06.07.14, 20:54
Jeśli zrobił się stan zapalny w dziąśle (górka,boli itd),wysoko nad leczonym zębem,to najpierw dostanę antybiotyk? wybieram się jutro do dentysty ,a póki co boli i tak dumam
Obserwuj wątek
    • mamaoskarka18 Re: O zębach 06.07.14, 21:07
      Jedyne co Ci napiszę że mnie też boli ząb tylko nie wiem już który od miesiąca walczę. Myślałam że górna 6 , wyrwałam, na trochę przestało boleć. Za kilka dni znów ból, dentystka zrobiła kanałowo górną 5, kilka dni bez bólu i znowu to samo, w piątek zatruła mi górną 4 do leczenia kanałowego, boli jak jem 4. Ale od rana boli mnie górna 7 wszystkie te zęby po lewej stronie. Godzinę temu dzwoniłam (mam prywatny numer telefonu) do mojej dentystki jestem znów na jutro umówiona, dobrze że jestem po męża wypłacie.
      • dlania Re: O zębach 06.07.14, 22:08
        MNie w podobnej sytuacji dentystka rozwierciła kanały, lek dała tylko do nich, żadnego doustnego.
        • hedna Re: O zębach 06.07.14, 22:56
          Ale jak miałaś? bo na mam wysoko (w miejscu gdzie już się zaczyna policzek) górkę (twardą). Pod naciskiem wskazuje na zęba,który był jakiś czas temu "robiony"
          • dlania Re: O zębach 06.07.14, 22:58
            Tak miałam, i ból dziąsła. Przy czym ząb nie bolał, bo jak sie okazalo - wziła i se umarł. I stąd było zapalenie dziąsła, wyczyszczenie kanałów pomogło. Tzn. ząb martwy, ale siedzi, zaleczony, i stan zapalny wyleczony.
            • hedna Re: O zębach 06.07.14, 23:25
              dlania- dziękuję za odpowiedz.
              Ja już widzę nowotwory itd. Jestem mega wystrachana jak chodzi o dentyste
              • dlania Re: O zębach 07.07.14, 09:03
                Mm nadzieję, że mało boleśnie za to skutecznie przejdziesz tę wizytę.
                PS., tak mi przyszlo do głowy - dentystka może chcieć zdjęcie zęba. Ja zawsze jak mnie cos bolało, to szłam przed wizytą sama sobie zrobic zdjęcie, żeby nie przedłużac sprawy, nie umawiac się na kolejną wizyte itd. Mam niedaleko rtg, jeden ząb to 10 zł, czeka się na wyniki 10 minut.
        • dziennik-niecodziennik Re: O zębach 07.07.14, 09:44
          hmmm
          ja bym w tym wypadku najpierw poprosiła o antybiotyk
          ropny stan zapalny zmniejsza działanie znieczulenia, a ja sie bez znieczulenia dotknąć nie dam, o rozwiercaniu kanałów w ogole nie ma mowy smile
      • ladyjane Re: O zębach 07.07.14, 10:24
        Gdy mnie bolały też jak u Ciebie wink górne lewe zęby, to okazało się, że to zatoki big_grin Ból lekko nasilał się przy schylaniu, lekko...
        • ladyjane To do mamy oskarka było ;P 07.07.14, 10:24
    • hedna Re: O zębach 08.07.14, 13:58
      Byłam wczoraj rano u dentysty (jakaś młoda). Zleciła zdj.rtg, okazało się,że coś z kanałami.Rozwierciła,udrożniła 1 kanał (o matko,masakra!!) i dała antybiotyk.Jutro rano do kontroli,nieco spuchłam,boli,poprawy nie ma.Dziwne to. A gdyby np.rósł tam wysoko jakiś nadprogramowy ząb to by wyszło na zdj. prawda?
      • dlania Re: O zębach 08.07.14, 14:01
        Prawdawink
        Jak boli, tzn. chyba, że ząb żywy.
        • hedna Re: O zębach 08.07.14, 15:13
          dlaniu- ząb martwy,dziąsło boli. cholera,nigdy nie miałam aż taksad
          • dlania Re: O zębach 08.07.14, 15:48
            A, to współczuję;-(
            Czyli tak jak ja miałam, powinno przestac bolec po kilku-kilkunastu godzinach, ropa musi sie wchłonąc troche, wtedy ucisk się zmniejszy. Jedz jakies tabletki.
            • hedna Re: O zębach 08.07.14, 15:53
              spodziewam się jutro udrażniania pozostałych kanałów,antybiotyk tez chyba nie działa po 3 tabletkach jeszcze.
              ech,jak nie urok to ...

Kilka dni temu synuś zrobił mi taki myk,że mam naderwane przyczepy mięśniowe przy zebrach. Darzy się cholera.
              • kosmotynka Re: O zębach 08.07.14, 17:17
                Co do kanałowego - znam ten ból, jestem w trakcie leczenia właśnie indifferent. A jak skończy mi to robić to jeszcze chce się zabrać za dwie plomby crying.
    • hedna Re: k... 09.07.14, 09:07
      Byłam do kontroli.Dentystka twierdzi,ze dziwna ta zmiana,bardzo dziwna,ze jakis naciek czy cos. Udrożniła pozostałe 3 kanały,założyła do nich lekarstwo i mam przyjść w piątek.Antybiotyk nadal.Boje sie cholera co to.
      • mamaoskarka18 Re: k... 10.07.14, 20:09
        Z moimi ząbkami to jest tak - 7 boli bo jest nacisk z 8 która nie wyszła na ,,wierzch'' tylko siedzi pod tkanką i wypycha 7, a 4 boli, założone jest lekarstwo jak te nie pomoże to do wyrwania.
        A 8 w poniedziałek będę miałam osuwana chirurgicznie boję się jak jasną cholera. Koszt duży, ale raz na zawsze i już nie będzie mnie bolało.
      • hedna Re: k... 10.07.14, 20:27
        Jutro kolejna wizyta.Pewnie wyciągnie fleczer,wyciągnie z kanałów i będzie leczyć dalej.Góra twarda jak była tak jest.Antybiotyk nie pomaga,jak naciskam to boli.Jestem w mega stresie bo przy mojej nerwicy wszedzie widze RAKA. Ponoć kanał od podniebienia jest coś nie takijakma być,ale górka jest na zewnątrz wysoko.Pisze bo może ktoś miał takie g... i coś poradzi. Ta dentystka zawołała moją stałą dentystkę (do tej młodej trafiłam z bólem przez przypadek,do mojej kolejki,ale wczoraj pracowały obok siebie),moja zobaczyła,poruszała i kazała udrażniać kanały. Mąż mnie pociesza,że gdyby ta nasza uważała,ze to coś groznego to by podpowiedziała tamtej o jakichs badaniach czy cos. A nie mówiła nic takiego. Zeświruję do jutra,chodzę cały dzień jak chora,juz mnie wszystko bolisad
        • gaga-sie Re: k... 10.07.14, 22:50
          Przestań, naciek zapalny to reakcja tkanek na drobnoustroje, to, że w przypadku nowotworów pojawia się takie sformułowanie, nie musi nic złego znaczyć. Cierpliwości, zaufaj lekarce i nie czytaj doktora google, bo się tam wszystko się do raka sprowadza.
        • jk3377 Re: k... 11.07.14, 10:08
          trzymaj się i nie myśl o najgorszym. wiem, ciezko tak, tez tak czarno widze zawsze wszystko, szukam czytam i sie denerwuje. ale zawsze potem wszystko jest ok. wytrwajsmile
    • jk3377 zalążki u dzieci 11.07.14, 10:16
      podepnę sie tu, zeby nie tworzyc nowego.

u mojej cory gorne jedynki sa juz od dawna. dwojki wypadły tez ale od roku nie widac stałych 2-jek. denerwuje sie pomału czy aby zalążki są w ogole-nastraszyla mnie logopeda na wizycie gdy sie o to zapytala a ja ze nie wiem. mialyscie moze gdzies przypadek,ze te dwojki moga tak dlugo wychodzic,albo nie daj Bog,ze nie bylo zalążków po zrobieniu zdjecia-i co wtedy?
      ortodonta i tak nas czeka, bo dolne krzywo wyszly,ale jak pojde to pewnie powiedza,ze mam przyjsc jak te gorne wyrosna,bo tak co tu robic...
      • dlania Re: zalążki u dzieci 11.07.14, 12:39
        Zanim pójdziesz do ortodonty, a także aby sie niepotrzebnie nie niepokoić, zrób dziecku zdjęcie panoramiczne całej szczęki. I tak ortodonta Cie po takie zdjęcie wyśle - przynajmniej powinien, bo nie bardzo wiem, co bez niego jest w stanie powiedzieć o zębach, których w większości nie widać. U mnie niestety i ortodonta, i zdjęcie płatne.
        A zapłacilismy tylko po to, żeby usłyszeć, że na razie, póki sie te 2, 3 i 4 stałe nie wyrżną, to nie ma co aparatów zakładac, mamy sie zgłosić za rok na kontrolę, a za 2 lata najwczesniej po jakis aparat.
    • hedna Re: Byłam 3-ci raz 11.07.14, 14:30
      Dziś u dentystki. Zdziwiła się,że ta góra nadal jest ,zabrała zdjęcie i poszła się konsultować. Pózniej zawołała jeszcze chirurga.Nie muszę chyba mówić jak bardzo się denerwowałam...
      Chirurg zobaczył,pomacał i kazał wyjąć wszystko z kanałów i zostawić otwarty ząb,dokończyć antybiotyk (jeszcze 3 tabl.). Następna wizyta w poniedziałek i wtedy zmiana na inny antybiotyk,wykończę się.Orzekli,że to zmiana kostna,ponieważ twarda,nic się z nią nie dzieje.Na zdj nie widać nic takiego,jedynie jakiś naciek czy coś.Pytałam,czy to wygląda jakoś tragicznie (w sensie,ze to coś groznego),lekarka odpowiedziała,ze dla niej aż tak tragicznie nie,że na plus przemawia fakt,że nic się z tego 'nie papra".Podobno mogło się to tworzyć długi czas,przy czym 1 kanał był niedrożny,moze to powiązane. Jeśli by to dalej nie schodziło nijak to trzeba będzie robić większe zdjęcie. Poszłam do tego chirurga jeszcze ,bo chciałam zapytać o moje dziecko( zapisać na wizyte u niego),podpytałam jeszcze o moją sprawę i powiedziałam,ze jestem panikarą i już widzę raka.Na co on powiedział,ze o raku mam nie myśleć,ze to kostne,będziemy w poniedziałek patrzyć co dalej.
      Rozpisałam sięsad
      I tak myślę,powinnam być spokojniejsza chyba,nie?
      • hedna Re: Byłam 3-ci raz 11.07.14, 14:32
        Widzę błędy w poprzednim poście,sorry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka