Dodaj do ulubionych

Interpretacja FT3 i FT4 oraz ATPO

12.06.13, 09:20
Czuję się słabo, czytam wszystkie posty i mogę powielić wszystkie złe samopoczucia razem wzięte.
byłam u neurologa, psychiatry, lekarz rodzinny rozkłada ręce. Badam się sama
Czy pomożecie w interpretacji wyników:
ATG - 92,5 norma <60
ATPO- 668,0 norma <60

FT3 - 2,91 norma 2,02 - 4,43
FT4 - 1,37 norma 0,93 - 1,71
Wit B12 - 216,9 norma 191,0 - 663,0
Ferrytyna 14,9 norma 13,0 - 150
potas 5,0 norma 3,6 - 5,0
Magnez 0,98 norma 0,70 - 1,15

Chyba mam rozwaloną gospodarkę hormonalną , pocę się w nocy, wcześniej miałam wysokie tętno , szczególnie w nocy , teraz trochę się normuje, zaczynam spać kilka godzin.
Neurolog dał skierowanie na rezonans głowy i kręgosłupa ale też twierdzi że może to być nerwica, na razie nie biorę antydepresantów , pomaga bellergot doraźnie.
Nigdy nie miałam problemów z tarczycą , zwłaszcza że ginekolog zleciła badanie hormonów i wyszło:
TSH - 067 norma 0,27 - 4,2

Czy wyniki tarczycowe są dobre ?
U nas do endokrynologa zapisy na drugi rok, ale może coś znajdę prywatnie tylko czy w ogóle tarczyca stanowi problem u mnie ?

Obserwuj wątek
    • kk2011 Re: Interpretacja FT3 i FT4 oraz ATPO 12.06.13, 13:30
      Drodzy ludzie pomóżcie.
      W południe wyszłam na ulicę , jest gorąco i zrobiło mi się słabo, źle reaguję na słońce, nogi mam jak z waty, głowa jakby odrealniona, piecze z tyłu głowy.
      Odczuwam pieczenie pleców i teraz czuję się potwornie zmęczona, a prawie nie pracuję fizycznie.
      Zrobiłam wyniki ale moja rodzinna zawsze mówi że w granicach normy to OK.
      A wy macie taką wiedzę.
      Poprawiam wcześniejszy post
      TSH - 0,678 (norma 0,27 - 4,2)
      Czy moje ATPO jest do zaakceptowania ?

• agcerz Re: Interpretacja FT3 i FT4 oraz ATPO 12.06.13, 21:22
        Nie, twoje wyniki kierują podejrzenia w stronę tarczycy. Wykonaj jeszcze USG z wymiarami i dokładnym opisem.
        • kk2011 Re: Interpretacja FT3 i FT4 oraz ATPO 18.06.13, 13:18
          Zrobiłam USG Tarczycy.
          Gruczoł tarczowy o wym:
          płat prawy - 14X12X62
          płat lewy - 15X13X61
          grubość cieśni - 3,3 mm

Echogeniczność miąższu obu płatów niejednorodna o wyraźnie wzmożonym unaczynieniu
          W płacie lewym widoczne zmiany lito-płynowe niejednorodne.- większa o wym 15x14x13 mm położona w części srodkowej, W płacie lewym widoczne pojedyncze zmiany - największa połozona na granicy cieśni o wym. 7x5x6,5 mm . węzły chłonne wzdłuż naczyń szyjnych niepowiększone.
          Wskazane badanie dooplerowskie naczyń domózgowych.

to tyle , zapytałam o Hasimoto ale ta lekarka powiedziała że jest zdziwiona poziomem przeciwciał aTPO, czyli rozumiem że widok tarczycy wskazuje na coś innego.
          Zapytała czy nie robi mi się słabo, bo naczynia o tym świadczą , stąd zalecenia.
          A mnie jest słabo każdego dnia .
          A o te zmiany lito cos tam to już bałam się zapytać.
          I co mi jest ?
          Mam kołatania serca, prawie nie śpię, rozdrażnione nerwy, nie byłam u endo bo czekam na wizytę u dobrego lekarza , bóle, mrowienia pleców, uderzenia gorąca pomimo iż włączyłam hormony HTZ ( od miesiąca) to dalej w nocy budzę się spocona i ginekolog mówi że jest inna przyczyna tych uderzeń gorąca - chociaż jest nieźle a było dużo gorzej - jakby wybuchy gorąca od wewnątrz.
          Proszę doradźcie !

• kk2011 Re: Interpretacja FT3 i FT4 oraz ATPO 18.06.13, 18:30
            Wybłagałam wizytę u profesora endo , przyznał zapalenie tarczycy, stwierdził że wyniki atpo nie są jeszcze strasznie podwyższone.
            Dostałam tyryzol (5) i mam brać 1 tabletkę żeby wyciszyć stan zapalny i Vit E aby odtruć organizm. Nigdzie nie widziałam takich leków u was, czy ktoś podpowie czy to właściwe leczenie ?
            Ogólnie uznał że nie jest źle a skąd tyle przykrych objawów to sam się zdziwił.
            • kk2011 Re: Interpretacja FT3 i FT4 oraz ATPO 19.06.13, 07:55
              Czy nikt mi nie podpowie jak postępować przy zapaleniu tarczycy. Czy to może nie to forum tematyczne, bo lekarz wspomniał coś o Hasi ale niestety najbardziej interesował go wynik USG i TSH (uznał że wyniki TSH i FT w normie). I za 6 tyg. wizyta z badaniem tylko TSH.
              Trochę boję się nowych leków bo od 2 miesięcy szukam pomocy lekarskiej a diagnozuję się sama.
              Ten lek nazywa się Thyrozol -5mg
              I dzięki agcerz, coś w końcu wiadomo.
              • hashi-tess Re: Interpretacja FT3 i FT4 oraz ATPO 19.06.13, 08:33
                ło, matko.

Thyrozol zajadamy przy nadczynności tarczycy bo ten specyfik
                niszczy tkankę gruczołu.
                Nie wiem gdzie mieszkasz, ale poszukaj innego endo;
                może niekoniecznie profesora.

I proszę nie zażywaj tego specyfiku bo masz hashimoto w fazie
                niedoczynności. Przelicz wyyniki na % normy - kalkulator na górze strony,
                a zobaczysz, że Twoje hormony nie przekraczają 50%.
                W dodatku masz niedokrwistość chorób przewlekłych.
                Spróbuj wydębić skierowania na badania od rodzinnego
                lub sama zleć ich wykonanie:
                wit. B12
                ferrytyny
                kwasu foliowego
                i wit. D3 25(OH)
          • muktprega1 Re: Interpretacja FT3 i FT4 oraz ATPO 19.06.13, 08:44
            Witaj, współczuję samopoczucia, był czas, że czułam się równie fatalnie....
            W/G stronki :
            www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
            objętość Twojej tarczycy wynosi:
            11.1555 ml , a dorosłej kobiety 13-18, więc jest pomniejszona, masz przeciwciała i to nic dziwnego, bo niektórzy mają a-TPO, inni a-TG, a jeszcze inni nie mają ich wcale, mimo ewidentnej Hashi.
            Mnie bardzo pomagał Propranolol doraźnie na kołatanie serca, polecam, poproś ogólnego o receptę.(w ulotce jest napisane ile można brać na dzień)
            Na guzkach nie znam się, mogę tylko napisać, ze wiele hashimotek ma współistniejące guzki.

Zrób sobie jeszcze test, on pomoże Ci powiązać lub nie Twoje różne objawy:
            www.chorobytarczycy.eu/test#0
            i daj znać ile pn. Ci wyszło. Proporcje hormonów liczymy z tej stronki:
            samodobro.host56.com/
            a Twoje wyglądają tak:
            FT4 56.41% [wynik 1.37, norma (0.93 - 1.71)]

FT3 36.93% [wynik 2.91, norma (2.02 - 4.43)]

Ft4 jest na dosyć dobrym poziomie, ale niskie Ft3 daje dość paskudne objawy, również może świadczyć o dużych niedoborach (typowe, to B12, D3, ferrytyna - nie żelazo)

Korzystając z tego samego przelicznika od hormonów, liczymy procentową zawartość np Twojej B12:
            5.49% [wynik 216.9, norma (191 - 663)]
            więc widać jest na niziutkim poziomie, obstawiam, że masz pewno i niską ferrytynę, zrób koniecznie! Jeśli chodzi o "niedobory", to suplementując staramy się utrzymać je na ok 50% poziomie.

• kk2011 Re: Interpretacja FT3 i FT4 oraz ATPO 19.06.13, 12:46
              Kochane kobitki
              Podałam na górze wyniki , które zrobiłam w tym ferrytynę i B12
              Wzięłam jednak ten lek rano ze strachem i jest jakby trochę lepiej a myślałam że po tym leku znów będą kołatania serca .
              Po przeczytaniu forum ale bez znajomości tej choroby myślę że moje objawy mówią jednak o nadczynności , jestem pobudzona, mam wysoki puls(powyżej 100) od około miesiąca.
              Byłam u kardiologa ale on potrzebuje holtera i echo serca , wszystko prywatnie.
              Oczywiście każdy wspomina o nerwicy.
              Ten profesor to uznał że da małą dawkę leku bo miałam mrowienia pleców, drętwienia nogi i wybuchy gorąca więc tarczycę trzeba wyciszyć a USG mówi o stanie zapalnym.
              I teraz jestem w kropce , co mam robić ?
              • kk2011 Re: Interpretacja FT3 i FT4 oraz ATPO 20.06.13, 07:39
                Proszę niech mi ktoś podpowie.
                Wzięłam wczoraj rano Thyrozol (5mg) , samopoczucie nie najgorsze ale po południu zaczęła się jazda, sztywnienie karku, ból głowy, pod prawym żebrem tik nerwowy - trwający kilka godzin, rozsadzający ból głowy, taki migrenowy bo ostatnio miałam tylko ból z tyłu głowy, oczywiście szum uniemożliwiający myślenie.
                Przypomniał się ból stawu biodrowego i noga pod kolanem.
                Wzięłam ibuprom i o dziwo tętno się uspokoiło (78 a wcześniej dochodziło do 100)
                W nocy poty ale tętno też niskie (73).
                Niestety ból głowy jakby nawracał więc znów ibuprom i jakoś dotrwałam do rana.
                Rano już czułam się pobudzona, ciśnienie wzrosło 143/92 tętno 80, później tętno wzrosło do 91 - czyli standard mojego samopoczucia ale chociaż nie mam tych sztywnień mięśni.
                Uważam że cofnęłam się z samopoczuciem ze 2 tyg. wstecz.
                Czy jedna pastylka mogła tyle zadziałać ?
                Lekarz kazał dzwonić do siebie ale wstydzę się dzwonić pierwszego dnia kuracji
                Chyba tego leku nie będę brać, a co do zasady powinnam wziąć po śniadaniu.
                Czy ktoś mi doradzi - proszę ?
                • muktprega1 Re: Interpretacja FT3 i FT4 oraz ATPO 20.06.13, 09:52
                  > Lekarz kazał dzwonić do siebie ale wstydzę się dzwonić pierwszego dnia kuracji

Kochana, dzwoń koniecznie, on musi po prostu wiedzieć, co się z Tobą dzieje po przyjęciu leku, tu nie ma nic do wstydzenia smile
    • hashi-tess Re: Interpretacja FT3 i FT4 oraz ATPO 20.06.13, 08:32
      czy poczytałaś o objawach niedoczynności i nadczynności
      tarczycy? Czy policzyłaś, których masz więcej? Czy je rozróżniasz?
      Ta choroba jest wpisana w Twoje życie i w/g mnie
      powinnaś wejść z nią w symbiozę bo nikt nie jest wstanie
      określić jak się czujesz oprócz Ciebie nawet pan profesor
      nauk medycznych.

Przy niedoczynności metabolizm zwalnia, a wraz z nim spada
      również temp. ciała. Zmierz ją szczególnie rano przed wstaniem
      z łóżka. Zobaczysz jaką masz niską.
      • kk2011 Re: Interpretacja FT3 i FT4 oraz ATPO 20.06.13, 09:35
        Czytam i czytam ale trudno mi to pozbierać.
        A co do życiowej podróży to za 2 tyg. mam ważną uroczystość i chcę mieć siłę aby ją przeżyć.
        Mój koszmar trwa drugi miesiąc i troszkę wyciszyłam się, biegam po lekarzach bo było ze mną naprawdę cienko.
        Jestem pod opieką neurologa ale on twierdzi że na tych wynikach się nie zna, trzyma że to jednak nerwica.

Test na niedoczynność -17
        Temperatura ciała -całe życie marzłam a teraz mam ataki gorąca
        Jasne że nie oczekuję cudu, choroba jest moja ale i tak wpadłam na to forum przypadkiem i na razie trop jest chyba dobry.
        Pytam o ten lek, który przyjęłam raz, czy ma ktoś doświadczenie?
        • hashi-tess Re: Interpretacja FT3 i FT4 oraz ATPO 14.09.13, 10:30
          kk2011 napisała:

>
          > Test na niedoczynność -17
          > Temperatura ciała -całe życie marzłam a teraz mam ataki gorąca

ja polecam mierzenie temp. spoczynkowej, ktora mierzymy rano
          tuz po przebudzeniu.
          sprobuj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka