Dodaj do ulubionych

Transalpina

27.05.07, 23:17
Witam,
Mam pytanie do ludzi, którzy przejechali trasę transalpina. Interesuje mnie, czy w Waszym odczuciu jest możliość/sens porywać się na nią samochodem osobowym marki Opel Astara? Czy może to zależy od opadów atmosferycznych? Oczywiście nie piszemy o wariancie zimowym, tylko jak najbardziej letnim.
Pozdrawiam i czekam na opinie.
Obserwuj wątek
    • avroml Re: Transalpina 28.05.07, 10:41
      Widziałaś te relacje? www.motostrada.net/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=28
      • olivab Re: Transalpina 28.05.07, 17:35
        I wszystko jasne, Transalpina pozostanie nie zdobyta przezemnie....
        Dzięki
        • fc3 Re: Transalpina 28.05.07, 21:18
          Nie tak prędko... ;-) Ta relacja jest fajna, ale przerysowana ;-)

Transalpinę przejechałem rowerem z sakwami. Dało radę. Samochodem też by pewnie
          dało. Widziałem na trasie, już zupełnie wysoko (~2000m) rumuńską Dacię w wersji
          pickup. Toczyła się powoli pod górę, jakieś 8-10km/h. Jednak ona ma wysoko
          zawieszenie, wyżej niż zwykłe auto.
          Jeśli nie chcesz o nic przytrzeć (kamulce są niezłe), to proponuję Ci pojechać
          od południa z Novaci na północ asfaltem jakieś 18km. Widoki nieziemskie, asfalt
          ładny, kończy się w Ranca - szybko budującej się mieścinie narciarskiej.
          Wspinasz się z 400m na gdzieś 1600. Stamtąd możesz już pieszo zrobić sobie
          wycieczkę na samą przełęcz Urdele (2145m). 2h w jedną stronę dla wprawnego
          piechura powinno wystarczyć. Aha, w niepogodę potrafi być ostry wiatr i zimno.
          To już niezłe góry.

Asfalt wygląda tak:
          www.freewebtown.com/6-10/j/a/janu/rumunia/albumy/album_arka/slides/Obraz%20196.html
          www.freewebtown.com/6-10/j/a/janu/rumunia/albumy/album_arka/slides/Obraz%20204.html
          A teren powyżej Ranca tak:
          www.freewebtown.com/6-10/j/a/janu/rumunia/albumy/album_arka/slides/Obraz%20215.html
          www.freewebtown.com/6-10/j/a/janu/rumunia/albumy/album_arka/slides/Obraz%20220.html
          www.freewebtown.com/6-10/j/a/janu/rumunia/albumy/album_marcina/slides/DSC_5758.html
          www.freewebtown.com/6-10/j/a/janu/rumunia/albumy/album_marcina/slides/DSC_5745.html
          A sama przełęcz Urdele tak:
          www.freewebtown.com/6-10/j/a/janu/rumunia/albumy/album_arka/slides/Obraz%20228.html

Jeśli chcesz jechać samochodem całość, upewnij się, że masz dobre hamulce. Tam
          naprawdę jest stromo.
          Podjazd ze strony północnej jest zdecydowanie mniej atrakcyjny.

Link (foty i relacja) do mojego wyjazdu: freewebtown.com/janu/rumunia

Pozdrawiam,
          Janek
          • olivab Re: Transalpina 28.05.07, 22:15
            Dzięki wielkie.
            Myślę, że dla naszej Astry to troszkę za ciężkie warunki. Bez sensu jechać i
            płakać nad zawieszeniem, skoro ma nas zawieźć jeszcze potem nad Morze Czarne. A
            może w takim razie w lepszym stanie znajduje się droga oznaczona numerem 7C ?
            Pozdrawiam
            Oliwia
            • olivab Re: Transalpina 28.05.07, 22:22
              Przepraszam, oczywiściechodziło o drogę 7A! 7C przejedziemy.....wiem
              • fc3 Re: Transalpina 29.05.07, 08:07
                Nie wiem. Ja jechałem tak:
                www.freewebtown.com/6-10/j/a/janu/rumunia/rumunia.jpg
                i tylko ją przecinałem. Chyba asfalto-zużel ;-) , ale nie dam sobie głowy uciąć
                - nie pamietam.
                Może napisz do niejakiego Romala, właściciela strony sakwiarz.pl - on ją
                przejechał rowerem i się zna ;-). Z jego relacji
                (sakwiarz.pl/wyprawy/2005/relacja6.html) wynika, że to chyba asfalt
                ("asfalt starszy od nas dwóch razem wziętych").

Pozdr,
                Janek
    • k-wilczak Re: Transalpina 27.06.07, 18:11
      Witam, dziś w nocy wróciłam juz poraz 2 z trasy transalpina. Nie widzę jakich
      kolwiek przeszkód w wybraniu się tam oplem astrą, pod warunkiem że ma on
      sprawne i mocne hamulce. Ja byłam tam samochodem osobowym i autobusem z
      wycieczką. Trzeba tylko wziąć pod uwagę żę trasa jest czynna od 15 maja do 15
      czerwca i lepiej oczywiśćie sprawdzic pogodę, żeby nie był to ulewny dzień.
      Życzę udanej podróży i pięknych widoków, naprawdę warto to zobaczyć.
      • fc3 Re: Transalpina 27.06.07, 21:57
        Hm hm hm...
        Tutaj: tiny.pl/fntw autobusem? Szacuneczek dla kierowcy ;-)

Może miałeś na myśli transfogarską, nie transalpinę?
        Spójrz tutaj: tiny.pl/fnt5

Pozdr,
        Janek
        • viking2579 Trojan? 27.06.07, 23:28
          fc3 napisał:

> Hm hm hm...
          > Tutaj: tiny.pl/fntw
          autobusem? Szacuneczek dla kierowcy ;-)
          >
          > Może miałeś na myśli transfogarską, nie transalpinę?
          > Spójrz tutaj: tiny.pl/fnt5
          >
          > Pozdr,
          > Janek

Po kliknieciu na pierwszy link moj antywirus ostrzegl, ze wlazl mi jakis
          trojan, ktorego nie dalo sie usunac...
          Ku przestrodze!
          • fc3 Re: Trojan? 27.06.07, 23:42
            Łooo! Ale zaskok.

To zwykła strona (moja). Wygenerowałem ją programem JAlbum. Zawiera tylko tekst
            i zdjęcia w jpg'ach.
            Jakiego antywira używasz? Jaki był dokładnie komunikat?
            Ja używam Symantec Antyvira i ów nic nie krzyczy.

Aha: link tiny.pl/fntw to tak naprawdę redirect do strony
            www.freewebtown.com/6-10/j/a/janu/rumunia/albumy/album_marcina/slides/DSC_5758.html
            - tiny.pl to zwykły skracacz linków. Może to budzi obawy Twojego antywira?

Wiele osób z pl.rec.rowery oglądało tą stronę i nikt się nie skarżył...
            Jeśli możesz, podaj jakieś szczegóły, chciałbym się upewnić że strona jest
            czysta albo ją oczyścić ;-)

Pozdrawiam,
            Janek
            • viking2579 Re: Trojan? 28.06.07, 12:22
              Niestety nie zanotowalem nazwy z komunikatu a mam Norman Antivirus. Probowalem
              skopiowac tekst ale sie nie dalo wiec dalem sobie siana.
              Moze to tylko falszywy alarm? :) Mam nadzieje! Bo te programy czasem
              przesadzaja... No ale lepiej dmuchac na zimne :)
              Pozdr
              Jurek
      • saaroo Re: Transalpina 27.06.07, 22:55
        Raczej września, a nie czerwca.
    • Gość: Monika Re: Transalpina IP: 83.238.7.* 17.07.07, 12:47
      Właśnie wróciłam z wyprawy w ten odcinek Karpat :-) jechaliśmy samochodami
      terenowymi z podwyższanym zawieszeniem i innymi niezbędnymi w tych przypadkach
      ustrojstwami, ale na równi z nami transalpiną pięły się w górę Dacie, ciężarowe
      Romany oraz jedno Daewoo Tico (co prawda bez obciążenia w postaci pani,która
      szła przodem i odwalała co większe kamienie :-) Ja miałabym obiekcje, ale
      myślę, że jest to do wykonania. Życzę mocnych wrażeń !
      • Gość: ben Re: Transalpina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 14:33
        Ja na Transalpinie spotkalem forda fieste... wydaje mi sie , ze jest to mozliwe
        ( pod warunkiem ze jest sucho)ale trzeba sie liczyc z ryzykiem awarii ,
        podjazdy pod gorke po kamienistej drodze moga skutkowac spaleniem sprzegla.

Natomiast przejazd samochodem terenowym to niesamowita frajda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka