witosza3 Re: Euthyrox i Euthyrox N 24.02.06, 14:11 Ja biorę Euthyrox N. Lekarz przepisał mi na pierwszej wizycie Euthyrox, dopiero teraz zobaczyłam, że w aptece sprzedano mi Euthyrox N. Nie miałam pojęcia, że jest i taki i taki. ----- zadzwoniłam do Mercka w Warszawie i powtarzam co mi powiedzieli: -różnią się formułą produkcji, rozpuszczalniki organiczne stosowane przy produkcji Euthyroxu zastąpiono w Euthyroxie N rozpuszczalnikami nieorganicznymi, produkcja jest bardziej ekologiczna. Pani, trochę poirytowana moja dociekliwoscią, zapytała gdzie ja widziałam ten bez N, bo od roku jest ten z N, a tamten został wyprzedany. Jednym słowem Euthyrox N zastapił Euthyrox. Podobno są jakies różnice w substancjach pomocniczych. Ponieważ mam tylko Euthyrox N, napiszę jakie zawiera substancje pomocnicze, kto ma ten bez N, niech porówna: stearynian magnezu, żelatyna, laktoza jednowodna, kroskarmelozy sól sodowa, skrobia kukurydziana. Pozdrawiam Odpowiedz Link
jacek116 Re: Euthyrox i Euthyrox N 24.02.06, 15:04 dziekuje, ja kończę zapas kupiony jakieś pół roku temu, bez N. W opisie składników jest tylko jeden: subst.czynna levothyroxinum natrium. Ta pani chyba wciskała ciemnotę, bo organiczne jest bardziej naturalne. Jeżeli w czasie rozmowy ktoś się "irytuje", to ja zawsze pytam: a przepraszam, z kim rozmawiam? Działa na 100 %. Jeżeli nie wiesz z kim rozmawiałaś, podane informacje są bezużyteczne, np. paplanina kogos z marketingu. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
gusiek74 Re: Euthyrox i Euthyrox N 24.02.06, 15:07 Benzen to też substancja organiczna Pani powiedziała ekologiczne, nie naturalne... Euthyrox N zastąpił ten poprzedni, pod względem substancji czynnej jest to dokładnie to samo Pozdrawiam, Agata Odpowiedz Link
witosza3 Re: Euthyrox i Euthyrox N 24.02.06, 15:42 wiem z kim rozmawiałam, bo padło nazwisko, jak powiedziałam o jak lek mi chodzi połączono z konkretną osobą. Pani podkreślała, że zmieniły się rozpuszczalniki do produkcji na bardziej ekologiczne. Na moje pytanie, czy to spowodowało zmianę w składzie substancji pomocniczych /wiem, że substancja czynna jest ta sama/ enigmatycznie odpowiedziała, ze nieznacznie. Nie drazyłam bardziej. Ja Euthyrox N dobrze toleruję, a poza tym i tak w aptekach już jest, albo wkrótce będzie tylko ten z N. Chociaz dla alergików np. moze być to istotne. Odpowiedz Link
iskial Re: Euthyrox i Euthyrox N 26.02.06, 18:11 Witam ja akurat mam Euthyrox25 mg o takim składzie:czyli jedna tabletka zawiera 25 mg soli sodowej lewotyroksyny, wodorofosforan wapnia , skrobie kukurydzianą,celulozę, talk, sól sodową karboksymetyloskrobi, kwas cytrynowy, stearynian magnezu. z ulotki firmy MERCK . pozdr. Roma Odpowiedz Link
iskial Re: Euthyrox i Euthyrox N 26.02.06, 18:13 Wynika z tego że te dwa preparaty sie różnią wypełniaczami )) nie wiem teraz ide wykypic nowe opakowanie to porównam skład . Odpowiedz Link
piotrek2810waw Re: Euthyrox i Euthyrox N 26.02.06, 19:27 Witam! Mam pytanie a czyte wypełniacze jakos nie szkodza na przewod pokarmowy? Ja do tej pory nie słyszałem o zadnych skutkach ubocznych, a prawde mowiac nawet nie pytałem. Wiem ze inne hormony np: estrogeny kobiety naklejaja w postaci plastrów na skore. Pzdr Odpowiedz Link
ula.i Re: Euthyrox i Euthyrox N 06.03.06, 13:41 > Wiem ze inne hormony np: estrogeny kobiety naklejaja w postaci > plastrów na skore. Ale to raczej ze wzgledu na zapominalstwo i specyficzny sposob lykania i konsekwencje gapiostw, niz na zly wplyw na przewod pokarmowy. Jedyny nie za dobry wplyw jaki pigulki antykoncepcyjne maja na cokolwiek zwiazanego z ukladem trawiennym to na watrobe. Ale bez przesady i dopiero po wieloletnim lykaniu, AFAIK. Odpowiedz Link
dorota321 Re: Euthyrox i Euthyrox N 27.02.06, 08:52 Witam Nie znam Euthyroxu ale bralam Euthytrox N ( 75mg ). Moge powiedziec tyle ze znam roznice miedzy Letroxem a Euthyroxem. Dla mnie byla ogromna ,mimo tego ze dzialania uboczne i skladniki sa podobno takie same, Po Euthyrox N chodzilam po scianach i do dzis nie moge zrozumiec czemu mi endo zmienila z Letroxu na to cos, czulam sie fatalnie i po 1,5 m-ca brania juz nie wytrzymalam i wtragnęlam do pani edno rzadajac zmiany na Letrox. Pomoglo, odrazu. Wydaje mi sie ze nie wszyscy dobrze toleruja własnie Euthyrox N cos juz tu na forum czytalam o tym.Ja juz nigdy nie dam sobie wcisnac Euthyroxu. Pozdowionka Odpowiedz Link
iskial Re: Euthyrox i Euthyrox N 06.03.06, 12:21 Witam byłam u endo w piatek i przepisała mi eutyroks N ja ja sie pytam czy to to samo co eutyroks a ona zareagowała nerwowo szybko wyjaśniła że osobiście dzwoniła do firmy i wyjasniała sprawę ,że chodzi o bardziej ekologiczna produkcję nie wiem jak zastosuje u siebie to wam przekaze czy jest róznica bo ja cały czas miałam eutyroks. no zobaczymy czy to nerwy czy faktycznie inne wypełniacze nam nie słuzą. Z doswiadczenia wiem że czasem inne składniki leku robia róznice przynajmniej ja tak mam z bisocardem bisopromeck to samo a ja juz nie mogę stosowac pozdrow. Roma))) Odpowiedz Link
iskial Re: Euthyrox i Euthyrox N 08.03.06, 12:53 Witam mam prośbę , czy ktoś kto używa letroxu 25 mg może podac mi skład cały łącznie z wypełniaczami. Ja musze przejść z eutyroksu 25 na eutyroks N 25 w mojej aptece można kupić letroks bez recepty chiałabym jednak znac skład . pozdr Roma Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Euthyrox i Euthyrox N 08.03.06, 17:27 Roma! Nasze leki - euthyrox i inne nazwy handlowe - są w jakimś % refundowane. Nie kupuj bez recepty, to się mija z celem. Wpisz w wyszukiwarkę nazwę i będziesz miała full wypas linków. Tess Odpowiedz Link
obalek Re: Euthyrox i Euthyrox N 22.03.06, 09:45 Ja od 4 miesięcy biorę Euthyrox N 50 mg i jest SPOKO. Odpowiedz Link
iskial Re: Euthyrox i Euthyrox N 22.03.06, 12:21 Witam biore eutyroks N od 4 dni i rano boli mnie żołądek jestem bardziej głodna zobaczymy zbieg okoliczności czy reakcja na wypełniacze. pozdr .Roma ))) Odpowiedz Link