Dodaj do ulubionych

jeszcze nie Hashimoto ale...

10.02.06, 14:30
Witajcie, jestem nowa. Poradzcie co mozna zrobić żeby nie dopuścić do
niedoczynności. Mam kolagenozę ( czyli chorobę autoimunnologiczną) ale na
niskim poziomie więc mój immunolog nie daje mi sterydów. Moje przeciwciała
przeciwjądrowe ana2 są na poziomie 640 i takie utrzymują się czały czas.
Cierpię na wysychanie śluzówek i bóle stawów więc właściwie mam zdiagnozowany
zespół Sjogrena, ale przeciwciała mogą zaatakować wszystko. Właśnie atakują
tarczyce: anty TPO na poziomie 245 ( norma do 35).USG wykazało przewlekłe
zapalenie, ale jak narazie tarczyca pracuje normalnie:
TSH 0,541 norma (0,27-4,2)
T3 1,10 norma( 0,8-2,0)
T4 7,2 norma ( 5,1-14,1)
Nie wiem czy walczyć z moim endo lub imunno o sterydy czy nie? Nie wiem jakie
są skutki uboczne sterydów i czy uratują mnie przed zniszczeniem tarczycy?
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: jeszcze nie Hashimoto ale... 10.02.06, 16:48
      Możesz brać wspominany już tu olej z rekina czyli Ecomer oraz iskial ,wpisz też
      w wyszukiwarkę forumową witamina F to Ci powinno pomóc ze sterydami to się
      wstrzymaj jak możesz i popróbuj innych metod,na sterydy to zawsze jest
      czas,ecomer brany 2 razy dziennie po 2 kapsułki przez pół roku powinien
      wstrzymać proces autodestrukcji.Dobrze też brac wapń z magnezem 2 razy dziennie
      po 1 tabletce,nie badaj hormonów całkowitych tarczycy tylko wolne hormony ft 4
      i ft 3 bo to daje pełen obraz pracy tarczycy [wolne hormony nie są regulowane
      przez ine bialka i hormony] raz na rok musisz robić usg tarczycy,Czy
      przeciwciała Ena czyli te drugie wskazały na jednostki chorobowe
      charakterystyczne dla zespołu Sjogrena?Czyli SS-A[RO] lub SS-B[LA]?Jaki typ
      świecenia reprzentuja Ana ?Raz na rok /pół powinnaś robic Ana i Ena.Żeby spr
      czy ci się rzs nie robi warto spr CCP[przeciwciała przeciwko cyklicznemu
      cytrulinowanemu peptydowi]jak wyszły Ci rtg rąk i stóp?pozdrawiam
      • katerina24 Re: jeszcze nie Hashimoto ale... 10.02.06, 16:57
        Przydatne linki www.luskiewnik.strefa.pl/luskiewnik/pylek.htm
        oraz www.luskiewnik.gower.pl/vitaminF.htm
        wpisuj tez biopierwiatki etc w wyszukiwarke forumową to znajdziesz stare
        porady ,wieści etc,dobrze dziala też sylimaryna -immunomodulująco,czaarnuszka
        siewna,olej lniany po łyżce dziennie 2 razy powinien tez pomóc już tu były
        takowe linki także odświeżysz je sobie.Powinnaś spr sobie poziom
        żelza,morfologie ogólną i mocz raz na pół roku.Wierze że info Ci się przyda
        pozdrawiam.
        Podawałam już link do tego forum jest bardzo dobre i nie tylko o toczniu oto
        link www.toczen.pl/forum/
        Kaśka
    • frynegundzio Re: jeszcze nie Hashimoto ale... 10.02.06, 23:18
      Dzięki za odpowiedz. Masz wiedzę wiekszą chyba niz mój immuno. A mówią że mało
      jest od tego specjalistów smile
      Przeciwciała Ena są mi zupełnie nie znane.Immuno sie o nich nie zająknął, tak
      samo jak i o reszcie, o której piszesz. RTG nie było a bolą mnie kolana, łokieć
      i bark a nie ręce i stopy. Czy to ma jakieś znaczenie?. Ana reprezentuja typ
      swiecenia homogenny i ziarnisty.
      Pozdrawiam Frynek
      • katerina24 Re: jeszcze nie Hashimoto ale... 11.02.06, 00:39
        ANA I ENA to tzw panel Ana to sygnał że org.produkuje przeciwciała skierowane
        przeciwko jądrom komórkowym po tym robi się Ena sa to przeciwciałą skierowane
        przeciwko różnym składnikom białkowym i niebiałkowym jądra komórkowego[antygeny
        jądrowe dsDNA,ssDNA ,histon,DNP ,antygen Scl-70] oraz antygenom
        białkowym ,wystepującym w cytoplazmie ,błonie komórkowej ,organnelach
        komórkowych zaangazowanych w procesy zainicjonowane w jądrze komórkowym[bialka
        rybosomalne ,antygen Jo-1].Bardzo wazne jest żeby spr WSZYSTKO tzn czy wychodzą
        Ana i czy w metodzie immunodyfuzji wobec odpowiednich ekstraktów[np grasicy]
        wykrywa się przeciwciała z grupy ENA[SM,RNP,LA,Ro .PM-SCl etc ]wtedy odpowiedni
        typ świecenia +plus tzw przeze mnie podjendostki+objawy kliniczne dają
        obraz ,wykaz potwierdzenie chorób choroby same Ana nic nie znacza oprócz tego
        ze zachodzi niepożądana autoimmunologiczna reakcja ,trzeba dokładnie okreslić
        przeciwko czemu i takie badanie to podstawa ,ogólnie cały ten panel nazywa sie
        Ana 2 badania mozna zrobic prywatnie w laboratoriach Nadzieja ,Diagnostyka w
        każdym większym mieście woj[polecam wpisać termin diagnostyka do wyszukiwarki
        podawałam juz kiedyś namiary na ogólnopolską sieć tych lab na naszym forum]
        kosztuja 100zł[podaje cennik warszawski]
        Oznaczenie obecności oraz mian lub poziomów wyżej opisanych przeciwciał robi
        sie wtedy kiedy podejrzewane jest :
        że obecność autoprzeciwciał może być charakterystyczna dla danej choroby
        miano niektórych przeciwcial odzwierciedla aktywnośc procesu niszczacego
        obecność danego przeciwciala koreluje z objawami klinicznymi
        autoprzeciwciało ma znaczenie prognostyczne
        Czyli liczy sie to żebyś miała spr wszystkie jednostki a nie same Ana ,ba wręcz
        okresla się że Ana to żaden typ badań bo nie jest to pełen obraz ,
        przeciwciała CCP--czyli przeciwciała przeciwko cyklicznemu cytrulinowanemu
        peptydowi to prawdziwa rewelacja ostatnich czasów tym bardziej fajnie że
        badanie choć nieziemsko drogie 140zł[pojawiło sie prywatnie]dotąd było tylko w
        specjalistycznych placówkach typu szpital reumatologiczny na Spartańskiej w
        Warszawie.Badanie jest rewelacyjne ponieważ bardzo trudno jest zdiagnozować
        wczesna postać rzs-u [kiedyś nazywanego gośccem] dotychczas stosowane testy np
        latex lub odczyn waalery rose[tzw cczynniki reumatologiczne]często gęsto nie
        sygnalizowały choroby ,sa też takie osoby które maja pozytywne wyniki latexu a
        nigdy nie były/miały /beda miały rzs-u lub innej choroby z worka
        autoimmunologicznego[jest odsetek osób zdrowych z tymi przeciwciala i brakiem
        chorób ,latex etc rośnie tez w podeszłym wieku podobnie jak moga być dodatnie
        Ana bez implikacji chorobowych].CCP pozwala na długo nawet na kilka lat
        wyprzedzić objawy rzs-u ,jeśli wyniki sa słabododatnie pacjent jest
        monitorowany jesli przekraczają wartość graniczną najczęsciej świadcza o rzs-
        esie.Badanie mimo tego że jest drogie jest rewelacyjne ponieważ pozwala podjąć
        odp kroki zanim człowiek stanie się inwalidą.Jeśli sobie zyczysz mogę kiedyś
        CCp dokładnie opisać ,mam też wyniki badań statystycznych prowadzonych w
        LUBLINIe [ w szpitalu].
        Jeśli chodzi o rtg pisalam o stopach i rękach poniewaz mimo braku bólu rzs
        przede wszystkim atakuje male stawy czyli własnie rąk i nóg dlatego jest to
        podsawą w zakresie diagnostyki rzs-u.Ręce robi się wraz z
        nadgarstkami,niektórzy reumatolodzy robią też rtg od razu stawów biodrowych ale
        głównie w 90%te 2 pierwsze /
        Czyli przydałoby się to rtg ,oraz odczyn Waalery-Rose i latex[niektóre lab
        podaja RF czyli [reumatoid factor].Waalery rose jest tez specyficzny dla
        zespołu Sjogrena ,ale gównie dla RZS podczas gdy latex odpowiada takze innym
        chorobom auto[to znaczy może oznaczać coś innego niż rzs]
        dobrze jest tez robić badanie morfologii jak wspominałam ,moczu ,poziom
        żelaza.Ciekawa jestem jak tam wyszło Ci OB i CRP[czynniki świadczące o
        zapaleniu?]CRP to bialko C reaktywne wystepujące we wszelkich
        zapaleniach,zakażeniach etc.

Jeśli chodzi Sjogrena czy miaałś badanie ślinianek tzn ich usg[jest to
        okreslane w literaturze fachowej jako podstawowe badanie w tej jednostce
        chorobowej],jest nieinwazyjne ,słuzy do oceny stopnia zaawansowania choroby i
        rozległości ewentualnych zmian.Dlatego też pisałam jak Ci wyszły ENa bo w tym
        drugim badaniu są konkretne jednostki świadczące o SJogrenie czyli anty RO[SS-
        a ]oraz anty LA[SS-B]które koreluija z objawami suchości.Sa jeszcze inne
        badania sialometria i sialografia.Ale w pierwszym razie zaleca sie przeciwciala
        przeciwjądrowe ANA I ENA oraz robi sie morfologię ,badanie
        moczu,żelaza,OB,CRP,Latex, odczyn waalery rose etc.Oraz usg ślinianek +objawy
        kliniczne wynotować lekarzowi.Czy mialaś kapilaroskopie eliminująca syndrom
        Reynaud?
        To wszystko bardzo ważne ,ja podwędzam latpoa znowóż ,może uda mi się jeszcze w
        niedziele tak zrobic wtedy odpisze choć nie gwarantuję [do końca lutego nie ma
        mnie cały czas w kraju ,wpadam sporadycznie]pozdrawiam.Napisz jakie badania
        mialaś ,ich wyniki,kiedy stwierdzono problemy,czy sprawdzano Ci poziom np
        glukozy i te inne badania co wymienilam ,skąd jesteśi wszystko co Ci sie
        przypomni na temat tego co Cię męczy,pozdrawiam serdecznie
        • katerina24 Re: jeszcze nie Hashimoto ale... 11.02.06, 00:50
          Dla uporządkowania podstawowe badania

morfologia [zwrócić uwagę trzeba na RBC, WBC,plt-płytki krwi]
          następnie mocz [bialko ,cukier]
          spr wątrobe aminotransferazy
          trzustka trójglicerydy
          cholesterol
          elektrolity[sód,potas,chlorki]
          układ krzepnięcia [APTT,Ratio APTT,czas protrombinowy,wskażnik protrombinowy
          oraz INR]
          Jesli mialaś te badania podaj wyniki oraz jednostki
          czy miałaś robibiony proteinogramy[rozszczepienie bialek --albuminy,gamma
          globuliny,alfa-2 globuliny%]
          wapń
          żelazo
          magnez ,potas
          kwas moczowy w surowicy[może być podniesiony w chorobach reuamtycznych[tak
          ogólnie nazywam bo to nie są de facto tak nazywane medycznie choroby]
          immunoglobuliny typu IGG lub IGM[moga być podniesione w procesach auto]
          czy leżałaś w szpitalu i robione ci dokładne badania,pozdrawiam ,starałam sie
          wypisac naj.rzeczy
          • katerina24 Re: jeszcze nie Hashimoto ale... 11.02.06, 00:53
            katerina24 napisała:

> Dla uporządkowania podstawowe badania
            >
            >
            > > czy miałaś robibiony proteinogramy[rozszczepienie bialek --albuminy,gamma
            > globuliny,alfa-2 globuliny%]

PRZEPRASZAM CHODZIŁO MI O PROTEINOGRAM BIAŁAEK ZWANY INACZEJ ELEKTROFOREZĄ
            > > immunoglobuliny typu IGG lub IGM[moga być podniesione w procesach auto]

POWINNO BYĆ IgG oraz IgM[tak się to prawidłowo pisze,wybacz]
            >
    • frynegundzio Re: jeszcze nie Hashimoto ale... 11.02.06, 18:53
      Dzięki Katerina, chyba sobie wydrukuję Twojego posta na rozmowę z moim immuno smile

morfologia RBC 3,79 m/ul (4,2-5,4),
      WBC 3,8 k/ul ( 4-11) wiem ze mało - lecze się na anemie i leukopenie
      ,plt-płytki krwi 151 k/ul (140-440)
      mocz [bialko ,cukier] zero
      cholesterol 4,1 mmol/l (<5,2)
      glukoza w surowicy 4,59 mmol/(4,1-6,1)
      proteinogram [rozszczepienie bialek --albuminy,gamma
      globuliny,alfa-2 globuliny%] wszystkie w normie
      gamma-glutamylo-transpeptydaza GGTP 7 u/l(5-37)
      ob 6
      RF 36 iu/ml (do 40) wzrosło, było 23 w marcu
      C4 0,165 g/l ( 0,1-0,4)
      No i ANA2 (IIF, Hep-a, DID) miano 640, przeciw dsDNA - ujemne, autoprzeciwciał
      nie zidentyfikowano jako : I tu następuje opis 21 rodzajów, których chyba
      jednak nie napiszę bo skoro NIE ZIDENTYFIKOWANO JAKO…Natomiast napisano że mogą
      takie przeciwciała występować przy min: RZS, zespole antyfosfopilidowym,
      zapaleniu wątroby, TARCZYCY. Myślę że to jest to ostatnie. We wtorek idę do
      mojego endo, może istneje coś co się podaje aby zatrzymać zapalenie tarczycy?
      Liczę na to. Dzięki za bardzo wyczerpujące informację. Chyba zacznę dokładniej
      czytać wyniki, a przede wszystkim czuję się lepiej przygotowana na spotkanie z
      imuno. Pozdrawiam Fryndzio
      • frynegundzio Re: jeszcze nie Hashimoto ale... 11.02.06, 19:15
        Jeszcze raz dokładnie przeczytałam twoje posty wpatrując sie w moje wyniki i
        wyszło mi że z tym Sjogrenem to chyba cos nie tak, bo ANA miedzy innymi " nie
        zidentyfikowano jako SS-A(RO) SS-B(LA)" I wogóle te wszystkie moje objawy takie
        inne: mam suche oko, ale głównie jedno.Okulista mówi że to nie mozliwe bo
        Sjogren to suchość wszędzie. Zimno mi w stawy, ale w te duże ( kolana,
        łokieć,bark) i tylko po lewej stronie, tej samej zresztą co oko. Chyba
        rzeczywiście zrobie sobie prywatnie CCP, to się może uspokoję. Mieszkam w
        Krakowie a tu państwowy immuno jest tylko dla wytrwałych. Oczekiwanie na
        pierwszą wizytę pół roku, lista badań z którą masz się pojawić ( więc sobie je
        zrobić prywatnie, długa na 15 pozycji) no i w dniu w którym jesteś
        zarejestrowana musisz się zwolnić z pracy i warować pod gabinetem. Dzięki za
        wsparcie F
        • katerina24 Re: jeszcze nie Hashimoto ale... 11.02.06, 20:10
          Witaj teraz odp na ten post ,czyli miałąs Ana 1 i 2 ok dobrze że nie wykryto
          suche oczy mozna mieć z róznych powodów:
          polekowe
          [beta blokery ,antydepresanty,choroby reuamtyczne[rzs ,sjogren,a takze cukrzyca]
          Polecałabym Ci co następuje to to CCP[Kraków to pieknie leć do lab.Diagnostyki
          [Wasi to wprowadzili jako pierwsi]i sobie to badanko strzel--sama na to
          zbieram ,czeka sie 30 dni i wie się napewno co i jak czyli CCP
          po drugie warto odwiedzić wiekszą placówkę medyczna która zrobi test Schimerra
          [test łzowy,barwienie oka rózem bengalski etc -pewnie trzeba prywatnie ale mus
          to mus],udać sie do laryngologa żeby ocenił śluzówki ,zrobic te rtg rąk i
          nóg,waalery rose,udac się najlepiej prywatnie do reuamtologa ,położyliby Cię do
          szpitala bo sie finansowo wykończysz.Nie musisz łazić do immuno reuamtolog
          wystarczy .Okulista dobrze prawi tylko ciejkawa jestem czy się orientuje że
          objawy mogą się nasilać a nie musza wystepowac jednocześnie w takim samym
          nasileniu.
          Zalecane krople do suchych oczu
          Hyabak
          Tears Naturalle free
          Vismed
          teras naturalle II
          homeoptic
          unikać jak zarazy wszelkich Visine etc po pierwsze z konserwantami wiec oczy
          sie w koncu uczulą po drugie unikać długotrwałego uzywania Vidisicu[ze względu
          na cetrymid
          • katerina24 Re: jeszcze nie Hashimoto ale... 11.02.06, 20:17
            Niestety nie moge Ci polecić lekarza w Krakowie[okulista]ale zrób tak podzwoń
            do większych ośrodków prywatnych okulistycznych i popytaj czy mają disgnostykę
            w zakresie suchego oka[zespół suchego oka]to ci zrobie test łzowy i inne
            badania pozwalajace ocenić płyn łzowy etc.Suchośc może być spowodowana takze
            problemami z tarczycą.Serdecznie Cię pozdrawiam jak by cos to napiszę ,mam
            nadzieję że troszkę pomogłam
      • katerina24 Re: jeszcze nie Hashimoto ale... 11.02.06, 19:55
        Dobra spraw wygląda tak co masz xle a co dobrze wiesz RF Ci wzrasta mozna spr
        Waalery rose odczyn /
        Jesli chodzi o Ana miałaś troszkę dziwna sprawę ,widocznie spr Ci wiele
        przeciwcial ,wiem ze tak robia w Lublinie i taki zestawik prywatnie kosztuje
        230zł
        dobrze by było żeby wśród nich było wykluczenie potwierdzenie Sjogrena[czyli
        dokładnie te przeciwciała które wspominałam]
        Obecnie w diagnostyce układowych chorób tkanki łącznej jest ok 30
        autoprzeciwciał ma znaczenie diagnostyczne ale tylko kilka z nich
        zaklasyfikowano do kryteriów diagnostycznych danych jednostek jako tzw
        przeciwciała markerowe.Uwidacznia to jak wielkie znaczenie ma właściwe
        oznaczenie ich obecności i poziomu dla postawienia diagnozy.
        Nie wszystkie wykrywane przeciwciała moga być powiązane z konkretnymi
        jednostaki chorobowymi związane jest to z coraz wiekszym zakresem badan nad
        tym ,odkryciami które nie moga być jednoznacznie skalsyfikowane.
        Wykaz metod stosowanych dotychczas do oznaczania autoprzeciwciał jest bogaty i
        zalicza sie takie metody jak np immunoelektoforeza,podwójna dyfuzja w żelach
        agarowych[i parę innych].
        Wszystkie te metody pomimo dosyć prostego wykonania i braku konieczności
        posiadania skomplikowanej aparatury mają określone deficyty np niestabilność
        preparatów antygenów wymaganych do odczynu etc

Metoda IIF stosowana dzisiaj najczęsciej w diagnostyce chorób z gr autoimmuno
        m.in do wykrywania przeciwciał dla antygenów jądrowych wywodzi sie w prostej
        linii od odczynów IF .Takie ciekawostki ale do rzeczy
        W I ETAPIE powinno się ustalić czy w danej surowicy występują w ogóle
        jakiekolwiek przeciwciała z interesujacego lekarza/pacjenta zakresu[np ANA--
        przeciwciała przeciwjadrowe] oraz czy ich poziom przekracza ustalona normę.Do
        tego etapu uzywa się testów przeglądowych[screening tests] bazuja one na
        substratach tkankowych[utrwalone przekroje narządów np wątroby ,nerek ssaków]
        lub liniach komórkowych [komórki Hep-2],które z natury rzeczy bogate sa w
        autoantygeny jądrowe,cytoplazmatyczne czy cytoszkieletowe.
        W uzytku sa także testy przeglądowe bazujace na metodzie immunoenzymatycznej
        ELISA[wykonuje się ja najczęsciej na 96 --dołkowych
        plastikowych ,polietylenowych płytkach titracyjnych opłaszczonych wysoko
        oczyszczonymi preparatami antygenowymi --z określonego narzadu
        grasicy,sledziony ssaków]

W II ETAPIE
        ustala sie swoistość autoprzeciwciała[pod warunkiem że wcześniej zostało
        wykryte].Metodami uzywanymi naj.są metoda Elisa ,Western-blotting etc gdzie
        konieczne jest juz zastosowanie wysoko oczyszczonych preparatów antygenów
        jądrowych by mozna było stwierdzić że w danej surowicy występuje/wystepują
        auoprzeciwciała markerowe o okreslonej swoistości.W drugim etapie korzysta sie
        z info jaki jest określony typ świecenia wykryty w metodzie IIF lub
        wybarwienia jąder komórek Hep-2 w metodzie immunoperoksydazowej gdyż zawęża o
        obszar poszukiwań swoistości danych przeciwciał /przeciwciała
        Jest jeszcze etap 3 i czasmi 4 ale rzadko .Tak tylko obrazow napisałam bo w
        sumie określane sa tam rózne rzeczy a człowiek chciałby wiedzieć co i jak.
        Reasumując wg badań i statystyk badacze uwazaja że oznaczenie przeciwciał
        przeciwjądrowych jest metodą czułą ale nieswoistą,tylko u chorych z objawami
        podmiotowymi czy przedmiotowymi chorób tkanki łącznej wykrycie ANA w mianach
        wyższych/równych niż 320 moze być pomocne w rozpoznaiu.
        Lekarze podkreślaja że Ana mogą wystepować-[poza chorobami układowymi tkanki
        łacznej] w chorobach :
        wątroby
        płuc
        we wszelkich typach zakażeń
        w nowotworach
        w chorobach skórnych i endokrynologicznych
        a także moga być podniesione u osób starszych[powyżej 60 roku życia]
        w niewielkich odsetku u cięzarnych
        w zespołach polekowych
        po przeszczepach np serca ,nerek

• katerina24 Re: jeszcze nie Hashimoto ale... 11.02.06, 20:27
          ciekawy link o rzs free.of.pl/z/zzsk/art/reum-art-1/Art3.htm
          mam nadzieję że pomoże
    • katerina24 Re: jeszcze nie Hashimoto ale... 11.02.06, 20:38
      frynegundzio napisała:
      >> Nie wiem czy walczyć z moim endo lub imunno o sterydy czy nie? Nie wiem
      jakie
      > są skutki uboczne sterydów i czy uratują mnie przed zniszczeniem tarczycy?

Ten temat był wpisz do wyszukiwarki ,sterydy nie postrzymuja procesu
      destrukcji,a skutki uboczne wymieniała TESS-HASHI i paula swego czasu ,możesz
      brać ecomer,witamine E i F to opóźni proces,pzdrawiam
    • rosteda Re: jeszcze nie Hashimoto ale... 14.02.06, 00:20
      Witaj Frynegundzio
      Postaram odpowiedziec Ci kolejno na kazde twoje zdanie.
      1.Immunologicznego procesu niszczenia jakiejs tkanki nie da sie zatrzymac. Jesli
      ktos ma Hashimoto to zawsze dochodzi do niedoczynnosci z powodu niszczenia
      tarczycy przez przeciwciala. Na to nie pomagaja sterydy, a nawet po ich
      odstawieniu przebieg choroby sie pogarsza.
      2.Nie rozumie co to znaczy "mam kolagenoze ale na niskim poziomie".
      Jesli ktos ja ma to jest to jest to diagnoza, moze byc w poczatkowym stadium,
      ale nie na niskim poziomie. I wtedy musi to byc leczone.
      3.Przeciwciala przeciwjadrowe wystepuja rowniez u niektorych chorych na
      Hashimoto. Ja tez je mam na granicy normy i nie mam dodatkowej choroby.
      autoimmunologicznej.
      4.Wysychanie sluzowek i bole stawow i miesni to typowe objawy nie tylko w
      zespole Sjögrena, ale takze w niedoczynnosci tarczycy.Czasami chorzy na
      Hashimoto maja inne towarzyszace choroby autoimmunologiczne, ale dla
      potwierdzenia zespolu Sjögrena nalezy wykonac przede wszystkim badanie wycinka
      sluzowki jamy ustnej i na tej podstawie daje sie diagnoze.
      5.Twoje wyniki:
      TPO - 250 podwyzszone wskazuja na Hashimoto
      USG - przewlekle zapalenie tarczycy = Hashimoto! (tylko nic nie piszesz o
      wielkosci Twojej tarczycy, a to wazne)
      Czy twoja tarczyca ze stanem zapalnym pracuje normalnie?!!! nie wiem co za
      lekarz mogl tak powiedziec.
      TSH -0,541 = 6,9%
      T3 -1,10 = 25%
      T4 -7,2 =23,33%
      Pomimo, ze mialas oznaczone poziomy T3 i T4(jest to 3jododyronina i4jodotyrnina
      zwiazana z bialkami), a nie jak powinno byc prawidlowo oznaczone fT3 ifT4 (czyli
      hormony wolne nie zwiazane z bialkami, obliczylam ich zawartosc procentowa w
      stosunku do zakresiu normy. Aby sie dobrze czuc to fT3 i fT4 powinno byc w
      zakresie 60% albo wyzsze. Kazdy ma swoja odpowiednia norme w ktorej sie czuje
      dobrze. A u Ciebie jak widac jest w zakresie 25% i 23% co jest duzo za malo.
      Jesli bys miala wykonane fT3 ifT4 to bylyby one jeszcze nizsze.
      Twoje wyniki i dolegliwosci wskazuja juz na niedoczynnosc tarczycy. Radze Ci
      szukaj innego bardziej doswiadczonego endokrynologa, ktory zbada Ci rowniez
      nadnercza (czasem przy niewydolnosci nadnerczy tez TSH moze byc bardzo niskie
      pomimo niedoczynnosci) i jak najszybciej wlaczy Ci L-Thyroxyne i to bedzie
      najlepiej chronilo tarczyce przed zniszczeniem. Jesli twoje nadnercza beda
      niewydolne to na pewno dostaniesz tez sterydy ale w bardzo niskich dawkach i nie
      dla leczenia tarczycy.
      Zycze Ci powodzenia.
      Rosteda
      • frynegundzio Re: jeszcze nie Hashimoto ale... 14.02.06, 11:18
        DZięki Rosteda. Te wszystkie info z forum i wasze dziewczyny odpowiedzi dają mi
        coraz jaśniejszy obraz mojej choroby. KAżdy z lekarzy sprawia takie wrażenie
        jakby chciał się mnie pozbyć i nie mówić mi zbyt wiele. Szczytem był facet
        zobiący mi USG tarczycy, który mruczał pod nosem że ma "za dużo grubych na usg
        i że musi przez to wytrzeszczać gały i że musi sobie ustawić w kolejce pięciu
        grubych i pięciu chudych". Ja nie jestem gruba, więc nie zrobiłam awantury bo
        coś z tego mruczenia chciałam wydobyć.Wydobyłam, ale to raczej moje domysły niż
        konkrety. Prosze napisz mi co myślisz pisząc, że kolagenoza musi być leczona?
        Czym?! Mój immunolog ( prywatnie, chyba jedyny na cały Kraków - klinika UJ -
        więc chyba bogę mieć zaufanie?) na podstawie wyników Ana2 mówi, że to jest
        kolagenoza , ale że nie jest to na razie nic z poważnych w stylu SM i ze trzeba
        monitorować i że narazie aspiryna na stawy,więc dlatego napisałam że na niskim
        poziomie. Endokrynolog na wejściu próbował mnie wysłać do psychiatry , moje
        TPO go nie wiele zainteresowało więc T3,T4 zrobiłam sama ( dlatego zrobiłam nie
        te co trzebasmile, więc szukam na forum ( na razie bezskutecznie) kogoś z
        Krakowa. Idę do dzisiaj do endo ( tego od psychiatry) uzbrojona w wiedzę od was
        i mam nadzieję że wyjdę z lekami. Trzymajcie kciuki.
        • hashi-tess Re: jeszcze nie Hashimoto ale... 14.02.06, 11:37
          frynegundzio napisała:

więc szukam na forum ( na razie bezskutecznie) kogoś z
          > Krakowa.

Proszę tu jest link n/t zamieszkania "forumków":forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=25049009

Idę do dzisiaj do endo ( tego od psychiatry) uzbrojona w wiedzę od was
          >
          > i mam nadzieję że wyjdę z lekami. Trzymajcie kciuki.
        • rosteda Re: jeszcze nie Hashimoto ale... 14.02.06, 12:52
          Wazne!
          Przed pobraniem krwi na hormony tarczycy nie bierz polopiryny przez co najmniej
          3 dni, bo ona zmienia poziom hormonow. Lepiej przez pare dni wez paracetamol bo
          on nie ma takiego dzialania.
          Reszte napisze pozniej.
          Rosteda
        • rosteda Re: jeszcze nie Hashimoto ale... 14.02.06, 15:48
          Frynegundzio
          wlasnie napisalam nowy post - informacje na temat wplyw lekow na poziom hormonow
          tarczycy. Przeczytaj go prosze bo to dla Ciebie wazne.
          Rosteda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka