Dodaj do ulubionych

Bajka na dobranoc

28.11.14, 22:39
Czas ciszy przedwyborczej zbliża się nieubłaganie, więc na koniec taka opowieść, która z założenia jest fikcją, no ale za jakiś czas się okaże....
Mamy niedzielę 21 zamykane są lokale i wszyscy czekają na pierwsze sondażowe wyniki. Po kilku minutach potwierdza się to co wszyscy wiedzieli, ale nikt nie miał odwagi powiedzieć głośno- Jest pośmiatane, wygrywa Grażyna Dziedzic. Napływające kolejno wyniki z obwodów potwierdzają tę smutną dla niektórych prawdę reelekcja GD staje się faktem. Przewaga na moje oko z przedziału 5-15%.
Jedni szczęśliwi, inni załamani ale wszyscy idą w końcu spać. Do życia budzą się w poniedziałek do roboty, a po niej szybko do domu w końcu mamy pierwszą sesję nowej RM. Po przejściu tych dupereli wszystkich interesuje jedno wybór nowego przewodniczącego. Zgłoszone zostają dwie kandydatury, jedna z PO a druga z PiS, ze zgłoszenia rezygnuje komitet GD. W głosowaniu wygrywa kandydat PiS poparty wiadomo przez kogo.
Następnie GD ogłasza rozpoczęcie rozmów koalicyjnych z PiS, które po kilku dniach doprowadzają do uścisku dłoni Prezydent z Posłem, w przy którym jednak nikt na siebie nie patrzy. W ich wyniku 3 wickiem zostaje Wesoły lub też żona Posła, jeśli Wesoły zostałby Przewodniczącym RM. Mam tylko nadzieję że w tych rozważaniach nie będzie brany pod uwagę Myszur bo gość jest dramatycznie beznadziejny. Prezydent ogłosi też oficjalnie że zawarcie koalicji zmusiło ją do pójścia na kompromis programowy. W jego wyniku została niemal zmuszona do rezygnacji z pomysłu bezpłatnej komunikacji i wykupywania mieszkań od deweloperów. Pomimo iż bardzo tego nie chciała, ale bez tych ustępstw zawarcie koalicji nie byłoby możliwe, a dobro miasta jest dla niej rzeczą nadrzędną.
To już koniec mojej bajki..... widzimy się mordki po weekendzie :)
Obserwuj wątek
    • fifik_rsl Re: Bajka na dobranoc 01.12.14, 22:01
      Pozwolę sobie wyrazić swoje zdanie na temat dzisiejszego rozdania w RM. Zrobię to w swoim temacie bo nie widzę konieczności zakładania nowego, a innym nie chciałbym rozmywać.
      Gdyby patrzeć tylko na skutki, to mógłbym odtrąbić że na razie bajeczka się sprawdza, ale uczciwie muszę przyznać że droga do pewnych rozwiązań, przebiega inaczej niż przewidywałem. Wszystkich przechytrzyło PO nie wystawiając swojego kandydata, a popierając Myszura.
      Trzeba sobie zadać dwa pytania, dlaczego i jakie to będzie mieć skutki.
      Zachowanie PO było łatwe do przewidzenia, zrobią wszystko by PiS nie zbliżyło sie do GD.
      Istotniejszy jest cel, jaki chce uzyskać taką postawą poseł. W mojej ocenie w grę wchodzą dwa wyjścia, pierwszym jest pamiętliwość i postawa opozycyjna. Takie podejście wywoła określone skutki. Bedzie to oznaczać trudny okres dla GD. Wojowanie z poparciem 8 radnych łatwymi rządami nazwać nie można, ale w takich bojach obecna Prezydent jest zaprawiona. Trzeba jednak pamiętać że ma nienajgorszych doradców, którzy bez problemu nakreślą strategię wg której winą za taki stan rzeczy obarczone zostaną partie, w szczególności PiS.
      Dla partii Tobiszowskiego taka postawa też jest zagrożeniem. W roku kampanii wyborczej do sejmu zostaną wytoczone działa o wspólnej koalicji z PO przeciwko bezpartyjnej prezydent. Jakkolwiek by nie wyglądało to w rzeczywistości, dla partii Kaczyńskiego raczej pozytywnych skutków nie zwiastuje. Kolejnym zagrożeniem może być utrata radnych, poprzez zmianę ich barw. Rządzący ma pewną paletę narzędzi by móc próbować radnych opozycyjnych przeciągnąć na swoją stronę. Próby pewnie będą, czy skutecznie nie wiem, ale wykluczyć tego nie można.

Ja jednak dzisiejszą sesję i wydarzenia które miały miejsce oceniam jako podbicie stawki przez posła. Pokazał rządzącej prezydent że jeśli dojdzie do rozmów to on będzie tym rozgrywającym i tym co będzie stawiał warunki.
      Najbliższe dni, to rozstrzygną jaka postawę/taktykę obrał PiS
      • bszabatowski Re: Bajka na dobranoc 01.12.14, 22:30
        Pozwolę sobie inny scenariusz nakreślić...

Jest jeszcze jedno wyjście: PiS zostanie w "konstruktywnej opozycji" - nie przyłączy się do obozu GD. Ja w dłuższej perspektywie widzę większe zagrożenia.
        Punkt wyjścia wybory do Parlamentu. Adamie myślisz że PO przejdzie tak bez dłuższej zadumy nad tym że Poseł sprzedał się za parę stołków? Pamiętaj, że przez pół poprzedniej kadencji GD jechała po Pośle jak "po starej kobyle" - jakimiś kwitami, czy czymś tam go straszyła i co - teraz nagle wszystko cacy? Podejrzewam że PO tylko czeka na taki prezent propagandowy :) A argument, że współpracują z PO łatwo można obalić - ot przenieść wojenkę PO-PiSową na Radę Miasta i wszystko jest ok.
        Dodatkowo popatrz na to w dłuższej perspektywie - za cztery lata kolejne wybory i... I wicek w postaci Marka Wesołego kontrkandydatem? No takiego czegoś nie będzie - wszyscy wiemy że najpóźniej za dwa lata PiS zostanie przeżuty i wypluty jeżeli znowu dojdzie do współpracy na linie tej partii i GD - no chyba że cud się zdarzy i bezpartyjna stanie się partyjną tyle, że nie z SLD, a z PiSu.
        • naruszenia_wyborcze_2014 Re: Bajka na dobranoc 01.12.14, 22:42
          Bartoszu, może i masz rację - p.Tobiszowska nie mogła być przewodniczącym - za nowa w Radzie, p.Wesoły lubi brylować na mównicy więc został Myszur. PIS dużo ryzykuje wchodząc w układ z p. Dziedzic - więc albo współrządzi i współodpowiada, albo niech p. Dziedzic dalej ciuła.

Z tym że PIS może też i zyskać. P.Dziedzic zrobiła naprawdę dobry wynik i za 4 lata może go powtórzyć i znowu partie zostaną na bocznym torze - więc całe życie w opozycji pozostaje?
          Teraz PIS jest jak równy z równym - 4 lata temu był przystawką. Poczekamy zobaczymy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka