Dodaj do ulubionych

Radny powiatowy

23.09.11, 13:18
Muszę powiedzieć, że ma u mnie duży plus za swój wniosek do budżetu Powiatu o pieniądze na czyszczenie rowów Załuskiego i Opaczewskiego.

Szczerze mówiąc to chyba jedyna osoba, która o tym drugim pamięta. Jakiś czs temu byłam w starostwie w Wydziale Ochrony Środowiska i pracujące tam panie o takim Rowie nie słyszały. Długo szukały go na mapach. Może nawet jak wniosek nie przejdzie to starostwo się tym tematem przejmie, bo rów ma, niestety, bardzo skomplikowaną, patową rzecz można sytuację prawną.

Pozdrowienia dla pana i prosimy o informacje jakie efekty działąń, a może i info co my , mieszkańcy,możemy zrobić żeby wspomóc takie działąnia
Obserwuj wątek
    • g.o.s.i.a.1 Re: Radny powiatowy 26.09.11, 09:31
      ja również jestem mile zaskoczona i cieszę się, że ktoś zareagował na ten problem. Osoby które nie mieszkają nad kanałami, nie zdają sobie sprawy jaki jest to problem dla mieszkańców. Ja mieszkam nad kanałem załuskim i od czasu kiedy odwodnienie z całego RYBIA zostało odprowadzone do tego kanału moja posesja jest ciągle zalewana. A rów, który obok mnie przepływa ma ok. 4 m szerokości i ok. 2 m głębokości. Więc pomoc władz gminnych i powiatowych jest bardzo potrzebna.
      • grocholica Re: Radny powiatowy 26.09.11, 10:09
        Nie rozumiem jednak całej tej polityki "wodnej" gminy - wszystkie odwodnienia odprowadzane są do rowów melioracyjnych, a samych rowów gmina, uważa, że nie ma obowiązku utrzymywać.

nasz rów jest działką skarbu państwa, a gmina twierdzi, że obowiązek konserwacji spoczywa na właścicelach sąsiednich działek.

O Kanale Załuskiem słyszałam, że gmina zaangażowała starostwo w walkę przeciwko jakiemuś mieszkańcowi na którego działce jest zasypany rów melioracyjny, ale starostwo po wizji lokalnej stwierdziło, że prawdopodobnie rów zasypano tak dawno, że oni teraz nie mogą stwierdzić, że to ten człowiek i że on ma obowiązek przywrócić stan pierwotny...

Nie rozumiem dlaczego łatwiej walczyć z ludźmi niz po prostu wziąć odpowiedzialność za stan melioracji w gminie. Po raz milonowy powtarzam - nie odżegnuję się od płacenia podatku, składki dla spółki wodnej czy czego tam, ale nie mam kompetencji by rozwiazywać koncepcyjnie problemy melioracji.

A wiec tym bardziej chwała komuś kto widzi, że potrzebna jest tu ingerencja władz
        • g.o.s.i.a.1 Re: Radny powiatowy 26.09.11, 10:55
          dosłownie cytuje Pani moje myśli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka