18.05.18, 20:23
Powiedzcie, co się dzieje z ludźmi, ze społeczeństwem?! I jak na to adekwatnie reagować? Poczytajcie, posłuchajcie🤐

metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141637,23417806,awantura-w-skm-zwyzywal-chorego-na-padaczke-nie-mam-ochoty.html#Z_mBoxNajcz
Obserwuj wątek
    • dostojnick Re: Padaczka 18.05.18, 21:19
      Powiedzcie, co się dzieje z ludźmi, ze społeczeństwem?! I jak na to adekwatnie reagować?
      ___

Powiedziałbym, że ewidentne niedostatki sv oglądamy. Wprawdzie społeczeństwa nie widać. Jak reagować? Przesiąść się, koniecznie. A miejsca tu są nawet nienumerowane jeśli dobrze usłyszałem w tej rozmowie, więc nie trzeba nawet pomocy konduktora żeby zająć inne miejsce - a są jak słyszymy aż 4 obok wolne. Niestety nikt nie chce ustąpić, a najlepiej żeby to zrobił ten pan który nieładnie krzyczy zdenerwowany, niekulturalnie. Po prostu z żoną mogli się przesiąść zaraz po tym kiedy ten pan denerwująco ciamkający usiadł przed nimi. W ogóle nie wszczynając tej burdy.
      • dostojnick Re: Padaczka 18.05.18, 21:27
        Wybrali walkę o swoje prawa, dysputę o prawach - pan z padaczką mówi, że ma prawo siedzieć gdzie chce. Ten krzykacz zaś twierdzi że ma prawo jechać bez ciamkania. Prawo pierwszego pana wydaje się bardziej oczywiste, więc jemu należy ustąpić w tej sytuacji.
    • 10iwonka10 Re: Padaczka 18.05.18, 21:30
      Niestety ale w miejscach gdzie jest duzo ludzi w malej przestrzeni ( samolot, pociag,restauracja) czesto bedzie cos co nas zirytuje. Uwazam ze w takich sytacjach powinnismy sie kierowac empatia - jesli to jest objaw choroby to trzeba to zakceptowac. Przeciez ten niezadowolony gosc moze dostac padaczke czy jego zona czy dziecko .....

Natomiast sa tez odglosy ktore nie maj nic wspolnego z choroba ale z dobrymy manierami. Pracowalam kiedys chlopakiem. ktory mial alergie I zamiast wziasc chusteczke I wysmarkac nos on caly czas glosno pociagal of czasu do czasu to przelykajac. Wkurzyl mnie dalam mu chusteczke a to nie pomoglo na dlugo. W cichym biurze gdy chcesz sie skoncentrowac na pracy to jest MEGA irytujace.
    • aqua48 Re: Padaczka 19.05.18, 07:12
      Pieniacze są byli i będą. I żaden powód do awantury i pieklenia się na innych nie jest dla nich zbyt błahy. To wada charakteru, osobowości, a nie problem z zakresu s-v.
      • alexxa6 Re: Padaczka 19.05.18, 09:38
        Nie wiem... ale to zajście jest jakby specjalnie zainscenowane ?! Nie rozumiem w jakim celu ten człowiek głośno poinformował współpasażerów że cierpi na padaczkę ? Chciał sprawdzić jak inni na to zareagują ? prowokacja? Inaczej by wyglądała sytuacja gdyby miał atak padaczki, potrzebował natychmiastowej pomocy lekarskiej, ale tak?! Nikt normalny cierpiący na jakąś chorobę nie informuje obcych ludzi w środkach transportu że jest chory, bo po co?
        Zachowanie tego protestującego nie podlega żadnej dyskusji. Ale jego reakcja jest też taka jakaś sztuczna, tak jakby obydwaj "panowie" wcześniej umówili się że wywołają taką scysję.
        • reinadelafiesta Re: Padaczka 19.05.18, 10:01
          @Alexxa6
          Tego nie mamy jak sprawdzić, możemy sobie gdybać. Faktem jest, że zdarzają się sytuacje, kiedy ludzie protestują przeciwko obecności osób chorych, niepełnosprawnych, oszpeconych w przestrzeni publicznej. Pamiętam ktoś kiedyś opisywał sytuację, gdy do restauracji wszedł mężczyzna z bliznami i podniósł się głośny protest, bo " obrzydzał" innym posiłek swoim widokiem.
          • alexxa6 Re: Padaczka 19.05.18, 10:14
            mała korekta-"zainscenizowane"-miało być.
            reinadelafiesta-oczywiście nie da się sprawdzić, ale raczej nikt nie uzna za normalne zachowanie kogoś, kto informuje obcych ludzi bez potrzeby, o swoich chorobach. Jeśli to robi, tz. chce prowokować, jest "nienormalny".
            To że ludzi "brzydzi" to czy tamto u innych to częste przypadki.
            • reinadelafiesta Re: Padaczka 19.05.18, 13:37
              @Alexxa
              Padaczka może współistnieć przy innych chorobach, nie można wykluczyć, że mężczyzna jest nieco upośledzony intelektualnie i stąd jego otwartość w sprawie swoich problemów zdrowotnych. Albo ma często ataki i zdarzyło się, że ludzie nie wiedzą, jak reagować, myślą że jest pijany itp.Więc woli uprzedzić, że to atak choroby. Żeby ktoś jakby co, karetkę wezwał, a nie policję. Oczywiście, nie możemy wykluczyć, że to podpucha, ale to w sumie nie ma znaczenia. Takie rzeczy się zdarzają.
              A teraz, co do brzydzenia się ludzi. No o to właśnie mi chodzi, że brzydzić to się można, jak ktoś w coś wdepnie. Ale czy wolno traktować w ten sposób innego człowieka, mówiąc, że się go brzydzi? A jeśli nawet, bo rozumiem, że w pewnych sytuacjach jest odruch i tyle, to czy wolno w ten sposób o tym mówić? Żądać wyjścia, przesiadania się? Do czego dojdziemy? Do regulaminów zabraniania pokazywania się publicznie osób niepełnosprawnych, oszpeconych? Na pewno nie raz Ci się zdarzyło że na widok kogoś żołądek podjechał Ci do gardła. Co robiłaś? Odchodziłaś, odwracałaś wzrok, radziłaś sobie jakoś inaczej, czy żądałaś usunięcia z przestrzeni publicznej tego "nieestetycznego zjawiska"? Tak jak się śmieci sprząta z widoku? Dla jasności: mam na myśli chorobę, ułomność, oszpecenie itp. Mam przekonanie graniczące z pewnością, że nie. A są ludzie, którzy nie mają takich oporów.
      • reinadelafiesta Re: Padaczka 19.05.18, 10:21
        @Aqua48
        Ale ta " wada charakteru" coś się mocno ostatnio rozprzestrzenia. Ludzie protestują przeciwko matkom karmiącym publicznie, dzieciom w restauracjach, osobom oszpeconym w miejscach publicznych, maluchom w samolotach. Nie podobają się starsze osoby w komunikacji miejskiej w godzinach szczytu ( bo po co wtedy stare dziady jeżdżą? Nie mogą w nocy?), geje trzymający się publicznie za ręce, tęcza na Pl.Zbawiciela. Protesty budzą przedstawienia teatralne i niektóre wystawy. Odwołuje się niesłuszne koncerty, bo piosenkarka przyznała się publicznie do aborcji. Ostatnio czytam o satyryku, który napisał o " durnym, kołtuńskim kraju" i teraz grozi mu więzienie ( Antoniemu Szpakowi). A pamiętasz, jaka afera wybuchła, gdy Abelard Giza w występie kabaretowym ośmielił powiedzieć, że papież bąki puszcza? Celowo nie piszę o imigrantach, bo to jeszcze inny kaliber. Ludziom zaczyna wszystko przeszkadzać i wszystko obraża ich uczucia, poczucie estetyki i komfort psychiczny.
        Ta wada charakteru, osobowości, jak piszesz zaczyna być jakąś ciężką społeczną chorobą, obejmującą coraz to nowe obszary. Według mnie, to jest problem obyczajowy, socjologiczny, choć być może też prawny i medyczny.
        • mim_maior Re: Padaczka 19.05.18, 12:53
          Jeszcze całkiem niedawno cenzura dbała, żeby wszystko było gładkie i lukrowane. Teraz ludzie sami muszą sobie układać relacje w przestrzeni publicznej. To radzą sobie, jak umieją.
          • reinadelafiesta Re: Padaczka 19.05.18, 13:43
            @Mim_ maior
            Chory, oszpecony człowiek ma prawo przebywać w przestrzeni publicznej tak samo jak gładki i ulukrowany model po operacji plastycznej. I uważam, że nikt nie ma prawa go znikąd wyrzucać. Nie można spychać chorób, kalectwa, ułomności, szpetoty na margines życia społecznego, bo brzydo wygląda, albo ciamka. A ludzie najwyraźniej właśnie nie umieją sobie z tym radzić.
            • mim_maior Re: Padaczka 19.05.18, 22:31
              Nie oceniam zjawiska, tylko opisuję. Nie musisz odpowiadać mi truizmami.
        • aqua48 Re: Padaczka 19.05.18, 15:00
          reinadelafiesta napisała:

> @Aqua48
          > Ale ta " wada charakteru" coś się mocno ostatnio rozprzestrzenia. Ludzie prote
          > stują

No niektórzy protestują tylko dlatego że mogą i nie spotyka ich za te protesty publiczne potępienie.
          Akurat ja spotykam się ostatnio prawie wyłącznie z życzliwymi ludźmi na szczęście, a ośmiomiesięczny maluch obok mamy którego leciałam samolotem wzbudzał powszechny podziw i wszyscy wokół chcieli go wziąć na rączki gdy mama chciała skorzystać z toalety smile
          • reinadelafiesta Re: Padaczka 19.05.18, 20:56
            @Aqua
            Pewnie tak jest, że tych fajnych zachowań jest więcej - na szczęście. Te złe pewnie bardziej rzucają się w oczy, są bardziej denerwujące. I sama piszesz, że często pozostają bezkarne, a to rozzuchwala.
      • bene_gesserit Re: Padaczka 20.05.18, 01:33
        aqua48 napisała:

> Pieniacze są byli i będą. I żaden powód do awantury i pieklenia się na innych
        > nie jest dla nich zbyt błahy. To wada charakteru, osobowości, a nie problem z z
        > akresu s-v.

Otoż to.
        A co w tej sytuacji zrobić? To, co zrobili pasażerowie. Choleryk poczuł, że nie jest bezkarny, że nikt go nie popiera, po pasażerowie ujęli się za jego 'przeciwnikiem' i odpuścił.
    • 10iwonka10 Re: Padaczka 19.05.18, 23:50
      www.o2.pl/artykul/awantura-na-pokladzie-frontier-airlines-pasazer-uderzyl-piescia-gluchoniema-kobiete-w-ciazy-6253487433041537a
      Wyglada ze tak sie dzieje na calym swiecie.

Moze swiat siew zageszcza ludzi ogarnela znieczulica brak poszanowania dla drugirj osoby.
      • reinadelafiesta Re: Padaczka 20.05.18, 11:04
        1@10Iwonka10
        Tak, też to czytałam. I dlatego uważam, że problem wykracza poza zwykłe pieniactwo, choleryczność, a tym bardziej nie można tego nazwać, jak to ktoś tu zrobił "radzeniem sobie". Dla mnie to jakieś zdziczenie obyczajów. Może jest tak jak piszesz, że jest już nas za dużo. W końcu eksperymenty na szczurach dobitnie pokazały, że zmniejszenie przestrzeni życiowej wpływa na chwrakter ujemnie, by tak bardzo delikatnie rzec.
      • bene_gesserit Re: Padaczka 20.05.18, 20:26
        Najpierw musielibyśmy udowodnić, ze tego typu zachowania to znak czasów. Mi się nie wydaje.
        • 10iwonka10 Re: Padaczka 20.05.18, 21:28
          Mysle ze takie zachowania byly zawsze tylko teraz gdy kazde takie zajscie mozna nagrac komorka.....prasa zdecydowanie wiecej sie rozpisuje o takich wypadkach wiec wiecej sie o tym slyszy.
          • bene_gesserit Re: Padaczka 20.05.18, 21:54
            Też mi się tak wydaje.
            Wydarzenie byłoby wstrząsające i godne silnych uczuć, gdyby nikt nie zareagował. Tu współpasażerowie szybko osadzili pieniacza i sprawa się skończyła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka