ewik73 18.11.05, 21:32 słyszałam że super gotuje się w TM jajka na miękko czy ktoś gotował jak to się robi? pewnie w koszyczku ale ile wlać wody i na ile minut nastawić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewik73 Re: jajka na miękko 23.11.05, 19:30 czyżby nikt nie gotował na miękko jajeczek w TM? Odpowiedz Link
graja7 Re: jajka na miękko 23.11.05, 21:32 Chyba nie warto. Gotujemy je tradycyjnie, bo po co ma nam brzęczeć maszyna nad uchem, a skutek jest taki sam. Odpowiedz Link
ewik73 Re: jajka na miękko 25.11.05, 00:03 a jak gotujesz normalnie ja zawsze mam problemy wielkie dzięki za odzew pozdrowionka ewa Odpowiedz Link
graja7 Re: jajka na miękko 25.11.05, 14:12 W małym rondelku zagotowuję wodę i do wrzącej wkładam jajko uprzednio ogrzane w dłoni, aby nie pękło od różnicy temperatur. Gotuję pod przykryciem "na oko", ale mniej więcej dwie minuty. Wychodzi takie na pół twardo, bo ja takie lubię. Jak chcesz trochę rzadsze, to gotuj krócej. Odpowiedz Link
atunia Re: jajka na miękko 25.11.05, 15:14 Też zawsze miałam problemy, w końcu skusiłam się na maszynkę do gotowania jajek (w końcu thermomix nie zastąpi wszystkiego w kuchni). Ja jestem zadowolona, ale czytałam, że niektórzy ludzie czują "plastikowy" zapach tak gotowanych jajek... W każdym razie teraz z reguły jajka mam ugotowane w takiej fazie miękkości, w jakiej chcę Atunia Odpowiedz Link
ewik73 Re: jajka na miękko 25.11.05, 19:00 dziękuję za wszystkie odpowiedzi pozdrawiam ewa Odpowiedz Link