Dodaj do ulubionych

opłaty za garaż

22.10.15, 16:21
Odebrałem ostatnio pismo z MPGM w sprawie zmiany dotychczasowej stawki czynszu najmu gruntu pod garażem.
Jakie było moje zdziwienie gdy okazało się, że w/w stawka wzrosła o jedyne 92% w stosunku do płaconej do września bieżącego roku.

Może ktoś z forumowiczów mi wyjaśni czym spowodowana jest tak zbójecka podwyżka, bo o ile jestem na bieżąco to żadne wskaźniki ekonomiczne jej nie uzasadniają.

Inflacja wg Głównego Urzędu Statystycznego w ujęciu rok do roku wynosi za rok 2013 - 0,9%, za rok 2014 - 0%, do IX 2015 to 0,8%.

Na terenie garaży nie wykonywano w ostatnich kilku latach żadnych prac, nie została utwardzona nawierzchnia, nie uporządkowano terenu, nie zamontowano nowego oświetlenia, nie zatrudniono firmy sprzątającej, nie zatrudniono ochrony, kompletnie nic.

Skąd więc podwyżka czynszu o 92 % !!! Dlaczego nie o 100% albo 200% ?

Czy Waszym zdaniem miasto przyjazne mieszkańcom powinno ich ograbiać z ciężko zarobionych pieniędzy?

Dlaczego zbój kradnie? - Bo może !!!
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: opłaty za garaż 22.10.15, 20:46
      Podstawowe pytanie ile płaciłeś wczoraj,ile dzisiaj?
      • mietlorz707 Re: opłaty za garaż 23.10.15, 23:14
        Nie drąż, bo jeszcze się okaże że to kwota porównywalna z ceną czteropaku siuśków sprzedawanych w markecie jako piwo. ;)
      • markpunk Re: opłaty za garaż 24.10.15, 12:20
        to jest głupie pytanie, ale odpowiem na nie

do września płaciłem podatek za grunt (bo garaż sam wybudowałem i sam konserwuje)

w wysokości 27,68 zł i uważałem to za cenę uczciwą, a teraz muszę płacić 53,14 zł czyli wzrost o 25,46 zł co w ciągu roku daje bagatela 305,52 zł

a to jest np: jest jakieś 75% wartości obozu sportowego dla dziecka (teraz płaciłem 430 zł)
        lub 3 turnusy półkoloni letnich (100 zł turnus)
    • hepik1 Re: opłaty za garaż 24.10.15, 17:46
      >to jest głupie pytanie, ale odpowiem na nie

A co jest głupiego w pytaniu o cenę?
      Idę na targowisko,nie ma ceny na straganie wystawionej to sie pytam ile kosztuje kg jablek czy marchewki.
      Zanim odpowiedziałes sobie wygooglałem, że płacicie teraz od 2,60 dp 1,60 za metr kw/
      Czy uczciwa cena to była ta równowartośc dwóch paczek papierosów czy teraz
      trzech i pół ,trudno powiedziec.
      Miliony samochodów stoja na ulicy ,pod chmurką.Obowiazku garażowania nie ma.
      Za drogo-odsprzedaj sam garaż ,niech ktoś inny płaci haracz dla MPGM ;)
      • markpunk Re: opłaty za garaż 05.11.15, 20:01
        hepik1 napisał:

> A co jest głupiego w pytaniu o cenę?

ano to, że od razu spróbujesz mi udowodnić, że wg Ciebie zapłacę "nieco więcej" więc nie ma problemu
    • hepik1 Re: opłaty za garaż 25.10.15, 09:12
      Tak na marginesie.
      Akurat Domo+ sobie ogladam,gdzie młodzi ludzie ogladają mieszkania na nowych osiedlach.I miejsce parkingowe przed blokiem,które trzeba obligatoryjnie wykupić-11 tys a w garażu podziemnym(miejsce) 24 tys.
      Czyli się ciesz,że w RŚl mieszkasz a nie na jakis dalekich peryferiach stolicy ;)
    • benedykt26 Re: opłaty za garaż 29.10.15, 09:50
      Proste jak drut. Miasto potrzebuje pieniędzy. Ostatecznie możesz stać przed domem lub sprzedać auto. Jest takie powiedzenie. Jak masz na fura to musi cie być stać na bat.
      • amarian2 [...] 02.11.15, 18:59
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • mietlorz707 Re: opłaty za garaż 03.11.15, 19:22
          Marian wrócił, nie mogę więc nie rozmydlić:
          Marianie, jak podobała Ci się pani w krótkich spodenkach i z warkoczykami? :D

A wracając do tematu: podwyżka o której tu mowa nie jest problemem.
          Stać kogoś na samochód - stać go na opłaty po podwyżce. Nie stać - niech się przesiądzie na rower.
          Prawdziwych problemów w tym mieście jest od cholery i trochę.
          A śnieg jeszcze nie spadł...
          • hepik1 Re: opłaty za garaż 04.11.15, 10:08
            > A wracając do tematu: podwyżka o której tu mowa nie jest problemem.

Wyglada ,że jest:

wiadomoscirudzkie.pl/wiadomosci/aktualnosci/oplaty-w-gore-ale-mozna-to-zmienic,5849
            Posiadanie garażu i samochodu może zagrażać egzystencji właściciela i jego najbliższej rodziny!

"Egzystencja (łac. existere z ex "na zewnątrz" i sistere "stać, znajdować się") – byt, istnienie, warunki życia.
            • amarian2 Re: opłaty za garaż 05.11.15, 09:06
              Marian nie wrócił
              Od czasu do czasu zaglądam z przyzwyczajenia, ale tu nic nie ma. Hepik na trzeźwego może nam podać ile było wątków i wpisów np. w 2011 (rok bez wyborów i referendów) a ile teraz. Taki opiekun to ... koniec forum.
              Hepikowaty, jak ja łamię regulamin to ty co robisz????
              Rozumiem jak masz samochód to można ci zwiększyć każde opłaty a nawet wprowadzić nowe. Jak cię stać na auto to może hepikowaty i jego drużyna zacznie płacić opłaty drogowe. Chcą jeździć niech płacą. Tłumaczenia hepikowatych i niestety ciebie mietlorzu to absurd
              • mietlorz707 Re: opłaty za garaż 05.11.15, 14:35
                Absurd?
                Przez ile lat nie podwyższano?
                W Świętochłowicach stawki są absurdalnie niskie czy absurdalnie wysokie?
                A może z innej beczki: czy opłata za wywóz odpadów jest w mieście R. absurdalnie niska?
                Zejdź na ziemię Marianie, i zajmij się prawdziwymi problemami.
                • markpunk Re: opłaty za garaż 05.11.15, 20:09
                  mietlorz707 napisał:

> Absurd?

tak, podwyżka o 92% bez uzasadnienia to absurd !

> Przez ile lat nie podwyższano?

A jakie to ma znaczenie, widać nie było uzasadnienia. Wg Ciebie powinni podnosić opłaty co rok, bo tak? a jak urzędnik/radny/zarządca zapomniał to to uzasadnia nagły skok o 92 %.

> W Świętochłowicach stawki są absurdalnie niskie czy absurdalnie wysokie?

nie wiem, nie mieszkam w Świętochłowicach. Mieszkam w Rudzie Śląskiej i okradanie mnie przez "władzę" nie jest akceptowalne.

• markpunk Re: opłaty za garaż 05.11.15, 20:12
              hepik1 napisał:

> Wyglada ,że jest:
              >
              > wiadomoscirudzkie.pl/wiadomosci/aktualnosci/oplaty-w-gore-ale-mozna-to-zmienic,5849
              > Posiadanie garażu i samochodu może zagrażać egzystencji właściciela i jego naj
              > bliższej rodziny!
              >
              > "Egzystencja (łac. existere z ex "na zewnątrz" i sistere "stać, znajdować się")
              > – byt, istnienie, warunki życia.

no gites, teraz będziesz musiał udowodnić, że "nie jesteś wielbłądem" i jeszcze przedstawić na to jakieś papiery, to może indywidualnie Ci obniżą stawka.

Przyjazne państwo/miasto
          • markpunk Re: opłaty za garaż 05.11.15, 20:05
            mietlorz707 napisał:

> A wracając do tematu: podwyżka o której tu mowa nie jest problemem.
            > Stać kogoś na samochód - stać go na opłaty po podwyżce. Nie stać - niech się pr
            > zesiądzie na rower.

nie no, jak ktoś cie okrada to to nie jest problem, dziś rąbnął Cię na 50 zeta, jutro na seta. nie ma problemu zajmij się czymś poważnym, np: globalnym ociepleniem

Stary Ty na prawdę myślisz, że tak to powinno działać ?!?
            • amarian2 Re: opłaty za garaż 05.11.15, 20:46
              a tak już przy okazji, rozumiem jak kogoś stać na dom to stać go na wysokie opłaty gruntowe. W naszym mieśce wiekszośc jakby nie patrząć auto nie jest luksusem a dom już tak. Więc rozumiem że obronńcy wysokiej opłaty za garaż sami zgłoszą wniosek do Miasta że chcą płacić większy podatek gruntowy :)
              no hepik do dzieła, jak nie potrafisz to napisz a ci pomogę :)
            • mietlorz707 Re: opłaty za garaż 06.11.15, 01:51
              Globalnym ociepleniem mam się zająć? Równie dobrze mógłbyś zaproponować mi zajęcie się zimą. :)

Nie mam poczucia, że ktokolwiek kogokolwiek okrada.
              Miałbym, gdyby to mnie podwyższano opłaty co rok, pozostawiając komuś innemu bez zmian. :)
    • aloes69 Re: opłaty za garaż 07.11.15, 10:08
      Gdyby jakimś cudem garaż, znajdował się nieomal w bramie mojego budynku to może zasadne byłoby go mieć. Chociaż.... ?
      Jakby w zimie trzeba było mocować się z zamarzniętymi zawiasami lub uprzątać śnieg spod drzwi to nie było by szans dotrzeć do roboty na czas. Wstaje bladym świtem, wracam późnym wieczorem, zasypiam w nocy nad papierami. W biegu wsiadam do samochodu, wieczorem porzucam go tam gdzie jest miejsce, byle bliżej domu bo mi robota z pracy ręce obrywa.
      Po co mi garaż?
      Jako składnica maneli?
      Tak jak ja żyje teraz większość ludzi. Nie mamy czasu na życie.
      Często ci co ten garaż mają , a wiodą równie „ekscytujące” życie jak moje dodatkowo zabierają innym miejsce na parkingu. Gdyby przeanalizować kto dzisiaj ma garaż mogłoby się okazać , że głównie emeryci, osoby używające samochodu okazjonalnie bo do pracy na 8 godzin jadą i tak autobusem lub dochodzą, majsterkowicze czyniący z garażu warsztaty .
      Skorygujcie mnie jeżeli się mylę.
      W dzisiejszym zabieganym świecie mają sens garaże takie jak np. w USA. Duże przestrzenie z miejscami do parkowania pod dachem.... wersje rodem z kryminałów serwowanych na ten temat w telewizjach pomijam.;)
      Takie jest życie.
      A podatki, opłaty, czynsze wszyscy płacimy mniejsze lub większe (życzę każdemu , żeby jak najmniejsze).
      Tylko trzeba też mieć świadomość ,że wszystko kosztuje i skoro chcemy mieć ładne, dobrze zorganizowane , uporządkowane miasto to trzeba się w to zaangażować , no i niestety zainwestować, a nie tylko rościć sobie prawo do wygodniejszego i lepszego życia......
      • hepik1 Re: opłaty za garaż 10.11.15, 09:57
        Ostatnio dopadła mnie obsesja i jadąc rano spogladam w auta jadace naprzeciw.
        Statystycznie w 8 na 10 za kierownicą kobieta.
        Czyli faceci albo śpią dłuzej albo w rodzinach po dwa auta maja?
        A wtedy dwa garaże potrzebne ?
        I podwójnie takie rodziny okradzione zostaną?
    • k-ers Re: opłaty za garaż 10.11.15, 08:04
      Urząd Marnotrawny !!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka