Dodaj do ulubionych

Ca bronchi dex.

19.11.09, 22:21
Witam. Może ktoś mi pomoże usiłuję znaleźć więcej informacji pod kątem chemii celowanej na temat niedrobnkomórkowego raka oskrzeli płuca prawego.

Dziwi mnie, ze tylko taki krótki opis jest w badaniu histopatologicznym.

Jeśli ktoś ma jakieś informację, bardzo proszę o odzew.
Obserwuj wątek
    • neira87 Re: Ca bronchi dex. 19.11.09, 23:22
      Nie jestem ekspertem, ale z tego co naczytałam się o różnych nowotworach płuca
      (my walczymy z DRP), to w przypadku niedrobnokomórkowego raka (czyli NDRP)
      zwykle stosuje się najpierw leczenie operacyjne [jeśli jest możliwe], a dopiero
      potem chemię lub radioterapię.
      Przy chemii celowanej wchodzi chyba jedynie Tarceva, ale to w przypadku gdy
      chemia I (i nie wiem, czy też nie II) linii nie działa wystarczająco dobrze, na
      pewno chory nie dostaje jej jako pierwszy rzut.

Opis badania histpat jest dobry, tzn. zawsze są one krótkie i zwięzłe. U nas
      było np. "carcinoma microcellulare" i tyle.

Na forum jest trochę przypadków NDRP, postaraj się poszukać i poczytać, na pewno
      będzie tam kilka wartościowych informacji :) pozdrawiam!
    • osmanthus Re: Ca bronchi dex. 20.11.09, 01:45
      No, rzeczywiscie pan pato sie nie zmeczyl.
      A ten hist-pat to z czego?
      • brazylion3 Re: Ca bronchi dex. 20.11.09, 19:07
        To jest rak nieoperacyjny. Chemia już była, radioterpia też.
        Branchoskopia fiberoskopowa - Badania z blony śluzowej oskrzela, nabłonki oskrzelowe, makrogagi,granulocyty ,śluz.

Jeśli ktoś ma informację, bo w sieci mało jest na temat tego typu.
        • neira87 Re: Ca bronchi dex. 21.11.09, 09:34
          W takim razie przy NDRP chemią celowaną jest Tarceva, musicie porozmawiać z
          lekarzem nt. możliwości zastosowania tego leku.

A jest stwierdzona progresja, stabilizacja etc.? Ogólnie jakie są wyniki? Jakieś
          przerzuty?
          • brazylion3 Re: Ca bronchi dex. 21.11.09, 14:15
            Niestety jest progresja. Guz jest duży. Będzie już ostatnie naswietlanie. Czytalem o Tercevie. Lekarz powiedziął właśnie ,ze ten typ raka nie regauje na chemię celowaną i to mnie zdziwiło. Dlatego pytam tu na forum
            • neira87 Re: Ca bronchi dex. 21.11.09, 17:15
              Hm może dobrze byłoby podpytać lekarza skąd taka decyzja? Być może ma to związek
              z rodzajem raka - na Tarcevę najlepiej reaguje chyba rak gruczołowy, nie
              napisałeś jaki jest w tym wypadku rodzaj NDRP. Tarceva jest też niby
              refundowana, ale w praktyce nie wszędzie, więc może to być zwykła niechęć
              szpitala do płacenia za drogi lek lub załatwiania tysiąca papierów - tak
              niestety bywa. Dobrze skonsultować przypadek w innych ośrodkach onkologicznych,
              które akurat refundują lek. (dużo o Tarcevie:
              www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/tarceva/061805pl1.pdf )

Jest też Alimta (pemetreksed), która jest stosowana w połączeniu z cisplatyną
              głównie na NDRP płaskonabłonkowego ( www.alimta.com/ ), niemniej jest
              chyba dużo droższa od Tarcevy. No i jest Taxotere (docetaksel).
              Ogólnie fajny artykuł o terapii celowanej NDRP:
              www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/7881,terapia,celowana,niedrobnokom%C3%B3rkowym.html
              • brazylion3 Re: Ca bronchi dex. 22.11.09, 12:23
                pewnie brak receptorów EGFR na komórkach guza spowodował decyzję lekarza.Taxoter był stosowany, niewielki efekt. Dzięki za informacje i poświęcony czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka