28.04.12, 20:55
Mam do was pytanie, a mianowicie jak podnosicie sobie samoocenę? Mam ją bardzo niską. mam dużo kompleksów i nie lubię siebie. Nie lubię swojego wyglądu, charakteru. Każdy komplement usłyszany od znajomych w moim kierunku interpretuję go negatywnie, bo myślę że sobie tylko żartują ze mnie. Ogólnie nie lubię jak ktoś mnie komplementuje, wiem to dziwne bo w sumie dla każdego to powinno być miłe ale nie dla mnie. Co mam zrobić by jakoś zaakceptować siebie i podnieść samoocenę. Powiedzcie również jaką wy ją macie.
Obserwuj wątek
    • koralina94 Re: Samoocena 28.04.12, 21:35
      Nie podnoszę, bo nie umiem. Jest niska, nie potrafię się całkowicie docenić. Jeśli ktoś mnie skomplementuje, to zawsze się cieszę, bo fajnie jest usłyszeć coś miłego.
      Jak ją podnieść? Metoda mojej koleżanki: trzeba każdego dnia stawać przed lustrem, patrzeć na siebie i mówić sobie wszystkie swoje zalety, albo po prostu, że jest się super. Jej pomogło, chyba nawet za bardzo, bo uważa, że jest przewspaniała i najlepsza. Na szczęście mówi to żartobliwym tonem i ma do siebie dystans, bo chyba bym jej coś zrobiła.
    • slodkaa Re: Samoocena 28.04.12, 21:52
      ja nie mam dobrej samooceny. też nie lubię swojego wyglądu. I tak szczerze to wcale nie staram się podnieść swojej samooceny po prostu żyję własnym życiem. Wiem że to dziwne ale żeby nie myśleć o tym, że jestem brzydka jem np, czekoladę, kupię sobie od czasu do czasu jakiś krem do twarzy albo lakier i pomaluję pazurki. Na prawdę nie myśl, że każdy komplement jest negatywny nie zawsze tak jest smile Życzę powodzenia w poprawie samooceny. Trzymam kciuki za Ciebie smile
      • xadax Re: Samoocena 28.04.12, 22:03
        Dziękuje bardzo smile
    • saori Re: Samoocena 29.04.12, 13:15
      Zmień nastawienie. ;] To twoje życie, więc czemu miałabyś je sobie psuć przez niską samoocenę? Na pewno masz jakąś zaletę [lub więcej zalet], której pewnie nie jesteś świadoma. Porozmawiaj [na poważnie] z bliską ci osobą. Ona na pewno będzie potrafiła wymienić nie jedną rzecz, którą w tobie lubi. Jeśli chodzi o komplementy: dlaczego, ktoś miałby mówić o tobie dobrze dla żartów? Komplement jest ważną informacją, bo wiesz co ludzie w tobie cenią. Ciesz się ze swoich zalet oraz zainteresowań, dbaj o swój wygląd i popracuj nad pewnością siebie. Nie jest łatwo podnieść swoją samoocenę, ale nie jest to również niemożliwe. ;]
      • noicomipowiesz Re: Samoocena 30.04.12, 11:34
        hmm. ja też nie miałam wysokiej samooceny.. teraz trochę mi się poprawiła.. bo niedawno zrobiłam sobie grzywkę na bok, zaczęłam bardziej o siebie dbać, ładniej się ubierać.. i to mi trochę pomogło.. troszkę się zmieniłam.. myślę że na lepsze.. mi właściwie pomogła zeszłoroczna kolonia.. pojechałam na moją pierwszą kolonię.. na 10 dni. tam nauczyłam się być bardziej pewną siebie, być bardziej weselszą, optymistycznie nastawioną na świat.. niby taka zwykła kolonia. ale dużo mi dała.. tak samo jak ta zmiana w wyglądzie.. stałam się trochę ładniejsza ( nie mówię to po to ze by się chwalić, chciałam tylko stwierdzić fakt ; P) i pewniejsza siebie. wiem na co mnie stać.. nabrałam dystansu do siebie.. uświadomiłam sobie że nikt nie jest idealny, również ja. znam swoje zalety i wady i mam zdrowe podejście do siebie. mówię Ci, nie myśl ze masz kompleksy, bo to jest najgorsze, tylko siebie dołujesz, każdy je ma ale musimy z tym żyć. zacznij cieszyć się życiem! może zmień fryzurę? zadbaj bardziej o siebie.. czasem małe rzeczy bardziej pomogą. i codziennie stawaj przed lustrem, mów sobie że jesteś cool, policz ile masz zalet i zapomnij o kompleksach ! wink
    • controversial Re: Samoocena 20.05.12, 00:33
      Moja jest dość wysoka. Wiem, że jestem seksowna, często to słyszę i wiem, że się nie nabijają. Wiem, że jestem ładna, bo widzę. Nie jest źle.
      Może jestem zbyt pewna siebie, ale przynajmniej szczera.
    • josephine_ j. 24.05.12, 18:40
      Moja sięga dna ...
      Nijak . Nie radze sobie z nią . To już lepsze niż być zadufanym w sobie egoistą .
    • marsjanka115 x__x 24.05.12, 20:27
      moja jest na minusie piwo
      zartuję ale nie lubię siebie ogólnie wyglądu uważam że natura poskąpiła mi wszystkiego przede wszystkim rozumu haha.
    • majlentis Re: Samoocena 24.05.12, 21:06
      Bardzo niska. Mam wiele kompleksów, z dnia na dzień jest ich wiecej. Nic mi sie nie podoba. Kompletnie.
    • pucupuc Re: Samoocena 01.06.12, 10:48
      Moja samoocena jest normalna. Nie uważam sie za pięknośc, ale nie jestem brzydka wg.mnie uważam ze są jeszcze brzydsze i mój wygląd jest w miare znośny. Lecz czasem mam dni gdy patrze w lustro i mówie '' lol jaka jestem brzydka'' a czasem '' nawet ładnie wyglądasz'' jak koledzy mnie komplementuja to to bardziej podciąga samoocene niz dziewczyny. Ale najbardziej samooocene moim zdaniem podciąga chłopak który mówi ze cię kocha i jesteś piękna. I nie kupuj czekolady bo utyjesz

xoxo
      pucupuc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka