Dodaj do ulubionych

15-latek- wegetarianin-pomóżcie

IP: *.mostostal-export.com.pl 10.07.03, 15:33
Mój syn zdecydował się na dietę wegetariańską.Chciałabym, żeby normalnie sie
rozwijał-przecież jeszcze rośnie. Kupuję i przygotowuję mu (lub on sam)
posiłki z roślin strączkowych, tofu. Na co dzień dużo jemy warzyw i owoców.
Czy możecie mi polecić jakąś modrą książkę nt. odżywiania bezmięsnego(normy
zywieniowe dla młodego człowieka, ew. wsparcie diety preparatami
witaminowymi)? Może znajdę kompendium takiej wiedzy w internecie? zależy mi
na rzetelnej informacji.dziekuję!
Obserwuj wątek
    • Gość: Visnu Re: 15-latek- wegetarianin-pomóżcie IP: *.atm2-0-1111206.0x503f7426.odnxx2.customer.tele.dk 10.07.03, 16:22
      Najważniejsze to nie panikować. Wszystko w porządku. Nic mu nie będzie. To
      bardzo zdrowa dieta. Z tymi preparatami też nie przesadzaj, bo to lipa. Byleby
      za dużo słodkiego nie jadł, bo może chcieć coś w ten sposób kompensować, a
      potem są problemy z trawieniem. Tofu to historia z księżyca - nie jest do
      niczego potrzebne. Mam duże dzieci - 13 i 15 lat - które nigdy nie jadły mięsa.
      Są zdrowe i dobrze rozwinięte. A książki to niech on sam czyta. Jest już duży,
      podjął taką decyzję, niech więc sam sobie gotuje, jak taki mądry i nie zawraca
      gitary mamie.
    • Gość: a-r Re: 15-latek- wegetarianin-pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.03, 16:47
      Gość portalu: anka napisał(a):

> Mój syn zdecydował się na dietę wegetariańską.Chciałabym, żeby normalnie sie
      > rozwijał-przecież jeszcze rośnie. Kupuję i przygotowuję mu (lub on sam)
      > posiłki z roślin strączkowych, tofu. Na co dzień dużo jemy warzyw i owoców.
      > Czy możecie mi polecić jakąś modrą książkę nt. odżywiania bezmięsnego(normy
      > zywieniowe dla młodego człowieka, ew. wsparcie diety preparatami
      > witaminowymi)? Może znajdę kompendium takiej wiedzy w internecie? zależy mi
      > na rzetelnej informacji.dziekuję!

Przeczytaj bardzo uważnie te teksty. Niech będą dla Ciebie ostrzeżeniem:
      strony.wp.pl/wp/sec25/farma.htm
      strony.wp.pl/wp/sec25/relacje.htm
      strony.wp.pl/wp/sec25/pranie.htm
      • Gość: brumbak Re: 15-latek- wegetarianin-pomóżcie IP: *.crowley.pl 10.07.03, 17:11
        Gość portalu: a-r napisał(a):

>
        > > witaminowymi)? Może znajdę kompendium takiej wiedzy w internecie? zależy m
        > i
        > > na rzetelnej informacji.dziekuję!
        >
        > Przeczytaj bardzo uważnie te teksty. Niech będą dla Ciebie ostrzeżeniem:
        > strony.wp.pl/wp/sec25/farma.htm
        > strony.wp.pl/wp/sec25/relacje.htm
        > strony.wp.pl/wp/sec25/pranie.htm

>> nie czytaj PSEUDOPORAD a-r > To niebezpieczny maniak i ignorant
        >> Przykro mi że padaja tu takie słowa i to z mjej klawiatury ale niestety na
        głupote takich gości jak a-r trzeba reagowac ostro!
        Brumbak

Niektóre z tych informacji NIGDY nie były podane w Polsce, inne znajdzie tylko
        bardzo konsekwentny szperacz. Dlatego w Polsce wiedza o zdrowym odżywianiu jest
        wielokrotnie mniejsza niż stosowana w praktyce wiedza o niezdrowym odżywianiu.
        Polska dietetyka jest zapoźniona do stanu wiedzy na świecie od 30 do 60 lat!
        (Stąd niektóre podane niżej źródła informacji maja odległe daty)To zjawisko
        zadziwiające w dobie internetu.

Od 1995 roku dieta wegetariańska wchodzi w skład Rządowych Zaleceń
        Dietetycznych w USA (Dietary Guideliness of USA Goverment)

„... Można całkiem dobrze być absolutnym wegetarianinem(tzn. nie jeść w ogóle
        pokarmów pochodzenia zwierzęcego) prof. A.E.BENDER, ekspert FAO w: „Człowiek i
        i żywność „ ok. 1960 rok !!!!!!!

„ Uprzednio białko pochodzenia roślinnego zalicane było do drugiej grupy i
        uznawane za mniej wartościowe od zaliczanego do pierwszej grupy białka
        pochodzenia zwierzęcego...”
        The LANCET London , 2(1959) !!!!!!

-„.. Nie istnieją żadne dowody na to ,że mięso jest w ogóle biologicznie
        potrzebne człowiekowi.. Nie można też twierdzić, iż dzieci musza spożywać
        mięso..” (prof.dr hab. W.B.SZOSTAK w: Super Linia wyd. specjalne nr ¾ /98.

- „ .. jak wiadomo , wegetarianie maja się dobrze nie spożywając w ogóle
        białka zwierzęcego.” (podręcznik CHEMIA dla klasy II szkół średnich;
        A.Bogdańska-Zarembina, EiJ .Matusewiczowie, str. 182; wyd.1997)

- „.. Trudno skomponować dietę roślinną która by nie dostarczała organizmowi
        wystarczających ilości białka o ile nie będzie to dieta składająca się głownie
        z produktów wolnych od białka jak cukier, dżemy itd.” Opinia naukowców z
        Harvardu w: „Journal of the American Dietetic Association” 62(3):255, 1973

Wyniki badań w zakresie dostarczania organizmowi niezbędnych aminokwasów
        egzogennych w zależności od stosowania różnych diet: osób spożywających mięso,
        lacto-ovo-vegetarian i wegan(tylko produkty roślinne)
        : „.. W przypadku każdej grupy spożycie aminokwasów egzogennych było dwa razy
        wyższe niże rekomendowane minimum.” Cytat za: John Robbins Diet for a New
        America 1987

-“ Nie ma istotnych przesłanek by twierdzić iż wysiłek fizyczny zwiększa
        zapotrzebowanie organizmu na białko” w: National Academy of Sciences,
        Reccomended Dietary Allowances, 8th ed. Washington D.C. 1974 pg 43

- Według różnych badań naukowych (dostepna lista m.inn w w Diet for a
        New America ) właściwa ilość białka w pożywieniu to taka która stanowi od 2,5
        do 8% udziału kalorycznego.
        -
        Mit wyniszczającej diety
        Czyli polowanie na czarownice.

Ř Na tym forum pod obstrzałem znajduje się mityczna” wyniszczajaca dieta
        wegetariańska”.
        Ř Mityczna bo tak dieta istnieje tylko w wyobraźni tych co ja w swych
        umysłach stworzyli Mity zabobony rodzą się z niewiedzy – tak jest i w tym
        przypadku.

a-r pisze (cytując)
        Dieta stosowana przez wyznawców Hare Kriszna, odrzucająca m.in. mięso,
        > ryby, jajka, cebulę, grzyby, mleko, zupełnie nie służyła synowi pana
        > Rugały..
        > Któregoś razu idąc ulicą chłopak zasłabł i upadł, uderzając głową o
        > chodnik. Trafił do szpitala. Był mocno osłabiony.”
        >
        Podaje niżej przykłady dowody ,że to nie dieta była powodem kłopotów tego
        chłopaka: być może jego psychika, nie wiemy. Sama dieta jak wyżej może być i
        jest stosowana nawet przez... kulturystów!!!!!!!
        >
        Poniżej przykład jednodniowej diety znanej kulturystki Spice Wilimas (stosuje
        dietę bez mięsa, ryb, jajek, mleka.
        Dieta 2000 kcal
        5 rano 2 filiżanki świeżego soku z ananasa, mango i kawałek papai 9:30 duża
        porcja budyniu ze zmiksowanego mleka sojowego , wody i preparowanej maki
        sojowej, kanapka z razowego chleba, główka kalafiora 13:30 1 torebka
        niesolonych herbatników ryżowych 17:00 duża porcja soku z marchwi, buraków,
        pietruszki , czosnku lub imbiru 17:30 2 filiżanki gulaszu z proteiny sojowej z
        fasolą, 1 filiżanka gotowanej zmiksowanej fasoli, 1 burak, 2 filiżanki sałaty z
        pomidorami bez dressingu
        21:00 1 pieczony banan.

Spice Wiliams imponuje siła i sylwetka – na takiej samej „wyniszczającej”
        diecie?????
        >
        Inny przykład z ksiązki Rene Dubos(tytuł mi chwilowo umknał)

„jednym z najbardziej uderzających przykładów przystosowania żywienia do
        krańcowo trudnej sytuacji stanowia Indianie Otomi. Zyja oni w dolinie Mesquital
        w Meksyku, która stanowi niemal pustynię. Każdego roku susza trwa tam wiele
        miesięcy , a jednak u Otomi stwierdza się bardzo niewiele, jeśli w ogóle
        istnieją, niedoborów pokarmowych. Spozycie mięsa, nabiału, owoców i różnych
        warzyw jest tam niezmiernie niskie. Dostepne są tylko nieliczne rodzaje
        pokarómów uważanych ogólnie za niezbędne w zrównoważonej diecie. Jedza oni
        rosline zwaną portulaka, owoce kaktusów i lebiodę. Jako jarzyny spożywajamlecz,
        pija pulque(sfermentowany sok z agawy) i zagryzaja swoimi tortlillas. A kiedy
        wykonano badania , okazało się ,że ich dieta ma większe wartości odżywcze niż
        to co spozywało w tym okresie wielu mieszaknców USA!!!!!

-W TV pokazano reportaż z Azjii gdzie kobieta- matka kilku dzieci pracowała
        całe dnie kopiąc rowy motyka za... parę garści ryżu!!! Potem razem z dziećmi
        zbierali jakieś dzikie warzywa oraz robaki z błota. Nie byli słabi, pracowali
        całe dnie....

-Mit wyniszczającej diety wegetariańskiej jest dla wielu osób wygodny: pozwala
        obarczyć winą Siły Zła a nie szukac rzeczywistych przyczyn kłopotów.Mit ten
        pozwala też szykanować innych , obcych lub inaczej odżywiających się. Jest też
        wygodny „politycznie” gdyż przyczynia się do utrwalenia innego mitu : rzekomej
        konieczności zjadania mięsa .

pzdrv
        • Gość: hydrogen zdrowa dieta wegetariańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.03, 17:51
          Dieta wegetariańska, utożsamiana powszechnie z wegańską, jest dietą prowadzącą
          do degeneracji fizycznej i psychicznej. Jeśli chodzi o sferę psychiczną to
          łatwo przekonać się o tym analizując uważnie wypowiedzi rzeczników weganizmu na
          tym forum.

Względna długość przewodu pokarmowego, u człowieka krótsza niż u drapieżnego
          wilka, mówi wyraźnie, że człowiek nie jest trawożercą. Krótki przewód pokarmowy
          wymaga spożywania żywności skoncentrowanej energetycznie, czyli takiej w której
          ilość kalorii na jednostkę objętości jest możliwie najwyższa.

Czy zatem można być wegetarianinem i odżywiać się zgodnie z naturą? Można.
          Należy oprzeć dietę na jajach, serach (jak najtłustszych), maśle, śmietanie. te
          produkty są źródłem wartościowego białka i tłuszczu. Dodatkowo trzeba
          wprowadzić owoce i warzywa w takiej ilości aby ilość spożywanych węglowodanów
          wynosiła około 0.8 grama na dobę.

Szczegóły takiej diety można poznać z dowolnej książki dr Jana Kwaśniewskiego.
          Pozdrawiam
          • Gość: brumbak Re: zdrowa dieta wegetariańska IP: *.crowley.pl 10.07.03, 19:33
            >
            > To b dobra wiadomośc
            >>Lepiej poźno niz wcale,
            >> Dieta wegetaraińska jest zdrowsza od tejtradycyjnej mięsnej.
            >> Córka prezydenta USA Chelsea została wegetarianką w wieku około 17 lat. Tez
            poźno ale została.
            >> Najlepiej jest wegetarianinem byc juz przed narodzeniem. Na tym forum
            cytowałem wspomnienia wegańskiej (nawet wegańskiej).
            > Przypomne poźniej pare rad dla początkujących.>>

> Pozbycie sie mieśa z diety ma wyłącznie zalety dla zdrowia.
            pzdrv
        • Gość: a-r Re: 15-latek- wegetarianin-pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.03, 17:56
          Gość portalu: brumbak napisał(a):

> Gość portalu: a-r napisał(a):
          Uwaga na Brumbaka. To maniak, który zasypuje forum różnymi tekstami zamiast
          podać linki.
          Również w sposób całkowicie kłamliwy interpretuje pewną relację
          > a-r pisze (cytując)
          > Dieta stosowana przez wyznawców Hare Kriszna, odrzucająca m.in. mięso,
          > > ryby, jajka, cebulę, grzyby, mleko, zupełnie nie służyła synowi pana
          > > Rugały..
          > > Któregoś razu idąc ulicą chłopak zasłabł i upadł, uderzając głową o
          > > chodnik. Trafił do szpitala. Był mocno osłabiony.”
          > >
          > Podaje niżej przykłady dowody ,że to nie dieta była powodem kłopotów tego
          > chłopaka: być może jego psychika, nie wiemy. Sama dieta jak wyżej może być i
          > jest stosowana nawet przez... kulturystów!!!!!!!

Którzy nabijając sobie mięśnie odżywkami sojowymi stają się bezpłodni...

Andrzej zastanawia się, skąd dziennikarze wzieli takie informacje. - To, co
          napisano o mojej rodzinie, to brednie. Nie chcę o tym mówić. Boję się ludzi z
          Hare Kryszna - powiedział nam po długich wahaniach. - syn miał kiedyś wypadek.
          Zasłabł na ulicy z niedożywienia. Rygory w ruchu były takie, że nawet chleb sam
          sobie piekł - mówiła rozpaczliwie matka Andrzeja, Zofia. - Wmówili mu, że był
          osłabiony, bo za mało myślał o Krysznie, zwierzał mi się kiedyś Andrzej. (...)
          Niepokoi mnie fakt powoływania się na mnie, przez poznańskie kierownictwo ruchu
          Hare Kryszna, jako na osobę, z ktorą uzgadniają swoj sposób żywienia. Jest to
          nieprawda. - stwierdza w liście do (...) prof. Wojciech Chalczarz, kierownik
          Pracowni Żywności i Żywienia Akademii Wychowania Fizycznego. - Z moich
          obserwacji wynika, że wielu młodych mężczyzn, wyznawców ruchu Hare Kryszna,
          jest nadmiernie chudych. Nie wiem, dlaczego stosują oni ten sposób żywienia -
          wyjaśnia Chalcarz. (...)"

cały tekst:
          strony.wp.pl/wp/sec25/klamstwa_nie.htm
          • splenda Re: 15-latek- wegetarianin-pomóżcie 10.07.03, 19:38
            Przeciez to jasne ze panBrumbak moze zachwalac to co chce ale jezeli zatroskana
            matka 15 latka sie pyta (mnie) to chetnie odpowiem ze dobre ta dieta pani syna
            nie wyglada. Wyglada wrecz tragicznie. Bedzie gorzej ale takie to juz zycie
            matki.
        • Gość: ala Re: 15-latek- wegetarianin-pomóżcie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.03, 01:51
          przeszlam na wegetarianizm jak mialam 16 lat. moja mame wszyscy straszyli, ze
          wypadna mi zeby, nie urodze dizecka, etc. od 10 lat nie jem miesa, wyleczylam
          sie z wielu" przedwegetarianskich " dolegliwosci, urodzilam zdrowe dziecko
          ktore pieknie sie rozwija, mam swietna kondycje, serce mocne jak u sportowca (
          lekarze sie dziwia przy standartowych badaniach), plywam, nurkuje, wspinam sie
          (rekreacyjnie), lepiej mi sie mysli i koncentruje i uczy odkad przestalam jesc
          mieso.
          ksiazka nr 1, na ktorej sie uczylam gotowac wtedy:
          maria Grodecka " Zmierzch swiadomosci łowcy, czyli wszystko o wegetarianizmie",
          takze " Kuchnia naturalna" doktora Bircher- Bennera ( od 100 lat w jego
          instytucie leczy sie ludzi dieta wegetarianska) spisana przez jego corke
          Ruth, "Kuchnia chinska pięciu przemian", etc.
          te dwie pierwsze niezwykle szczegolowo omawiaja wszystkie aspekty diety. w czym
          jakie nizbedne skladnieki, ile, jak zykowac, jak laczyc, wszystko co mozliwe.
          dzieki nim robilam to z glowa i odpowiedzialnie.
          pozdrawiam!
    • Gość: brumbak Re: 15-latek- wegetarianin-pomóżcie IP: *.crowley.pl 10.07.03, 21:05
      >> W diecie wegetariańskiej brakuje wielu szkodliwych substancji które sa w
      mięsie.
      >> Jesli wejdziesz do apteki znajdziesz tam bardzo duzo leków zrobionych na
      bazie roslin: np, soji (soyfem), topinambur(taki słoneczniko- ziemniak)
      topinulin, na oczy - wyciąg z jagód itp itd.
      >> W aptece nie ma leków z miesa.
      >> Samo przejście na dietę bezmięsna ma juz efekt zdrowotny.
      >> Cojeść:
      >> Zacznijmy od obiadu
      >> Zestaw typu : kasza- warzywa(gotowane i surówka) oraz kotlet sojowy
      lub fasolki
      __ kasze: gryczana, jaglana,amarantus oraz ryż brązowy makarony razowe
      >>fasolki: najlepsze zielone oraz zielony groszek
      >>kotlet sojowy ; albo z protetin sojowych taki do namoczenia, najlepiej
      >>duszony lub w proszku do zrobienia.
      >> Warzywa: duzo surówki: szłata, kapusta pekińska, marchewka, pomidor, ogórek
      , rzodkiewka, i inne sezonowe
      >> warzywa gotowane: brokuł, kalafior

>> Inne posiłki: chleb tylko razowy, pełnoziarnisty
      >> do tego troche masła i sera z zielenina na wierzchu
      >>jajek jak najmniej 1 na tydzień

>> chleb z czyms mozna zastępować płatkami z różnymi nasionkami
      >> płatki mozna zalewać ml;ekiem sojowym lub kefirem czy jogurtem:
      >> płatki : kukurydziane, otręby owsiane, zarodki pszenicy, itp
      oraz nasionka: słonecznik, dynia , siemię lniane - nasionka najlepiej namoczyć
      co najmniej parę godzin bo są wtedy lżej strawne.>> Do picia zielona herbata i
      woda mineralna
      > Oczywiście duzo owocó miedzy posiłkami.
      >., A teraz ciekawostka:
      >> Peter Leko cudowne dziecko węgierskich szachów,jako 18 latek powiedział w
      >>wywiadzie: ".. Jesli chodzi o wyzywienie, to naśladuję słynnego Istvan
      >>Ferncsika. Nie jem MIĘSA , ani cukru , ani czekolady. Nie spożywam żadnych
      produktów mlecznych ani nic gotowanego. Rankiem jem tylko owoce, koło południa
      słodkie owoce, jak daktyle, orzechy kokosowe, i winogrona oraz inne naturalne
      produkty. Pije tylko herbate ziołową.
      >>Na turnieju w Polanicy stołowka serwowwała mu m.inn.
      .. makaron pom włosku, placki ziemniaczane, kasze gryczaną, omlety, a do
      każdego posiłku podwójna porcję owocó, np banany, grejpfruty i więcej suróek.

>> Są rózne sprawdzone, zdrowe odmiany diety wegetaraińskiej, jedne kłada
      większy nacisk na potrawy gotowane i inne na surowe, jedne zawieraja produkty
      mleczne i jaja inne je wykluczaja.
      Oto przykłądy:
      :dieta Bircher-Bennera, dra Schnitzera, Are Waerlanada,
      Diete wegetaraińską stosuje wielu sportowców w tym kulturysci , wielu
      tenisistów,kolarzy, maratończyków, trhiatlonistów
      >> Dieta wegetaraińska ma same zalety
      pzdrv

• Gość: anka BARDZO DZIĘKUJĘ!!! IP: *.mostostal-export.com.pl 11.07.03, 15:29
      Nie panikuję;-). Sama jem tylko (dla niektórych pewnie aż)mięso ryb. Uważam, że
      chłopak, który dorasta i jest bardziej ode mnie ruchliwy potrzebuje wiecej
      białka. Dziękuję wszystkim za pomoc!!!
    • Gość: ki Spokojnie :) IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 17:13
      Postaraj sie znalezc ksiazke Sharon Yntema 'Wegetarianskie dzieci" poradnik dla rodzicow.
      Wydalo ja wydawnictwo Ravi z Lodzi, w 1996 roku moze do nich zadzwon - 042 40 25 06,
      dowiesz sie, gdzie ja mozna kupic. I nie martw sie niekompetentnymi komentarzami. To
      wspaniale ze twoje dziecko zachowalo wrazliwosc etyczna, a jesli bedziecie razem dbac o
      roznorodnosc w tym co je, bedzie sie znakomicie rozwijac. Dziecko ci nie szczeznie,
      przeciwnie, nauczy sie bronic wlasnej wrazliwosci i niezaleznosci.
      Dobrze byloby, gdybys troche poczytala o wegetarianizmie i dietetyce, ale nie tego, co publikuja
      pisemka kolorowe dla matolkow, tylko jakies powazniejsze rzeczy - to cie powinno uspokoic. W
      Polsce juz jest troche tlumaczen, wlasnych wegetarianskich dietetykow chyba sie nie
      dorobilismy (jesli sie myle, moze ktos mnie skoryguje?), duzo jest publikacji anglojezycznych:
      w Wielkiej Brytanii wegetarianizm ma dluga tradycje, w Stanach - glownie ze wzgledow
      zdrowotnych zreszta, mniej moralnych - jest szeroko propagowany. Wegetarianie maja tam
      swoje organizacje, pisemka, kongresy, ba, nawet biura matrymonialne.
      O Indiach nie wspominam, bo to oczywiste. Mniej oczywisty jest dla nas ich dorobek
      inelektualny i etyczny - mamy niewiele tlumaczen z tamtej przestrzeni kulturowej, wiec
      wydaje sie nam, ze nie istnieje.
      Pozdrawiam wszystkich wegetarian, a dzielnego Brumbaka ktory walczy ze smokami w
      szczegolnosci :)
      • Gość: midm Re: Spokojnie :) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.07.03, 18:13
        > w 1996 roku moze do nich zadzwon - 042 40
        > 25 06,
        Albo www.ravi.com.pl/ksiegarnia.html
        • Gość: Ziuta Pieczenie Rozalki w piecu przez trzy zdrowaski !!! IP: *.cm.chello.no 15.07.03, 23:48
          Gość portalu: midm napisał(a):

> > w 1996 roku moze do nich zadzwon - 042 40
          > > 25 06,
          > Albo www.ravi.com.pl/ksiegarnia.html

Zerknelam na w/w link. Co za wspaniale wydawnictwo !!!!
          Same rarytasy:
          Aniołowie
          Jak uwolnić się od manipulacji psychicznej w sekcie
          KRYSZTAŁY i ich moce uzdrawiające
          Kurs parapsychologiczny
          Liczby losu, liczby człowieka
          Miłosny trójkąt po rosyjsku
          Moc piramid. Proste zastosowania
          Niewidzialny byt
          Psychotesty. Tylko dla dziewczyn !
          Sekrety hipnozy
          Sennik erotyczny
          Skarby modlitwy mistycznej
          Terapia duszy
          Uzdrowieni przez modlitwę
          Warsztaty szamańskie
          Wegeteriańskie dzieci
          Wegetariańskie niemowlę
          Wirus umysłu
          Wróżenie z kart klasycznych ze szczyptą zdrowego rozsądku
          Xsięga pasjansów

Coz za wybor dziel literatury !!!!!
          Brakuje tylko:
          Jak wrozyc z krysztalowej kuli
          Rzucanie urokow
          oraz
          Pieczenie Rozalki w piecu przez trzy zdrowaski !!!
          • Gość: ki dziecko wylane z kapiela IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 17.07.03, 14:13
            Zabawne, co piszesz, ale malo merytoryczne. Zajrzyj do ksiazki, to sie uwolnisz od obawy o
            magiczno-ezoteryczne odloty. Przy okazji, przez analogie - czy nalezaloby zabronic czytania
            tlumaczen Marqueza czy innych znakomitych autorow tylko dlatego, ze wydaje je
            wydawnictwo Muza, do ktorego hmm, nie kazdy jest przekonany ?
            Pozdrowienia
    • Gość: a Re: 15-latek- wegetarianin-pomóżcie IP: *.srvsquid2.gln / localhost 16.07.03, 14:26
      Zostalam wegetarianka w wieku lat 15 wlasnie. Dzis mam 30 lat, czyli przez
      polowe swojego zycia nie tknelam miesa. Nigdy tez nie mialam "swira" na punkcie
      tofu, soji, itp. Po prostu nie jem glupot, a przynajmniej dosyc rzadko (no,
      moze poza slodyczami). Jem warzywa i owoce, sery, jogurty i inne produkty
      mleczne, makarony i kasze, pieczywo. Nigdy nie zwracalam uwagi na to czy
      zastepuje bialko pochodzace z miesa czy nie. Nigdy nie czytalam ksiazek na ten
      temat. Jestem zdrowa jak rydz (nawet katar mam tylko raz na 5 lat).

Moja siostra, wegetarianka chyba od lat 20-stu urodzila 2 zdrowych synow (dzis
      jeden ma 15, a drugi 8 lat) nie jedzac miesa w ciazy. Nie jadla go tez w czasie
      kiedy ich karmila.

Moj brat, tez wegetarianin, ma lat 40, a wyglada na 10 mniej.

Pisze to wszystko, bo uwazam, ze nie ma powodu do zmartwien. Trzeba po prostu
      uwazac, zeby odzywiac sie racjonalnie. A czy "miesnie" czy po "wegetariansku"
      to juz mniej wazne.

Nasi rodzice jedza mieso, ale przez tyle lat wegetarianizmu swoich dzieci
      przyzwyczaili sie i jak przyjezdzamy do nich, to zawsze maja dla nas pyszne
      rzeczy bez miesa.

Prosze sie nie obawiac o zdrowie syna i nie dac sie zwariowac.

Pozdrawiam!!!
      • Gość: anka Re: 15-latek- wegetarianin-pomóżcie IP: *.mostostal-export.com.pl 17.07.03, 14:57
        Dziękuję za głos rozsądku. Pozdrawiam!
        a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka