maksimum 13.09.05, 23:35 A kto by chcial teraz latajace na wolnosci mamuty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maksimum Re: Wskrzesimy mamuta? 13.09.05, 23:36 ZOO by je na pewno zakupily,a reszta znalazla by miejsce na rozmnazanie sie w USA.Z bizonami by lataly po preriach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AvantiX Re: Wskrzesimy mamuta? IP: 193.29.207.* 14.09.05, 12:20 Jestem za zawsze chciałem mić zwieżaka mam ju psa przydał by mu sie mamuci kolega Odpowiedz Link Zgłoś
jszania park jurajski to byl film, fikcja 16.09.05, 10:55 jak mozna, i to w dziale nauka, powolywac sie na proces laboratoryjny ktory tam mial miejsce? czy sa jakies granice delilizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: park jurajski to byl film, fikcja 16.09.05, 14:44 Wszystko zaczyna sie od dobrej wyobrazni,a pozniej kto wie. Odpowiedz Link Zgłoś
jszania Re: park jurajski to byl film, fikcja 16.09.05, 16:56 maksimum napisał: > Wszystko zaczyna sie od dobrej wyobrazni,a pozniej kto wie. autor popularnonaukowego artykulu przytacza szczegolowe dane - w Parku Jurajskim udało się sklonowac dinozaura dzieki uzupełnieniu jego materiału genetycznego fragmentami DNA żaby. chcialbys wiecej takich zab, to napisz do Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: park jurajski to byl film, fikcja 16.09.05, 23:22 jszania napisala: > > Wszystko zaczyna sie od dobrej wyobrazni,a pozniej kto wie. > > autor popularnonaukowego artykulu przytacza szczegolowe dane - w Parku Jurajskim > udało się sklonowac dinozaura dzieki uzupełnieniu jego materiału genetycznego > fragmentami DNA żaby. chcialbys wiecej takich zab, to napisz do Wyborczej. Francuzi byliby zadowoleni gdyby sie udalo wyhodowac zabe wielkosci dinozaura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Sabath Re: park jurajski to byl film, fikcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 07:18 Ponieważ wszyscy wiedzą, że Jurassic Park to fikcyjny wytwór Crichtona i Spielberga, nie trzeba tego dodawać. Podobnie jak pisząc, np. "piętą achillesową polskiej nauki jest jej niedofinansowanie" nie trzeba dodawać, że Achilles i centaury to postacie z mitologii, albo, że uczony niczym Sherlock Holmes posługuje się metodą dedukcji, nie trzeba podkreślać, że to postać literacka. Dziennikarz ma prawo odwołać się do powszechnie znanych faktów kulturowych - w tym bohaterów filmowych, powieściowych, mitologii itp. - nie traktując czytelników jak idiotów, którzy nie rozróżniają znanych filmów od rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
jszania Re: park jurajski to byl film, fikcja 19.09.05, 10:56 Gość portalu: Karol Sabath napisał(a): > Ponieważ wszyscy wiedzą, że Jurassic Park to fikcyjny wytwór Crichtona i > Spielberga, nie trzeba tego dodawać. nie wiem czy wszyscy wiedza. > Podobnie jak pisząc, np. "piętą > achillesową polskiej nauki jest jej niedofinansowanie" nie trzeba dodawać, że > Achilles i centaury to postacie z mitologii, tu juz predzej sie zgodze. jesli ktos wie kto to jest Achilles pewnie tez wie ze jest postacia fikcyjna. w przypadku wytworow kultury masowej watpie czy tak jest > albo, że uczony niczym Sherlock > Holmes posługuje się metodą dedukcji, nie trzeba podkreślać, że to postać > literacka. Dziennikarz ma prawo odwołać się do powszechnie znanych faktów > kulturowych - w tym bohaterów filmowych, powieściowych, mitologii itp. - nie > traktując czytelników jak idiotów, którzy nie rozróżniają znanych filmów od > rzeczywistości. mam jedynie nadzieje ze nie pojawia sie dygresje z dziedziny astrologii. przeciez wszyscy wiedza ze astrologia to bzdura. pewnie dlatego horoskop mozna znalesc w wiekszosci gazet Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: park jurajski to byl film, fikcja 19.09.05, 11:09 Raczej wszyscy wiedzą, że fikcja. Czytając "Park jurajski" zauważyłem, że ta fantastyczna powieść posługuje się wyraźnie językiem nauki, a nie tworzy własnego, fantastycznego języka. Więc przeciętny czytelnik nie poniesie szkody, a może się wiele nauczyć. A np. fragmenty o tym, że tak naprawdę oni nie odczytali całego DNA, ale "łatali" zapis fragmentami DNA żab, to wręcz realistyczny opis postępowania naukowców ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk PS -Park jurajski, powieść. 19.09.05, 11:18 Mówię tu o powieści, nie filmie. Np. w powieści znajduje się całkiem ładne wytłumaczenie modnej wtedy teorii chaosu i wytłumaczenie, na czym polegają zjawiska nieliniowe. Przeciętny czytelnik nie poniesie szkody, jeśli coś z tego zapamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: park jurajski to byl film, fikcja 19.09.05, 11:55 pomruk: > Czytając "Park jurajski" zauważyłem, że ta fantastyczna powieść posługuje się > wyraźnie językiem nauki, a nie tworzy własnego, fantastycznego języka. Więc > przeciętny czytelnik nie poniesie szkody, a może się wiele nauczyć. Mówienie bzdur językiem nauki skuteczniej wprowadza w błąd niż mówienie bzdur językiem bzdur. A więc MOŻE ,,uszkodzić'' czytelnika. Osobiście nie czytałem i nie oglądałem, ale widziałem kilka wydziwiań naukowców na bzdurność tego dzieła. Wszystkich punktów krytycznych nie spamietałem, to nie moja dziedzina. Ale zapamiętałem, że m.in. Ryszkiewicz natrząsał się z tego, że na jednym ekranie występują (i walczą ze sobą) zwierzęta z początku i z końca ery dinozaurów. W ciągu milionów lat, jakie minęły między jednymi a drugimi, zmieniło się całkowicie środowisko a także przystosowanie organizmów. Sugerowanie widzowi, że istnieje taki ,,ekran'', na którym te bardzo różne dinozaury mogą sobie współistnieć, jest robieniem mu wody w mózgu. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
jszania Re: park jurajski to byl film, fikcja 19.09.05, 12:19 >Mówienie bzdur językiem nauki skuteczniej wprowadza w błąd niż mówienie bzdur >językiem bzdur. A więc MOŻE ,,uszkodzić'' czytelnika. a no wlasnie. wszystkie te energie, pola, promieniowania itd. mozna z tego stworzyc niezly pseudonaukowy belkot, ktory na niewyrobionym czytelniku robi wrazenie naukowej scislosci. taki czlowiek mysli sobie, ze temat jest zbadany naukowo, a tylko jego braki w wyksztalceniu uniemozliwiaja mu zrozumienie o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: park jurajski to byl film, fikcja 19.09.05, 12:31 Więc odpowiem tak: mój brat, biolog, pracownik naukowy przeczytał powieść i "cholera go nie brała". To chyba o czymś świadczy. Główne zastrzeżenia były następujące: Degradacja DNA następuje na tyle szybko, że odczytanie DNA sprzed 65 mln lat jest niemożliwe. Ale juz odczytanie DNA mamuta, czy pitekantropa - tak! Rozmiary welociraptorów zostały powiększone o ok. 50% dla większego efektu. W powieści napisane jest wyraźnie, że występowały tam gady z okresu kredy i jury. Zresztą to jest naczelny motyw powieści: nie da się mieszać środowisk z różnych epok (np. gady zatruwają się, jedząc dzisiejsze rośliny). Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: park jurajski to byl film, fikcja 19.09.05, 15:47 www.imdb.com/title/tt0107290/ Tez uwazam,ze przecietny widz moze sie co nieco nauczyc ogladajac film,a ci bardziej w temacie wiedza,ze to byla fikcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stella Re: Wskrzesimy mamuta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 14:00 nie wyobrazam sobie jak bedzie wygladal swiat, kiedy jakis szalony nukowiec zacznie klonowac dinozaury brrr albo inne "milutkie" stworzenia ktore w pierwszej kolejnosci pozra na sniadanie tegoz naukowca a potem... Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Wskrzesimy mamuta? 04.10.05, 14:55 Gość portalu: Stella napisał(a): > nie wyobrazam sobie jak bedzie wygladal swiat, kiedy jakis szalony nukowiec > zacznie klonowac dinozaury brrr albo inne "milutkie" stworzenia ktore w > pierwszej kolejnosci pozra na sniadanie tegoz naukowca a potem... Sklonowany bedzie malutki i wlasnie wtedy umiescimy go w rezerwatach przyrody jak Yellowstone,zeby Spilberg mogl je tam filmowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Wskrzesimy mamuta? IP: *.devs.futuro.pl 03.11.05, 07:28 ...a no fajne takie duże sierściuchy... Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Wskrzesimy mamuta? 04.11.05, 05:49 Gość portalu: ... napisał(a): > ...a no fajne takie duże sierściuchy... I kupa miesa z tego jest! Nie bede juz wspominal o drogocennej kosci.Na pewno znalazloby sie kupa farmerow ktorzy hodowaliby mamuty w stanie poldzikim,sprzedawali licencje na odstrzal,a tuz obok bylaby restauracja przyrzadzajaca przysmaki z siersciucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: Wskrzesimy mamuta? IP: *.dip.t-dialin.net 03.11.05, 08:24 Czy pan Michal Salamon jest z pochodzenia Polakiem? Ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Jaki jest związek tytułu z treścią? IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 04.11.05, 11:14 "Liczące sobie miliony lat szczątki prehistorycznych zwierząt ..." Mamuty to zaledwie tysiące lat. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Jaki jest związek tytułu z treścią? 04.11.05, 14:41 Gość portalu: Jazzek napisał(a): > "Liczące sobie miliony lat szczątki prehistorycznych zwierząt ..." > > Mamuty to zaledwie tysiące lat. Bo w tym zdaniu nie mamuty sa najwazniejsze,ale badacze z izraelskiego instytutu. "Liczące sobie miliony lat szczątki prehistorycznych zwierząt mogą zawierać nienaruszone DNA - informują badacze z izraelskiego Weizmann Institute of Science" Odpowiedz Link Zgłoś