fifik_rsl
21.07.13, 12:48
Przeglądając internetową wersję szmatławca Filara natknąłem się na artykuł „Wtopiliśmy?” dotyczący Aquadromu. Oczywiście inwestycja przedstawiona jako klęska miasta, no i winowajca jeden G Dziedzic. No ale czego ja się spodziewałem po tym miałkim intelektualnie dziennikarzynie.
Jeśli już piszę krytyczny artykuł, to przynajmniej sprawdzę fakty. Cytuję:
„Problem w tym, że polityczno-finansowe perypetie tej inwestycji nie są atrakcyjną informacją dla mieszkańców innych miast. Do nich można dotrzeć tylko dzięki ciekawej reklamie i taniej ofercie. A pod tym względem rudzki park wodny ustępuje konkurentom z Tarnowskich Gór i Dąbrowy Górniczej”.
O ile jakości reklam trudno porównać, to już konkretne oferty bez problemu, wystarczy zerknąć na cenniki. Zaczynając od reklamy, to moim zdaniem lepiej rozreklamowanym było Dąbrowskie Nemo, natomiast reklam obiektu z TG nigdzie nie widziałem. Czy to w miastach, czy w Internecie.
Natomiast pisanie o gorszej ofercie jest zabawne. Jedynie w weekendy faktycznie u nas jest drożej, gdyż płaci się odpowiednio 20-30-40-50 za 1h-2h-3h i cały dzień. W Nemo jest 18-29-39-49, czyli o złotówkę taniej w 3 wariantach, a w jednym o 2 zł. W TG natomiast 18-28-37-50, czyli o ok. 2 zł taniej.
Zupełnie inaczej jest w dni powszednie. Tutaj oferta naszego parku jest zdecydowanie najlepsza. Za godzinę płaci się od 10 do 13 zł w zależności od godziny. Ponadto jeśli trafi się na promocję to za 13 zł można korzystać 2h czyli 6,50 za godzinę! Dla porównania Nemo 16 zł, TG 15. Gdy u nas trafi się na promocję, to nawet jest taniej niż w Wodniku 8,30-9,80(w) za 1h. Natomiast bilet całodniowy u nas kosztuje 30 zł, w Nemo 43 a TG 45.
Jeśli chodzi o sauny to jedynie obiekt z DG ma także ich cały kompleks więc porównajmy ceny.
1h A: 25-30(w) N: 25-27(w)
2h A: 40-45(w) N: 42-46(w)
3h A: 45-50(w) N: 51-59(w)
Cały dzień A: 50-60(w) N: 59-69(w)
(w)-weekend
Park w TG za wejście do sauny kasuje 0,60 za min co daje 36 zł za 1 h, z tym że dodaje darmową saunę do biletu całodniowego w weekendy.
Proszę sobie przeanalizować te cyferki i samemu stwierdzić czy ogólnie oferta Aquadromu jest najgorsza. Chciałem w tym miejscu zaapelować do Pana rzetelności, ale niestety pana rzetelność dziennikarska jest na poziomie obiektywizmu jaki prezentuje pana gazeta.
PS. Tym wpisem nie bronię Aquacoś tam bo dalej uważam że to padlina, która nas zżera i będzie to jeszcze robiła przez ponad 2 dekady, jednak jeśli coś krytykuję, to przynajmniej wypadałoby sprawdzić fakty, nawet jak się piszę artykulik w swoim prywatnym podrzędnym szmatławcu.