Dodaj do ulubionych

1.1 POIIŚ

28.11.14, 12:21
www.wfosigw.pl/infrastruktura-i-srodowisko/konkursy/20177
Obserwuj wątek
    • krystian.zabieglinski Re: 1.1 POIIŚ 29.11.14, 17:54

A ja znalazłem taką
      www.wfosigw.pl/strona-glowna/aktualnosci/20186
      • lechujarek69 Re: 1.1 POIIŚ 29.11.14, 18:44
        Nomad przypomniał i urzędnicy podpisali.
        • dosc_belkotu Re: 1.1 POIIŚ 29.11.14, 22:28
          chyba jednak nie, bo w konkursie o którym przypomniał no-mad wnioski należy składać w terminie od 15 grudnia 2014 r. do 19 stycznia 2015 r. w godzinach 9.00 ? 15.00. smile Czyli to kolejny projekt, na który gmina może złożyć wniosek, na te części gminy, których nie przewidziano w poprzednich etapach. Mamy nadzieje, że gmina (i wójt, który chwalił się w kampanii taką skutecznością w pozyskiwaniu środków) ten nowy wniosek przygotowuje. Sprawdzimy. Mam jeszcze pytanie - dlaczego, skoro w tych projektach (POIIŚ) mogliśmy otrzymać 85 % dofinansowania, a cały wniosek jest na 15 mln to dlaczego dostaliśmy 8 mln czyli o 4 mln mniej niż było można - specjaliści? wink
          • j.aranowski Re: 1.1 POIIŚ 30.11.14, 09:35
            Te 85% to czysta teoria. W praktyce, przy tak bogatej Gminie jaką jest Raszyn, dla nas nie do osiągnięcia. Mam nadzieję, że wreszcie ktoś to w UG zrozumiał i zaczniemy składać wnioski, które są realne. Jak słuchałem na Sesjach, że Dom Kultury wybudujemy w 100% (wg niektórych radnych, a wójt nie zaprzeczał) ze środków zewnętrznych, to z trudem powstrzymywałem śmiech. Cieszę się więc, że jednak wyciągnięto wnioski z ostatnich kilku lat. Niepokoi mnie natomiast coś innego. Czuję przez skórę, że brakujące środki zostaną pozyskane z..... kolejnego kredytu. Może się okazać, że niedługo nie będziemy pozyskiwać pieniędzy z Unii nie dlatego, że tego nie potrafimy, ale dlatego że nie pozwoli na to nasze zadłużenie.
            • dosc_belkotu Re: 1.1 POIIŚ 01.12.14, 01:05
              Panie j.aranowski poproszę o przykłady środków unijnych pozyskanych ( czytaj złożonych, nowych wniosków - nie jako kontynuacja poprzednich - zakończonych dofinansowaniem dla gminy) przez urząd pod wodzą A.Zaręby. Pieniądze na uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej zostały przelane na konto gminy dzięki wnioskom Rajkowskiego, a kolejne etapy wynikały z tych pierwszych dobrze napisanych projektów przed nastaniem Zaręby. Poza tym WFOśiGW ma obowiązek wydania środków, które dostał na ten cel, bo w XXI wieku w Europie kanalizacja i wodociągi to obowiązek nie przywilej. Dodatkowo za Rajkowskiego została stworzona specjalna jednostka realizująca projekt oddelegowana wyłącznie do zadań wodno-ściekowych. Dlatego to była bułka z masłem. Pytamy o inne środki dla Raszyna, na co zostały pozyskane środki unijne???A dlaczego zwracam się do pana? bo martwi się pan skąd weźmiemy pieniądze na wkład własny by pozyskiwać środki z Unii - a tu raczej wygląda na to, że jednak nie potrafimy pisać takich wniosków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka