a2-a 20.12.18, 08:03 Posłuchajmy: youtu.be/P5DqMqytXX8 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tade-k53 Re: Cz.2 Wiara młodej dziewczyny 20.12.18, 11:19 Poza Kościołem prawda wiary przestaje być prawdą wiary, a to dlatego, że nie pochodzi od Boga. Pan Bóg złożył całą prawdę w Kościele; skoro człowiek przyjdzie i jedną część prawdy, danej od Boga, nie przyjmie, a drugą przyjmuje, już ten wybór to sprawia, że ta część, którą przyjmuje, nie jest oparta na powadze Boskiej, boby musiał był przyjąć i tamtą, którą odrzucił, również opartą na powadze Boskiej; ale to tę część przyjął dlatego, że mu się podobała, odrzucił tamtą, bo w niej nie smakował i przez to sprawił, że tę część prawdy, którą przyjął, oparł na powadze swej własnej; już ona od Boga nie pochodzi, a przez to samo przestaje być prawdą wiary. Bo wszelka prawda wiary dlatego jest prawdą wiary, że ją Bóg zatwierdza, że od Boga pochodzi. I tak się dzieje, że poza Kościołem samaż prawda przestaje być prawdą wiary. Odpowiedz Link
a2-a Re: Cz.2 Wiara młodej dziewczyny 20.12.18, 11:42 Kościół to znacznie coś więcej... Odpowiedz Link
tade-k53 Re: Cz.2 Wiara młodej dziewczyny 20.12.18, 12:50 Post napisałem przed wysłuchaniem Ewangelii, dlatego nie dotyczy tej Ewangelii. Odpowiedz Link
a2-a Re: Cz.2 Wiara młodej dziewczyny 20.12.18, 13:30 No właśnie, takie są efekty niesłuchania Ewangelii... ;) Odpowiedz Link