09.02.09, 15:22
byłam dzisiaj z kotą na szczepieniu. Wet stwierdził, że ma nadwagę ( nie on
rzecz jasna, tylko kot), waży 4,4 kg. Ile powinien ważyć kot, a właściwie
kotka, 2,5 roku, dachowiec, sterylizowana?
Obserwuj wątek
    • zwolennik_twardej_reki Moj 6.8 08.12.16, 18:08
      lisia312 napisała:

> byłam dzisiaj z kotą na szczepieniu. Wet stwierdził, że ma nadwagę ( nie on
      > rzecz jasna, tylko kot), waży 4,4 kg. Ile powinien ważyć kot, a właściwie
      > kotka, 2,5 roku, dachowiec, sterylizowana?

Wiem ze nie mozna kota zapasc, ale moj kot jest jakby jakis nadwymiarowy.
      Z ulicy, adopcja prywatna jest pod kontola weterynarza oczywiscie , co roku badania etc. Krew w normie, kaze robic bo sie obwaiam cukrzycy.
      Po wzieciu do domu wazyla niecale 5 kg, pozniej stryzlizacja I zycie domowe ….Wet twierdzi ze kot mial rok, ja cus podejrzewam ze mogla jeszcze nie miec roku bo podejrzanie sie rozrosla, nie tylko wszerz ale ogolnie.
      Po sterylizacji wazyla 9 kg ( miala wtedy rok), wet sie wydarl, zrobilismy diete ( zamkniete okna, bo skakala do sasiadow I wyzerala kotu sasiadow, ktory schudl do niecalych 4 kg z kolei) .
      Dzis jest niecale 7 kilogramow ale jak patrze na koty u innych to sa generalnie jakby mniejsze.
      Kolega, ktory ja zobaczyl pierwszy raz zlapal sie za glowe ze w zyciu nie widzial takiego wielkiego kota : (
      • horpyna4 Re: Moj 6.8 11.12.16, 14:15
        Ważne, czy kot jest rozrośnięty wszerz, czy ogólnie jest duży. Bo jeżeli nie jest zapasiony, to może po prostu mieć wśród przodków przedstawiciela jakiejś rasy "wielkoformatowej". To samo zresztą dotyczy kotów o niskiej wadze, przecież pochodzenie bezdomniaków to jedna wielka niewiadoma.

Tak więc sama waga znaczy niewiele. Liczy się budowa danego osobnika.
        • 1coyote_girl Re: Moj 6.8 12.12.16, 15:18
          No tak. Ja mam kocura z adopcji, schronisko z okolic podgórskich. Kot mierzony od głowy między uszami do końca ale bez ogona ma 58 cm długości a "w kłębie" ma ponad 40 cm i waży ponad 8 kg. Ale nie ma brzucha do ziemi i na szerokość też jest normalnym kotem. Jest duży bo jak powiedziała wetka może mieć w genach żbika, z takich okolic pochodzi.
          Waga to jedno, ale rozmiar kota to drugie.
          • zwolennik_twardej_reki Do istotne info 13.12.16, 02:25
            1coyote_girl napisał(a):

> No tak. Ja mam kocura z adopcji, schronisko z okolic podgórskich. Kot mierzony
            > od głowy między uszami do końca ale bez ogona ma 58 cm długości a "w kłębie" ma
            > ponad 40 cm i waży ponad 8 kg.

Namierzylem jak sie dalo, wychodzi mi dlogosc miedzy 48-52.W klebie 31 wiec jest mniejsza jednak.
            Twoj jest wiec "lzejszy" proporcjonalnie jak podejrzewam. Moja jest ciemnopopielata, zielone oczy o dosc dzikim wyrazie , bialy brzuch i dziwacznie pokrecona koncowka ogona. Jakby zlamany czy cos. Podobno syjamskie koty czasem maja taki ogon.
            • ucho03 Re: Do istotne info 27.12.16, 21:25
              12kg i trzyma się kanalia równo i ma 13 lat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka