gwidon.julian 28.05.09, 09:02 Mam lat 64 i u lekarzy pierwszego kontaktu jestem kilka razy w roku. Nikt nie kieruje na profilaktyczne badania ani prostaty, ani jelita grubego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mim05 Nie bójmy się rozmawiać 28.05.09, 10:57 Nie czekaj na ruch lekarza Gwidonie. Zrób sobie badanie "pieska" (PSA). Jeżeli wynik będzie >4, zgłoś się do urologa. Ja w wieku 68 skorzystałem z zaproszenia do bezpłatnych badań zainicjowanych przez Prezydenta miasta. Wynik: PSA=73. Biopsja wykazała obecność komórek nowotworowych. Groziła interwencja chirurgiczna, ale szczęśliwie zakończyło się na kuracji lekami, które pobierać będę musiał aż do końca życia. Obecnie "piesek" jest około 1. Od początku kuracji minęło ponad pięć lat, a ja ciągle żyję! Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski Seminoma 28.05.09, 16:34 Warto sobie powiedziec , ze najczestszym rakiem jądra u męzczyzn jest seminoma. Przed 40-tka jest to nowotwor złosliwy i nie ma zartow. Po 65 roku życia seminoma ma inny charakter i prawie nigdy nie daje przerztow. Tak więc męzczyzma ma niezły dylemat - albo na stol operacyjny albo chodzic z wielkim jajam (ok 8-12) cm dlugosci . A kto lubi operacje m zwłaszca w strasznych ,polskich szptalach Odpowiedz Link Zgłoś
szmerek_ws Męskie problemy, czyli nie bójmy się rozmawiać ... 28.05.09, 22:03 Najpewniejszą metodą jest badanie krwi na PSA. Do urologa poszedłem rutynowo po skończeniu 60 lat. Urolog badał mnie i nic nie znalazł. Na szczęście wymusiłem od niego badanie krwi. Urolog z niechęcią dał mi skierowanie, twierdził że przesadzam, bo z badań wynika że wszystko jest dobrze. Wynik PSA pokazał ze mam raka. Jestem po operacji i radioterapii. Namawiam badajcie sobie PSA, to jest najpewniejsza i najprostsza metoda diagnostyczna. Ja nie miałem żadnych objawów. Najprościej jest samemu, bez skierowania, dać sobie zbadać krew na PSA. Obok wyniku zawsze są podane prawidłowe wartości. Badanie krwi kosztuje ~ 45 zł. Ciekawe gdzie byłbym dzisiaj gdybym usłuchał mojego urologa i nie zbadał sobie krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 Kościół a prostata 29.05.09, 08:43 Na szczęście nie słuchamy się Kościoła Katolickiego w temacie seksu przedmałżeńskiego i onanizmu ... Zaleganie płynu który produkuje prostata to jeden z istotnych czynników ryzyka jej chorób... Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski Re: Kościół a prostata 29.05.09, 16:16 Rak prostaty to rak starych ludzi. Czyli sperma musi zalegac ateiscie przez 40 lat, aby raka prostaty atololowi wywołac. Katolik tych problemow nie ma. Zeni sie wczesnie,kocha sie często z swoją żoną, ma dużo dzieci i zdrowy oraz szczęsliwy jest Odpowiedz Link Zgłoś
altmagus Szpitale i rak prostaty, szybsza droga w zaświaty 29.05.09, 12:12 Szpitale i rak prostaty, szybsza droga w zaświaty. Senior rodu właścicieli Fiata I nie leczona w porę prostata. Żyją ci co przerzutów nie mieli. Nie jak panisko Gianni Agnielli. Narkotyki, dużo pieniędzy. Doprowadził zdrowie do nędzy. Bo zamiast wyciąć w porę. Stanowił u Fiata podporę. Jeśli nie masz na splendory. Jeszcze nie jesteś chory. Nie zaniedbuj prostaty. Przecież nie jesteś bogaty. Pomimo nędznej opieki. Pomimo drożyzny na leki. Zapisu z początkiem roku. W grudniu badania w kroku. I czasu na przerzuty. Że możesz być chemią truty. Że wzrosną koszty leczenia. Że pewnie czeka cię ziemia. Na służbę zdrowia przytyki. A to błąd, to skutki polityki. Ochoczo płać na ojca Redyka. To ciemnoty i jego polityka! Wyborco emerycie kochasz zdrowie nad życie. Zawsze jesteś gotowy dla ojca umrzeć zdrowy! Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski Lepiej zapobiegac niz leczyc 29.05.09, 16:45 W aptekach jest wiele swietnych niedrogich testow , ktore sam sobie możesz zrobic w domu bez recepty. Wykrywaja one miedzy innymi raka prostaty, raka jelita, cukkrzyce etc. Lepiej sprawdzic i wykryc chorobe we wczesnej fazie. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: samoleczenie 31.05.09, 11:29 Samoleczenie, samozadowolenie, samotny wybór trumny. Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski Samo-test przesiewowy.... 31.05.09, 17:46 .....,profilaktyka,zdrowie , długie życie Odpowiedz Link Zgłoś