Dodaj do ulubionych

Pare pytan o Cancun

06.01.11, 18:46
Witam
Pod koniec lutego lecimy do Cancun, bedziemy w hotelu przy Av.Kukulcan, km 6.

-moze mi ktos napisac gdzie jest najblizszy supermarket, typu tesco, real czy biedronka ;)
-jak publicznym transportem dostac sie do downtown? Taxi raczej odpada
-jak najlatwiej (taxi-nie) dostac sie do Tulum, Chichen Itza, Puerto Morelos..
Mam na mysli nazwa autobusu, lini autokarowej, miejsce przystanku...

Caly czas sie zastanawiamy nad wyporzyczeniem auta, ja jestm w sumie zdecydowana, moj maz marudzi ;)
Jedziemy z dwulatkiem, mlody wprawiony w podroze ale mimo wszystko chcialabym w miare mozliwosci jak najwiecej sobie ulatwic. Z autem bylibysmy najbardziej flexible ale naczytalam sie na forum o meksykanskiej policji i sama nie wiem ;)
Wie ktos moze, jak czesto odjezdza autobus z Cancun do np Tulum? Co godzine czy raczej dwa razy dziennie?
Wszystkie rady na temat publicznego transportu po Jukatanie mile widziane :)
Obserwuj wątek
    • monicany Re: Pare pytan o Cancun 13.01.11, 01:11
      > -moze mi ktos napisac gdzie jest najblizszy supermarket, typu tesco, real czy b
      > iedronka ;)

Bedzie ciezko z supermarketem, wiem, ze sa drogerie, duze sklepy moga byc poza strefa hotelowa.
      W Cancun najlepsza opcja jest all inclusive

> -jak publicznym transportem dostac sie do downtown? Taxi raczej odpada

Autobus jest najlepszy i najtanszy ($0.75 za jazde, niezaleznie jak daleko, taksowki sa OK ale sa drozsze (rzadowy cennik)

> -jak najlatwiej (taxi-nie) dostac sie do Tulum, Chichen Itza, Puerto Morelos..
      > Mam na mysli nazwa autobusu, lini autokarowej, miejsce przystanku...

Autobusem ze stacji autobusowej w downtown

> Caly czas sie zastanawiamy nad wyporzyczeniem auta, ja jestm w sumie zdecydowan
      > a, moj maz marudzi ;)

To bedziecie mieli przezycie bo Meksykanie jezdza jak opetani ;)

> Jedziemy z dwulatkiem, mlody wprawiony w podroze ale mimo wszystko chcialabym w
      > miare mozliwosci jak najwiecej sobie ulatwic. Z autem bylibysmy najbardziej fl
      > exible ale naczytalam sie na forum o meksykanskiej policji i sama nie wiem ;)

Policji a teraz wojska jest tam OGROM. Nie rozpedzisz sie tez bo na drogach sa blokady albo specjalne wybrzuszenia na jezdni.

> Wie ktos moze, jak czesto odjezdza autobus z Cancun do np Tulum? Co godzine czy
      > raczej dwa razy dziennie?

Jezdza czesto ale uwazaj bo po 11 tej wieczorem chyba juz nie jezdza

> Wszystkie rady na temat publicznego transportu po Jukatanie mile widziane :)

W cancun nie ma raczej miejsca na spacery poza centrum handlowym i miejscem gdzie sa kluby nocne, w Playa Del Carmen pospacerujesz po 5 Avenue

Milych wakacji!
    • blondzidelko Re: Pare pytan o Cancun 11.02.13, 02:09
      Hej.
      Do centrum dojedziesz autobusem z zony hotelowej. Bilet kosztuje 8,5 peso i to za "wsiadniecie":). Jeśli wybierasz się do supermarketu to możesz do walmart autobus r2, kierowca mówi kiedy przystanek, zajmuje to dobre 20min bez korow. Autobusy kursują co minutę chyba i wystarczy pomachac;)
      Jeśli chcesz do itza to możesz ADO autobusem i odjazd z centrum ( dojedziesz linia r1 z hotelu).
      Do tulum z tego samego dworca. Cena jakieś 115 peso i przez playa del carmen to maks 2 godzinki. W tulum wysiadziecie w pueblo i na plaże można rowerem, colectivos lub taxi.
      Miłej podróży.
    • leonardito Re: Pare pytan o Cancun 12.02.13, 02:34
      spacerkiem po Cancun z nami dolacz sie :
      leonardito.com/spasongsn/cancunwalk.php

Niezapomnianych wakacji .> << ( ( (*>
      po drodze wpadnij na vinko do leonardito
      leonardito.com/
      • caesar_pl Re: Pare pytan o Cancun 18.02.13, 22:06
        najlepiej wypozyczyc samochod.Kosztuje ok.25 euro na dzien,benzyna kosztuje ok 12 pesos co przy kursie przedwczoraj 17,1 za euro jest taniocha.Policji jest tam duzo ale absolutnie nie czepiaja sie turystow.Przejechalem w ostatnich 2 tygodniach kawal tego kraju,az po Acapulco i zadnej kontroli.Autostrady sa drogie ok.15-25 euro ale jest ich malo,w wiekszosci jezdzi sie po normalnych szosach,na ktorych porusza sie niewiele samochodow.Trzeba tylko uwazac na znaki gdzie sa progi zwalniajace predkosc.Samochod najlepiej zamowic w Europie.Chichen Itza czy cenoty otwarte,podziemne to na trasie.No i samochodem zwiedzic najpiekniejsze plaze na tym wybrzezu,wokol Tulum czy Akumalu.
        • art.usa Re: Pare pytan o Cancun 19.02.13, 09:19
          caesar_pl napisał:

> najlepiej wypozyczyc samochod.Kosztuje ok.25 euro na dzien,benzyna kosztuje ok
          > 12 pesos co przy kursie przedwczoraj 17,1 za euro jest taniocha.Policji jest ta
          > m duzo ale absolutnie nie czepiaja sie turystow.Przejechalem w ostatnich 2 tygo
          > dniach kawal tego kraju,az po Acapulco i zadnej kontroli.Autostrady sa drogie o
          > k.15-25 euro ale jest ich malo,w wiekszosci jezdzi sie po normalnych szosach,na
          > ktorych porusza sie niewiele samochodow.Trzeba tylko uwazac na znaki gdzie sa
          > progi zwalniajace predkosc.Samochod najlepiej zamowic w Europie.Chichen Itza cz
          > y cenoty otwarte,podziemne to na trasie.No i samochodem zwiedzic najpiekniejsze
          > plaze na tym wybrzezu,wokol Tulum czy Akumalu.

Gdzie ty się na stare lata po świecie tłuczesz,
          bym nie pomyślał.
          Przecie tam niebezpiecznie myślę?
    • duda6661 Re: Pare pytan o Cancun 25.03.13, 21:58
      witam mam pytanie czy ktos byl w meksyku w polowie maja,chodzi mi o pogode,ludzie roznie pisza a che leciec i nie wiem co robic ,prosze o opinie
      • damian2323 Re: Pare pytan o Cancun 25.03.13, 22:13
        my bedziemy w polowie maja, sprawdzalem na stronie holidaycheck. wpisz w googlach klimat Cancun i wejdz na strone holidaycheck.pl - pod wzgledem temperatur, opadow i naslonecznienia maj jest jednym z najlepszych miesiecy
        zawsze sprawdzam klimat na holidaycheck i jak na razie jest najbardziej zblizony do rzeczywistosci
    • euroamerica55555 Re: Pare pytan o Cancun 14.04.13, 22:00
      Witaj
      Postaram Ci się odpowiedzieć na Twoje pytania
      Samochód na Jukatanie - tanio i bezpiecznie, drogi na Jukatanie są bezpieczne i Policja ok. śmiało warto wypożyczyć
      Transport publiczny - do centrum dojeżdżas każdym autobusem z Zona Hotelera (autobusy mają napis CENTRO , zaraz przy wjeździe masz duży supermarket Chedraui.
      Autobusy do Tulum prawie co godzinę odjeżdżają z dworca autbusowego (zaraz po wjeździe do centrum)
      Jakbyś miała pytania to pisz biuro@euroamerica.pl lub wejdź na stronę www.euroamerica.pl
      Miłego pobytu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka