Dodaj do ulubionych

No i Nowe Grocholice mają problem

24.12.13, 00:08
17 grudnia 2013 roku Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydał decyzję GZm-057-625-514/11 stwierdzającą nieważność orzeczenia Ministra Rolnictwa i Reformy Rolnej z dnia 15.10 1948 oraz utrzymanego nim w mocy orzeczenia Wojewody Mazowieckiego z dnia 27.03.1948 r.
Czyli rodzina Grocholskich ma prawo do gruntów z majątku Michałowice obejmującego nasze Nowe Grocholice. Sprawa dotyczy 157 działek ze 171 na całych Nowych Grocholicach. Tak jak ostrzegaliśmy wcześniej to nie problem tylko radnego Haczkura i jego znajomych.
Już od 2 miesięcy zbierałem się opisać kilka przypadków osób, które posłuchały rad wójta i złożyły wnioski o zasiedzenie do sądu. Efekt, utopiły po 2000 zł a sprawa została zawieszona z wniosku adwokatów rodziny Grocholskich. Czy nadal wójt, Pani sołtys oraz kilku wójków "dobra rada" będą opowiadać, że nie ma potrzeby pomagać mieszkańcom w obsłudze prawnej tej sprawy? A może wójt już policzył ile będzie trzeba zapłacić odszkodowań rodzinie Grocholskich za gminne ulice?
Szkoda mi mieszkańców Nowych Grocholic. Tym bardziej, że władza samorządowa, która powinna pilnować ich interesów prawnych to stado ptaków kiwi, czyli nielotów. Zdolnych do tandetnego PR -u w Kurierze Rodzinnym i akcjach "rączki całować" realizowanych w wielu wariantach, ale nie do przewidywania skutków takich decyzji jak ta Ministra Rolnictwa.
Sam teks decyzji upublicznimy dopiero juro, ponieważ... skaner odmówił współpracy.
Obserwuj wątek
    • starix62 Re: No i Nowe Grocholice mają problem 24.12.13, 17:30
      Za takie przygłupawe rady, to pan wójt powinien oddać tym ludziom pieniądze ( z własnej kieszeni ) Jak się nie zna na prawie, ( a widać to po jego wójtowaniu ) to nie wolno mu wprowadzać mieszkańców w błąd, proponuje abdykować, zabrać świtę i dać Raszynowi złapać oddech. Nara.
    • konradzubko Re: No i Nowe Grocholice mają problem 25.12.13, 10:59
      PROGRAM WYBORCZY DLA GMINY RASZYN NA LATA 2010 -2014
      K.W.W. PRAWORZĄDNOŚĆ I SAMORZĄDNOŚĆ
      z którego startował i wygrał wybory wójt Andrzej Zaręba

IV.REGULACJA PRAW WŁASNOŚCI GRUNTÓW
      • Powołanie biura prawnego świadczącego pomoc dla mieszkańców posiadających grunty o nieuregulowanym stanie prawnym. (dotyczy to w szczególności posiadaczy gruntów w Nowych Grocholicach i w Rybiu).

Obietnice wyborcze a rzeczywistość ...
      Mamy już jedne wyrok w RP, który mówi, że to co, wypisane na ulotkach wyborczych nie może być podstawą do sądzenia się mieszkańców (wyborców) z wybranymi.
      Czym więc się kierować przy kolejnych wyborach?
      • jacek-wisniewski Re: No i Nowe Grocholice mają problem 25.12.13, 11:47
        Św. pamięci Mirek Lewandowski dzień po wygranych wyborach w 1990 roku powiesił na ścianie swojego gabinetu program wyborczy KWW "Solidarność". I co jakiś czas, kiedy zrealizowaliśmy kolejny punkt wykreślał go z tej wiszącej kartki. Mirkowi Chmielewskiemu dawałem też oprawiony w ramki nasz program z 2006 roku. Jest wrzucony za szafę. Obecnemu wójtowi nawet radni opozycji chcieli pomóc w dotrzymaniu danego wyborcom słowa. I ... był przeciw. To chyba wystarczy jako dowód do czego Andrzejowi Zarębie są mieszkańcy. Wyłącznie jako głosy wyborcze. Komuś kto prosił o poparcie Andrzeja Zaręby w 2 turze jest niezwykle przykro pisać te słowa. Możesz Konrad mi wierzyć, ze wolałbym za rok mieszkańcom napisać, że w tej kadencji wspólnie zrobiliśmy wszystko co obiecaliśmy w 2010. Szkoda.
        • piotr.raszyn Re: No i Nowe Grocholice mają problem 26.12.13, 11:17
          Drodzy Rodacy, Raszynianie,
          NIECH ŚWIĘTA WOLNE BĘDĄ OD POLITYKI !

Tego się trzymajmy.
    • b.czysty_motocykl Re: No i Nowe Grocholice mają problem 26.12.13, 17:03
      A ja słyszałem, że to mieszkańcy Nowych Grocholic nie chcieli przeznaczyć pieniędzy na pomoc prawną dla tych, którzy mają nieuregulowane prawa do swoich działek. To trochę podłe, ale dużo ludzi myśli tak: ja się sam o swoje musiałem starać, dlaczego inni mają to mieć za moje pieniądze. Mnie też jest szkoda mieszkańców Nowych Grocholic, ale dlaczego moje podatki mają iść na ich prywatne sprawy. Jak ja mam problem prawny, to sam muszę sobie z nim radzić, żadna gmina mi za to nie płaci. Czy gmina namawiała ich na kupowanie działek na umowę? Ja też tego nie robiłem - i teraz mam za to płacić? NAJUBOŻSZYM - TAK, ALE CAŁEJ RESZCIE! Niezależnie od tego ile mają kasy?
      A poza tym interesuje mnie bardzo co też stowarzyszenie, poza szumem medialnym, może zrobić. A zainteresowani powinni się dobrze pomyśleć, jak p. Wiśniewski doradzał mieszkańcom Sękocina i Magdalenki, to budowa S8 przeciągnęła się o wiele lat. A teraz nie będą mieli węzła, ale będą mieli korki - trudno powiedzieć co lepsze. A reszta żyje w smrodzie spalin i codziennych korkach. Ja bym się dobrze zastanowił, zanim bym skorzystał z usług takiego doradcy.
      Ta sprawa pokazuje absurd doprowadzają tzw. obietnic wyborczych. Kandydaci obiecują złote góry dla kilku głosów. Jakieś zwroty za darowiznę na kanalizację, prawnie nie do wykonania, jakaś obsługa prawna dla prywatnych osób, której nie chcą ci, którzy zrobili to wcześniej za własne pieniądze. Obiecują, że w ciągu czterech lat kadencji naprawią zaległości z poprzednich kilkunastu lat. To są obietnice bez pokrycia. Ale to samo dotyczy każdego z kandydatów i tych wcześniejszych i tych, którzy będą startować w przyszłości. Ja tam będę sprawdzał nie obietnice, ale to co kto zrobił.
      • jacek-wisniewski Re: No i Nowe Grocholice mają problem 26.12.13, 17:23
        Ale zacząłbym od programu wyborczego pryncypała smile. Zwłaszcza ta część o pomocy prawnej mieszkańcom Nowych Grocholic i Rybia. To się nazywa chichot historii. O reszcie tego wywodu później.
      • starix62 Re: No i Nowe Grocholice mają problem 26.12.13, 18:28
        O " złotych górach " obecnego wójta, można mówić, czy nie ?
      • jacek-wisniewski Re: No i Nowe Grocholice mają problem 26.12.13, 20:29
        Tak, od samego początku tej sprawy wójt a również Pani sołtys opowiadali, ze Haczkur i jego znajomi chcą za darmo mieć pomoc prawną za kasę z funduszu sołeckiego. Trzeba albo być "prawnym tumanem", albo szukać prymitywnego sposobu na eliminację obecnego radnego z najbliższych wyborów, aby takie bzdury gadać. Stronę może reprezentować prawnik, ale mający pełnomocnictwo od strony postępowania. Ustawa o samorządzie gminnym i ustawa finansach publicznych nie pozwala na darowizny na ten cel dla mieszkańców. Prawnicy byli potrzebni do oceny sytuacji prawnej i poszukania "ścieżek działania" dla poszczególnych grup ewentualnie poszkodowanych. Nikt nie chciał prawnika do celów reprezentowania kogoś imiennie. Dlatego powołano stowarzyszenie do reprezentowania mieszkańców. Mogło i może być partnerem dla samorządu w tej sprawie bez zarzutu o ładowanie kasy do prywatnych kieszeni. Ludzi bez ksiąg wieczystych jest ok. 70 rodzin. W decyzji podane są 151 działki. Czyli zagrożeni są nie tylko ci bez uregulowanych stanów prawnych, ale również inni. Na ile dziś nie potrafię dać odpowiedzi, bo nie jestem prawnikiem. A W PRZECIWIEŃSTWIE DO WÓJTA WOLĘ NIE DAWAĆ RAD, KTÓRE POZA UTRATĄ KASY NIEWIELE DAJĄ ZAINTERESOWANYM. Co do reszty wywodów to szkoda gadać. Jakoś doradzałem i doradzam mieszkańcom Sękocinów. Są zadowoleni z naszej współpracy. I ci, którzy zamiast 80 złotych dostali po 320 i ci, którzy obronili swoją własność. Możemy zrobić test. Ja przejdę się pieszo po Słominie, Sękocinie Starym i Nowym podając datę i godzinę spaceru. I wójt zrobi to samo po ... Nowych Grocholicach za kilka dni jak decyzje ministra dotrą pocztą do mieszkańców smile.
        • starix62 Re: No i Nowe Grocholice mają problem 26.12.13, 20:49
          Z tego co sobie przypominam, to już kiedyś wójtowi taczkę na Grocholicach uszykowali. ( nawet balony były ) Cholera, uleciało mi z pamięci, który to wójt, co to nawet Policję zawezwał na WŁASNYCH wyborców, przepraszam ,pamięć jest zawodna. Wesołych Świąt.
        • stoper57 Re: No i Nowe Grocholice mają problem 26.12.13, 21:23
          spacer po Słominie, Sękocinie niczym nie grozi - ani objawami wdzięczności, ani naruszeniem godności. Nadal niewielu zna tam JW i jedynie z ciekawości (ogłoszenie o spacerze) mogliby się zainteresować. Kasę wzieli i zainwestowali i mają całą sprawę głęboko.... (z wyjątkiem garstki "nierostrzygnietych") W ten cud zamienienia 80 zł w 320 nie bardzo chce mi się wierzyć (moja rodzina w S. jakoś nie chwaliła się ani takim faktem, ani wdzięcznością do JW - może nie dla wszystkich było x4 ?)
          (Nie)proponuję spacer po Al.Krakowskiej w poniedziałek rano, z transparentem -
          "To JA, JW, wynegocjowałem (dla Was) najkorzystnieszą wersję budowy trasy Salomea-Wolica-Sękocin"
          Ps obawiam się o formę "dowodów wdzięczności"
          • jacek-wisniewski Re: No i Nowe Grocholice mają problem 26.12.13, 21:36
            To jakieś bzdurne hasło. Mógłbym zgodnie z prawdą napisać: "To ja JW, razem z Wami doprowadziłem do tego, że po raz pierwszy GDDKiA liczy się z Waszym zdaniem". A co do ceny to prawda. Pierwsze wyceny przy Al. Krakowskiej były w wysokości od 80 do 120 złotych. Najdroższa działka poszła po awanturach za 360 zł za m2. Dlatego mam satysfakcję z tego co zrobiliśmy. Tak jak z tego, ze dzięki zablokowaniu w 2005 roku, razem z wójtami dziś możemy wprowadzać zmiany do projektu w zakresie odwodnień, dróg dojazdowych i innych rozwiązań technicznych. Gdyby poszło tak jak wtedy było przygotowane nikt by z nami nie rozmawiał. Gdyby w 2005 roku ktoś traktował w GDDKiA nas poważnie dawno byśmy jeździli po obwodnicy. Ale spokojnie smile. Doczekamy otwarcia. Ja, jako "ojciec chrzestny" tej drogi liczę na zaproszenie na przecinanie wstęgi smile, smile.
            • grocholica Re: No i Nowe Grocholice mają problem 26.12.13, 23:36
              Powiem tak, nigdy nie byłam fanka naszego radnego, ale pomysł na wydanie funduszu sołeckiego na pomoc prawną dla kilkudziesięciu rodzin jest i tak mniej egoistyczny niż wycieczki.

Niestety to przeciwstawiono na zebraniu sołeckim tej idei. Kiedy usłyszałam głos pani "rzeczniczki" pani sołtys, że jedna z wycieczek ma być dwudniowa to myślałam, że to jest żart, ironia albo drwina, a tu wszyscy "umówieni" przyklaskują skwapliwie.

I tak jak pan czysty motocykl uważa, że skoro ktoś mógł sam zapłacić za wyprostowanie swoich praw własnościowych tak ja uważam, że skoro ja sama płacę za swoje wakacje i wycieczki to i inni mogą.

Jak na razie ta sprawa mnie nijak nie dotyczy - wydaje się, że sytuację mam czystą, ale uważam, że uregulowane prawo własności mieszkańców mojej okolicy przyniosłoby korzyści i mi. Bo ludzie, którzy czuliby się u siebie dbaliby bardziej o naszą okolicę, a także mniej byliby podatni na różnorodną demagogię. I jakoś śmielej, by przypominali o swoich krzywych chodnikach, braku dostępu do komunikacji publicznej, a przez to utrudnienia w korzystaniu z lokalnej kultury czy choćby służby zdrowia ( pieszo nasze babcie zawsze ostatnie docierają do kolejki). Może wygodnie mieć takiego straszaka na nas, zresztą chyba wszystkim kolejnym władzom - można na nas zaoszczędzić w budżecie
              • b.czysty_motocykl Re: No i Nowe Grocholice mają problem 27.12.13, 16:39
                Z pewnością fundusze sołeckie można by wydać na jakieś inwestycje - np. projekty. Bo place zabaw Grocholice mają dwa.
                A co do poczucia więzi z okolicą po załatwieniu sprawy własności - to chyba Pani nie ma racji. Jakoś tak się zwykle dzieje, że jak ktoś porządnie załatwia swoje sprawy to i bardziej dba o to co jest wokół niego. Warto się zastanowić co jest tu skutkiem, a co przyczyną.
                W stosunku do wielu miejsc w gminie Grocholice mają całkiem dobrą infrastrukturę, mało dróg do zrobienia, dobry układ uliczek. Macie na przykład piękny, szeroki Trakt Grocholicki. A komunikacja? W całej gminie jest taka sama, w sumie z Grocholic jest bliżej do ośrodka zdrowia niż na przykład z Falent.
            • piotr.raszyn Re: No i Nowe Grocholice mają problem 27.12.13, 09:40
              ojciec chrzestny??? chyba hamulcowy. plus jeszcze ci ze stowarzyszenia "przyjazna droga 721".
              egoiści, co walczyli tylko o to, żeby ich willunie w lesie nie straciły na wartości.
              a i tak stracą, bo 500m od nich będzie trasa S7, o czym wiedzieli już 20 lat temu i pobudowali się z premedytacją, a potem udają głupa.
              • piotr.raszyn Re: No i Nowe Grocholice mają problem 28.12.13, 19:58
                To teraz już wiem, kto zdegradował trasę ekspresową do rangi zwykłej drogi krajowej z przejściami dla pieszych i skrzyżowaniami:
                www.kurierpoludniowy.pl/wiadomosci.php?art=3376
                Chyba ktoś blisko Krakowskiej mieszka i ta trasa musiała wyjątkowo wadzić jak wrzód na d... smile
        • b.czysty_motocykl Re: No i Nowe Grocholice mają problem 27.12.13, 15:48
          A jak się ma ilość zadowolonych mieszkańców Sękocina i Magdalenki do tych pozostałych, którzy od lat mają stały korek pod domami, którzy nie mają szans na żadne ekrany, którzy na codzień znoszą utrudnienia wynikające z tranzytu przez Al. Krakowską. Cobyś Pan nie mówił interesy społeczne jednych i drugich są nie do porównania. Szczególnie, że prezentujesz się Pan jako samorządowiec, któremu na sercu leży dobro mieszkańców - tylko których? Dziwnie Pan widzisz tę samorządową odpowiedzialność za mieszkańców gminy: tak w przypadku Sękocina jak i N. Grocholic. Ciągle nie dajesz odpowiedzi, albo to co piszesz jest bardzo pokrętne: dlaczego z moich podatków mają być opłacani prawnicy dla ludzi, którzy nie kupili swoich nieruchomości tak jak należało - u notariusza. Jeśli sprawy były nieczyste i nie mogli tego zrobić formalnie, to dlaczego teraz z gminnej kasy ma być płacony prawnik, który będzie szukał dla nich wyjścia. To jest tani populizm Panie Wiśniewski. Co do radnego, to sobie wyrobiłem na jego tema zdanie odsłuchując kolejne sesje. Sam się eliminuje swoim chamstwem i prymitywizmem. Nie musza tego robić ani wójt, ani sołtys, ani ci z nowych Grocholic, co to nie chcą płacić za porady prawne. A może dobrze znają tych, którzy tak sie o to upominają?
          Ps. Nie mam pryncypała, uparcie mnie Pan z kimś mylisz. A może jest Ci tak wygodniej?
          • jacek-wisniewski Re: No i Nowe Grocholice mają problem 27.12.13, 19:13
            Nie znam odczuć mieszkańców Magdalenki. Oni mają swoje bardzo prężne stowarzyszenie i nie potrzebują "bratniej" pomocy. Drogi jak się buduje to po to by było lepiej. A poprzedni projekt tego nie gwarantował. Teraz S8 ma szansę stać się drogą potrzebną i usprawniajacą ruch. Dziś z Mirkiem Chmielewskim razem byliśmy oglądać u Marszałka projekt pozowlenia wodno - prawnego na odwodnienie kawałka terenu na czas budowy. Niestety na taką szczegułowość trzeba zwracać uwagę przy tej inwestycji. W poprzedniej procedurze tego zabrakło. Dlatego było wiele błędów, które dyskwalifikowały tamten projekt.
            Co do tej pokrętności to prosze przeczytać ze zrozumieniem co wczesniej napisałem. Rozumiem święta, rozumiem że nie jest to czas poprawiajacy sprawne i logiczne myślenie, ale lepiej zanim coś sie pisze pomyśleć. Nie ma tańszego populizmu nad treść Kuriera Rodzinnego. Tej poprzeczki nikt nie przeskoczy nawet jakby był Kamilem Stochem smile.
            Co do radnego Haczkura, zdanie na jego temat sprawa prywatna. Ja tam go podziwiam za spokój z jakim wysłuchuje chamskich i prymitywnych odzywek od naszego wójta na sesji. Ale to nie wina obydwu Panów. Tu niestety trzeba miec pretensje do prowadzących sesje Rady Gminy Raszyn. Byłem 3 lata Wiceprzewodniczącym, w tym rok rada nie miała Przewodniczącego i nigdy nie dopuściłem do takiego zachowania ani wójta ani żadnego radnego. To wstyd dla samorządu Gminy Raszyn. Przerywanie radnemu wypowiedzi, brak odpowiedzi na pytania, stwierdzenia, że "pan nie rozumie", "ja mogę mówić do każdego jak mi się chce" i tym podobne, to coś co nie powinno miec miejsca ze strony wójta. Na sesjach jest tylko gościem. Ja czasami też w sytuacjach kiedy się wypowiadam w tej kadencji na sesji czy tez w trakcie posiedzeń komisji bywałem obrażany przez Andrzeja Zarebę. Ale staram się za kazdym razem odpowiednio i zdecydowanie reagować.
            • grocholica Re: No i Nowe Grocholice mają problem 27.12.13, 22:24
              Co do Grocholic to nie mają nic poza jednym placem zabaw, przypominającym podwórkowy w Warszawie; (na drugi to nie wpuściłabym dzieci nawet w kasku rowerowym). Właśnie wróciłam z Ursynowa i dzieci nawet po ciemku błagały, by pójść się pobawić na placu zabaw w parku, który mijaliśmy więc generalnie to nie mamy o czym rozmawiać. Plac zabaw, phi...

A co do komunikacji to z Falent można dojechać do kładki, z Nowych Grocholic moja mama do kładki idzie 20 minut, a moje dziecko dodatkowo brnie przez błoto ulicy, która nie ma chodnika za to zrobiono jej piękną nawierzchnię idealnie nadającą się do łamania przepisów o ograniczeniu prędkości w obszarze zabudowanym, zwłaszcza, że nie ma na niej żadnych spowalniaczy.
              A i nie jest toTrakt Grocholicki, bo ten od strony ośrodka i szkoły jest zwykłym polem.
              Tak sobie myślę, że jakby zabronić mieszkańcom wypraw do Warszawy to byliby mniej marudni, a tak to po raz kolejny wróciłam załamana na nasze podwórkosmile
              • forumowicz44 Re: No i Nowe Grocholice mają problem 28.12.13, 10:06
                a propos Traktu Grocholickiego - kilka dni temu zupełnie przez przypadek jechałam tą ulicą. DRAMAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!! W pewnym momencie jechałam lewą stroną bo prawą się po prostu nie dało. Ale tylko przez chwilę gdyż zaraz cała nawierzchnia wróciła do normy Traktu Grocholickiego. Współczuję mieszkańcom i przestaję narzekać na ulice Białołęcką w Warszawie wink
                • patrzacy.z.boku Re: No i Nowe Grocholice mają problem 28.12.13, 16:49
                  niestety raszyn nie ma sie czym pochwalic....z ktorej strony sie nie wjezdza to sie czuje ze sie jest w faszynwink
                • trakt_grocholicki Re: No i Nowe Grocholice mają problem 28.12.13, 22:14
                  Co za głupi tekst ???
                  • stoper57 parweniusz czy.... 05.01.14, 12:26
                    trochę obok "sprawy grocholickiej" - JW (blog niepolityczny) też nie popisał się specjalną wiedzą.... ogólną, tym razem słownikową, w celu zdyskredytowania teorii swojego adwersarza. (a moja polonistka mawiała - nie wysilaj się na słowa, których nie rozumiesz, i potem używasz niezgodnie z ich sensem)
                    Nie rozumiem, co ma wspólnego nazywanie wójta "parweniuszem", z błędnymi wg JW poradami tegoż wójta w sprawie procedur sądowych. Parweniusz najprościej- to nowobogacki, nierozgarnięty dureń, któremu sie zdaje że jego pieniądze nobilitują go do przynależności do elity, nie tylko finansowej.
                    Niewiedzę, bo o to zdaje się kruszy kopie JW, określa się jako ignorację na przykład.
                    Co tłumaczy się jak niżej wg słownika:
                    ignorant
                    nieuk, niedouk, amator, laik, nowicjusz, dyletant, nieprofesjonalista, niefachowiec, niespecjalista, profan, analfabeta, półanalfabeta, wstecznik, partacz, obskurant, pseudouczony, półinteligent, ćwierćinteligent, ciemniak, prostaczek, abderyta, żółtodziób, początkujący, noga, dętka, † filister, cienki bolek

Ps widać " z tych nerw" co puściły..
    • ludex39 kancelaria prawna 27.10.14, 23:23
      namiary na kancelarię, która prowadzi z urzędu sprawę Michałowic:
      www.kancelariazaczek.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka