Dodaj do ulubionych

chondromalacja rzepki a stopper

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 12:24
czy mozna korzystac ze stoppera przy poczatkach chondromalacji rzepki? Biegac
nie moge, bo od razu boli mnie kolano, nie wiem czy jest sens kupowac sobie
stepper, jezeli na nim tez nie bede mogla cwiczyc?
Obserwuj wątek
    • Gość: dzikie żądze Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 12:33
      chodzilo mi oczywiscie o stepper ...
    • gofera2 Re: chondromalacja rzepki a stopper 12.01.07, 13:05
      stepper obciąża stawy, nie jest to dobry pomysł aby ćwiczyc na nim przy takim
      schorzeniu , lepiej zapisz sie na basen
      • Gość: dzikie żądze Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 13:42
        Na basen moge chodzić ale niesystematycznie a chcialam popracowac nad udami i
        posladkami.. Myslalam tez o wioślarzu ale nie mam gdzie go trzymac. Bo
        przypuszczam, ze na balkonie by mi zardzewial?
    • cyriax Re: chondromalacja rzepki a stopper 12.01.07, 22:12
      Polecam rower, stepper niestety odpada!!
    • Gość: Mariusz Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.01.07, 00:08
      Ja nie jestem specjalista, ale czytalem duzo o tym bo mam chondromalacje
      (bieganie po betonie) i naciagniete ligamenty (niektore yoga pozycje). Od kiedy
      zaczalem praktykowac cwiczenia to mi sie kolana o wiele polepszyly: nie mam
      "chrupajacego" dzwieku w kolanie i nie mam probleniu z siedzeniem z nogami nie
      wyprostowanymi tak ze jestem pewien ze to dziala.
      Jesli masz tylko poczatki to powinnas isc to specjalisty i zainwestowac czas w
      cwiczenia bo mozes je wyleczyc completnie:
      1. Nie rob zlych zeczy: zeby wyleczyc unikaj biegania i chodzenia po schodach, -
      stepper jest w tej kategorii. Jak sie kolana podlecza to powoli mozesz zaczac.
      Nie biegaj po betonie nigdy. Jak kolana wyleczysz to mozesz robic stepper.
      Unikaj wioslowania tez zanim sie nie wyleczysz(rowing) kolana sie zginaja za
      bardzo.
      2. Rob dobre zeczy: Najwazniejsze jest zeby zrobic silniejszy vastus medialis
      (czesc quadricepsa nad kolanem od wewnatrz wyglada jak lezka). Z silnym VM twoja
      rzepka nie bedzie sie ocierac tylko bedzie wchodila w rowek w kolanie prosto i
      zapalenie sie wyleczy. Cwiczenia na to: poszukaj na Internecie (jesli znasz
      angielski to znajdziesz duzo linkow). W miedzyczasie polecam:
      - Rowerek dziennie 10-30 minutes. Bardzo wazne jest zeby siodelko bylo wysoko
      zeby noga sie prostowala do konca. Kolana beda kochac ten ruch i oliwic patelle.
      - Isometryczne cwiczenia.
      1 variant: siedz na podlodze plasko i "wciskaj" kolana w podloge jak silno jak
      mozesz. Zauwazysz ze VM sie napreza. Rob kilka serii . Musisz czuc ze rzepka
      idzie do gory.
      2 variant: siedz na podlodze, podloz cos pod udo i podnies stope pare
      centymetrow do gory. Noga wyprostowana. zauwazysz ze VM bardzo sie napreza.
      Znowu: codziennie dobrych kilka serii. Bedziesz robic dluzej z czasem.
      3 variant: Jak stoisz to napnij quadriceps tak ze rzepka idzie do gory jak
      najwyzej jak mozesz i trzymaj. Pare serii dziennie.
      - przysiady: dopoki nie wyleczysz kolan rob tak: trzymaj sie czegos i uwazaj
      zeby kolano nie szlo do przodu. Kolano nie moze byc bardziej do przodu niz
      palec. Nie rob ich do konca. Rob aby uda byly rownolegle do podlogi i tak trzymaj.

Jesli bedziesz to robic przez 6 tygodni (dzien w dzien) powinnas wyleczyc kolana.

Cwiczenia na silownie: Prostuj nogi pokonujac ciezar. Tylko koncowe 10 stopni ,
      bo inaczej szkodzisz ACL ligament (krzyzowe ligamenty). (Poszukaj "leg
      extensions". Tu jest example ale on zgina 90 stopni, ty chcesz tylko ostatnie
      10-15 stopni na poczatek.
      :www.exrx.net/WeightExercises/Quadriceps/LVLegExtension.html
      przysiady z ciezarami. Nie za ciezkie, nie idz dalej niz rownolegle do podlogi,
      nie pozwalaj kolanom isc poza palce
      "leg presses" Jak pokazane tutaj:
      www.exrx.net/WeightExercises/Quadriceps/SL45LegPress.html. On ma zdrowe i
      silne kolana, rob tylko polowe z tego
      Nie uzywaj duzych ciezarow ale rob duzo "repetycji" , nie pozwalaj kolanom sie
      zginac do wewnatrz.

W silowni rob dwa razy w tygodniu.
      Uff. Mam nadzieje ze Ci sie to przyda :-)
      • Gość: dzikie żądze Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 12:55
        Mariusz, bardzo Ci dziekuje. Jestem pod wrazeniem. Chyle czola :)
        Wszystkim bardzo dzikeuje za odpowiedzi
        • Gość: Mariusz Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.01.07, 00:44
          Dziekuje za podziekowania :-)
          Podkreslam ze nie jestem specjalista, to co napisalem sie nauczylem z internetu.
          Powinnas isc do fizjoterapeuty albo kinestozjologa jesli Ci sie nie polepszy.

Powodzenia..

MC
      • koala1212 Re: chondromalacja rzepki a stopper 22.01.07, 14:01
        Mariuszu! Mnie sie przyda i to bardzo i pewnie wielu innym osobom, ktore wpisza
        haslo chondromalacja.
        Mam jeszcze dwa pytania od siebie.
        Czy kiedy pedaluje na rowerze stacjonalrnym poziomym mam pilnowac kolan, zeby
        nie szly do srodka? one mi sie same krzywia, ale jesli wymuszam, zeby noga byla
        w linii prostej, to nie wiem czy tam czegos wewnatrz kolana nie przesuwam w zla
        strone
        Czy moge cwiczyc na orbitreku? A jesli tak to ile razy w tygodni?
        Bede Ci bardzo wdzieczna za pomoc.
        Aha, prawidlowo wyykonywane sklady sa dla mnie ok? Raz czytam, ze trzeba, raz,
        ze nie wolno w ogole. Ty polecasz sklady prawda?
        • kradam Re: chondromalacja rzepki a stopper 23.01.07, 09:23
          Rehabilitacja kolana polega na dobieraniu kolejnych ćwiczeń w zależności od jego
          (poprawiającego się!) stanu. Trzeba zadbać oczywiście o poprawną technikę. Może
          to zrobić tylko i wyłącznie fizjoterapeuta znający dane kolano. Nie tyle ważna
          jest sama chondromalacja co stan mięśni itp.
          Nawet stepper może być wspaniałym ćwiczeniem, ale w odpowiednim momencie.
          Rozumiem, że nie masz dostępu do odpowiedniego fizjoterapeuty i stąd takie
          pytania na forum. Szkoda, może warto jednak poszukać, oczywiście prywatnie.
          • Gość: Mariusz Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.01.07, 01:38
            Zgadzam sie z kazdym zdaniem ktore napisales.

MC
        • Gość: koala Mariuszu, a ja? IP: *.145.6211G-CUD12K-02.ish.de 31.01.07, 01:19
          Prosze odpowiedz mi tez.
          • Gość: Mariusz Re: Mariuszu, a ja? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.01.07, 01:39
            Cierpliwosci :P szukalem linkow i to potrwalo.

MC
        • Gość: Mariusz Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.01.07, 01:36
          Prosze zawsze pilnowac kolan zeby nie szly do srodka. Je podam pare linkow . So
          po angielsku, jesli nie znasz to przeczytaj z kims (albo mi zaufaj :-)

NP. ten artykol ma rozdzial o chondromalacji:

www.cptips.com/knee.htm
          Making a conscious effort to avoid lateral knee movement during your pedal
          stroke (by watching your knees as you ride in a low-traffic setting)can help you
          retrain your pedal stroke. The knees should move up and down as you pedal, with
          no sideward motion. Many cyclists have a sideways hitch in their pedaling
          motion, which may be a major contributor to chondromalacia

Autor prosi zeby robic swiadomy wysilek aby nie robic ruchu kolan w bok.
          Ostatnie zdanie sie tlumaczy: Wielu cyclistow zgina kolana w bok kiedy pedaluja,
          co mozy byc znacznym kontrybutorem do chondromalacji.

Przy okazji: zginanie do srodka (knock-knees) jest gorsze niz na zewnatrz
          (bow-legs). Pavel Tsatsouline non stop przypomina o tym w swoich ksiazkach.

Orbitrek jesli rozumiem dobrze to jest maszyna ktora uzywa eliptycznego ruchu.
          Poniewaz nie ma impaktu na kolana jest bardzo dobrym alternatywem do biegania ,
          zwlaszcza ze stanem zapalnym rzepki (i.e. chondromalacja). O ile nie masz
          powaznych problemow to mozesz codziennie.

Zapomnialem slowa "sklady" . To znaczy przysiady? Tu sa linki ze zdjeciami:

www.kneeguru.co.uk/html/gym/general/middle/full_squats.html
          Zauwaz ze tylek idzie do tylu a kolana nigdy nie ida poza palce. Poza tym piety
          sa na ziemi.

Tu inne zdjecia...

www.stumptuous.com/cms/displayarticle.php?aid=55
          Tu sa porady na "zdrowe" przysiady:

exercise.about.com/od/exerciseworkouts/ss/howtosquat_10.htm
          Oczywiscie bedziesz czytac o ludziach ktorzy robia setki "hinduskich przysiadow"
          tzn piety w powietrzu i kolana bardzo daleko za palcami.

www.frixo.com/sites/fitness/exercises/hindusquat.html
          Jesli kolana sa zdrowe i nogi silne, to te przysiady (robione setkami) zrobia
          twoje nogi i kolana "z zelaza". Jesli masz zniszczone kolana to musisz je
          wyleczyc najpierw bo hinduskie przysiady Ci ich nie wylecza, wrecz odwrotnie.

Disclaimer: Ja nie jestem specjalista. Jak Cie stack to idz do specjalisty sie
          upewnic.

MC

• Gość: Mariusz Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.02.07, 02:40
          Mi sie wydaje ze mowisz "sklady" na cwiczenia "sit ups" (bo sie czlowiek w pol
          sklada). Te cwiczenia sa niebezpieczne o ile sie nie jest w bardzo dobrej
          formie. Zeby robic bezpieczniejsza wersje, sproboj raczej "crunch". Roznica jest
          ze nie odrywa sie krzyza z podlogi. Wazne jest tez zeby miec kolana zgiete
          (nawet 90 stopni). W ten sposob chroni sie kregoslup przed stressem. Popatrz na
          przyklady:

www.exrx.net/WeightExercises/RectusAbdominis/WtInclineSitUpX.html
          www.exrx.net/WeightExercises/RectusAbdominis/WtCrunch.html
          Pamietaj, rob crunches zanim zaczniesz robic pelne sit-ups (sklady?).
          Przepraszam za nie pamietam slow. (Crunches byly prawde mowiac nieznane tam
          gdzie sie wychowalem, to juz tez pare lat dobrych temu bylo)

• kradam Re: chondromalacja rzepki a stopper 01.02.07, 10:19
            Crunches = spięcia
            Sit-ups = skłony
            Choć nie wiem co to ma wspólnego z chondro.
            I nie wiem co do chondro mają stOppery :-)
            • Gość: Mariusz Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.02.07, 20:21
              Dzieky kradam.
            • Gość: Mariusz Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.02.07, 20:21
              Dzieki kradam.
          • koala1212 Re: chondromalacja rzepki a stopper 01.02.07, 15:25
            Witaj:)
            Bardzo, bardzo dziekuje za wszystkie informacje. Przepraszam, ze Cie
            pospieszylam jakis czas temu, ale myslam, ze nie przeczytales mojego wpisu, bo
            przeciez nie czyta sie z regula calego watku.
            Sklady to te polprzysiady z kolanami nad pietami i pupa wystawiona do tylu. Moj
            problem polega na tym, ze niekotrzy mowia, ze tego pod zadnym pozorem nie wolno
            robic, a inni, ze wlasnie trzeba. A wiesz co o orbitreku? Czy on obciaza stawy?
            Jeszcze raz dziekuje najserdeczniej za czas, ktory mi poswieciles. Pozdrawiam!
            PS bylam u lekarzy, ale oni nie chca mi udzielac zadnych szczegolowych
            informacji. Zbywaja mnie po prostu.
            • Gość: koala Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.145.6211G-CUD12K-02.ish.de 01.02.07, 15:32
              "A wiesz co o orbitreku? Czy on obciaza stawy?"

Zle to napisalam, bo przeciez wytlumaczyles mi, ze moge codziennie. Chcialam
              zapytac, czy to jest tak jak ze slodyczami. Mozna jesc, ale lepij unikac, czy
              jak z dobrymi warzywami, ze wrecz trzeba. Czy te opaski na kolana pomagaja? Mam
              je zkladac na rower?
              Obiecuje, ze to juz moje ostanie pytanie. Dziekuje raz jeszcze z calego serca
              za pomoc :*
              • kradam Re: chondromalacja rzepki a stopper 01.02.07, 16:00
                >Czy te opaski na kolana pomagaja? Mam
                > je zkladac na rower?
                Tak. Na kierownicę albo siodełko.
                Pójdziesz w końcu do _dobrego_ fizjoterapeuty i przestaniesz marudzić?
                • Gość: koala Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.52.1411D-CUD12K-01.ish.de 01.02.07, 22:26
                  Ile razy mam Cie prosic, zebys sie do mnie nie odzywal?
                  • kradam Re: chondromalacja rzepki a stopper 01.02.07, 23:11
                    Równie dobrze ja Cię mogę o to prosić ;-)
                  • Gość: jackk3 Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.ptr.terago.ca 01.02.07, 23:42
                    Kradam dobrze Ci radzi. Takie porady poprzez net maja watpliwa wartosc, moga
                    tez powaznie zaszkodzic. Byc moze Mariusz ma dobre zamiary, ale niektore jego
                    wskazowki budza moje podejrzenia. Np. radzi podczas jazdy na rowerze calkowicie
                    prostowac noge w kolanie, co ma polepszac niejako 'smarowanie' stawu kolanowego.
                    Nie bede sie wypowiadal na temat smarowania ale stwierdzam z cala pewnoscia ze
                    w ten sposob nawet doswiadczony kolarz rozpieprzy sobie kolano w kilka tygodni
                    (niedoswiadczona osoba prawdopodobnie po kilku jazdach). Mowi o przysiadach
                    (squads) ze dobrze robia na schorzenia w/w opisywane. Ja w to watpie, bowiem
                    przysiady bardzo obciazaja nawet zdrowe kolana (i zupelnie bym ich nie polecal
                    osobie niedoswiadczonej). Na tego typu schorzenia o wiele lepsze bylyby
                    cwiczenia na prostowanie nog na maszynach z malym obciazenie co znakomicie
                    wzmacnia kolana. Ale tak jak wspomnial Kradam tego nie mozna polecac przez
                    internet!
                    Pzdr
                    • Gość: koala Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.52.1411D-CUD12K-01.ish.de 02.02.07, 01:17
                      Oczywiscie wiem, ze nikt nie moze przez internet powiedziec jakie cwiczenia
                      beda dobre dla moich kolan i nie opieram 'postepowania' z kolanami tylko na tym
                      co przeczytam na forum. Bylam u 2 lekarzy, mialam rezonans, mam nastepna wizyte
                      u innego ortopedy (bo tamci raczej nie byli rozmowni), ale chce sie tez czegos
                      dowiedziec od osob, ktore maja rozne problemy z kolanami. W kazda taka rozmowe
                      Kradam musi sie wtracic, chociaz juz mowilam, zeby dal mi spokoj.
                      Jackk, dziekuje bardzo za Twoje rady. Pozdrawiam serdecznie:)
                      • Gość: jackk3 Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.ptr.terago.ca 02.02.07, 16:35
                        A moze wizyta u dobrego fizjoterapeuty?
                        • Gość: koala Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.145.6211G-CUD12K-02.ish.de 03.02.07, 01:32
                          No pewnie, ze pojde. Znasz kogos w Krakowie lub na Slasku?
                          • Gość: jackk3 Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.abhsia.telus.net 03.02.07, 20:18
                            Co prawda urodzilem sie na Grzegorzkach i spedzilem tam wieksza czesc zycia to
                            juz tam nie mieszkam. Na pewno ktos tutaj da Ci namiary.
                            Pzdr
                      • kradam Re: chondromalacja rzepki a stopper 03.02.07, 22:37
                        >Kradam musi sie wtracic, chociaz juz mowilam, zeby dal mi spokoj. \
                        Nie rozumiem Cię kompletnie. Jak dotąd udzieliłem Ci kilku rad i właśnie się do
                        nich stosujesz. Tak się składa, że ja też miałem poważne problemy z kolanami.
                        Nauczyłem się tyle co Ci powiedziałem. Dodam, że nie należy słuchać tego co
                        zaleca przeciętny pacjent. Wydaje mi się, że należą mi się przeprosiny? Może
                        podziękowania? ;-)
                        Na Śląsku znane są Żory. www.sport-klinika.pl.
                        • Gość: koala do Kradama IP: *.52.1411D-CUD12K-01.ish.de 05.02.07, 01:57
                          > Nie rozumiem Cię kompletnie. Jak dotąd udzieliłem Ci kilku rad i właśnie się
                          do
                          > nich stosujesz. Tak się składa, że ja też miałem poważne problemy z kolanami.

Kiedy rozbolalo mnie od stepu kolano, od razu poszlam do lekarza, potem do
                          drugiego itd. Nie informowalam Cie o tym, bo odzywales sie do mnie agresywnie.
                          Teraz wiem, ze chciales pomoc, doceniam to i dziekuje:) Nie chce Cie uczyc, ale
                          moze postaraj sie zwracac do ludzi grzeczniej. Wiekszosc osob, a juz na pewno
                          kobiet, nie zareaguje pozytywnie na Twoj tryb rozkazujacy i wyrazenia w
                          stylu "moze przestaniesz wreszcie marudzic". Forma Twoich wypowiedzi zabija ich
                          tresc.
                          • kradam Re: do Kradama 05.02.07, 12:14
                            > Kiedy rozbolalo mnie od stepu kolano, od razu poszlam do lekarza, potem do
                            > drugiego itd. Nie informowalam Cie o tym, bo odzywales sie do mnie
                            agresywnie.
                            > Teraz wiem, ze chciales pomoc, doceniam to i dziekuje:) Nie chce Cie uczyc,
                            ale
                            > moze postaraj sie zwracac do ludzi grzeczniej. Wiekszosc osob, a juz na pewno
                            > kobiet, nie zareaguje pozytywnie na Twoj tryb rozkazujacy i wyrazenia w
                            > stylu "moze przestaniesz wreszcie marudzic". Forma Twoich wypowiedzi zabija
                            ich
                            > tresc.
                            Na forum nie dbam o formy, pisze od niechcenia i średnio mnie interesuje zdanie
                            na mój temat czysto wirtualnych bytów, taka szczera prawda. Jeśli ktoś staje
                            się ciut bardziej żywy, to wtedy zaczynam poświęcac więcej uwagi formom. Jeśli
                            komuś przeszkadza forma na tyle, że nie potrafi wyciągnąć z wypowiedzi
                            merytoryki to jego sprawa. Myślę, że warto nauczyć się dla samego/samej siebie
                            takiej umiejętności. W realu też się często przydaje, choćby w kontaktach z
                            lekarzami :-). Jeśli coś nie wiesz, to pytaj śmiało. Fizjoterapią własnego
                            kolana i nie tylko "bawię się" od lat, angielskie teksty czytam do poduszki :-
                            ). Najważniejszego co się nauczyłem, to żeby nie kombinować samemu, a
                            konsultować się z fizjoterapeutami. Plus lekarze w cięższych przypadkach.
                            Pozdrawiam
                            kradam
                            PS O tych podziękowaniach to żartowałem :-).
                      • Gość: ;-/ Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 18:42
                        opaska tylko osłabi Ci kolano..
                    • Gość: Mariusz Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.02.07, 20:20
                      Masz racje ze jesli siodelko jest za wysoko (biodrami trzeba rekompensowac zeby
                      dostac do pedalu) to jest to niezdrowe. Chodzilo mi jednak zeby podkreslic zeby
                      siodelko nie bylo za nisko bo to jest wazne jesli sie uzywa rowerku w sprawach
                      rzepkowych. Tu jest dobry artykul:

www.kneeguru.co.uk/insights/doku.php/rehab/cycling01
                      Zauwaz:

Knees like cyclical movement without excessive forces as that is the way that
                      the articular cartilage covering the ends of your bones gets nourished.

Czyli "kolana lubia cykliczny ruch bez excessywnych sil jako ze to jest sposob
                      na odzywianie chrzastek pokrywajacych konce kosci"

Zauwaz tez:

If the saddle is set too low the knee has to bend more. Compare the knee angle
                      in Figure 3A compared to Figure 1A. This increased knee bend results in
                      increased force going through the quadriceps muscle group and this results in
                      increased stress on the patellofemoral joint (Ref 3). So anyone with
                      patellofemoral problems should make sure that the saddle isn’t too low as the
                      cycling will aggravate the joint.

W skrocie:

Jesli siodelko jest za nisko to jest stress na rzepke. Ludzie z problemami
                      rzepki musza byc pewni rzeby siodelko nie bylo za nisko.

Przysiady so niebezpieczne , z tym sie zgodze. Jednak so one bardzo dobre zeby
                      wzmocnic kolana i so zalecane. Tomasz Kurz uzywa tylko najbardziej
                      niebezpiecznej formy squats (piety w powietrzu i kolana daleko poza palcami) i
                      twierdzi ze to najlepsze cwiczenia na kolana. Podobnie Matt Furey. Ludzie z
                      slabymi miesniami powinny byc ostrozni i robic bezpieczna forme tego cwiczenia.
                      Moge podac pare linkow ale podalem w innych odpowiedziach linki to
                      kneeguru.co.uk sugerujace przysiady na leczenie kolan.

Zgadzam sie ze terapeuta jest najlepszy ale z drugiej strony ktos kto pyta sie o
                      porade na internecie nie jest prawdopodobnie w stanie ciezkim. Nie mysle zebym
                      dawal zlych rad.
                      • Gość: jackk3 Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.abhsia.telus.net 05.02.07, 06:01
                        Czolem Mariusz,
                        O.K. jesli chodzi o rowery to raczej nic nie moze mnie zaskoczyc (zeby zjadlem
                        na tym). Artykul szybko przelecialem ale widac ze zostal napisany przez kogos
                        kto nigdy nie mial do czynienia z kolarstwem (troche arhaiczne metody ustalania
                        wysokosci siodelka). Tlumaczenie zbedne jestem dosc biegly (skromnie mowiac) w
                        mowie obcej. Co do przysiadow (dajmy spokoj z tymi sklodami???) to podtrzymuje
                        co powiedzialem. Nawet biorac pod uwage tylko ciezar wlasny polecanie
                        przysiadow dla kogos kto nie ma pojecia o cwiczeniach jest totalnym nonsensem.
                        Przysiady sa najlepszym (i najtrudniejszym) cwiczeniem i definitywnie nie sa
                        cwiczeniem dla rekolwarescentow. Przysiady glownie wyrabiaja miesien
                        czworoglowy, hammies i w mniejszyn lub wiekszym stopniu miesnie posladkow. I
                        BARDZO obciazaja kolana !!! Jest kupa innych cwiczen ktore z o wiele lepszym
                        skutkiem poprawia kolana.
                        Pzdr
                        • Gość: koala Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.52.1411D-CUD12K-01.ish.de 05.02.07, 14:32
                          Nawet biorac pod uwage tylko ciezar wlasny polecanie
                          > przysiadow dla kogos kto nie ma pojecia o cwiczeniach jest totalnym
                          nonsensem.

Mam wrazenie, ze to bylo o mnie:) Gdyby to zdanie rzeczywiscie bylo o mnie, to
                          musze napisac, ze ja wiem ja sie robi sklady. Kiedy zaczelam chodzic na
                          fitness, zawsze meczylam instruktorki, zeby sprawdzaly czy robie sklady
                          poprawnie.
                          Nigdy nie lubilam skladow, wiec teraz ich nie robie ich wcale (mam jakas
                          wymowke wreszcie).
                          • Gość: jackk3 Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.ptr.terago.ca 05.02.07, 16:51
                            Czolem,
                            Masz racje troche sie zagalopowalem, zgory przepraszam. Gdy ja mowie o
                            przysiadach to raczej mam na mysli te tzw. 'hardcore' cwiczenie z olbrzymimi
                            ciezarami na max. Zwroc uwage kto je robi na silowni i jak wyczerpujace (fiz. i
                            psychicznie) to cwiczenie jest. Dlatego tak malo ludzi (nawet ci zaprawieni w
                            ciezarach) go robi. Jest to cwiczenie na bardzo duze grupy miesniowe i azeby
                            byl porzadane skutek musimy cwiczyc z duzymi obciazeniami, stad ryzyko kontuzji
                            jest znaczne. Mozna je zastapic (w wiekszym lub mniejszym stopniu innymi,
                            bardziej bezpiecznymi cwiczeniami, choc pewnie nie tak efektywnymi).
                            Pzdr
                        • Gość: Mariusz Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: 209.171.47.* 09.02.07, 02:53
                          Czesc Jack

Kilka razy podkreslalem ze nie jestem terapeuta . Nie mam najmniejszego zamiaru
                          udawac ze sie znam bardziej niz ty na kolarstwie czy fitness w ogole. Podalem
                          linki zeby pokazac ze nie wyssalem z palca moich rad. Kneeguru.co.uk wyglada na
                          profesjonalna strone. Zgadzam sie ze przysiady sa kontrowersyjne i
                          niebezpieczne, wielu tak jak ty odradza inni (Tomasz Kurz, Pawel Tsatsouline,
                          Matt Furey et al) je bardzo zachwalaja , oni wszyscy sa w bardzo dobrej formie.
                          Zgadzam sie tez ze sa inne cwiczenia mniej kontrowersyjne. Caveat emptor.
                          • Gość: jackk3 Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.ptr.terago.ca 09.02.07, 17:34
                            Pytanko, czy znasz osobiscie Tomasza?
                            • Gość: Mariusz Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.02.07, 16:36
                              Niestety nie, Ja mieszkam w Canadzie on w Stanach. Mam jego dwa video o
                              rozciaganiu, i czytalem jego artykuly. Widziales jak on robi chinski szpagat w
                              30 sekund bez rozrzewki w wieku 50 lat? Sprawdz:
                              www.stadion.com/secrets.html.
                              Jak on cos mowi o kolanach to slucham bo on wie co mowi:)
                              • Gość: jackk3 Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.ptr.terago.ca 23.02.07, 16:52
                                Oczywiscie ze widzialem. Zaczalem czytac jego ksiazki jeszcze na poczatku lat
                                90. Jego wiedza na temat rozciagania zrewolucjonizowala moja (i nie tylko moja)
                                metode treningu gdy trenowalem TKD. Stosujac jego metody bardzo szybko
                                doszedlem do szpagatow (chociaz tzw. 'side' nie robilem nigdy - nie bylo to w
                                zasadzie potrzebne). Nie jest wazne jak sie nisko schodzi ale jak szybko i z
                                jak najmniejszymi oporami (przynajmniej w sztukach walki). Wiek nie ma nic do
                                rzeczy. Wiekszosc ludzi moze osiagnac robienie szpagatow i po wcale nie dlugich
                                treningach. problem w tym ze w szczegolnosci w latach 70-90 wszystkie te
                                sekcje/kluby sztuk walki byly prowadzone w zasadzie przez amatorow, ktorzy
                                mieli bardzo blade pojecie o sportowych metodach nauczania, stad bledy.
                                Pzdr
              • Gość: Mariusz Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.02.07, 18:58
                Sklady so przypisowane przez terapeutow jako cwiczenia zeby wzmocniac miesnie
                nog i sa bardzo dobre z tego co wiem. Silne miesnie nog (najbardziej Vastus
                medialis, biceps femoris) so wazne jako ze poprawiaja stabilnosc kolana. Ten
                link ktory podalem wczesniej (
                www.kneeguru.co.uk/html/gym/general/middle/full_squats.html( kaze robic
                squats w srodkowej fazie leczenia kolan ). Orbitrek jest dobry bo nie ma impaktu
                jaki jest przy bieganiu. (Jako orbitrek rozumiem cos takiego :
                en.wikipedia.org/wiki/Elliptical_trainer jak wyjechalem z Polski to
                takiego slowa w slownictwie nie bylo). Opaski na kolana mi wyraznie pomogly. Ten
                artykul (www.aafp.org/afp/991101ap/2012.html) sugeruje ze opaska nie
                powinna byc substytutem do wizyty lekarskiej. Sprobuj uzywac przez miesiac.
                Jedna uwaga na uzywanie rowerka, ustawiaj na maly opor, zeby pedalowac na luzie
                inaczej sobie zaszkodzisz zanim polepszyc.

Jedna prosta rzecz: sluchaj swojego ciala, jak Cie bola stawy po cwiczeniu to
                robisz cos zle. Miesnie moga bolec ale nie stawy.
                • Gość: do Mariusza Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.52.1411D-CUD12K-01.ish.de 05.02.07, 01:59
                  Mariuszu, dziekuje Ci bardzo za czas, ktory poswieciles odpowiadajac na moje
                  pytania, za wszytkie linki i tlumaczenia. Ucze sie angielskiego do dawna, ale z
                  tym slownictwem mialabym problemy.
                  Jeszcze raz dziekuje serdecznie i pozdrawiam:)
      • Gość: ;-/ Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 18:41
        chondromalacji NIE DA się "wyleczyć"..... można tylko opóźnić jej
        zaawansowanie...
        • kradam Re: chondromalacja rzepki a stopper 12.02.07, 20:07
          > chondromalacji NIE DA się "wyleczyć"..... można tylko opóźnić jej
          > zaawansowanie...
          Niektórzy twierdzą śmiało, że można ją zatrzymać.
          Inną kwestią jest, że często to nie ona musi być przyczyną bólu. Podobno co
          trzecia osoba po 30 ma chondro~ i nic o tym nie wie :-).
          • Gość: ;-/ Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 15:26
            można opóźniać proces jej rozwoju itd... i tyle
        • Gość: Mariusz Re: chondromalacja rzepki a stopper IP: 209.171.47.* 23.02.07, 02:34
          I tak i nie :-) Oczywiscie, jesli chrzastka jest bardzo zniszczona "kosc ociera
          sie o kosc" to juz niewiele jest do zrobienia. Dr. Grelsamer w tym artykule
          www.kneeguru.co.uk/KNEEsurgeon/patello-femoral.php?itemid=46 tlumaczy ze
          samo slowo chondromalacja moze znaczyc tak duzo ze w sumie nic nie znaczy:
          /*******
          the term suddenly ballooned out of control and meant many things to many people
          to the point where it meant absolutely nothing.

And what I call chondromalacia is medical double–talk. You go to the doctor –
          you say you have pain at the front of the knee and the doctor tells you “you
          have got a condition called chondromalacia”. And he has really told you
          absolutely nothing about why your knee hurts. He has just used a fancy term to
          throw back at you what you already know – which is that your knee hurts.
          *******/
          W przypadku kiedy kolano boli po uprawianiu sportow, mozna sie bolu pozbyc (i.e.
          pozbyc problemu) jesli sie poprawi stabilnosc kolana (ie wzmocnic pewne miesnie)
          i unika pewnych actywnosci ktore powoduja ze rzepka ociera sie bardzo silno w
          rowek w ktorym ma chodzic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka