Dodaj do ulubionych

Pytania o oświatę-cięć ciąg dalszy!

15.02.11, 20:33
Witam,
Chodzą słuchy,że pani D ma zamiar robić cięcia na oświacie. Likwidacja MZOPO to pikuś w prównaniu z nowym pomysłem. Pani prezydent chce łączyć oddziały-tzn przedszkole,szkoła podstawowa i gimnazjum znajdujące się blisko siebie mają mieć jednego dyrektora, nauczyiele mają mieć tylko 18 godzin,nie ma być wice dyrektorów...czyli polecą zwolnienia. A co było mówione : NIE BĘDZIE ZWOLNIEŃ, DEMENTUJE WSZYSTKIE PLOTKI!!!!!!!!!
Ciekawa jestem jak to się ma do prawa no i czy nasi KOCHANI radni zagłosują za takim pomysłem...
Obserwuj wątek
    • g-48 Re: Pytania o oświatę-cięć ciąg dalszy! 15.02.11, 22:55
      www.silesia24.com.pl/blog/wywiady/1/grazyna-dziedzic-trzeba-przyznac-ze-ludzie-boja-sie-zwolnien-nie-moge-ukrywac-ze-jest-inaczej/963.html
      Posluchaj sobie spokojnie szefowej a o spotkaniu z dyrektorami szkol nie bedzie z pewnoscia rozmawiac o kawie i kreplach.
    • lo-st Re: Pytania o oświatę-cięć ciąg dalszy! 16.02.11, 08:31
      Wszystko w ramach oszczędności.Nie tylko zwykli, szarzy ludzie będą odczuwać konsekwencje i strach.Proszę się nie bać :) wszystko jest robione zgodnie z prawem w oszałamiającym tempie,więc nie znacie dnia ani godziny.
    • halembiak Re: Pytania o oświatę-cięć ciąg dalszy! 16.02.11, 08:54
      kasiapor napisała:

>
      > Ciekawa jestem jak to się ma do prawa no i czy nasi KOCHANI radni zagłosują za
      > takim pomysłem...

Z tego co mi wiadomo to jedna z osób firmujących zmiany, to właśnie P. Radny Myszur i
      kolega od kieliszka p. Jezusek.
      Dwie trzecie dyrektorów poleci, odbędą się konkursy na których wiadomo kto wygra. Zresztą z tego co mówią dobrze poinformowani to już dał przykład w zeszłym roku, kiedy ustawił
      konkursi i wywalił dyrektora niesterowalnego na swoją koleżankę od spotkań towarzyskich - w myśl zasady mierna ale wierna.
      Pytanie tylko dlaczego nie rusza się szkół pogimnazjalnych - czy tylko dlatego, że p. Jezusek
      jest ich wizytatorem i za dużo ma tam kolegów?
      Podobnież pewne szkoły i przedszkola rownież nie będą ruszane bo dyrektorzy to znajomi p.
      Radnego od spotkań biesiadnych.
      Smutne, że tak beznadziejną politykę robi się to kosztem dzieci. Może warto posłuchać co mają do powiedzenia rodzice, dyrektorzy szkół.
      Bo jak wiadomo molochy organizacyjne nigdy nie sprzyjały podniesieniu poziomu oświaty, i nie trzeba być wybitnie inteligentnym p. Myszur, żeby to wiedzieć.
      Pozdrawiam wszystkich nauczycieli i rodziców dzieci, oby jak najmniej idiotów dopuszczeni do reformowania oświaty.
      • kasiapor Re: Pytania o oświatę-cięć ciąg dalszy! 16.02.11, 09:26
        Co do ustawiania w oświacie to takich przykładów jest chyba więcej. Tylko jak jedna osoba może zarządzać trzema placówkami! Nie ukrywajmy, że nasze ogólne wyniki nie są rewelacyjne- oczywiście jest wiele czynników(środowisko danych szkół,problemy rodzinne dzieciaków itd.)-ale po takich rewolucjach jakie planuje pani D to na pewno nie będzie w szkolnictwie lepiej. Gdzie rozmowy z nauczycielami, rodzicami. Spotkanie dyrektorów dało jedynie popłoch i strach w szkołach-wizja zwolnień,zmiany dr,a co z nauczycielami na stanowiskach,które trzeba będzie likwidować?????
        Rozmowę oglądnęłam,ale tam nie ma konkretów....a tego chyba chcemy!!!!
        • zbychu-fajny ciąg dalszy: MOPS! Jak wszyscy, to wszyscy! 16.02.11, 14:31
          Kasiupor. nie tłumacz się środowiskiem, bo jednak nie jesteśmy aż takim wyjątkiem - trudne środowiska ma każde z naszych miast - Bytom, Świętochlowice, Chorzów. Co z nauczycielami? Nie wiem, ale może tym środowiskiem trzeba wstrząsnąć?! Może wreszcie zaczną myśleć, jak pracować w tym "niezwykle trudnym środowisku".
          A pani D. pochwalę, ponieważ zapewne będzie potem konsekwentnie realizować dalsze uporządkowania i również w MOPS kilka komórek zostanie połączonych, by nie płacić tylu kierownikom czy specjalistom. Tym bardziej, że już otrzymali zapłatę za swoją wierność - podwyżki i nagrody i co gorsza: po świńsku kłapią pycholami na prawo i lewo o tym, choć ponoć coś podpisali, że nikomu o tym nie powiedzą. Może Czytodobrze to sprostuje? (że oczywiście nie było żadnych lojalek)
          • 2kazan Re: ciąg dalszy: MOPS! Jak wszyscy, to wszyscy! 16.02.11, 14:57
            zbychu-fajny napisał:

> A pani D. pochwalę, ponieważ zapewne będzie potem konsekwentnie realizować dals
            > ze uporządkowania i również w MOPS kilka komórek zostanie połączonych, by nie p
            > łacić tylu kierownikom czy specjalistom.

Zajrzyj na stronę placówki opiekuńczo-wychowaczej (na Kościelnej)- to się przekonasz jak mops działa.
            Na 20 miejsc dla wychowanków - ok. 10 osób jest zatrudnionych. W tym oczywiście stanowisko Dyrektora. A na jednego ucznia przypada ok. 4600 zł miesięcznie. A ile przypada na ucznia w szkole podstawowej? Może ktoś wie?
          • nick_na_raz Re: ciąg dalszy: MOPS! Jak wszyscy, to wszyscy! 16.02.11, 15:58
            podciągam-też się chętnie dowiem.
          • kasiapor Re: ciąg dalszy: MOPS! Jak wszyscy, to wszyscy! 16.02.11, 18:04
            zbychu-fajny napisał:

> Kasiupor. nie tłumacz się środowiskiem, bo jednak nie jesteśmy aż takim wyjątki
            > em - trudne środowiska ma każde z naszych miast - Bytom, Świętochlowice, Chorzó
            > w. Co z nauczycielami? Nie wiem, ale może tym środowiskiem trzeba wstrząsnąć?!
            > Może wreszcie zaczną myśleć, jak pracować w tym "niezwykle trudnym środowisku".

Ale w jaki sposób ma wstrząsnąć,zwalniając- za co ? Patrzysz może na szkoły przez pryzmat egzaminów,to gratuluje.Według mnie- i nie tylko,bo dziś np w tvn były podobne głosy-nauka pod test nie daje wyników.Wole jak uczy się dzieciaków zdobywania wiedzy,a nie durny ranking w mieście i wyścig między dyrektorami,która to szkoła wypada co miesięc dobrze .Czemu nie sprawdza się poziomu wiedzy na wejście i wyjście , a nie comisięczne testy,które czasem wyprzedzały program realizowany w klasach 6,nie mówiąc o próbnych testach klas 5, które pisały to samo co 6...

Kasia z Martynką i fasolką

[url=https://www.suwaczki.com/][img]https://www.suwaczki.com/tickers/nzjdskjovniijorc.png[/img][/url]
        • g-48 Re: Pytania o oświatę-cięć ciąg dalszy! 16.02.11, 15:04
          Rozmowę oglądnęłam,ale tam nie ma konkretów....a tego chyba chcemy!!!!
          Powtarzam z dyrektorami nie bedzie mowic o kreplach i kawie ale o liscie do zwolnien
          • adams_katowice Re: Pytania o oświatę-cięć ciąg dalszy! 16.02.11, 15:22
            g-48 napisał:

> Rozmowę oglądnęłam,ale tam nie ma konkretów....a tego chyba chcemy!!!!
            > Powtarzam z dyrektorami nie bedzie mowic o kreplach i kawie ale o liscie do zwo
            > lnien

konkrety... co innego przedstawiane jest dyrektorom placówek, a co innego pracownikom mzopo, w ramach oszczędności, do osób, które w tej chwili zajmują się obsługą finansową trzeba dodatkowo zatrudnić ok. 8-10 osób, dochodzi zakup sprzętu i zmiana programów... czysta oszczędność... jeden wielki bałagan przygotowany przez D i przyszły wydział oświaty
            • zoro333 adams 16.02.11, 16:09
              Jak pamiętam zawsze krytycznie odnosiłeś się do systemu oświaty w Rudzie Śl. I domagałeś się zmian.
              Teraz też krytykujesz. Czy mam rozumieć, że wg ciebie, zmiany są konieczne ale to co jest obecnie proponowane nie przyniesie korzyści dla dzieci?
              Więc co powinno się zmienić aby R.Śl przestała być pośmiewiskiem w kraju?
              • adams_katowice Re: adams 16.02.11, 18:03
                jak się widzi,co dzieje się z rudzką oświatą, to ma się ochotę krzyknąć "Pani Stefanio Zalewska wróć", wyniki tamtej ekipy mzopo były dużo lepsze
              • 2kazan Re: adams 16.02.11, 18:20
                Śledzisz statystki, więc wiesz jakie szkoły w RS osiągają najlepsze wyniki. Są to najczęściej małe szkoły - kilku do kilkunastu oddziałów. Tworzenie kombinatów na pewno przyniesie oszczędności - natomiast nie poprawi wyników w testach. Ucierpią dzieci i rodzice, którzy będą latać między budynkami, żeby coś załatwić. Mniejsze klasy, mniejsze szkoły taki jest trend światowy a my czytaj: Jezusek i spółka, jak to zwykle bywa twierdzi coś innego. Dziwisz się, że szkoły wiejskie mają lepsze wyniki- ale to są najczęściej małe szkoły a nie fabryki wypuszczające jak ktoś tu już napisał przyszłych beneficjentów MOPS-u.
                Dlaczego nie mamy dobrych liceów - myślę, że jednym z powodów jest właśnie połączenie z gimnazjum. Zawsze istnieje tendencja do równania w dół a nie w górę :). Dobre licea to samodzielne placówki a nie przedsiębiorstwa wielooddziałowe.
                Proponuje naszym radnym, żeby poszli za ciosem i stworzyli placówki:od żłobka przez studia po domy spokojnej starości. Jak wejdziesz to zostanie nam tylko na końcu kaplica a po drodze zasiłek z MOPS-u.
                Jestem bardzo za oszczędnościami w mieście, ale nie za wszelką cenę i nie drogą arogancji i nie liczenia się z wyborcami a tym bardziej z nauczycielami.
                • kasiapor 2kazan 16.02.11, 18:24
                  Przynajmniej Ty rozumiesz sytuację jaka -jeżeli pomysł klapnie-czeka rodziców,dzieci no i same placówki...
                • erudzianka Re: adams 16.02.11, 20:53
                  Zgadzam się z Tobą w 100%, że szkoły powinne być kameralne. Niestety nie mogę się zgodzić z Twoja tezą, że złym rozwiązaniem jest tworzenie gimnazjów przy liceach. Z mojego doświadczenia wynika (a uwierz, że wiem o czym mówię), że to najlepsze rozwiązanie. Równamy w górę a nie w dół. Nasze rudzkie zespoły szkół przy LO są naprawdę dobrymi szkołami i niestety nie wykażą tego przytaczane wcześniej rankingi. Dlaczego? Popatrzcie na kryteria punktacji w tych szkołach. O miejscu w dużym procencie decyduje ilość olimpijczyków a nie wyniki szkoły np na maturze. Po drugie szkoła nie tylko uczy ale również wychowuje a w tej dziedzinie w naszych ogólniakach dzieje się sporo a nasze dzieci czuja się w tych szkołach bardzo dobrze. Nie wierzycie popytajcie zainteresowanych oni najlepeij Wam odpowiedzą czego oczekują od szkoły.
                  • zoro333 eurorudzianka 16.02.11, 22:24

Z pierwszą częścią twojej wypowiedzi się zgadzam. Taki Słowak Chorzowski to potężny kombinat, jak większość dobrych liceów ma też gimnazja.
                    Jednak nie widziałaś kryterium rankingu liceów 2011. Tak się składa, że głównym czynnikiem oceny były … wyniki maturalne. Więc po raz pierwszy ranking odzwierciedla rzeczywiste możliwości danej szkoły. A zbadano ponad 8,5 tys. szkół średnich.
                    Jednak wyniki egzaminów gimnazjalnych są tu bezdyskusyjne, a zajęte na ostatnim egzaminie ostatnie miejsce z jęz. Angielskiego cokolwiek znaczy.
                    A co do wychowania? Nie wiem czy wierzysz w to co piszesz. Przykładowy Chorzowski Słowak, czy Katowicki Mickiewicz to co tam, źle prowadzą zajęcia wychowawcze z młodzieżą. Ja mam porównanie i wiesz mi /nie chcę tego tematu poruszać/ ale tu strzeliłaś kulą w płot. To tak zwykle bywa jak pracownik nie ma wyniku to dobrze sprząta swój własny warsztat.
                    • erudzianka Re: eurorudzianka 16.02.11, 22:54
                      Jeśłi piszesz o wynikach egzaminów to polecam sprawdź wyniki wszystkich 3 gimnazjów przy ogólniakach w naszym mieście - jest się czym pochwalić - więc masz argument przeciwko Twojej opinii.
                      Pozwól, że nie będe wypowiadał sie na tema owego słowaka, jeśli nie wierzysz to zapytaj większośc rudzkich nauczycieli szkół średnich ma korki u uczniów tego liceum, tam sie wymaga anie zawsze uczy :) i to praca korepetytorów osiąga sie wyniki m. in. olimpijczyków. :)
                      Co do wychowania bardzo się mylisz jestem matka i moje dzieci wybrały rudzkie ogólniaki i bardzo dobrze na tym wyszły. Wystarczy chcieć i lubic swój zawód i ludzi a takich nauczycieli jest w naszych szkołach sporo, trzeba ich tylko umiec docenić. Gwarantuję CI, że nasi rudzcy nauczyciele maja wyniki.
                      Co do rankingu zaraz Ci podam kryteria, są inne niż twierdzisz.
                      • erudzianka Re: eurorudzianka 16.02.11, 22:58
                        Sukcesy w olimpiadach: 30 proc.

W rankingu zostały uwzględnione wyniki 35 ogólnopolskich olimpiad przedmiotowych, tematycznych i zawodowych (znajdujących się w rejestrze Ministerstwa Edukacji Narodowej i współfinansowanych przez MEN), które zostały przeprowadzone w roku szkolnym 2009/2010.

Metoda obliczania tego kryterium w stosunku do lat ubiegłych nie uległa zmianie. Pozycja szkoły jest proporcjonalna do liczby finalistów olimpiad oraz liczby laureatów z wagą równą 2. Dodatkowo algorytm uwzględnia liczbę olimpiad, w których dana szkoła brała udział, a całość odnoszona jest do liczby uczniów w danej szkole.
                        Matura z przedmiotów obowiązkowych: 30 proc.

Kryterium to uwzględnia wyniki egzaminów pisemnych z przedmiotów obowiązkowych. Wynik średni procentowy z danego przedmiotu każdej ze szkół został odniesiony do wartości średniej ogólnopolskiej – odpowiednio dla liceów ogólnokształcących i techników. Wskaźnik rankingowy został osiągnięty jako suma trzech wartości względnych: dla języka polskiego, matematyki i języków obcych.
                        Matura z przedmiotów dodatkowych: 30 proc.

Kryterium to uwzględnia wyniki egzaminów z przedmiotów dodatkowych, przy czym osiągnięcia z przedmiotów zdawanych na poziomie rozszerzonym zostały uwzględnione z wagą 2. Wynik średni procentowy z danego przedmiotu każdej ze szkół został odniesiony do wartości średniej ogólnopolskiej – odpowiednio dla liceów ogólnokształcących i techników. Wartość względna dla każdego przedmiotu została przemnożona przez liczbę uczniów, którzy zdawali dany przedmiot, a suma tak uzyskanych współczynników została odniesiona do liczby wszystkich maturzystów, dając w ten sposób wskaźnik rankingowy w tym kryterium.

Uwaga: W obu kryteriach maturalnych ranking uwzględnia szkoły, w których zdawało maturę w maju 2010 r. więcej niż 12 maturzystów. Brano pod uwagę wyniki matury pisemnej ze wszystkich przedmiotów obowiązkowych oraz wszystkich przedmiotów dodatkowych na poziomie podstawowym i rozszerzonym (dla szkół dwujęzycznych dodatkowo w obliczeniach rankingowych uwzględniono wyniki z języków obcych na poziomie dwujęzycznym z wagą 4/3, jednak wyniki te nie są w szczegółach prezentowane ze względu na niewielką liczbę takich szkół w skali ogólnopolskiej). W tabelach prezentujących wyniki w podrankingach maturalnych, ze względu na ograniczone miejsce publikacji, zaprezentowaliśmy jedynie szczegółowe wyniki z wybranych przedmiotów.
                        Opinia akademicka: 10 proc.

Prestiż szkoły ponadgimnazjalnej wśród kadry akademickiej jest istotnym wskaźnikiem jakości szkoły, odzwierciedlającym zarówno poziom przygotowania absolwentów, jak i wyposażenie ich przez szkołę w umiejętności samodzielnego uczenia się, planowania swojej kariery i pokonywania stresów – co ma, między innymi, bezpośredni wpływ na utrzymanie się na studiach i terminowość ich ukończenia.

Dane do tego kryterium zostały uzyskane w wyniku przeprowadzonego w grudniu 2010, drogą internetową, ogólnopolskiego badania ankietowego wśród prawie 1,5 tys. przedstawicieli władz rektorskich i dziekańskich wszystkich polskich uczelni akademickich (publicznych i niepublicznych).
                        • zoro333 Re: eurorudzianka 17.02.11, 07:15

forum.gazeta.pl/forum/w,261,122229351,122260876,Re_ranking_LO_2011.html
                          jak widzisz kryteria wcześniej wkleiłem i jak z nich wynika liczą się przede wszystkim wyniki z matury.
                          Co do tych korków hiihii to znowu strzał w ciemno. Zauważ, że w rankingu liczy się także opinia wyższych uczelni, które m.in. dokumentują ilość przyjętych studentów z rozbiciem gdzie kończyli LO. Tu Ruda Śląska znowu na końcówce. Co do wyników gimnazjalnych, tu masz link do wszystkich wyników egzaminów w woj. Śląskim. To co napisałem to nie moja opinia a dane statystyczne, gdzie m.in. w jez. angielskim Ruda Śląska miała najgorszy wynik na Śląsku, zresztą w całym kraju.
                          Ja wiem, że mamy /niektórych/ świetnych nauczycieli, ale wyniki uczniów /naszych dzieciaków/ są bardzo niskie. Mam nadzieję, że swoją wiedzę o wspaniałościach rudzkiej oświaty nie opierasz na stopniach dzieci.
                          • erudzianka Re: eurorudzianka 17.02.11, 17:54
                            Swoja wiedzę opieram na faktach a nie na statystykach. Nie można mówić generalnie o wszystkich szkołach. Prosze porównaj wyniki gimnazjów przy ogólniakach w naszym mieście z tymi ogólnymi. Sam zobaczysz jakie sa różnice między tymi najlepszymi i najsłabszymi w naszym mieście. Wniosek - nic się z tym nie robi, nie promuje sie dobrych szkół, dalej eksperymentuje sie na szkołach łącząc je sztuczne Twory. Rozumie połączenia szkół, które maja wspólne budynki np sp30 i gimnazjum nr 3 w dzielnicy Ruda ale na siłe tworzenie konglomeratów edukacyjnych jest wielką pomyłką. Nie zdziwię sie rodzicom jak zaczna swoje pociechy masowo wywozić do szkół w ościennych miastach (niektórzy zresztą juz to robia od lat).
                            Co do oceny szkół muszę Ci się przyznać, że moje dzieci kończą studia ze świetnymi wynikami (na państwowych uczelniach), uzyskali bardzo dobre wyniki zarówno w gimnazjum jak i na maturze choć na świadectwie nie mieli samych szóstek i piątek.
                            Myślę,że źle jak za reformowanie szkół biora się samorządowcy i Prezydent, który nie ma pojęcia o tym na czym polega edukacji i co jest potrzebne rudzkim szkołom. Takie eksperymentowanie na dzieciach dla oszczędności jest najgorszym rozwiązaniem z możliwych.
                            Osobiście uważam, że lepiej obciąc tam gdzie nie boli a na pewno nie na naszych dzieciach.
                  • miglanc_pl Re: adams 17.02.11, 09:01
                    Erudzianko ! to co napisałaś nie przekonuje tych wszystkich "lekarzy" Rudzkiej Oświaty,nie dziwię się z osiągnięć naszej rudzkiej dziatwy !!!!! Mając takich rodziców którzy pisząc ze "znawstwem" głupoty o ich nauczniu ,wolą iść na wagary niż uczyć się w tych "NAJGORSZYCH NA ŚLĄSKU PLACÓWKACH OŚWIATOWYCH". I według porzekadła "Obyś cudze dzieci uczył" jeden z drugim.
                    • zoro333 miglanc co ty .... 17.02.11, 09:28

Nie jestem znawcą, a wklejam tylko linki z wyników poszczególnych egzaminów czy rankingów i tam miglanc ZNAWCY a raczej fachowcy oceniają poziom poszczególnych szkół. Same zaś egzaminy pokazują poziom nauczania w rudzkich szkołach. Miglanc, cyferki, oceny, punkty i żadnego wodolejstwa. ILOŚĆ punktów na egzaminie gimnazjalnym jest obiektywną oceną poziomu nauczania.
                      Miglanc nie wiem czy wiesz ale Ruda nie jest pępkiem świata /choć poprzednik ci to wciskał przez 8 lat/ i samotną wyspą. Moje wnuki nie chodzą na wagary, bo poza Rudą są inne miasta. Jakbyś nie wierzył, to tu mapa Śląska
                      www.map.slask.pl/
                      a bodaj z większości dzielnic jest lepszy dojazd do szkół miast sąsiednich.
                      Mnie po prostu wkurza, że dajemy bardzo wysokie dofinansowanie z budżetu miasta na rudzką oświatę a wyników jak nie ma tak nie ma. PYTAM dlaczego tak jest? KTO jest winny?
                      I CO należy zrobić, aby wyniki poprawić?
                      Jak na razie lobby nauczycielskie tłumaczy to wrodzoną głupotą /czyli jak ładnie piszą „środowiskiem”/ i złą władzą.
                      A może tak uderzyć się we własną pierś i pokazać jak to jest naprawdę z tym nauczaniem dzieciaków.
                      • kasiapor Re: miglanc co ty .... 17.02.11, 11:38
                        Zoro333 to proszę ja Cię bardzo najpierw poucz w podstawówce,potem w gimnazjum i dalej. Poobserwuj pracę nauczyciela i pomoc jaką te dzieciaki otrzymują-od pedagogów,psychologa,a zwłaszcza ze strony rodzica no i władzy, a następnie napisz program naprawczy. Oczywiście taki co to każdemu dzieciakowi pomoże zakończyć szkołę z dobrym wynikiem.
                        ----
                        Kasia z Martynką i fasolką

[url=https://www.suwaczki.com/][img]https://www.suwaczki.com/tickers/nzjdskjovniijorc.png[/img][/url]
                        • zoro333 Re: miglanc co ty .... 17.02.11, 11:47

Kasiapor nie jestem nauczycielem. Jest to bardzo szlachetny zawód ale tak samo wymierny jak każdy inny. Na tej zasadzie ty nie powinnaś się wypowiadać o pracy np. pani prezydent bo użyłbym twojego argumentu.
                          Czy nauczyciel w Chorzowie jest innym nauczycielem niż w Rudzie Śląskiej? Czy pracuje w innych /gorszych warunkach/ niż koledzy, koleżanki z innych miast?
                          Nie ja mam przygotowywać programy. Od tego są specjaliści. Ja jako rodzic, dziadek i mieszkaniec miasta mam prawo wymagać aby poziom nauczania moich wnuków nie był gorszy niż ich kolegów z sąsiednich miast.
                          • g-48 Re:Kohany sroczku 17.02.11, 15:26
                            Ja jako rodzic, dzi
                            > adek i mieszkaniec miasta mam prawo wymagać aby poziom nauczania moich wnuków
                            > nie był gorszy niż ich kolegów z sąsiednich miast.
                            My tez mamy prawo wymagac ze zgodnie twoim zapewnieniem stracisz sie tu z forum 140 letni slazaku z wiechciami w butach.
              • antydopalacz Re: adams 16.02.11, 19:05
                "Co zrobić ?" Pamiętam, że kiedyś był taki pomysł "rozbiorów", tzn. Bielszowice i Rudę przyłączyć do Zabrza, a pozostałe dzielnice razem ze Świętochłowicami do Chorzowa. Rozwiążą się przy okazji oświaty problemy z prezydencją, naszymi radnymi i sympatiami do drużyn piłkarzyków. Kto jest za ?
          • kasiapor g-48 16.02.11, 17:46
            No oczywiście że zwolnień,ciekawe na kogo padnie prawda. Czyli według pewnych źródeł lecą dyrekotorzy,wice no i gdzieś oni muszą znaleźć pracę czyli polecą głowy zwykłych nauczycieli,żeby inni mieli miejsce pracy. No super program naprawczy, w sam raz dla oświaty.Prawda?
            • g-48 Re: g-48 16.02.11, 18:55
              No oczywiście że zwolnień,ciekawe na kogo padnie prawda. Czyli według pewnych ź
              > ródeł lecą dyrekotorzy,wice no i gdzieś oni muszą znaleźć pracę czyli polecą gł
              > owy zwykłych nauczycieli,żeby inni mieli miejsce pracy. No super program napraw
              > czy, w sam raz dla oświaty.Prawda?
              Jezeli przelozony rozmawia z szefem (za plecami personelu) to pokazuje jak dobry on jest i ze bez niego cala szkola sie zawali wskazuje jednak winnych tej mizerii w swojej szkole a wiec tych ktorzy sa z nim w konflikcie (zatargi z rodzicami dobrze ustawionymi, obnizenie ocen dzieci notabli itp) i tak tworzy sie lista osob do brukowania drog.Po jakims czasie po cichutku stanowiska te beda osadzane przez znojomych znajomych....itd toczy sie kolo a swiat jest okragly.
              • pancio.net Re: g-48 16.02.11, 19:18
                Gregor, Tyś chyba wytrzeźwiał! :-) Przestałeś polemizować z Tow. Osmendą to i można się w tobie doszukać czegoś...
                • g-48 Re:pancio 16.02.11, 20:46
                  elektronika to moje hobby - potrzebujesz pomocy?
                  druga mys w ciagu 3 tygodni oddala swojego ducha:
                  www.logitech.com/de-de/mice-pointers/mice/devices/5845
                  Jest naladowana.
                  • pancio.net Re:pancio 17.02.11, 20:40
                    od gryzoni jest deratyzator :-)
                    • g-48 Re:pancio 17.02.11, 20:44
                      od gryzoni jest deratyzator :-)
                      Dziekuje ci za "fachowa" porade.
    • mariuszlonca Re: Pytania o oświatę-cięć ciąg dalszy! 21.02.11, 22:36
      Z Bytomia, tak odrobinę na temat:
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9143889,Bytom__manifestacja_przeciw_likwidacji_szkol__FOTO_.html
      • mariuszlonca Re: Pytania o oświatę-cięć ciąg dalszy! 21.02.11, 22:40
        Wkradł się babok w adres - michnikowy edytor dorzucił zamknięcie znacznika </u> w adresie. Kasujcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka