Dodaj do ulubionych

Wskrzesimy mamuta?

13.09.05, 23:35
A kto by chcial teraz latajace na wolnosci mamuty?
Obserwuj wątek
    • maksimum Re: Wskrzesimy mamuta? 13.09.05, 23:36
      ZOO by je na pewno zakupily,a reszta znalazla by miejsce na rozmnazanie sie w
      USA.Z bizonami by lataly po preriach.
    • koniectegodobrego Re: Wskrzesimy mamuta? 14.09.05, 11:20
      mniam :)
    • Gość: AvantiX Re: Wskrzesimy mamuta? IP: 193.29.207.* 14.09.05, 12:20
      Jestem za zawsze chciałem mić zwieżaka
      mam ju psa przydał by mu sie mamuci kolega
    • jszania park jurajski to byl film, fikcja 16.09.05, 10:55
      jak mozna, i to w dziale nauka, powolywac sie na proces laboratoryjny ktory tam
      mial miejsce? czy sa jakies granice delilizmu?
      • maksimum Re: park jurajski to byl film, fikcja 16.09.05, 14:44
        Wszystko zaczyna sie od dobrej wyobrazni,a pozniej kto wie.
        • jszania Re: park jurajski to byl film, fikcja 16.09.05, 16:56
          maksimum napisał:

> Wszystko zaczyna sie od dobrej wyobrazni,a pozniej kto wie.

autor popularnonaukowego artykulu przytacza szczegolowe dane - w Parku Jurajskim
          udało się sklonowac dinozaura dzieki uzupełnieniu jego materiału genetycznego
          fragmentami DNA żaby. chcialbys wiecej takich zab, to napisz do Wyborczej.
          • maksimum Re: park jurajski to byl film, fikcja 16.09.05, 23:22
            jszania napisala:
            > > Wszystko zaczyna sie od dobrej wyobrazni,a pozniej kto wie.
            >
            > autor popularnonaukowego artykulu przytacza szczegolowe dane - w Parku
            Jurajskim
            > udało się sklonowac dinozaura dzieki uzupełnieniu jego materiału genetycznego
            > fragmentami DNA żaby. chcialbys wiecej takich zab, to napisz do Wyborczej.

Francuzi byliby zadowoleni gdyby sie udalo wyhodowac zabe wielkosci dinozaura.
          • Gość: Karol Sabath Re: park jurajski to byl film, fikcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 07:18
            Ponieważ wszyscy wiedzą, że Jurassic Park to fikcyjny wytwór Crichtona i
            Spielberga, nie trzeba tego dodawać. Podobnie jak pisząc, np. "piętą
            achillesową polskiej nauki jest jej niedofinansowanie" nie trzeba dodawać, że
            Achilles i centaury to postacie z mitologii, albo, że uczony niczym Sherlock
            Holmes posługuje się metodą dedukcji, nie trzeba podkreślać, że to postać
            literacka. Dziennikarz ma prawo odwołać się do powszechnie znanych faktów
            kulturowych - w tym bohaterów filmowych, powieściowych, mitologii itp. - nie
            traktując czytelników jak idiotów, którzy nie rozróżniają znanych filmów od
            rzeczywistości.
            • jszania Re: park jurajski to byl film, fikcja 19.09.05, 10:56
              Gość portalu: Karol Sabath napisał(a):

> Ponieważ wszyscy wiedzą, że Jurassic Park to fikcyjny wytwór Crichtona i
              > Spielberga, nie trzeba tego dodawać.

nie wiem czy wszyscy wiedza.

> Podobnie jak pisząc, np. "piętą
              > achillesową polskiej nauki jest jej niedofinansowanie" nie trzeba dodawać, że
              > Achilles i centaury to postacie z mitologii,

tu juz predzej sie zgodze. jesli ktos wie kto to jest Achilles pewnie tez wie ze
              jest postacia fikcyjna. w przypadku wytworow kultury masowej watpie czy tak jest

> albo, że uczony niczym Sherlock
              > Holmes posługuje się metodą dedukcji, nie trzeba podkreślać, że to postać
              > literacka. Dziennikarz ma prawo odwołać się do powszechnie znanych faktów
              > kulturowych - w tym bohaterów filmowych, powieściowych, mitologii itp. - nie
              > traktując czytelników jak idiotów, którzy nie rozróżniają znanych filmów od
              > rzeczywistości.

mam jedynie nadzieje ze nie pojawia sie dygresje z dziedziny astrologii.
              przeciez wszyscy wiedza ze astrologia to bzdura. pewnie dlatego horoskop mozna
              znalesc w wiekszosci gazet
              • pomruk Re: park jurajski to byl film, fikcja 19.09.05, 11:09
                Raczej wszyscy wiedzą, że fikcja. Czytając "Park jurajski" zauważyłem, że ta
                fantastyczna powieść posługuje się wyraźnie językiem nauki, a nie tworzy
                własnego, fantastycznego języka. Więc przeciętny czytelnik nie poniesie szkody,
                a może się wiele nauczyć. A np. fragmenty o tym, że tak naprawdę oni nie
                odczytali całego DNA, ale "łatali" zapis fragmentami DNA żab, to wręcz
                realistyczny opis postępowania naukowców ;-)
                • pomruk PS -Park jurajski, powieść. 19.09.05, 11:18
                  Mówię tu o powieści, nie filmie. Np. w powieści znajduje się całkiem ładne
                  wytłumaczenie modnej wtedy teorii chaosu i wytłumaczenie, na czym polegają
                  zjawiska nieliniowe. Przeciętny czytelnik nie poniesie szkody, jeśli coś z tego
                  zapamięta.
                • stefan4 Re: park jurajski to byl film, fikcja 19.09.05, 11:55
                  pomruk:
                  > Czytając "Park jurajski" zauważyłem, że ta fantastyczna powieść posługuje się
                  > wyraźnie językiem nauki, a nie tworzy własnego, fantastycznego języka. Więc
                  > przeciętny czytelnik nie poniesie szkody, a może się wiele nauczyć.

Mówienie bzdur językiem nauki skuteczniej wprowadza w błąd niż mówienie bzdur
                  językiem bzdur. A więc MOŻE ,,uszkodzić'' czytelnika.

Osobiście nie czytałem i nie oglądałem, ale widziałem kilka wydziwiań naukowców
                  na bzdurność tego dzieła. Wszystkich punktów krytycznych nie spamietałem, to
                  nie moja dziedzina.

Ale zapamiętałem, że m.in. Ryszkiewicz natrząsał się z tego, że na jednym
                  ekranie występują (i walczą ze sobą) zwierzęta z początku i z końca ery
                  dinozaurów. W ciągu milionów lat, jakie minęły między jednymi a drugimi,
                  zmieniło się całkowicie środowisko a także przystosowanie organizmów.
                  Sugerowanie widzowi, że istnieje taki ,,ekran'', na którym te bardzo różne
                  dinozaury mogą sobie współistnieć, jest robieniem mu wody w mózgu.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
                  • jszania Re: park jurajski to byl film, fikcja 19.09.05, 12:19
                    >Mówienie bzdur językiem nauki skuteczniej wprowadza w błąd niż mówienie bzdur
                    >językiem bzdur. A więc MOŻE ,,uszkodzić'' czytelnika.

a no wlasnie.

wszystkie te energie, pola, promieniowania itd. mozna z tego stworzyc niezly
                    pseudonaukowy belkot, ktory na niewyrobionym czytelniku robi wrazenie naukowej
                    scislosci. taki czlowiek mysli sobie, ze temat jest zbadany naukowo, a tylko
                    jego braki w wyksztalceniu uniemozliwiaja mu zrozumienie o co chodzi.
                  • pomruk Re: park jurajski to byl film, fikcja 19.09.05, 12:31
                    Więc odpowiem tak: mój brat, biolog, pracownik naukowy przeczytał powieść i
                    "cholera go nie brała". To chyba o czymś świadczy.
                    Główne zastrzeżenia były następujące:
                    Degradacja DNA następuje na tyle szybko, że odczytanie DNA sprzed 65 mln lat
                    jest niemożliwe. Ale juz odczytanie DNA mamuta, czy pitekantropa - tak!
                    Rozmiary welociraptorów zostały powiększone o ok. 50% dla większego efektu.
                    W powieści napisane jest wyraźnie, że występowały tam gady z okresu kredy i
                    jury. Zresztą to jest naczelny motyw powieści: nie da się mieszać środowisk z
                    różnych epok (np. gady zatruwają się, jedząc dzisiejsze rośliny).
                • maksimum Re: park jurajski to byl film, fikcja 19.09.05, 15:47
                  www.imdb.com/title/tt0107290/
                  Tez uwazam,ze przecietny widz moze sie co nieco nauczyc ogladajac film,a ci
                  bardziej w temacie wiedza,ze to byla fikcja.
    • Gość: Stella Re: Wskrzesimy mamuta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 14:00
      nie wyobrazam sobie jak bedzie wygladal swiat, kiedy jakis szalony nukowiec
      zacznie klonowac dinozaury brrr albo inne "milutkie" stworzenia ktore w
      pierwszej kolejnosci pozra na sniadanie tegoz naukowca a potem...
      • maksimum Re: Wskrzesimy mamuta? 04.10.05, 14:55
        Gość portalu: Stella napisał(a):

> nie wyobrazam sobie jak bedzie wygladal swiat, kiedy jakis szalony nukowiec
        > zacznie klonowac dinozaury brrr albo inne "milutkie" stworzenia ktore w
        > pierwszej kolejnosci pozra na sniadanie tegoz naukowca a potem...

Sklonowany bedzie malutki i wlasnie wtedy umiescimy go w rezerwatach przyrody
        jak Yellowstone,zeby Spilberg mogl je tam filmowac.

• Gość: ... Re: Wskrzesimy mamuta? IP: *.devs.futuro.pl 03.11.05, 07:28
      ...a no fajne takie duże sierściuchy...
      • maksimum Re: Wskrzesimy mamuta? 04.11.05, 05:49
        Gość portalu: ... napisał(a):

> ...a no fajne takie duże sierściuchy...

I kupa miesa z tego jest!
        Nie bede juz wspominal o drogocennej kosci.Na pewno znalazloby sie kupa farmerow
        ktorzy hodowaliby mamuty w stanie poldzikim,sprzedawali licencje na odstrzal,a
        tuz obok bylaby restauracja przyrzadzajaca przysmaki z siersciucha.
    • Gość: Stanisław Re: Wskrzesimy mamuta? IP: *.dip.t-dialin.net 03.11.05, 08:24
      Czy pan Michal Salamon jest z pochodzenia Polakiem? Ktoś wie?
    • Gość: Jazzek Jaki jest związek tytułu z treścią? IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 04.11.05, 11:14
      "Liczące sobie miliony lat szczątki prehistorycznych zwierząt ..."

Mamuty to zaledwie tysiące lat.
      • maksimum Re: Jaki jest związek tytułu z treścią? 04.11.05, 14:41
        Gość portalu: Jazzek napisał(a):

> "Liczące sobie miliony lat szczątki prehistorycznych zwierząt ..."
        >
        > Mamuty to zaledwie tysiące lat.

Bo w tym zdaniu nie mamuty sa najwazniejsze,ale badacze z izraelskiego
        instytutu.

"Liczące sobie miliony lat szczątki prehistorycznych zwierząt mogą zawierać
        nienaruszone DNA - informują badacze z izraelskiego Weizmann Institute of
        Science"

• jszania taki sam jak zwiazek tresci z sensem 07.11.05, 16:32

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka