Dodaj do ulubionych

Gorzkie słowa na sesji

20.04.06, 22:25
Obserwując sesję nareszcie doczekałem się normalnej, rzeczowej krytyki rządów
Stanii. Przedsiębiorcy z przymusu skrótowo, ale dosadnie skrytykowali
ostatnie posunięcia prezydenta. Nie licząc Budrymu, który dostaje wszystkie
roboty w mieście. Oni mają się dobrze.
Ciekawe na jaką uchwałę zezwoli Stania w tym temacie
Obserwuj wątek
    • osi-ris NIK 20.04.06, 23:52
      rozumiem ciężkie czasy nastały ale nie rozumiem jednego sami fachowcy spece od
      wszystkego .
      jedno pytanie
      jeżdzimy po asfaltach z lat 60,70,80 technologia jak wiemy była wtedy do bani
      nawieżchnie te wytrzymują do dziś (np ul. niedurnego odcinek most - huta, )
      teraz każdy składnik poddawany jest dogłębnej analizie - tworzone są recepty na
      każdy warunek itp itd. wybierany złoty środek a asfalt ten rozwala się po 6
      miesiącach?- w kampani wyborczej widzimy przepych plakatów tysiące a w Rudzie
      Śląskiej krajobraz księżycowy.. to przecież wygrywają najlepsze oferty!!
      • w36 Re: NIK 21.04.06, 00:36
        osi-ris napisał:

> jeżdzimy po asfaltach z lat 60,70,80 technologia jak wiemy była wtedy do bani
        > nawieżchnie te wytrzymują do dziś (np ul. niedurnego odcinek most - huta, )
        > teraz każdy składnik poddawany jest dogłębnej analizie - tworzone są recepty na
        > każdy warunek itp itd. wybierany złoty środek a asfalt ten rozwala się po 6
        > miesiącach?

Fakt. Relatywnie nowsze drogi, n.p. Górnośląska, Czarnoleśna i inne zamieniają
        się w ruinę. Część to oczywiście rezultat podkopów ale nie wszystko da się tym
        wytłumaczyć.

Tak myślę że jedną z przyczyn leży w samej organizacji. Widziałem jakieś
        zamówienie na remonty dróg w naszym mieście i zauważyłem że jedynym głównym
        kryterium jest cena za metr określonych robót i nic poza tym.

Jeśli by było zdefiniowane jako n.p. remont danego odcinka ulicy wraz z
        gwarancją wykonawcy na bezpłatne usuwanie usterek przez określony czas, to myślę
        że wtedy inaczej by wyglądało. A tak to nikomu nie zależy, wykonawca tnie koszty
        by wygrać przetarg, a jak się rozsypie to i tak może załapać się na nowy remont
        za nowe pieniądze. I tak jak w przysłowiu: kto mało płaci, ten dwa razy płaci, z
        tym że to my płacimy, niestety. Ale z drugiej strony to nie wiem czy w naszych
        specyficznych warunkach ktoś by zaryzykował dać gwarancje na dłuższy czas.
        • osi-ris Re: NIK 21.04.06, 15:21
          kiedyś nie dawali i do dziś jeżdzimy..
          jeden prezydent wpadł na pomysł betonowych nawieżchni i nie wiem jak się to
          skończyło podobno chodziło mu o zwiększenie konkurencji - ale drogę też zrobił
          betonową i głądka była jak za oprawcy H. z niemiec..
    • jozefosmenda Re: Gorzkie słowa na sesji 20.04.06, 23:53
      a ja uważam,że na sesji było pięknie!
      Kamera z drugiej strony ktorej zadaniem była prezentacja adresu
      oczywiście,płomienne wystąpienia zastępców i pana prezydenta,radnych no i moje
      pokazują,że były słodkie słowa na sesji.Tak mało mi zabrakło do orgazmu,że aż mi
      szkoda.
      Coś jednak ruszyło-czyżby karasol zwany keciokym?
      • broneknotgeld Re: Gorzkie słowa na sesji 13.10.06, 19:16
        Czy łostatnio słodko było?
        Kredyt przeszoł że aż miło!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka