nadzieję że może jednak nie .. nic w czerwcu kolejne badanie ..
    • anusia_magda Re: proszę o poradę -nowe wyniki 06.06.11, 11:11
      nie mam jeszcze wyników TRAB bo okazuje się że czeka się na nie od 14 do 21 dni ( ! )
      ale znów zrobiłam tsh , ft3 i ft4

ostatnio miałam tak ( ok. miesiąc temu)
      TSH 0,004 ( norma 0,3-4,5)

badania z 04.06
      tsh 0,05 ( norma 0,27-4,20 )
      ft3 88,75% [ wynik 4,13, norma (2 - 4.4)]
      ft4 70,13% [ wynik 1,47, norma (0,93 - 1,70)]

czyli nadal tsh niskie a ft3 i ft4 wzrosły, czemu mi to tak skacze..? wcześniej nadczynność , potem niedoczynność a teraz znów wysoko..
      • aleksandra_01 Re: proszę o poradę -nowe wyniki 06.06.11, 18:01
        przypomnij bierzesz teraz jakieś leki?

a.
      • myrtille Re: proszę o poradę -nowe wyniki 06.06.11, 20:23
        Ja po ciąży czułam się tak, że słowo koszmarnie to mało powiedziane. TSH coś 0,002, szaleństwo w wynikach. Lekarz kazał mi odstawić małą od piersi, brać Thyrosan. Dzięki info wyszperanym na forum nie zdecydowałam się na to, leku nie wzięłam, wszystko się wyciszyło. Potem się okazało, że to nie tylko poporodowe zapalenie ale przewlekłe.
        Ale 4 lata bez leków się obyłam, dobrze się czułam, wyniki się bujały ale nie jakoś tragicznie. Przeciwciała anty TPO i TG obecne.

Nasz Ssaczek Ameliasmile

1% dla mojej córeczki
        • anusia_magda Re: proszę o poradę -nowe wyniki 06.06.11, 20:47
          nie biorę leków , miałam przepisany tiamazol, ale nie wzięłam..i dobrze a teraz jestem bez leków..czekam na wyniki i idę do endo..
        • anusia_magda Re: myrtille 06.06.11, 20:49
          myrtille napisała:

> Ja po ciąży czułam się tak, że słowo koszmarnie to mało powiedziane. TSH coś 0,
          > 002, szaleństwo w wynikach.
          czyli miałaś nafczynność która przeszła potem w niedoczynność, czy teraz jesteś na lekach ?
          • anusia_magda Re: i już wiem 09.06.11, 11:13
            choroba basedova, trab ponad normę...cóż zrobić sad . nadal jednak nie mam objawów a hormony tarczycy w normie tylko to tsh, ciekawe jakie leczenie zaproponuje lek ?
    • anusia_magda nadla nie wiem co mi jest... 16.06.11, 19:44
      pisałam , że mam podniesione TRAB, poszłam na USG a lekarz z całą odpowiedzialnością wykluczył Basedowa, tarczyca ok i w niej nie widzi problemu, to co mi jest? dlaczego mam niskie TSH, skąd przeciwciała, lekarz twierdzi że nie zawsze oznaczają basedowva..do jakiego lekarza iść? czy brać ten tiamazol. poradźcie dziewczyny..może ktoś wpadnie na to co mi jest, czyżby ciąża tak namieszała?
      • aleksandra_01 Re: nadla nie wiem co mi jest... 16.06.11, 20:31
        > iewczyny..może ktoś wpadnie na to co mi jest, czyżby ciąża tak namieszała?

myślę, że nie patrz na tsh, tylko na hormony tarczycy i reaguj, na to jak
        w danym momencie będzie reagować tarczyca, jeśli zobaczysz że zmierzasz
        ku niedoczynności to bierz hormony, jak ku nadczynności to leki na nadczynność.
        czasem, bardzo rzadko zdarzają się takie historie jak Twoja i raczej
        trudno będzie Ci znaleźć odpowiedniego lekarza, niestety.

a.
        • anusia_magda Re: nadla nie wiem co mi jest... 16.06.11, 21:57
          aleksandra_01 napisała:

> myślę, że nie patrz na tsh, tylko na hormony tarczycy i reaguj, na to jak
          > w danym momencie będzie reagować tarczyca, jeśli zobaczysz że zmierzasz
          > ku niedoczynności to bierz hormony, jak ku nadczynności to leki na nadczynność.
          > czasem, bardzo rzadko zdarzają się takie historie jak Twoja i raczej
          > trudno będzie Ci znaleźć odpowiedniego lekarza, niestety.
          >
          > a.

obecnie mam hormony w normie a i tak mam brać tiamazol 5 mg..
      • hashi-tess Re: nadla nie wiem co mi jest... 16.06.11, 21:40
        anusia_magda napisała:

> pisałam , że mam podniesione TRAB,

napisz wynik i mam pytanie - czy bolą Cię oczy.

poszłam na USG a lekarz z całą odpowiedzial
        > nością wykluczył Basedowa, tarczyca ok i w niej nie widzi problemu, to co mi je
        > st? dlaczego mam niskie TSH, skąd przeciwciała, lekarz twierdzi że nie zawsze o
        > znaczają basedowva..do jakiego lekarza iść? czy brać ten tiamazol. poradźcie dz
        > iewczyny..może ktoś wpadnie na to co mi jest, czyżby ciąża tak namieszała?
        • anusia_magda Re: nadla nie wiem co mi jest... 16.06.11, 21:53
          podaję wyniki:
          tsh 0,05 podniosło się z najniższego poziomu który wynosił 0,004
          TRAB 12,40 norma do 2
          nie bolą mnie oczy, nie mam kołatań...czuję się jak przed ciążą..
          • hashi-tess Re: nadla nie wiem co mi jest... 16.06.11, 22:15
            TRAB masz wysoki i wyniki wcale nieadekwatne
            do nichalbo odwrotnie.
            Sądzisz, że nie ma pomyłki w lab?
            To badanie jest dość drogie, ale może warto
            jeszcze raz je oznaczyć.
            USG ponowiłabym u innego radiologa.
            • anusia_magda Re: nadla nie wiem co mi jest... 16.06.11, 22:19
              wyniki robię w diagnostyce ale za jakiś czas mogę je powtórzyć..natomiast radiolog nawet był polecany przez pierwszego endo..do którego trafiłam..drugi endo nawet nie chce mi zrobić USG choć ma taką możliwość..
              oto mój wynik usg:
              płat prawy V 5,6ml lewy V 3ml cieśn 4mm
              gruczoł niepowiększony echogeniczność odpowiednia jednorodna, nie wykazano zmian ogniskowych, nie stwierdzono powiększonych węzłów chłonnych szyi..
              • hashi-tess Re: nadla nie wiem co mi jest... 16.06.11, 23:16
                usg wyrażnie wskazuje na małą tarczycę.
                w basedowie ona nie występuje.
                Trudno powiedzieć, że jesteś mixem bo jeszcze
                takiego mixa na forum nie było.
                Może potrzebna jest wizyta u innego endo?!

Nie wiem czy ten pomysł jest dobry,
                ale ja osobiście przy takich wynikach,
                sprawdziłabym pracę nadnerczy
                i przysadkę mózgową.
                Pod warunkiem, że wynik trab jest pomyłką.
                Może w wyniku przed 2 niepotrzebnie napisana jest
                jedynka?!
                • anusia_magda Re: nadla nie wiem co mi jest... 17.06.11, 20:30
                  sprawdziłabym pracę nadnerczy
                  > i przysadkę mózgową.
                  > Pod warunkiem, że wynik trab jest pomyłką.
                  > Może w wyniku przed 2 niepotrzebnie napisana jest
                  > jedynka?!
                  na czym polega to badanie ? i jeśli to nie pomyłka to o co chodzi?już nie sprawdzać nadnerczy i przysadki..
    • anusia_magda jeszcze raz, poradźcie 14.07.11, 21:19
      przez ostatni miesiąc brałam thiamazol 5mg..dzisiaj z polecenia lek..zrobiłam badanie tsh i wyszło
      tsh 0,46 ( 0,27-4,20) czyli podniosło się z 0,05
      ft3 3,33 na poziomie 55,42%
      ft4 1,15 na poziomie 28,57%
      ogólnie czuję się dobrze i jeszcze raz zrobiłam TRAB czekam na wyniki..
      dzisiejsze natomiast wysłałam lekarzowi ( on patrzy tylko na tsh i ft4) i polecił nadal brać lek i zrobić tsh za 2 m-ce.., dodam że napisałam mu że lek. radiolog wykluczył chorobę gravesa na podstawie usg..na co lek. napisał że liczy się TRAB a ten był podwyższony..
      i teraz zastanawiam się jak to jest, bo znalazłam opracowanie że podwyższone trab występują też w innych chorobach autoimmunologicznych np. reumatoidalnym zap. stawów..i że patrzy się całościowo a nie leczy się tylko trab czy tsh.. no i zgłupiałam, czy mój endo ma rację czy usg jest nieistotne i moje samopoczucie?
      a dodatkowo chyba wpadłam w niedoczynność (ft4) czego on nie widzi..
      co o tym myślicie, każda rada będzie cenna
      • hashi-tess Re: jeszcze raz, poradźcie 14.07.11, 22:52
        gdyby to była moja tarczyca,
        to ja na pewno odstawiłabym specyfik,
        kt. niszczy tarczycę bo Twoje FT4 jest już
        bardzo niskie, a FT3 organizm zaczyna
        czerpać z tkanek. Jesteś na dobrej drodze
        do głębokiej niedoczynności.
        • anusia_magda Re: jeszcze raz, poradźcie 15.07.11, 11:33
          no to się przestraszyłam, kurcze dlaczego lekarz tego nie widzi??
    • anusia_magda Re:podsumowując 19.07.11, 21:08
      trafiłam do kolejnego endo ( tym razem profesor, ale to nie ma znaczenia )..jednak graves ale w fazie wycofania..mam kończyć z lekami, mogę prawie wszystko (juupi), nawet zachodzić w ciążę..teraz diagnoza jakaś sensowniejsza...jakbym poczuła się gorzej to robić wyniki a obecnie jest ok..oby jak najdłużej..
      • anusia_magda ku przestrodze 09.11.11, 12:04
        niestety nie wszystkie rady na forum są trafione..ale ja oczywiście konsultuję z lek. wszelkie posunięcia ..natomiast odstawienie tiamazolu spowodowało u mnie silny rzut nadczynności, podobno lepiej dla mnie bym nawet miała małą niedoczynność i niż te rzuty i lepiej brać tiamazol w skojarzeniu z hormonami niż go odstawić..więc każdy przypadek jest inny i nie ma co polegać na opiniach z forum..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka