Dodaj do ulubionych

Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO??

18.03.05, 14:15
w tej chorobie czy u większości przeważa Anti TG???Dzięki za odp
Obserwuj wątek
    • aagata4 TPO 18.03.05, 14:49
      witaj... nie wiem jak jest u wiekszosci.. wiem, ze niektóre dziewczyny maja i
      jedno i drugie..
      jezeli chodzi o mnie to wg badan robionych w zeszłym rolu to mam tylko TPO

Agata
      • ojka1 Re: TPO 18.03.05, 14:56
        obywdwie z córką mamy "tylko" a TPO
        • nefretete8 Re: TPO 18.03.05, 15:23
          Mam nadzieję że wAS nie obraziłam!!???
          • lu74 Re: TPO 18.03.05, 15:29
            tylko (albo az) anty-TPO
    • nefretete8 Re: Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO? 18.03.05, 15:43
      po prostu już dawno temu wyczytałam że właśnie u większośc HASHI dominują Anti
      TPo co nie oznacza oczywiście że nie moga Anti TG albo i te i te.Jestem
      wykończona tym wszystkim [patrz moje stare atki o Roaccutanie,przeprasam WAS za
      obcesowość pytania??!!
      • tess-hashi Re: Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO? 18.03.05, 16:40
        Gosiu! a czy to ma jakieś znaczenie, że przeważają TPO?
        Tess
      • jowittaa Re: Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO? 18.03.05, 16:45
        ja mam tylko TG 203 , a TPO w normie , hormony tarczycy w normie i usg tarczycy
        też ok, a jednak mam objawy typowe dla Hash . Największym dla mnie problemem
        jest wypadanie wlosów, wysoki cholesterol, wieczne zmeczenie ,problemy
        jelitowe .
        Od swojej doktorki dostałam euthyrox 0,25 rano i wieczorem dexametazon
        (kortyzol)i mam się zgłosic na kontrole w sierpniu, czy porawiły się włosy i
        zmniejszyły sie przeciwciala TG . Na pytanie czy to jest Hashi powiedziala , że
        trudno powiedzieć , bo mam tak dziwnie tylko podwyższone TG 203 i ze to nie
        jest powazne podwyzszenie. Pozdrawiam
        • tess-hashi Re: Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO? 18.03.05, 16:56
          Czy ja dobrze czytam: kontrola dopiero w sierpniu?
          Czy zażywaniu sterydu?!!!!
          Wszystko jedno jaka dawka: mała czy duża.
          To "lekarstwo" wpływa na cały organizm, poczytaj na temat sterydów.
          Jak taki lekarz może zaordynować leczenie czymś takim bez możliwości monitorowania przynajmniej krwi.
          Koniecznie zmień lekarza, a temu po prostu oddaj tę receptę, niech sobie sam to zażywa.
          Ale się wnerwiłam.
          Bez podpisu
          • janka111 Re: Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO? 21.03.05, 12:47
            Tess jak dlugo masz Hasih? jestem pełna podziwu dla Twojego zdecydowania i
            doswiadczenia.
            • tess-hashi Re: Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO? 21.03.05, 14:49
              janka111 napisała:

> Tess jak dlugo masz Hasih? jestem pełna podziwu dla Twojego zdecydowania i
              > doswiadczenia.
              Zdjagnozowano je w grudniu 2001r.
              Miałam szczęście, bo trafiłam na b. dobrego tyreologa.

Mino to przeżyłam kurację wielu lekarzy.
              Pzdr Tess
        • tess-hashi Re: Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO? 18.03.05, 17:21
          wklejam tu info na temat sterydów:
          KORTYZOL [łac.], 17-hydrokortykosteron, steroidowy hormon należący do kortykosteroidów (najaktywniejszy hormon tej grupy), wytwarzany w korze nadnerczy pod kontrolą adrenokortykotropiny; kortyzol wpływa na przemiany sacharydów (wzmaga glukoneogenezę, oddziałuje na stężenie glukozy we krwi), białek (zwiększa ich rozkład w tkankach pozawątrobowych, gł. w mięśniach, kościach i narządach limfatycznych, pobudzając równocześnie syntezę białek w wątrobie) oraz tłuszczów (wzmaga uwalnianie kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej); kortyzol oddziałuje na narządy limfatyczne, osłabiając biosyntezę przeciwciał (immunosupresja), co jest szczególnie istotne w leczeniu po przeszczepach narządów i leczeniu stanów alergicznych; działa również przeciwzapalnie, pobudza syntezę niektórych enzymów, wpływa na układ krwiotwórczy (wzmaga wytwarzanie krwinek) i metabolizm wielu komórek; kortyzol oraz jego syntet. preparaty (np. hydrokortyzon) są powszechnie stosowane w lecznictwie.

ZOBACZ TEŻ
          KORTYKOSTEROIDY
          ADRENOKORTYKOTROPINA
          GLUKONEOGENEZA
          IMMUNOSUPRESJA

Encyklopedia internetowa oparta jest na tekstach Multimedialnej nowej encyklopedii powszechnej PWN z 1998 r.

Wielka Encyklopedia PWN
          Przynosi kompletny obraz współczesnego świata i Polski, życia na Ziemi, dziejów cywilizacji i
    • to-ja-007 Re: Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO? 18.03.05, 16:49
      ja mam na razie tylko aTPO podwyzszone, aTG w normie

tez czytalam ze przy Hashimoto czesciej sa aTPO podwyzszone....
      pozdr.
      u.
      • tygrysek01 Re: Czy większość z WAS ma przeciwciała Anti TPO? 22.03.05, 12:29
        Ja mam TPO 3898...A te drugie 46, wiec nie tak źle ,ale lekarz mówi ze
        podwyzszone przeciwciala to normalka w tej chorobie (90 %), wiec mam sobie nimi
        głowy nie zaprz ątać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka