01.06.14, 09:57
Popularny sąd, że jerzyki spędzają życie w locie znajduje swe odbicie w Wikipedii: "Może pozostawać w locie bez przerwy przez 2 do 3 lat". W rosyjskiej wersji tego podstawowego źródła informacji dla gimnazjalistów, idzie się krok dalej: "Чёрный cтриж мoжет нaхoдитьcя в вoздyхе 2-4 гoдa, при этoм oн cпит, еcт, пьёт и дaже cпaривaетcя".

Czy to urban legend, czy też takie zachowanie ma oparcie w źródłach naukowych?

Ja tam w ogóle nie widzę powodu, by przyroda była skłonna wymyślić takie marnotrawstwo energii ;-)

Kornel
Obserwuj wątek
    • petrucchio Re: Jerzyki 01.06.14, 20:22
      kornel-1 napisał:

> Czy to urban legend, czy też takie zachowanie ma oparcie w źródłach naukowych?

Ma oparcie. Tu są zdjęcia pary jerzyków (tylko dla dorosłych).

Co do całonocnych "lotów odpoczynkowych", zob. np. link

I jeszcze na koniec:
      www.livescience.com/40268-alpine-swifts-fly-nonstop.html

> Ja tam w ogóle nie widzę powodu, by przyroda była skłonna wymyślić takie marnot
      > rawstwo energii ;-)

Nie takie znów marnotrawstwo. Jerzyki latają wyjątkowo efektywnie.
      • kornel-1 Re: Jerzyki 01.06.14, 20:52
        petrucchio napisał:

> kornel-1 napisał:
        > > Czy to urban legend, czy też takie zachowanie ma oparcie w źródłach nauko
        > wych?
        >
        > Ma oparcie

Oparcie, hm...
        No, nie mogłem nigdzie doczytać w tych linkach o 2-3 latach w powietrzu, może jestem zmęczony.
        W artykule Swift Record! Migrating Birds Fly Nonstop for 6 Months czytam: "We cannot rule out that the Alpine swifts may interrupt their flight for a few minutes," the team writes.
        Niestety, dziś nie przeczytam w First evidence of a 200-day non-stop flight in a bird więc nie wiem, co właściwie było mierzone i jak często.

W dalszym ciągu nie widzę tu dowodów na 2-3 lata pozostawania w powietrzu skoro: The only period of sustained resting appeared during the breeding period in Switzerland. a Wiki poucza, że "W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, w maju lub czerwcu składając 2 (rzadziej 3) jaja w odstępach około dwudniowych. Jaja są białe i mocno wydłużone. Jaja wysiadywane są przez okres 18 do 21 dni przez obydwoje rodziców."

Kornel
        • kornel-1 Re: Jerzyki 01.06.14, 20:54
          kornel-1 napisał:
          > W dalszym ciągu nie widzę tu dowodów na 2-3 lata pozostawania w powietrzu skoro

No, chyba że chodzi tu o panny lub wdowy...

Kornel
        • petrucchio Re: Jerzyki 01.06.14, 21:09
          kornel-1 napisał:

> Oparcie, hm...
          > No, nie mogłem nigdzie doczytać w tych linkach o 2-3 latach w powietrzu, może j
          > estem zmęczony.

Miałem na myśli ten fragment rosyjski o spędzaniu prawie całego czasu w locie włącznie ze snem, jedzeniem i kopulacją ("cпит, еcт, пьёт и дaже cпaривaетcя"). 2-3 (albo 2-4) lata w locie bez przerwy wygląda na przesadę. Jerzyki przecież gniazdują co roku i nie robią tego w powietrzu.
    • asteroida2 Re: Jerzyki 03.06.14, 09:37
      > Popularny sąd, że jerzyki spędzają życie w locie znajduje swe odbicie w
      > Wikipedii: "Może pozostawać w locie bez przerwy przez 2 do 3 lat".

Ciekawe jak autorzy wyobrażają sobie wysiadywanie jaj w locie.
      • kornel-1 Re: Jerzyki 03.06.14, 09:51
        No, od biedy, gdyby dojrzałość płciową jerzyki osiągały w 2-3 roku życia, to nie byłoby problemów z jajami. Wiadomo, młody musi się wylatać ;-)

k.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka