nefretete8 18.03.05, 14:15 w tej chorobie czy u większości przeważa Anti TG???Dzięki za odp Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aagata4 TPO 18.03.05, 14:49 witaj... nie wiem jak jest u wiekszosci.. wiem, ze niektóre dziewczyny maja i jedno i drugie.. jezeli chodzi o mnie to wg badan robionych w zeszłym rolu to mam tylko TPO Agata Odpowiedz Link
nefretete8 Re: Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO? 18.03.05, 15:43 po prostu już dawno temu wyczytałam że właśnie u większośc HASHI dominują Anti TPo co nie oznacza oczywiście że nie moga Anti TG albo i te i te.Jestem wykończona tym wszystkim [patrz moje stare atki o Roaccutanie,przeprasam WAS za obcesowość pytania??!! Odpowiedz Link
tess-hashi Re: Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO? 18.03.05, 16:40 Gosiu! a czy to ma jakieś znaczenie, że przeważają TPO? Tess Odpowiedz Link
jowittaa Re: Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO? 18.03.05, 16:45 ja mam tylko TG 203 , a TPO w normie , hormony tarczycy w normie i usg tarczycy też ok, a jednak mam objawy typowe dla Hash . Największym dla mnie problemem jest wypadanie wlosów, wysoki cholesterol, wieczne zmeczenie ,problemy jelitowe . Od swojej doktorki dostałam euthyrox 0,25 rano i wieczorem dexametazon (kortyzol)i mam się zgłosic na kontrole w sierpniu, czy porawiły się włosy i zmniejszyły sie przeciwciala TG . Na pytanie czy to jest Hashi powiedziala , że trudno powiedzieć , bo mam tak dziwnie tylko podwyższone TG 203 i ze to nie jest powazne podwyzszenie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
tess-hashi Re: Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO? 18.03.05, 16:56 Czy ja dobrze czytam: kontrola dopiero w sierpniu? Czy zażywaniu sterydu?!!!! Wszystko jedno jaka dawka: mała czy duża. To "lekarstwo" wpływa na cały organizm, poczytaj na temat sterydów. Jak taki lekarz może zaordynować leczenie czymś takim bez możliwości monitorowania przynajmniej krwi. Koniecznie zmień lekarza, a temu po prostu oddaj tę receptę, niech sobie sam to zażywa. Ale się wnerwiłam. Bez podpisu Odpowiedz Link
janka111 Re: Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO? 21.03.05, 12:47 Tess jak dlugo masz Hasih? jestem pełna podziwu dla Twojego zdecydowania i doswiadczenia. Odpowiedz Link
tess-hashi Re: Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO? 21.03.05, 14:49 janka111 napisała: > Tess jak dlugo masz Hasih? jestem pełna podziwu dla Twojego zdecydowania i > doswiadczenia. Zdjagnozowano je w grudniu 2001r. Miałam szczęście, bo trafiłam na b. dobrego tyreologa. Mino to przeżyłam kurację wielu lekarzy. Pzdr Tess Odpowiedz Link
tess-hashi Re: Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO? 18.03.05, 17:21 wklejam tu info na temat sterydów: KORTYZOL [łac.], 17-hydrokortykosteron, steroidowy hormon należący do kortykosteroidów (najaktywniejszy hormon tej grupy), wytwarzany w korze nadnerczy pod kontrolą adrenokortykotropiny; kortyzol wpływa na przemiany sacharydów (wzmaga glukoneogenezę, oddziałuje na stężenie glukozy we krwi), białek (zwiększa ich rozkład w tkankach pozawątrobowych, gł. w mięśniach, kościach i narządach limfatycznych, pobudzając równocześnie syntezę białek w wątrobie) oraz tłuszczów (wzmaga uwalnianie kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej); kortyzol oddziałuje na narządy limfatyczne, osłabiając biosyntezę przeciwciał (immunosupresja), co jest szczególnie istotne w leczeniu po przeszczepach narządów i leczeniu stanów alergicznych; działa również przeciwzapalnie, pobudza syntezę niektórych enzymów, wpływa na układ krwiotwórczy (wzmaga wytwarzanie krwinek) i metabolizm wielu komórek; kortyzol oraz jego syntet. preparaty (np. hydrokortyzon) są powszechnie stosowane w lecznictwie. ZOBACZ TEŻ KORTYKOSTEROIDY ADRENOKORTYKOTROPINA GLUKONEOGENEZA IMMUNOSUPRESJA Encyklopedia internetowa oparta jest na tekstach Multimedialnej nowej encyklopedii powszechnej PWN z 1998 r. Wielka Encyklopedia PWN Przynosi kompletny obraz współczesnego świata i Polski, życia na Ziemi, dziejów cywilizacji i Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO? 18.03.05, 16:49 ja mam na razie tylko aTPO podwyzszone, aTG w normie tez czytalam ze przy Hashimoto czesciej sa aTPO podwyzszone.... pozdr. u. Odpowiedz Link
tygrysek01 Re: Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO? 22.03.05, 12:29 Ja mam TPO 3898...A te drugie 46, wiec nie tak źle ,ale lekarz mówi ze podwyzszone przeciwciala to normalka w tej chorobie (90 %), wiec mam sobie nimi głowy nie zaprz ątać Odpowiedz Link