Dodaj do ulubionych

Jaja jak berety czyli Stania rzuca palenie

09.06.05, 17:18
W ostatnim nr WR czytamy:
"Prezydent zobowiązał sie do spłaty długu rodziny w wysokości 5.100pln.
Kwotę tę rozłoży na raty ,placąc po 100 złotych miesięcznie.Pieniądze te nie
bedą w żadnym wypadku pochodzić z budżetu miasta,tylko z prywatnej kieszeni
prezydenta-Po prostu będę musiał ograniczyc palenie.Wyjdzie mi to na
zdrowie-śmieje się Stania"
Kilka wątpliwości się nasuwa.
Ogłasza gościu ,że spełni życzenie na Dzień Dziecka jako prezydent miasta RŚl.
Płaci jako osoba prywatna.Reklamują go z tej okazji jako prezydenta.
Pomieszanie z poplataniem.
No i jaka to splata długu?Po 100 złotych-to to potrwa 4 lata i 3 miesiące.To w
tym czasie "biedna rodzina" juz dawno na bruku będzie.
Kto wymyślił ten chwyt reklamowy?Ja bym go na zbity pysk z urzędu;))
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Jaja jak berety czyli Stania rzuca palenie 09.06.05, 17:22
      Przy okazji pytanie.
      Artykułowi towarzyszy zdjęcie.Na zdjęciu prezydent,dziewczynka i jakiś gościu w
      białej koszuli w krawacie w biało-czerwone pasy. Kto zacz?
      Zdjęcie oczywiście w gabinecie prezydenta miasta ale to już niuans.
      • kapioh1 Re: Stania rzuca palenie w towarzystwie Szastoka ? 09.06.05, 17:48
        Czy to nie ten potwór, co Jorgusia Trzynastego i Pięćdziesiatątrzecią Renatę
        katuje ?? Ten Szasssstok ?? Od razu wyjaśniam Renatce, że na zdjęciu tym nie
        dostrzegłem siebie, czyli Kapioha, ha ha.
    • deflora Re: Jaja jak berety czyli Stania rzuca palenie 10.06.05, 08:48
      masz bardzo radykalne podejscie..))ale moze słusznie, nie wiem, ja w Rudzie
      Ślaskiej tylko mieszkam..tzn śpię..))nie znam niuansów..ale rozumiem, ze
      Prezydent chce spłacic dług jakiejs zadłuzonej rodziny? obcej, nie swojej?..;))
      • hepik1 Re: Jaja jak berety czyli Stania rzuca palenie 10.06.05, 13:16
        To był taki pomysł,by spełnic jedno z życzeń dziecka na Dzień Dziecka
        ,nadesłanych poczta elektroniczną.Trafiło na rodzinę,w której oboje rodziców
        pracuje(ojciec na kopalni) ale w związku z tym,że podżyrowali pożyczkę ,komus
        kto jej nie spłaca ,sami maja dług w spółdzielni mieszkaniowej i to w wyskosci
        5100pln.To tak gwoli wyjaśnienia,choc tu też się można zastanawiać i czepiać.Bo
        aby się zadłużyć na taką kwotę to trochę czasu musi trwać tak średnio z 1,5 roku?

W sumie chodzi o to ,że to głupio i nie do końca przemyslany pomysł
        prezydenta,mający mu przysporzyc zwolenników,odpowiednio nagłośniony w
        mediach(pisały o tym GW i DZ) a dla mnie to tylko ośmieszanie się i nie do
        końca wyjaśnione dlaczego to urząd prezydenta zaangażowany,jeśli od początku
        chciał z prywatnej kieszeni płacić?
        W sumie ludzi zupełnie zwykłych,prywatnych,którzy dają miesięcznie 100 złotych
        na jakis mniej lub bardziej zbożny cel jest zapewne całkiem sporo,tylko czy od
        razu z tym do gazet latają?
        Tak pomyslałem,że do NIE Urbana trzeba to posłac,będzie miał jeszcze jedna
        reklame darmową;))
        • w36 Re: Jaja jak berety czyli Stania rzuca palenie 10.06.05, 15:45
          hepik1 napisał:

> W sumie chodzi o to ,że to głupio i nie do końca przemyslany pomysł
          > prezydenta,mający mu przysporzyc zwolenników,odpowiednio nagłośniony w
          > mediach(pisały o tym GW i DZ)

Hepiku, proszę o trochę łaski dla Stani ;)

Wyszło tak jak wyszło :( ale to przecież nie jest wina Stani a powiedzmy, proza
          życia niestety. Pomysł ze spełnieniem marzenia losowego dziecka nie jest nowy
          ale raczej sympatyczny, choć jak w tym konkretnym przypadku się okazało bardzo
          ryzykowny i nieprzewidywalny w skutkach :). A że Stania jest osobą publiczną to
          nagłośnienie tego w mediach nie jest niczym negatywnym, pełno przeciez w nich
          takich gestów ze strony ważnych osób, a niestety większość jest ze strony tych
          osób zupełnie beznakładowa (i te bym raczej nie pochwalał).
          Stania zadeklarował przecież swoje prywatne środki i pomimo tego co wyszło jest
          dalej gotowy konsekwentnie wypełnić swoje przyrzeczenie.
          Druga rzecz że widac z tego że losowanie było uczciwe, bo pewno inne marzenia
          były by łatwiejsze (np. załatwienie spotkania z jakąś ważną osobą, choćby z
          Ivanem czy Delfinem, no problem, przecież a Durczoka też by pewno dało się
          załatwić :) ) i pewno bardziej miłe, niż spłacanie długu lekkomyślnych
          pracujących rodziców.
          A komórka oczywiście że z polidzwonkami, znasz dzieci przecież, sprawa
          bezdyskusyjna ;).
          Zauważ że w tych czasach pod pozorem pomocy dzieciom czy innym potrzebującym
          robi się przekręty, fundacje pasące z zebranych funduszy wyłącznie swoich
          prezesów, pralnie brudnych pieniędzy i inne niegodne człowieczeństwa procedery.

A Stania jednak wyraźnie się na tle tego pozytywnie odznaczył.
          • hepik1 Re: Jaja jak berety czyli Stania rzuca palenie 10.06.05, 18:57
            To czy sie wywiązuje,to trzeba sprawdzic za rok,dwa ,trzy i cztery czy nadal po
            stówce wpłaca na konto rodziny.
            A pomysł byl nieprzemyślany i tyle.
            Nagłaśnienie w mediach-żenujące dla mnie.Takich darczyńców po stówie miesięcznie
            wcale nie brakuje.Wpłacają na domy dziecka,hospicja,schroniska dla zwierząt
            ,caritasy i inne ochojskie,nie mówiąc o tacy w kościele.
            To dlaczego nie opisywać i ich zdjęc w prasie nie publikować?
            • darek10004 Re: Jaja jak berety czyli Stania rzuca palenie 10.06.05, 19:19
              hepik1 napisał:

> To dlaczego nie opisywać i ich zdjęc w prasie nie publikować?

może oni po prostu mają serce i nie zależy im na publikacjach i zdjęciach a
              jedyne czym się kierują to chęć pomocy. Po prostu.
            • lswaczyna Re: Jaja jak berety czyli Stania rzuca palenie 10.06.05, 20:22
              epik1 napisał:

> To czy sie wywiązuje,to trzeba sprawdzic za rok,dwa ,trzy i cztery czy nadal po
              > stówce wpłaca na konto rodziny.
              > A pomysł byl nieprzemyślany i tyle.
              > Nagłaśnienie w mediach-żenujące dla mnie.Takich darczyńców po stówie miesięczni
              > e
              > wcale nie brakuje.Wpłacają na domy dziecka,hospicja,schroniska dla zwierząt
              > ,caritasy i inne ochojskie,nie mówiąc o tacy w kościele.
              > To dlaczego nie opisywać i ich zdjęc w prasie nie publikować?

100% racji
        • deflora Re: Jaja jak berety czyli Stania rzuca palenie 12.06.05, 18:05
          hepik1 napisał:
          >
          > W sumie chodzi o to ,że to głupio i nie do końca przemyslany pomysł
          > prezydenta,mający mu przysporzyc zwolenników,odpowiednio nagłośniony w
          > mediach(pisały o tym GW i DZ) a dla mnie to tylko ośmieszanie się i nie do
          > końca wyjaśnione dlaczego to urząd prezydenta zaangażowany,jeśli od początku
          > chciał z prywatnej kieszeni płacić?

tutaj przyznaje ci racje, chociaz szczegółów nie znam, jesli chce płacic z
          własnej kieszeni, toz to jego własna sprawa..))
          a jeli jest tak, ze zrobiło sie koło tego 'halo' to to chyba rzeczywiscie pod
          publike i to mi pachnie hipokryzją..
          przecież ludzie majacy władze moga sie promowac w inny sposób, chyba..

• hepik1 Re: Jaja jak berety czyli Stania rzuca palenie 14.06.05, 05:51
            Właśnie wpadł mi do ręki FAKT z 4-5.06.2005.
            I co tu mamy? Voila:
            img100.echo.cx/my.php?image=10015431bj.jpg
            Jest zdjęcie NASZEGO PREZYDENTA,który wyciaga do nas rękę z dwoma banknotami,z
            podpisem:
            "Słowo sie rzekło.Idę do spółdzielni.Państwo Skrzypcowie już nie muszą się martwić"
            To nachodzi się biedaczek do tej spółdzielni,oj nachodzi przez cztery lata,z ta
            stówką miesięcznie.
            I czy na pewno państwo Skrzypcowie nie muszą się martwić?Spółdzielnie
            mieszkaniowe rozkładają długi na tak małe raty?

• w36 Re: Jaja jak berety czyli Stania rzuca palenie 14.06.05, 06:50
              hepik1 napisał:

> To nachodzi się biedaczek do tej spółdzielni,oj nachodzi przez cztery lata,z ta
              > stówką miesięcznie.
              > I czy na pewno państwo Skrzypcowie nie muszą się martwić?Spółdzielnie
              > mieszkaniowe rozkładają długi na tak małe raty?

Co Ty się tak martwisz o Stanię hepik, przecież może przelewy robić ;)
              A spółdzielnia w tej sytuacji chyba nie ma dużo do powiedzenia, i tak sie cieszą
              że jednak odzyskają pieniądze bo w dzisiejszych czasach niepłacenie czynszu to
              dość częste wypadki.

Co do całej sprawy, to nawet patrząc tylko w kategoriach marketingu wyborczego,
              trzeba przyznać że wyszło nawet dość sympatycznie dla Stani no i widać że
              przyciągneło dość poczytne media.
              Inni, jak przychodzi czas np. ze swoich (powiedzmy) pieniędzy wynajmuja samochod
              z megafonem i ryczą mi pod oknem ($@%$%#$) :{ .

Stania przez tą akcję przynajmniej odzyskał te głosy co je tu lekkomyślnie stracił:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16671&w=17823451
              :)))
              • hepik1 Re: Jaja jak berety czyli Stania rzuca palenie 14.06.05, 08:49
                w36 napisał:

>Co Ty się tak martwisz o Stanię hepik, przecież może przelewy robić ;)

Przelewy kosztują.Czyli kolejne poł paczki papierosów pójdzie z dymem,tyle
                dobrze że nie w płuca prezydenta.
                Tak,wiem,wiem-banki internetowe.ale nie wiemy,czy korzysta z takich
                wynalazków,jeśli mu sie nawet skrzynka zatyka...
                Na marginesie -będe upierdliwy-ale interesuje mnie,jakim autem na szychty jeździ
                pan Skrzypiec na grubę?
                Może jakiś sąsiad się odezwie ?;)
            • lswaczyna Re: Jaja jak berety czyli Stania rzuca palenie 14.06.05, 21:00
              hepik1 napisał:

> Właśnie wpadł mi do ręki FAKT z 4-5.06.2005.
              > I co tu mamy? Voila:
              > img100.echo.cx/my.php?image=10015431bj.jpg
              > Jest zdjęcie NASZEGO PREZYDENTA,który wyciaga do nas rękę z dwoma banknotami,z
              > podpisem:
              > "Słowo sie rzekło.Idę do spółdzielni.Państwo Skrzypcowie już nie muszą się mart
              > wić"
              > To nachodzi się biedaczek do tej spółdzielni,oj nachodzi przez cztery lata,z ta
              > stówką miesięcznie.
              > I czy na pewno państwo Skrzypcowie nie muszą się martwić?Spółdzielnie
              > mieszkaniowe rozkładają długi na tak małe raty?
              >

Doliczając odsetki karne , zastępstwo procesowe, koszty komornicze, to panu
              Prezydentowi może dwudziestu lat braknąć
    • darek10004 Re: Jaja jak berety czyli Stania rzuca palenie 10.06.05, 18:47
      nasz prezydent chce spłacić dług za rodzinę X i chwała mu za to miejmy
      nadzieję, że dotrzyma słowa. Po co się dopatrujesz jakichś wątpliwości w tej
      materii, dajmy szefowi naszemu miasta szansę. A, że przy tym rzuci fajki tym
      lepiej, kurde sam już rzucałem kilka razy i g... z tego wyszło. Zawsze było mi
      żal ludzi biednych i zwierząt i nikogo więcej. Prezydent płaci jako osoba
      prywatna, jak mówisz, a ja chętnie zaakceptuję to jak zapłaci jako osoba
      publiczna, niech im pomoże, czemu nie. Byle by faktycznie tej rodzinie
      pomógł.
      • lswaczyna Re: Jaja jak berety czyli Stania rzuca palenie 10.06.05, 20:30
        darek10004 napisał:

> nasz prezydent chce spłacić dług za rodzinę X i chwała mu za to miejmy
        > nadzieję, że dotrzyma słowa. Po co się dopatrujesz jakichś wątpliwości w tej
        > materii, dajmy szefowi naszemu miasta szansę. A, że przy tym rzuci fajki tym
        > lepiej, kurde sam już rzucałem kilka razy i g... z tego wyszło. Zawsze było mi
        > żal ludzi biednych i zwierząt i nikogo więcej. Prezydent płaci jako osoba
        > prywatna, jak mówisz, a ja chętnie zaakceptuję to jak zapłaci jako osoba
        > publiczna, niech im pomoże, czemu nie. Byle by faktycznie tej rodzinie
        > pomógł.

Nie akceptuje by prezydent płacił jako osoba publiczna
        Jako osoba prywatna może robić z swoimi pieniędzmi co chce zgodnie przesłaniem
        EWANGELII. (...niech ni ewie lewica co robi prawica........)
        • kapioh1 Do Swaczyny Leona 10.06.05, 21:52
          Eeeee tam, Panie Swaczyna, niech Stania płaci za kogo chce ze swojej kieszeni i
          ile chce. Byle takich dupin o paleniu nie popychał. A jak gazeta chce to niech
          go pokazuje, byle to nie były WR, bo są kontrolowane. Ale "Wyborcza" może go
          knipsować do woli, Panie Leonie. Pozdrawiam, bedę na Zgodzie.
          • kapioh1 Re: Czy dłużnik mo auto ?? 15.06.05, 00:21
            No i dalej nie wiem, czym Skrzypiec- dłużnik jeździ na gruba, może KZK GOP go
            wozi ??? Abo na kole ??? Piechty ??? A w garażu mo luft ino ??? Dużo w tym
            demagogii, ale ciekawski jestem, i już !
            • jozefosmenda Re: Czy my momy ipi ?? 15.06.05, 10:02
              Tak sobie to czytam i wcale się nie dziwię!
              Na ZPCz RSM powiedziałem delegatom,że szkoda iż to nie dotyczy RSM.Jakoś nie
              mieliśmy szczęścia by pon prezydent nam spółdzielcom z RSM coś "przynależył"!
              Szanowni Państwo, wybory idą ot co!
              Wszystkie to, to nic innego jak elementy socjotechniki obliczone na konkretny
              zysk.Zależy tylko na jak podatny grunt padnie to ziarno.W ubiegłej kadencji pan
              prezydent zafundował jednej uczennicy stypedium.Wszystko odbyło się na
              podobnych zasadach.
              Jako osoba prywatna może to robić i on i każdy.
              Ja jednak choćbym chciał tak uczynić to nie mogę bo najzwyczajniej w świecie
              nie palę!
              • broneknotgeld Re: Czy my momy ipi ?? 15.06.05, 14:27
                Tyż niy kurza

Już se niczymu niy byda dziwać
                Dyć niy łodmowia se wypić piwa

Heh - panie radny, możno se kedy przi piwie spotkomy.
              • darek10004 Re: Czy my momy ipi, chyba ja 15.06.05, 18:53
                a ja mam gdzieś te wasze wybory i jak zwykle nie będę w nich uczestniczył, a
                czemu?, bo nie dla przekory, kampania wyborcza obojętnie jakiego szczebla to
                walka miedzy kandydatami i czcze, wyssane z palca obietnice.
                • jozefosmenda Re: Na pewno momy ipi ! 15.06.05, 23:49
                  I źle zrobisz że nie pójdziesz!
                  Chciałbym zwrócić uwagę, że tym miastem rządzi jedna opcja od samego początku
                  nowego samorządu (od 1990 roku).
                  Rządzi tylko dlatego ,że frekwencja wyborcza w Rudzie Śląskiej nigdy nie
                  przekroczyła 30 %! Ale to im zawsze wystarcza do dalszego rządzenia.Natomiast
                  70 % ma to w głębokim poważaniu(delikatnie mówiąc)!
                  A potem masz pretensje i się "zadziwujesz ", że jest aż tak dobrze?
                  • hepik1 Sz oł trwa 16.06.05, 05:20

Tym razem Wyborcza:

Jak prezydent Rudy Śląskiej dotrzymuje słowa

pj 14-06-2005 , ostatnia aktualizacja 14-06-2005 20:53

Andrzej Stania, prezydent Rudy Śląskiej, obiecał uregulować zaległy czynsz
                    rodziny 11-letniej Oli. 5 tys. zł długu chce spłacać przez... cztery lata.

Stania obiecał spełnić w Dzień Dziecka jedno z dziecięcych marzeń, które trafi
                    do jego poczty elektronicznej. Wylosował list 11-letniej Oli, która poprosiła,
                    by prezydent "zaczarował" zaległy czynsz jej rodziców. Dodała, że chciałaby
                    także telefon komórkowy. Stania zapewnił, że spłaci 5 tys. zł długu, a
                    dziewczynka dostanie komórkę. - Pokryję zaległy czynsz z własnych oszczędności.
                    Jeżeli kwota będzie bardzo wysoka, to będę pomagał na raty - deklarował Stania.

Sprawdziliśmy, czy dotrzymuje słowa. Ola komórkę już dostała. Teraz czas na
                    długi. - Rozmawiałem ze spółdzielnią mieszkaniową i zgodzili się na raty. Co
                    miesiąc będę wpłacał 100 zł - mówi Stania. Dodaje, że potrzebne pieniądze
                    zaoszczędza na paleniu: kupuje teraz jedną paczkę papierosów dziennie, a nie
                    dwie, jak do tej pory. - Pewnie wyjdzie mi to na zdrowie - mówi prezydent.

Łatwo policzyć, że spełnienie życzenia Oli zajmie Stani ponad cztery lata. - Jak
                    jeszcze bardziej uda mi się ograniczyć palenie, to będzie krócej - obiecuje.

Prezydent twierdzi, że będzie płacił, nawet jak skończy się jego kadencja.
                  • baba2 Re: Na pewno momy ipi ! 16.06.05, 06:41
                    jozefosmenda napisał:

> I źle zrobisz że nie pójdziesz!
                    > Chciałbym zwrócić uwagę, że tym miastem rządzi jedna opcja od samego początku
                    > nowego samorządu (od 1990 roku).
                    > Rządzi tylko dlatego ,że frekwencja wyborcza w Rudzie Śląskiej nigdy nie
                    > przekroczyła 30 %! Ale to im zawsze wystarcza do dalszego rządzenia.Natomiast
                    > 70 % ma to w głębokim poważaniu(delikatnie mówiąc)!
                    > A potem masz pretensje i się "zadziwujesz ", że jest aż tak dobrze?

Coś mi się wydaje że było więcej w mieście opcji.
                    Grupa Sroki to chyba nie z tej co rządzi?
                    • jozefosmenda Re: Na pewno momy ipi ! 16.06.05, 09:07
                      Wszyscy są ze Związku Górnośląskiego (Żymełka, Sroka, Stania)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka