Dodaj do ulubionych

badanie USG

14.05.09, 20:08
byłam dzisiaj na usg i zastanawiam się czy mam się martwić?

<Tarczyca dwupłatowa,niejednorodna,guzkowa
<Pp. o wymiarach:23x17x40mm zawiera guzek hypoechogeniczny 7,7mm przytchawiczo

<PL. o wymiarach:19x15x39mm zawiera nieliczne guzki o różnym stopniu sysycenia od 6 do 8,5mm

<Grubość cieśni:2,5mm guzek 6mm

<Echostruktura obu płatów i cieśni tarczycy wybitnie niejednorodna

<Echogeniczność tarczycy ogniskowo obniżona

<Okoliczne węzły chłonne po stronie lewej odczynowe.

<Przepływ miąszowy nieznamienny

Dodam że pierwsze USG miałam robione 3 lata temu i nie było żadnych guzków
Obserwuj wątek
    • ewcik035 Re: badanie USG 15.05.09, 21:48
      Czy może mi ktoś coś powiedzieć o tym USG ? czy mam się martwić? wizyte mam
      dopiero pod koniec czerwca
      • olkaw-wa Re: badanie USG 15.05.09, 22:44
        Ja proponuję zrobić resztę badań i wybrać się już do endo. Taka
        ilość guzków powinna dać Ci do myślenia, bo martwienie się to nic
        tu nie da.
        • ewcik035 Re: badanie USG 19.05.09, 19:41
          zrobiłam dziś badania i oto wyniki

TSH-2,050 (0,27-4,2)

FT3-5,23 (3,1-6,8)

FT4-1,60 (0,93-1,7)

Była bym wdzięczna za przeliczenie moich wyników na procenty ponieważ kompletnie
          mi to nie wychodzi sad

Mam jeszcze jedno pytanie bo wyczytałam że przy guzkach TSH powinno być w
          granicach 1-1,5 ? moje jest powyżej 2 czy powinnam zwiększyć dawke i o ile?
          Biorę ELTROXIN 100

Dziękuje i pozdrawiam
          • aleksandra_01 Re: badanie USG 19.05.09, 22:43
            > FT3-5,23 (3,1-6,8) 57%
            >
            > FT4-1,60 (0,93-1,7) 87%

może masz słabą ferrytynę, bierzesz selen ?
            • ewcik035 Re: badanie USG 20.05.09, 16:42
              próbowałam brać selen ale niestety boli mnie głowa.
              Ogólnie to nie czuje się najgorzej ale wróciły bóle kolan i znowu jestem senna a na dodatek spóżnia mi się miesiączka i tak się zastanawiam czy może mieć to związek ze zmianą leku?

Ferrytyne -69,80(5,00-148,00) ale to jest badanie ze stycznia

• ewcik035 Re: badanie USG 22.05.09, 21:08
                Zdobyłam od lekarza rodzinnego ELTROXIN 25 ale nie wiem czy mam codziennie brać
                125? chciała bym dojść z TSH do 1-1,5.

Będę wdzięczna za radę.
                • hashi-tess Re: badanie USG 22.05.09, 21:34
                  Tobie nie jest potrzeba zwiększania
                  tyroksyny, Tobie potrzebne jest
                  żelazo. Załatw sobie receptę na niego
                  i "faszeruj Się" nim.
                  • ewcik035 Re: badanie USG 22.05.09, 21:51
                    dziękuje hashi za tydz w piątek jestem zapisana do endo prywatnie,postaram się
                    wyłudzić recepte na żelazo-ale jakie będzie dla mnie najlepsze możesz podać nazwę.

A co do zwiększenia dawki to dlatego się zastanawiam nad tym ponieważ wyczytałam
                    że przy guzkach powinno się utrzymywać TSH jak na najniższym poziomie wtedy te
                    guzki nie rosną-może się mylę? możesz mi coś podpowiedzieć

dziekuje
                    • yacha4 Re: badanie USG 23.05.09, 08:12
                      Ewcik035
                      mozesz przygotowac sie na bopsje guzkow
                      Spokojnie, nie boli.
                      • ewcik035 Re: badanie USG 02.07.09, 18:43
                        Witam i mam pytanko ale najpierw wyniki

badanie z 18.05

TSH 2.050(0,27-4,2)
                        FT3 5,23(3,1-6,8) -57,57%
                        FT4 1,60(0,93-1,7)-87,01%

badanie z 16.06

TSH 0,416(0,350-4,940)
                        POTAS-4,64(3,50-5,10)
                        MAGNEZ-0,97(0,77-1,03)
                        ŻELAZO-76,0(60,0-180,0)

Biorę Eltroxin 100 + 150 dwa razy w tyg

Moja endo stwierdziła że wszystko jest ok i nie przepisze mi żelaza mimo takich
                        wyników ale jakoś udało mi się zdobyć sorbifer i biorę 2 tab na dzień

Mam problem ponieważ strasznie bolą mnie kolana i piszczele a dodatkowo mięśnie
                        nóg i rąk! Wcześniej brałam Letrox ale miałam straszne kołatania serca i ogólnie
                        byłam rozdrażniona a teraz jestem spokojniejsza kołatania ustały ale te kolana i
                        mięśnie i ogólnie taka jestem nie do życiasad

Czy te moje samopoczucie i bóle mogą mieć związek ze zmianą leku?

dziękuje i pozdrawiam
                        • hashi-tess Re: badanie USG 02.07.09, 22:51

• milaemalka Re: badanie USG 03.07.09, 11:10
                          Witaj w przypadku hashimoto badanie Tsh nie jest ważne.Zrób Ft3 i Ft4 bo one są
                          dla nas najważniejsze ,Zamiast zelaza lepiej badać ferrytyne i radziłabym
                          sprawdzic wit b12
                          • ewcik035 Re: badanie USG 03.07.09, 14:25
                            FT3 i FT4 ostatnie mam tylko z maja robiłam prywatnie

to są badania ze stycznia(byłam na Letroxie 100)

Ferytyna -69,80(5,00-148)

Tsh-4,508(0,350-4,940)
                            FT3-2,96(1,71-3,71)-62%
                            Ft4-1,21(0,70-1,48)-65%

Zastanawiam się nad jedną rzeczą ....zauważyłam że na letroxie ft3 i ft4 były w
                            miarę na jednym poziomie a teraz tak jak by się rozjeżdżały?

nie wiem czy w dobrym kierunku idę?

• ewcik035 Re: badanie USG 14.07.09, 16:18
                              mam takie pytanie ? już trzeci raz w tym roku boli mnie gardło tak jak bym miała
                              angine?ostatnio byłam nawet u internisty ale mimo bólu gardło nawet nie było
                              zaczerwienione .

Czy to może mieć związek z tarczycą ?
                              • harmoniak Re: badanie USG 14.07.09, 17:16
                                Prawie rok temu, kiedy jeszcze się nie leczyłam, też mnie bolało gardło
                                • ewcik035 Re: badanie USG 15.07.09, 16:59
                                  Dziękuje bardzo
                                  • ewcik035 Re: nowe wyniki 05.09.09, 18:00
                                    Witam i proszę o rade
                                    oto moje nowe wyniki

TSH -0,425 (0,350-4,940)

FT3 -2,90 (1,71-3,71)-59,50%

FT4 -1,13 (0,70-1,48)-55,13%

Biorę ELTROXIN 100 + 150dwa razy w tyg,a do tego sorbifer 2tabl dziennie

Wizytę u endo mam za tydzień i dlatego proszę o radę bo przyznam szczerze że coraz gorzej się czuje, jestem coraz bardziej śpiąca bez życia bolą mnie stawy kolanowe,mięśnie nóg i rąk.

ostatnio miałam wrażenie że poziomy hormonów mi się rozjechały a teraz zauważyłam że są w miare na jednym poziomie ale FT4 spadło!

Co ja mam zrobić i o co mam ewentualnie zapytać lekarza?

dziękuje
                                    • hashi-tess Re: nowe wyniki 05.09.09, 19:16
                                      ewcik035 napisała:

> Witam i proszę o rade
                                      > oto moje nowe wyniki
                                      >
                                      > TSH -0,425 (0,350-4,940)
                                      >
                                      > FT3 -2,90 (1,71-3,71)-59,50%
                                      >
                                      > FT4 -1,13 (0,70-1,48)-55,13%
                                      >
                                      > Biorę ELTROXIN 100 + 150dwa razy w tyg,a do tego sorbifer 2tabl dziennie

to spora różnica w dawce. Czy się nie pomyliłaś,
                                      może powinno być 125mg zamiast 150?

> Wizytę u endo mam za tydzień i dlatego proszę o radę bo przyznam szczerze że co
                                      > raz gorzej się czuje, jestem coraz bardziej śpiąca bez życia bolą mnie stawy ko
                                      > lanowe,mięśnie nóg i rąk.

Masz normalne objawy niedoczynności.

>
                                      > ostatnio miałam wrażenie że poziomy hormonów mi się rozjechały a teraz zauważył
                                      > am że są w miare na jednym poziomie ale FT4 spadło!

FT4 spadło bo masz za niską dawkę eltroxinu.

>
                                      > Co ja mam zrobić i o co mam ewentualnie zapytać lekarza?

Powinnaś podnieść dawkę, tylko pytanie o ile?
                                      Nie wiem bo Twoja obecna dawka jest dla mnie
                                      niewiadomą, ale na pewno podniosłabym o 25 tę pierwszą
                                      codzienną dawkę, tj. 100+25mg.
                                      Lekarzowi powiedz wprost, że ją podwyższyłaś,
                                      że źle się czułaś i dlatego tak postąpiłaś.
                                      Musisz myśleć o sobie, a nie o tym co powie
                                      lekarz. On jest ważny, oczywiście, ale Ty dla siebie
                                      samej jesteś NAJWAŹNIEJSZA.

Pzdr
                                      Tess
                                      • ewcik035 Re: nowe wyniki 05.09.09, 20:56
                                        Hashi -tess nie nie pomyliłam dawki! biorę codziennie eltroxin 100 a w czwartek
                                        i niedziele 150! i owszem na początku było dobrze a teraz jest coraz gorzej i
                                        nie wiem co mam robić? mam jeszcze podnieść dawke?
                                        • hashi-tess Re: nowe wyniki 05.09.09, 21:17
                                          tak, podnieś ją codziennie do 125,
                                          a w czwartek i niedzielę /nie wiem
                                          dlaczego akurat te dni/ jak było 150mg.
                                          Po kilku dniach będziesz lepiej się czuła.
                                          Tess
                                          • ewcik035 Re: nowe wyniki 05.09.09, 21:30
                                            W te dni kazała mi endo brać 150 eltroxinu.

Czyli rozumie że mam brać 125 codziennie a w czwartek i niedziele 150?
                                            tylko mam problem z dzieleniem tabletki 50 -są strasznie małe!a nie ma w
                                            sprzedaży 25 eltroxinu
                                            • ewcik035 Re: nowe wyniki 19.09.09, 15:26
                                              Hashi tess - nie wiem co mam robić bo mimo zwiększenia dawki eltroxinu tak jak kazałaś nie czuje się lepiej.jestem koszmarnie śpiąca i bez życia.mam kłopoty ze wstaniem,nie mogę się dobudzić!

Możesz mi coś doradzić bo w poniedziałek mam wizyte u lekarza i powiem szczerze że wiem co powie że wszystko ok! a ja czuje że nie sad
                                              • ewcik035 Re: pilne 30.12.09, 17:20
                                                Witam wszystkich i od razu mam pytanie -czy ktoś z was może mi polecić dobrego
                                                ginekologa endokrynologa z warszawy? właśnie zrobiłam test ciążowy i jestem w
                                                ciąży smilena badania idę jutro .
                                                • ewcik035 Re: pilne 02.01.10, 12:55
                                                  Dzisiaj odebrałam badania

FT3-4,26 (3,1-6,8) 31,35%

FT4-1,18 (0,93-1,70) 32,47%

Nie robiłam TSH bo kasy mi niestarczyło a moje labolatorium było nieczynne i
                                                  musiałam pójść prywatnie

C o o tym sądzicie bo jestem w ciąży a dopiero w tyg idę do lekarza
                                                  • hashi-tess Re: pilne 02.01.10, 16:54
                                                    tsh jest niepotrzebne, zaoszczędziłaś.
                                                    Nie wiem na jakiej jesteś dawce, ale
                                                    na podst. wyników powinnaś ją podnieść
                                                    o 25mg.
                                                    Fajnie, że masz hormony na jednym poziomie.
                                                    Następne badania FT4 i 3 wykonaj na nowej
                                                    dawce z a 2 tyg.

Gratuluję zaciążenia i pozdrawiam

Tess
                                                  • rosteda Re: pilne 02.01.10, 19:28
                                                    Przy tych wynikach i podniesieniu dawki o 25µg wystarczy nastepne badania zrobic
                                                    za 4 tygodnie.
                                                    Chyba ze bedziesz sie gorzej czula to wczesniej.
                                                    Szkoda pieniedzy na tak czeste robienie badan.
                                                    Co dwa tygodnie to robi sie wyniki jak fT4 spada ponizej normy.
                                                  • ewcik035 Re: pilne 02.01.10, 23:38
                                                    Na początku byłam na dawce ELTROXIN 125 + 2*w tyg 150 ale jakiś miesiąc temu
                                                    wyrównałam do 125 codziennie bo zaczynało mi serce wariować

Czyli jak dobrze zrozumiałam mam zwiększyć do 150 codziennie? i po 2-4 tyg
                                                    zrobić badania?

Ogólnie to czuję się super chociaż troszke dłużej śpie ale wyczytałam że to
                                                    normalne.

Mam jeszcze prośbę potrzebuje dobrego lekarza ponieważ moja endo uważa że
                                                    powinnam zostać na dawce 100 bo inaczej wpadne w nadczynność i raczej nie zwraca
                                                    uwagi na FT3-FT4? Mieszkam w warszawie

dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka