Dodaj do ulubionych

Apel do samobójcy

16.04.15, 22:29
Dzisiejszy mój wpis będzie miał charakter mocno kontrowersyjny i prowokacyjny. Mianowicie, będę się starał dotrzeć do potencjalnego samobójcy, który planuje ze sobą skończyć, a chciałby aby jego śmierć przyniosła coś dobrego dla reszty mieszkańców Rudy Śląskiej.
Jeśli udałoby mi się do takiego człowieka dotrzeć mam dla Niego całkiem "fajną" propozycję. Jeśli rozważasz skok z wieżowca, pod tira, powieszenie się czy otrucie to proszę rozważ moją propozycję. Taka śmierć poza twoim odejściem nikomu innemu nic nie da. Pomyśl czy zamiast tego nie wsiadłbyś na rower i po zmroku nie jeździłbyś tam i z powrotem na trasie od Kopalni Bielszowice do przejazdu kolejowego. Gwarantuję ci że zanim zdążysz się porządnie zmęczyć na bank zostaniesz potrącony przez jakiś samochód, bo panujące tam egipskie ciemności sprawiają, że każdy rowerzysta na tej drodze po zmroku, pomimo świetlenia roweru, jest potencjalną ofiarą.
Osobiście jeżdżę tamtędy do pracy, raz zostałem tam potrącony, dwa razy samochód wyminął mnie na przysłowiowe milimetry. Od dwóch lat zabiegam u władz naszego miasta o zainstalowanie kilku latarni na tej drodze i pomimo obietnic, że w najbliższym czasie zostaną one zainstalowane nic tam się nie zmienia.
W związku z tym iż wszystkie "cywilizowane" formy nacisku na władzę nie zdają żadnego rezultatu zwracam się do Ciebie potencjalny samobójco. Jeśli skończysz swój żywot na tej drodze jestem niemal pewien, że będzie to wystarczająca karta przetargowa i argument dla władz by te kilka latarni tam zainstalować. Jak widać w tym wypadku na prewencję liczyć nie możemy i wszystko kończy się na obietnicach, które od dobrych kilkunastu miesięcy są bez pokrycia. Twoja śmierć w tym miejscu, przy odpowiednim jej nagłośnieniu, mogłaby to zmienić.
ps. Wczoraj kolejny raz skasowałby mnie tam kopalniany autobus.....
Obserwuj wątek
    • mietlorz707 Ktoś bardzo wredny mógłby napisać... 17.04.15, 00:38
      ... że wczoraj (przedwczoraj), o mało co, być może zmieniłbyś coś...
    • hepik1 Re: Apel do samobójcy 17.04.15, 11:08
      Kamizelka odblaskowa nie wystarczy?
    • ajzynzyga Re: Apel do samobójcy 17.04.15, 12:52
      Dzień dobry, Wpis ma charakter kontrowersyjny i prowokacyjny? Według mnie raczej głupi i niedorzeczny. Zalatuje egocentryzmem z elementami "niby decentracji interpersonalnej" (trudne słowa prawda?). Zwracanie się do "potencjalnego samobójcy"... to taka "licentia poetica"? Dla mnie...żenada. Odnosząc się do wpisu merytorycznie uważam, że...po pierwsze...wspomniany odcinek drogi jest faktycznie niebezpieczny. Był taki zawsze. Kierowcy tam przyspieszają, bo jest to prawie prosty odcinek drogi na odludziu, łączący dwie dzielnice. Moim zdaniem, ze względu na swoją specyfikę, taki pozostanie a oświetlenie go niczego nie zmieni. Trzeba tam po prostu zachować szczególną ostrożność. Po drugie...są w Rudzie Śląskiej miejsca, które naprawdę wymagają oświetlenia, ponieważ są niebezpieczne a zamieszkałe prze wielu ludzi. Takie inicjatywy rozumiem i popieram. Po trzecie...po zmroku pieszy, rowerzysta itp. wiedząc, że będzie się poruszać w takich miejscach, zakłada kamizelkę odblaskową lub inne tzw. odblaski, które są tanie w zakupie a idealnie spełniają swoją funkcję w zakresie poprawy widoczności na drodze. Oświetlenie roweru to zdecydowanie za mało. Każdy średnio rozgarnięty uczestnik ruchu to wie. Suma summarum...wpis uznaję za zawracanie d. a "cywilizowane" formy nacisku proponuję stosować w uzasadnionych przypadkach. Czas skutecznego załatwienia spraw zdecydowanie się skróci.
      • fifik_rsl Re: Apel do samobójcy 17.04.15, 21:02
        Problem w tym że ten odcinek nie jest prawie prosty. Jadąc od strony Bielszowic na wysokości parkingów mamy skręt w prawo, który jest najniebzpieczniejszy na tym odcinku. Właśnie na nim w zeszłym roku zepchnęła mnie naczepa tira. Ponadto znajduje tam się zapadnięty gulik, który by wyminąć trzeba wjechać głębiej w kierunku środka pasa.
        Wszystko to w kompletnych ciemnościach.
        Zapraszam szanowna piło do metalu weź rower i pokonaj kilka razy ten odcinek po ciemku, a zrozumiesz w czym problem.
        Zgadzam się kamizelka poprawia bezpieczeństwo, ale na tym odcinku jedynym sensownym rozwiązaniem jest zainstalowanie kilku latarni (ok 6) a problem zostanie mocno zminimalizowany.
        • ajzynzyga Re: Apel do samobójcy 20.04.15, 08:20
          Dzień dobry,
          Rozumiem, że zwracasz się do mnie Szanowny fifik_rsl? Najpierw chciałabym Ci uświadomić, że używając zwrotów grzecznościowych pisząc je z małej litery obrażasz osobę do której się zwracasz w taki sposób. Nie używaj ich wcale lub rób to poprawnie. Dodatkowo przekręcanie nicka jest objawem arogancji z Twojej strony. Gdybym chciała być piłą do metalu...byłabym. Mam nadzieję, że robisz to nieświadomie, ale powinieneś się ŚWIADOMIE powstrzymać. To tak na przyszłość. Co do meritum wątku to niestety muszę polemizować, chociaż dyskusja wydaję się jałowa. Jeżdżę tamtędy dosyć często - samochodem (cały rok) lub rowerem ( w sezonie) - i doskonale wiem, co masz na myśli. Miejsce jest niebezpieczne. Jednak moim zdaniem to Ty powinieneś unikać potencjalnych zagrożeń. Jadąc od przejazdu kolejowego w stronę Bielszowic lub od kopalni w stronę Halemby korzystaj z chodnika, który tam jest. Wiem, że fajnie jedzie się na tym odcinku na łeb na szyję. Najniebezpieczniejsze miejsce leży w niecce, po przejechaniu której trzeba się naprawdę napedałować (szczególnie w stronę Bielszowic). Pewnie chcesz tego uniknąć...tym bardziej jadąc do pracy. Znam temat. Wjedź po prostu na ten chodnik i sobie bezpiecznie jedź a po zmroku zakładaj odblaski. Rób tak a z latarniami sobie odpuść. Są potrzebne gdzie indziej. Kondycję fizyczną poprawisz i swój czas w pożyteczne sprawy wykorzystasz. A...i nad wybujałym ego popracuj!
          • hepik1 Re: Apel do samobójcy 20.04.15, 14:45
            Prawo o ruchu drogoym
            Art. 26.

3. Kierującemu pojazdem zabrania się:
            [...]
            3) jazdy wzdłuż po chodniku lub przejściu dla pieszych

Mandat ,bodajże stówka.Tanie zdecydowanie taryfa wyjdzie ;)
          • fifik_rsl Re: Apel do samobójcy 20.04.15, 21:58
            Mam nieodparte wrażenie iż polemizuję z pracownikiem UM. Może zamiast uczyć mnie kultury warto zagrać w otwarte karty i się przedstawić?
            W kwestii wjazdu na chodnik to właściwie Hepik wyczerpał temat. Zgoda co do kamizelki odblaskowej, z pewnością w tak ową sobie zainwestuje.

Nie mogę zrozumieć Waszego toku myślenia. Przyznałaś że ten fragment jest niebezpieczny, ale oświetlenie nie i to takie "nie bo nie". Wybacz, ale argument że inne miejsca bardziej potrzebują doświetlenia jest zwyczajnie słaby.
            Z tego też powodu proszę Was, tak po ludzku rozpiszcie przetarg na te kilka latarni, a być może uratujecie tym komuś życie.
            • a-neetka Re: Apel do samobójcy 20.04.15, 23:11
              Na tym forum bedziecie się wadzić bez końca i tego nic pewnie nie zmieni ;) ale każdy kto jeździ wspomnianią drogą często musi przyznać,ze jest to bardzo zdradliwy kawałek drogi.Najgorzej nocną porą w weekendy gdy niezrównoważeni i nietrzeźwi imprezowicze robią sobie spacer.Zimą i jesienią też nie jest dobrze, można nie spodziewać się rowerów ale one tam pojawiają się nagle...kto nie jeździ nie zrozumie, a nie zgadać się byle dowalić ... bez sensu.Wielu z którymi rozmawiałam też uważa,że oświetlenie tam by pomogło, nie zaszkodziło.
              • ajzynzyga Re: Apel do samobójcy 22.04.15, 13:39
                Dzień dobry forumowicze, ciągle drążycie temat? Jak się czyta te wasze wypociny to ręce opadają. Nie będę wdawać się w dalsze dyskusje z osobami z wrodzonym brakiem polotu. Nie dziwię się, że to forum wymiera.
                • fifik_rsl Re: Apel do samobójcy 22.04.15, 22:52
                  Przykładem braku polotu, a właściwie kompetencji jesteś Ty ajzynzyga! W pierwszym momencie ucieszyłem się kiedy do dyskusji przyłączył się właściwy dla tego problemu urzędnik miejski. Niestety zamiast konkretów i argumentów wyszła nicość i zaryzykuje stwierdzenie że niekompetencja.

Bo sumując słowa przedmówcy to wniosek jest taki: Droga owszem jest niebezpieczna, ale oświetlenia nie zrobimy. Argument: nie bo nie, jak inaczej tłumaczyć stwierdzenie o innych odcinkach bardziej potrzebujących doświetlenia?
                  Wszystko to stoi w sprzeczności z deklaracjami Pani Prezydent, gdyż Ona obiecała te latarnie zainstalować, tylko jakoś nie mogło do tego dojść, natomiast jej podległy urzędnik problem drogi gdzie można stracić zdrowie i życie nazywa "wypocinami ludzi bez polotu. Dla mnie rozmowa skończona, natomiast tej sprawy nie popuszczę.
                  • aloes69 Re: Apel do samobójcy 23.04.15, 07:02
                    Z czego wnioskujesz Fifiku , że oto polemizujesz z jakimś urzędnikiem miejskim ?
                    I dlaczego na podstawie swojego mylnego mniemania rozwijasz nieprawdziwe tezy?
                    • fifik_rsl Re: Apel do samobójcy 23.04.15, 21:08
                      > Z czego wnioskujesz Fifiku , że oto polemizujesz z jakimś urzędnikiem miejskim ?

Takie dotarły do mnie informacje. Jeśli UM nie ma dynamicznego IP, to jest to do sprawdzenia bo wszystkie posty powinny być napisane z jednego komputera.

Możesz potwierdzić że ajzynzyga to nie pracownik UM?
                      • aloes69 Re: Apel do samobójcy 23.04.15, 22:41
                        Oj Fifiku skoro dotarły do ciebie jakieś informacje i w nie bezkrytycznie uwierzyłeś, to przyjmij też na wiarę , że na tym forum nie wszystko jest tym na co wygląda ( także co do ilości piszących) ;):)
                        • fifik_rsl Re: Apel do samobójcy 27.04.15, 12:04
                          Aloesie, mam pełną świadomość tego że niektórzy piszą tutaj z kilku nicków. Taki niestety urok tego forum. Mogę Cie jednak zapewnić że wszystkie posty mojego autorstwa są publikowane z tego konta.

Co do wiary w informacje, to potrafię oddzielić typowe plotki, od informacji wiarygodnej. Z tego też powodu swojego zdania nie zmieniam, bo trudno się polemizuje z argumentami typu "nie bo nie".
                          Tak jak pisałem wcześniej tej sprawy nie zostawię.
                          Ponadto warto by się jeszcze zająć zapadniętym gulikiem, znajdującym się na samym zakręcie na przeciwko tych parkingów. (jadąc w kierunku Halemby) W najniebezpieczniejszym miejscu tej trasy trzeba zjechać prawie na środek drogi by go wyminąć.
                      • hepik1 Re: Apel do samobójcy 28.04.15, 08:22
                        Błądzisz.Mniej spiskowej teorii dziejów ;)
                  • ajzynzyga Re: Apel do samobójcy 23.04.15, 08:56
                    Dzień dobry,
                    dzięki aloes96...przynajmniej jeden normalny w tym wątku. fifik_rsl masz jakieś fobie i jesteś zwykłym oszołomem zapatrzonym w siebie. Nie znam Cię i nie mam zamiaru poznać. Oceniam Cię na podstawie Twoich wpisów na tym forum, które są zazwyczaj pomieszaniem z poplątaniem. Masz tylko jedną w miarę jasną zasadę... Twoje musi być na wierzchu. Rozumiem wpis forumowicza mietlorz707. Coś w tym jest.
            • mietlorz707 Nie bój nic! 21.04.15, 02:01
              Prawdziwy Patriota, halembianin z Dąbrowy Górniczej, miłośnik Orzegowa, ma pomysł!
              Pomysł to: AUTOSTRADA ROWEROWA!
              Przez las, po nasypie do KWK "Bielszowice", wiadukt nawet jest nad autostradą. A potem dupa blada, bo teren kopalni i jazda kończy się nagle jak lot odrzutowcem po wybuchu trotylu.
              Ale lepsza autostrada rowerowa donikąd, niż brak tejże.
              Pomysł więc masz, teraz wymyśl jak zrobić, by autostrada rowerowa donikąd prowadziła dokądkolwiek chcesz dojechać.
              A ja prosty mietlorz mam banalny pomysł na źródło finansowania - bezlitośnie walić mandaty wszystkim rowerzystom wykazującym oznaki debilizmu poprzez:
              - jazdę po chodnikach na Piłsudskiego na odcinku gdzie mają drogę dla rowerów namalowaną na jezdni, nieważne że zasyfioną - dura lex sed lex;
              - jazdę obok siebie w lesie na Kochłowickiej.
              Przejeżdżania na rowerze przez przejście celowo nie ująłem, bo wtedy kasy mogłoby być tyle, że po wybudowaniu kosmodromu, lotniska i portu morskiego oraz oświetleniu całej Halembskiej latarniami ze złota jeszcze sporo zostałoby, i władzy poprzewracałoby się w głowach z tego dobrobytu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka