20.09.10, 18:46
jest chyba najbardziej znana ze "Wspomnienia" Tuwima. Ciekaw jestem dlaczego jesień zaczyna się mimozami. Przecież w Polsce uprawia się ją tylko w doniczkach, a kwitnie od wiosny do jesieni. A może należy o tym zapomnieć i skupić się na jej niezwykłych własnościach - reaguje wyjątkowo czuło na dotyk. Tylko czy jesień jest czuła?
Obserwuj wątek
    • marusia-aganiok Re: Mimoza 20.09.10, 19:44
      Jesień może być czuła, to zależy tylko od ludzi:)
      Ale jej dotyk może też zmrozić, a wtedy najdelikatniejsze kwiaty uczuć zwiędną jak mimozy.
      Stęskniłam się za Tobą, Janku, dobry wieczór:)
      • marusia-aganiok Re: Mimoza 21.09.10, 07:26
        Noc, tęsknota i nadzieja to źli doradcy. Więcej nie będę Cię niepokoić. Przepraszam:)
      • jane-k-kos Re: Mimoza 21.09.10, 12:48
        Czuła, nieczuła, nie lubię jesieni, bo zabiera mi lato :)
    • mattinn Re: Mimoza 22.09.10, 20:04
      Mimoza jest symbolem delikatności i wrażliwosci. Jesień jest do niej podobna, delikatnie i niepostrzeżenie nadchodzi po upalnym lecie. A i rośliny są wyjątkowo wrażliwe na jej dotyk, reagują jak mimoza właśnie. Wiotczeją, więdną, tracą ochotę do życia i w końcu z tęsknoty za latem zrzucają swoje kolorowe liście.

Jest śliczny (no i piosenka oczywiście) ale nie to jest w tym wierszu istotne, myślę.
      Jego niezwykłość polega na tym, że w magiczny sposób przywołuje wspomnienia...
      • zakletawmarmur Re: Mimoza 22.09.10, 22:19
        Wiotczeją, więdną, tracą o
        > chotę do życia i w końcu z tęsknoty za latem zrzucają swoje kolorowe liście.

Z tęsknoty czy z wypalenia? Może to dlatego, że letnia żarliwość delikatności nie służy...

A może to i to?
        • mattinn Re: Mimoza 25.09.10, 00:36
          Gdyby powodem było "wypalenie" to drzewa zapewne latem pozbywałyby się liści a nie jesienią;).
          Przecież lato ma różne odcienie. Męczące upały, gwałtowne burze ale i ciepłe spokojne wieczory, noce i poranki czy ciepły delikatny deszcz. To pora roku w której rozwijają się najbardziej delikatne rosliny kwitną najpiękniejsze i wrażliwe na zimno kwiaty... więc może jednak?
      • jane-k-kos Re: Mimoza 25.09.10, 11:49
        Rozumiem, że mimoza jest delikatna i wiotka, ale ja tak nie widzę jesieni. Być może złota jesień (która jest niczym innym jak końcem lata) ma coś z kruchości - przecież zaledwie trwa do kilkunastu dni, ale prawdziwa jesień bywa nieprzyjemna.
        Dlaczego przyjęło się mówić, że jesień jest nostalgiczna i przywołuje wspomnienia? Moje wspomnienia przywołują się same, niezależnie od pory roku :)
        • rudavve Re: Mimoza 25.09.10, 12:20
          "A mnie jest szkoda lata
          I letnich, złotych wspomnień,
          Niech mówią: głupi o mnie,
          A mnie jest żal ...
          Za oknem szaro, smutno,
          A jeszcze przed miesiącem
          Wesoło, zieleń, słońce ...
          Naprawdę żal.
          To tak jak gdyby ktoś najdroższy nagle odszedł
          I zabrał radość, uśmiech, a zostawił łzy.
          Dlatego żal mi lata I ludzi, żal i nieba,
          Po którym płyną smutne Jesienne mgły."

Dla mnie jesień, to opadające liście, kasztanowe ludziki, chłodne poranki i wieczory..:)
          a póżniej jesienna szaruga...nostalgiczna..
          za czym tęsknimy?...za ciepłym promieniem słońca, zielenią i tym wszystkim, co daje lato..:)
          Pozdrawiam :)

--
          • jane-k-kos Re: Mimoza 25.09.10, 12:30
            rudavve napisała:

> Dla mnie jesień, to opadające liście, kasztanowe ludziki, chłodne poranki i wie
            > czory..:)
            > a póżniej jesienna szaruga...nostalgiczna..
            > za czym tęsknimy?...za ciepłym promieniem słońca, zielenią i tym wszystkim, co
            > daje lato..:)
            > Pozdrawiam :)

To stereotyp. Jesień najczęściej jest po prostu smutna, dlatego tak bardzo cieszy śnieg, który zakrywa mokre i zimne liście.
            Pozdrawiam :)
    • Gość: kobietkaAlfa Re: Mimoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 12:31
      "..Tylko czy jesień jest czuła? "
      Jest i to bardzo...smaga, porywa, unosi..."kotłuje". Chłodna i ciepła, czule rozprasza i napina.. Płacze i ,niekiedy, rozwesela.

Uwielbiam jesienne wieczory....
      • jane-k-kos Re: Mimoza 25.09.10, 12:37
        Tylko czy to prawda?
        Dlaczego jesień miałaby bardziej "porywać i nieść" niż inne pory roku?
        Z drugiej strony lubię stereotyp jesieni, zawsze można się łudzić, że kolejny jesienny dzień będzie taki, jaki powinien być :)
        • Gość: kobietkaAlfa Re: Mimoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 12:49
          a czyż astronomiczna jesień taka nie jest...? A która pora roku "krzyczy i zawodzi swoimi żywiołami...jak nie jesień...? która....jest tak enigmatyczna..
          ALFA K.
          • jane-k-kos Re: Mimoza 25.09.10, 12:57
            Nie wiem czy "enigmatyczny" to dobre słowo na opis pory roku, ale przez wzgląd na tematykę forum przyjmijmy że tak jest. Dla mnie najbardziej enigmatyczna :) jest wiosna, kiedy wszystko wraca do życia. Gdybym był romantykiem, powiedziałbym, że nie ma nic bardziej zagadkowego, niż rozkwit natury :)
            • kobietkaalfa Re: Mimoza 25.09.10, 13:46
              "...Gdybym był romantykiem, powiedziałbym.."

Ale nie jesteś, więc słowo zacytowane nie czujesz ..Przyjmijmy...że się pożegnamy
              Romantyczna dusza jest wolna od logicznych rozważań.... ALFA Romantyczna Kobieta
              • jane-k-kos Re: Mimoza 25.09.10, 13:58
                Romantyzm nie powinien przesłaniać logicznego myślenia, ani tym bardziej zdolności czytania ze zrozumieniem.
                Chyba, że przyjmiemy, że jesteśmy egzaltowani bardziej niż potrzeba :)
                • Gość: KobietkaAlfa Re: Prosze włączyć wyobraźnie... IP: *.pl 26.09.10, 14:47
                  Czysto logiczne rozumowanie nie da nam żadnej wiedzy o realnym świecie.

ps. Po co komplikować życie, jak i tak wystarczająco jest skomplikowane...
                  Alfa

• jane-k-kos Re: Prosze włączyć wyobraźnie... 26.09.10, 16:49
                    To w takim razie czy myślisz, że precyzyjne i logiczne myślenie Pasteura, dzięki któremu uratowano miliony ludzkich istnień wzbogaciło naszą wiedzę o świecie, czy nie?
                    • Gość: KobietkaAlfa Re: hm.. IP: *.pl 26.09.10, 18:36
                      A to jest temat na pewno związany z Romantyzmem......? Czy zaczepka do naukowego zawodzenia?

Alfa Zmysłowa

Nauka sprzeciwia się mądrości, mądrość nie dąży do władzy, ale do większego zbliżenia się i tym samym lepszego zrozumienia świata otaczającego, wczucia się w jego tajemny rytmi w ten sposób panowania nad sobą.
                      • jane-k-kos Re: hm.. 26.09.10, 23:13
                        Nauka nie sprzeciwia się mądrości. Co nie wyklucza sytuacji, że głupota lub nikczemna mądrość może wykorzystać wiedzę naukową w zbrodniczy sposób.
                        • viviene Re: hm.. 26.09.10, 23:25
                          wymyslcie cos prostrzego bo nie nadazam:))
                          pozdrawiam zmysłowa Alfe i Janka oczywiscie:))
                          V.
                          • jane-k-kos Re: hm.. 26.09.10, 23:31
                            Pozdrawiam Viviene :))
                            • viviene Re: hm.. 26.09.10, 23:42
                              nooo, a ja Janka co ma Kosa:)
                          • fabiani Re: hm.. 27.09.10, 15:14
                            Zapomniałem:Moc pozdrowień dla Vievene !
                            • Gość: Viviene Re: hm.. IP: 212.59.248.* 27.09.10, 16:35
                              Wiesz, czasem czuję jakbym myślała przez ciebie
                              a dzień ucieka . A muzyka, muzyka jest jak moja
                              dłoń w twoich włosach, a ty wiesz,ty wiesz
                              czasem czuję jakbym myślała przez ciebie gdy w ciszy
                              odczytuje rytm mojego serca A ty wiesz, ty wiesz,ty wiesz
                              gdzie ciszy szukać, rytmu nam znanego a muzyka
                              Zrośnięty z fotelem ktoś marnuje się sam
                              A ty wiesz, ty wiesz, ty wiesz, ty wiesz
                              Ty wiesz, czasem czuję jakbym myślała przez ciebie
                              Wiesz, czasem czuję jakbym myślała przez ciebie .

pozwoliłam sobie niegrzecznie:))
                              dziekuję za wszelkie miłe dowody pamieci:)
                              V.
                              • fabiani Re: hm.. 28.09.10, 10:07
                                "Znowu dom pusty dziś nocą, cisza aż grzmi
                                Świec płomienie próżno się złocą, nie skrzypną drzwi
                                Milczeć będzie moja gitara, słychać będzie bicie zegara
                                Ja zrozumieć wszystko się staram, mowiłem Ci

Jeśli zechcesz odejść - odejdź
                                Jeśli zechcesz - wróć
                                Nic się przecież w nas
                                Nie zmieni przez te dni
                                Wciąż tak samo serca będzie
                                Czas tęsknotą truć
                                Świat jak był zostanie
                                Zły

Choć to dziś żar rąk splecionych
                                Czuje każdy nerw
                                Choć w pamięci pięknych wspomnień moc
                                Nie umkniemy samotności
                                Co nas żre jak czerw
                                Odkąd spadła na nas
                                W tamtą noc"
                          • Gość: Literat** Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.10, 08:50
                            a jednak <<<Jej słowa są zwodnicze i kierunek myślenia ...kto odczyta ich sens, ten czuje "ten zapach" Dialog imponujący.
                            ^^EST MODUS... Słowo raz wypowiedziane nie wraca...jaka riposta!! Primo..żeby tylko Jej
                        • Gość: kobietka Alfa Re: gdzie jest prawdziwa wiedza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.10, 07:44
                          Z wdziękiem sobie znanym, również przesyłam pozdrowiania dla VIVIENE...
                          Głupota może być zaletą..nauka barierą....mądrość intelektualna "zbrodnią"
                          Prawdziwa mądrość nigdy nie opiera się na wiedzy i intelekcie...to jest coś, co się przeżywa i jest to niekończący się proces.

Alfa Romantyczna i Zmysłowa
                          Po co komplikować życie, które.............
                          • jane-k-kos Re: gdzie jest prawdziwa wiedza 27.09.10, 14:34
                            Głupota może być zaletą..nauka barierą....mądrość intelektualna "zbrodnią"

Rzeczywiście, to jest Twoja mocna zaleta.

• fabiani Re: gdzie jest prawdziwa wiedza 27.09.10, 15:05
                              Ja jako człowiek całkowicie dziś nie podobny do swojego portretu pamięciowego zapytam się o cel prowadzenia tej sprawy dowodowej. Domniemywam, iż szacowne grono zamierza dociec i (chyba) udowodnić, że jesień zaczyna się nie wiadomo kiedy, jest ona być może tym czym nie jest i to jest piękne i należy chwalić czyli innymi słowy czy "Cztery pory roku" to naukowy zapis nut lub jednak piękno potęgujące (a może egzaltacja?) romantyzm?

---
                              Wiesz, czasem czuję jakbym myślał przez ciebie
                              A muzyka, muzyka, muzyka gra, a dzień ucieka
                              A muzyka, muzyka, muzyka gra, a dzień ucieka
                              Zrośnięty z fotelem ktoś marnuje się sam
                              A ty wiesz, ty wiesz, ty wiesz, ty wiesz
                              Ty wiesz, czasem czuję jakbym myślał przez ciebie
                              Wiesz, czasem czuję jakbym myślał przez ciebie

Piasek, piasek, piasek na plaży jest na mojej twarzy
                              To piasek, piasek, piasek na plaży jest na mojej twarzy
                              A to szum wody słonej, ja siedzę tu pochylony
                              Szum wody słonej, siedzę tu pochylony
                            • kobietkaalfa Re: gdzie jest prawdziwa wiedza 28.09.10, 12:12
                              Janek Kos napisał wklejając mój zapis/sentencje:
                              Głupota może być zaletą..nauka barierą....mądrość intelektualna "zbrodnią" Rzeczywiście, to jest Twoja mocna zaleta.

O zaletach "głupoty" pisali i Sokrates, i Camus w swoich dziełach..O nauce, jako przeszkodzie w rozumieniu i poznaniu świata ( i siebie!) Einstein, O mądrości intelektualnej ( jej przywarach) znowu Einstein i Cyceron. Zgadzam się z opinią tych myślicieli bardzo mądrych i szacownych!

Nie znasz moich mocnych zalet..ale ja poznałam Twoją, bez żywienia urazy pozdrawiam ALFA, ale obraziłeś mnie...

ps.EST MODUS....(to też Cycerona!) Słowo raz wypowiedziane nie wraca...
                              • jane-k-kos Re: gdzie jest prawdziwa wiedza 28.09.10, 19:32
                                O jakich to zaletach głupoty, Alfo, pisał Sokrates? :))

• fabiani Re: gdzie jest prawdziwa wiedza 29.09.10, 09:09
                                  wiem że nic nie wiem...
                                  • femme-fatale1 Re: gdzie jest prawdziwa wiedza 29.09.10, 09:18
                                    "Cóż komu z tego, że zjadł wszystkie rozumy, jeżeli nie ma własnego"

z dedykacją dla Alfy ;]
                                    • fabiani Re: gdzie jest prawdziwa wiedza 29.09.10, 09:48
                                      hmmm... ponoć głupota upiera się zawsze. To często stan trwały.
                                      • femme-fatale1 Mimoza 29.09.10, 10:42
                                        A dzisiaj...

"O szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny

I pluszcze jednaki, miarowy, niezmienny,

Dżdżu krople padają i tłuką w me okno...

Jęk szklany... płacz szklany... a szyby w mgle mokną

I światła szarego blask sączy się senny...

O szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny..."

:)

• Gość: Fabiani Re: Mimoza IP: 80.95.247.* 29.09.10, 11:25
                                          jest nadzieja
                                          jutro także dzień
                                          chmury przepędzi
                                          promień zaświeci
                                          optymizm zaświęci
                                  • jane-k-kos Re: gdzie jest prawdziwa wiedza 30.09.10, 19:14
                                    Powiedzenie "wiem, że nic nie wiem" jest jest jest jednym z najbardziej konsekwentnych potępień głupoty w dziejach myśli ludzkiej. Głupiec to taki typ, któremu wydaje się, że pozjadał wszystkie rozumy a w istocie niczego ważnego nie wie. Sokrates jest najmądrzejszy ze wszystkich - tak mówi wyrocznia delfijska - bo zdaje sobie sprawę z własnej niewiedzy.
                                    • Gość: ? Re: gdzie jest prawdziwa wiedza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 22:23
                                      A co to jest prawdziwa wiedza?
                                      • jane-k-kos Re: gdzie jest prawdziwa wiedza 30.09.10, 23:20
                                        Wiedza prawdziwa jest zgodna z rzeczywistością :)
                                        • Gość: KobietkaAlfa Re: IP: *.vide-sat.pl 01.10.10, 08:08
                                          Na wykształcenie i rozumienie powinno składać się żywe życie, a nie martwa nauka..
                                          Ale myślę, że powinniśmy przestać "trwonić intelekt" na wątek, który odbiegł już dawno od tematyki forum. Ja tego pragnę od Siebie i chcę prosić Ciebie...Co z tym zrobisz...czas pokaze. Kazdy ma prawo do głoszenia swoich osądów i dajmy prawo tez innym.!

Prosze o zawrócenie do tematyki forum, pozdrawiam Kobietka Alfa.
                                          ps. nie szukam zwady tylko przymierza, na które można liczyć w wirtualnym świecie.. ( Rozejm?)

Wśród niedo-prawdy
                                          I niedo-sztuki
                                          I niedo-prawa
                                          I niedo-nauki,

Pod niedo-niebem
                                          Na niedo-ziemi
                                          Niedo-niewinni
                                          I niedo-zhańbieni.
                                          • jane-k-kos Re: 01.10.10, 11:11
                                            Na wykształcenie i rozumienie powinno składać się żywe życie, a nie martwa nauka..

Droga koleżanko, już starożytni mawiali, nie ma nic bardziej praktycznego niż dobra teoria.

• fabiani Re: gdzie jest prawdziwa wiedza 01.10.10, 12:01
                                      Jakbyś Kolego czytał uważnie to byś zauważył: "...o zaletach "głupoty" pisali i Sokrates..." pewną przewrotność tego zdania oraz zpewne , wówczas nie negował i nie doszukiwał się. Nieprawdaż, Drogi Kolego?
                                      • jane-k-kos Re: gdzie jest prawdziwa wiedza 01.10.10, 12:09
                                        Proszę bardzo, napisz mi dokładnie o jakich zaletach głupoty pisał Sokrates.
                                        Będę wdzięczny za dokładne podanie źródeł.
                                        • fabiani Re: gdzie jest prawdziwa wiedza 01.10.10, 12:27
                                          ja pisałem o.... " "
                                          • jane-k-kos Re: gdzie jest prawdziwa wiedza 01.10.10, 12:31
                                            O czym pisałeś Fabiani? :)
                                            • fabiani Re: gdzie jest prawdziwa wiedza 01.10.10, 12:50
                                              to może tak: słysze i opisuję Twą "mądrość".
                                              • jane-k-kos Re: gdzie jest prawdziwa wiedza 01.10.10, 14:18
                                                Zostawmy moją "mądrość" na boku. Dyskutowaliśmy przecież o pożytkach z głupoty. Proszę Cię bardzo uprzejmie o umożliwienie mi przestudiowania Sokratejskiej pochwały głupoty. Czekam na podanie źródeł!
                                                • fabiani Re: gdzie jest prawdziwa wiedza 01.10.10, 14:47
                                                  skoro "mądrość" = głupota to "głupta" = ?
                                                  • jane-k-kos Re: gdzie jest prawdziwa wiedza 01.10.10, 15:01
                                                    Przykro mi, ale wyrażasz się tak mądrze, że nie mogę już za Tobą nadążyć :))
                                                  • Gość: kobietka Alfa Re: ..złość przemień w działanie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.10, 15:16
                                                    Janku..."rozumiem" sarkazm!!! Używasz go..niepotrzebnie.
                                                    Alfa (b. czuła)
                                                  • fabiani Re: gdzie jest prawdziwa wiedza 01.10.10, 15:38
                                                    na błędach się człowiek uczy a one często wynikają z głupoty.
                                • Gość: Literat** Re: ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.10, 09:40
                                  "błąd jest przywilejem filozofów, tylko głupcy nie mylą się nigdy..."S
                                  ^^^^Najgłupsza kobieta może kierować mądrym mężczyzną, ale trzeba bardzo mądrej kobiety, by pokierować głupcem. ^^^
                                  nie podejmuj moja Droga kąśliwych monologów

• Gość: Viviene Re: gdzie jest prawdziwa wiedza IP: 212.59.248.* 27.09.10, 16:40
                            wzajemnie Alfo:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka