kostka_ 15.02.11, 18:19 Witajcie ! Ahh podczas dyktanda napisała dwa słowa które mnie dobijają bo mogę dostać czwórkę a spodziewałam się piątki albo szóstki . A więc : Czy wogóle , o to - to błąd stylistyczny ? : > Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokosik9 Re: Dyktando 15.02.11, 18:24 Zależy w jakim zdaniu , znaczy kontekście . ; D Odpowiedz Link Zgłoś
paramorehayley_ Re: Dyktando 15.02.11, 18:29 w ogóle - piszemy rozdzielnie .. a co do 'o to' to zależy, czy : (przykłady zdań) Oto ona. O, to jest dom. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwi Re: Dyktando 15.02.11, 18:41 o to! - jak komuś coś pokazujesz i mówisz, ze o to ci chodziło oto - jak kogoś komuś przedstawiasz, np: oto marysia. (tzn ja tak to rozumiem) w ogóle piszemy ROZ-DZIEL-NIE! c; Odpowiedz Link Zgłoś
kostka_ Re: Dyktando 15.02.11, 18:45 Moje drogie , ja wiem , że to błędy są . Ale po prostu się pytam czy wiecie jakie to są błędy : stylistyczne , ortograficzne lub jeszcze inne ? Odpowiedz Link Zgłoś
karmel_ Re: Dyktando 15.02.11, 18:57 błędy ortograficzne - niewłaściwa pisownia łączna lub rozdzielna. myślę że to będą właśnie te, ale nie jestem 1OO% pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaswan Re: Dyktando 17.02.11, 18:41 Błędy z zakresu pisowni łącznej i rozdzielnej należą do b. ortograficznych. Odpowiedz Link Zgłoś