28.10.18, 22:40
Codziennie dostaję na swoją pocztę po kilkanaście ofert sprzedaży dragów, viagry, farmaceutyków, przedłużania penisa i propozycji seksualnych.
Oczywiście od razu poczta segreguje je do folderu 'Spam' (nie mam ich w swoich kontaktach), ale zastanawia mnie, skąd ci spamerzy biorą mój adres.
Nie sieję go po sieci, ostrożnie rejestruję się (rzadko) na jakieś portale, nie podaję swoich danych, a jednak codzienne oferty są.
Najpierw próbowałam blokować ich adresy na 'czarnej liście', ale to lawina i co chwilę nowy.

W losowe wybieranie nie wierzę, bo akurat mój adres nie jest prosty. Portale handlują, sprzedają bazy?
Niby usuwam kilka razy dziennie, mam też płatne konto pocztowe, więc brak spamu od administratora, ale to jest irytujące.
Jak sobie radzicie?
Obserwuj wątek
    • alexxa6 Re: Spam 29.10.18, 07:36
      Poruszając się w internecie wszędzie zostawiasz swoje ślady. Mniej czy więcej świadomie. facebook, fora internetowe, online shop,Youtube, wszędzie tam gdzie musisz się rejestrować musisz podawać swój e mail adres.Korespondujesz z innymi ludźmi , obojętnie czy prywatnie czy urzędowo. Ci co rozsyłają spam, mają specjalne programy do wyłapywania w sieci znaku „@“ i tym sposobem otrzmują e mail adresy. Powszechnie znany w sieci jest handel tymi adresami robią to np. "przyzwoici" urzędnicy bankowi, ci od telekomunikacji itp. Przecież ten proceder jest tak stary jak długo istnieje internet.Jak sobie radzić ? po prostu wyrzucać i blokować. Wypisywać się z list mailingowych. Na spam nie istnieje jeszcze skuteczna metoda.
    • aqua48 Re: Spam 29.10.18, 07:57
      Ja klikam "usuń spam" i spam znika momentalnie z mej poczty i pamięci. To chyba jedyna metoda. Adres mailowy podajesz kupując cokolwiek przez internet, pisząc maila do jakiejś instytucji, zakładając sobie kartę lojalnościową w sklepie i w wielu podobnych przypadkach. Oczywiście NIE POWINNO to się przekładać na ilość otrzymywanego spamu, ale się przekłada...
      • basia_styk Re: Spam 29.10.18, 08:34
        Używam oddzielnego programu pocztowego i zakładam filtry. Liczba spamu w poczcie w Thunderbirdzie jest kilka razy mniejsza niż bezpośrednio na serwerze pocztowym.
    • duckduckgo1 Re: Spam 29.10.18, 10:24
      Jak ten problem ma się do tematyki forum, koleżanko?
      • magazynka Re: Spam 30.10.18, 01:52
        Myślę, że mieści się w dobrych obyczajach. To także jakiś obyczaj, tylko zły i niepożądany.
        Nie masz problemu ze spamem?

A w ogóle pytam o rady, a Ty znowu zaczepiasz bez sensu i odpowiedzi. Po co odpowiadasz, skoro nie masz rady? Musisz istnieć w każdym wątku i drażnić? Może pisz, jeśli umiesz pomóc lub nie odzywaj się.
        • duckduckgo1 Re: Spam 30.10.18, 09:42
          O, znowu kultura z koleżanko wychodzi.
          Pytam bo to temat związany zobyciem informatycznym a nie obyczajowością. Widzę że dla koleżanki to żadna różnica.
          • reinadelafiesta Re: Spam 30.10.18, 12:04
            Oj Duck, postanowiłeś nam forum moderować? To czy watek jest zgodny z tematyką forum to kwestia ocenna. Magazynka ma problem, są osoby chcące dać jej jakieś rady, po co szukać dziury w całym?
            • duckduckgo1 Re: Spam 30.10.18, 12:27
              Zadaje pytania.
              Odpowiedzi mówią same za siebie.
              • reinadelafiesta Re: Spam 30.10.18, 12:51
                @Duck
                No to proszę bardzo, oto moja odpowiedź na Twoje pytanie, niech mówi sama za siebie. Owszem, osobiście uważam, że wątek się mieści w granicach tematyki naszego forum. Choćby dlatego, że zalewanie kogoś spamem, wyłudzanie adresów mailowych oraz bezprawne handlowanie nimi to kwestia obyczajów. A konkretnie ich upadku.
                Zresztą Ty sam piszesz o "obyciu informatycznym". Według SJP jedno ze znaczeń "obycia" to umiejętność odpowiedniego zachowania się; ogłada, polor; a to już jak najbardziej kategorie wchodzące w sklad zagadnień dotyczacych dobrych obyczajów i sv.
                • duckduckgo1 Re: Spam 30.10.18, 13:11
                  Az miło patrzeć jak się koleżanki gimnastykują.
                  • reinadelafiesta Re: Spam 30.10.18, 14:38
                    @Duck
                    A tak bardziej merytorycznie potrafisz?
                    Czy tylko kontestowanie dobrze Ci idzie?
                    • majaa Re: Spam 30.10.18, 15:15
                      Koleżanko Reino, kolega Duck nie jest tu od merytoryki tylko od prowokacji winkbig_grin
                      • reinadelafiesta Re: Spam 30.10.18, 16:09
                        @Majaa
                        Wiem 😊, ale to tak miło obserwować, jak się stara: twierdzi że to my błotkiem rzucamy, a tymczasem sam w nim siedzi po pas i jeszcze przysiady robi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka