agusia7124 10.08.09, 13:08 Wyniki z 07.08.2009 FT3-8,09(norma 3,1-6,8) FT4-15,29(norma 12-22) tsh1,57(norma 0,4-4,5) Atpo 3000 (norma poniżej 60) W tej chwili nie biorę żadnych leków gdyż endo twierdzi,że tsh zawsze mam w normie.Skąd to wysokie ft3? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agusia7124 Re: Proszę o interpretacje wyników-wysokie ft3 11.08.09, 12:59 Czy na moje dziwne wyniki mogą mieć wpływ tabl.antykoncepcyjne-Diana 35??? Odpowiedz Link
aleksandra_01 Re: Proszę o interpretacje wyników-wysokie ft3 11.08.09, 15:50 FT4 32.90% [wynik 15.29, norma (12 - 22)] FT3 134.86% [wynik 8.09, norma (3.1 - 6.8)] Czy na moje dziwne wyniki mogą mieć wpływ tabl.antykoncepcyjne-Diana 35??? Diane 35 zawiera estrogeny, a one obniżają hormony tarczycy, więc na pewno mają te tabletki wpływ na Twoje wyniki. czy ft4 byłoby wyższe bez Diane 35 - pewnie tak, ale ile nie da się tego wywróżyć. Musiałabyś odstawić Diane 35 na jakiś czas, nie wiem jaki i powtórzyć badania. Swoją drogą to straszny syf te tabletki Diane 35, czytałaś jakie mają działanie i skutki uboczne ? brrr. a. Odpowiedz Link
agusia7124 Re: Proszę o interpretacje wyników-wysokie ft3 11.08.09, 16:04 własnie 3 dni temu odstawiłam.Brałam je ze względu na nadmierne owłosienie na szyi i brodzie,obfite miesiączki i skrócone cykle.Powiem tak-Diane35 brałam przez 3 miesiące,przez 2 pierwsze czułam się super.Włosy coraz mniej zaczęły mi rosnąć,cera wyładniała,no i okres przechodziłam tak jakby go nie było.Cykle też wydłużyły się.Tylko ostatni miesiąc bardzo bolały mnie piersi,nie mogłam się dotknąć.Tym bardziej się wystraszyłam,że mam w jednej piersi gruczolaka.W\Niedługo idę na usg(brr).No i zaczęłam tyć.A przy hashimoto i tak mam problem z wagą.Aleksandro,jakie tabl.anty.polecałabyś mi? Odpowiedz Link
aleksandra_01 Re: Proszę o interpretacje wyników-wysokie ft3 12.08.09, 18:44 > mam problem z wagą.Aleksandro,jakie tabl.anty.polecałabyś mi? ja nie jestem lekarzem, żeby polecać Tobie jakiekolwiek tabletki, a tym bardziej że przy doborze tabletek antykoncepcyjnych rozważa się bardzo wiele aspektów, których nie da się przez internet sprawdzić. Osobiście uważam, że mając już zamieszanie z hormonami tarczycowymi nie należy bardziej utrudniać sobie sytuacji, biorąc jeszcze hormony płciowe. Chyba że ktoś musi w celach leczniczych. To co napisałaś o swoim samopoczuciu - owłosieniu, tyciu, skróconych i obfitych miesiączkach... to obraz PCOS. jeśli chodzi o problem z wagą przy Hashimoto to jest to do pokonania. a. Odpowiedz Link
agusia7124 Re: Proszę o interpretacje wyników-wysokie ft3 12.08.09, 19:12 Dziękuję za odpowiedż,jednakże badałam się pod kontem PCO.Dwa razy robiłam USG(dopochwowe i zwykłe)Wszystko wyszło ok.-dlatego już sama nic nie wiem.U mnie niby wszystko w normie,a coś się dzieje.Wszystko zaczęło się od tego jak zaczęły mi rosnąc przeciwciała.Krzywą cukrową też niby mam w normie,lecz po 2 godz.cukier jest wyższy niż po godzinie.Lekarz mówi ,że dziwnie,ale ,że wyniki w normie to nic się nie dzieje.Masakra!!!!!!!Teraz mi się zaczęły problemy z jelitamiBiegunki z zaparciami,przelewanie w lewej części nadbrzusza,gazy itp.Jak nie jedno to drugie.Ech Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Proszę o interpretacje wyników-wysokie ft3 12.08.09, 21:45 moim skromnym zdaniem w pierwszej kolejności powinnaś zająć się tarczycą bo to ona ma wpływ na całą gospodarkę hormonalną. Twoje FT3 wyrażnie świadczy o wchodzenie w niedoczynność. Koniecznie powinnaś suplementować tyroksynę. Odpowiedz Link
agusia7124 Do Hashi-tess wysokie ft-3 12.08.09, 22:16 Dzięki Hashi,nie rozumiem tylko dlaczego FT3 powyżej normy,skoro wchodzę w niedoczynność? Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Do Hashi-tess wysokie ft-3 13.08.09, 09:00 Produkowana przez tarczycę tyroksyna jest przetwarzana w T3 i odkładana w tkankach. W momencie braku tyroksyny /niedoczynność/ organizm broniąc się przed niedoczynnością "przerabia" tę tyroksynę tylko w T3. A ponieważ masz chorą tarczycę, to dlatego Twoje wolne T3 tak "wybiło" do góry. Odpowiedz Link