Dodaj do ulubionych

Czerniak a dzieci!

14.05.10, 12:55
W zasazie kieruje to pytanie o Ani ,moderatorki ( Gontha ) moja 14 letnia
córka ma pieprzyk na plecach który podobno ja boli...Jako ze ja jestem chora
na czerniaka naczyniowki ,to jestem lekka panikara. Czy czerniak u zieci to
czeta sprawa? Czytalam ze to niezwykle rzakie 1 do 2 % ale jak to sie ma o
realiow..Nic z tym pieprzykiem sie nie dzieje jest normalny byl chyba o zawsze
,ma taka czarna mala kropke w srodku ,ja wiem ze tu mi nikt nie opowie na
pytanie czy to bezpieczna zmiana..latego zapialam w trybie pilnym o
lekarza-onkologa juz w poniedzialek..Ale weeken przeemna i chyba szukam tu
jakiego upokojenia..A wiem ze nikt nie zna ie tyle na czerniaku co naz
moderatorka..
Obserwuj wątek
    • leneczkaz Re: Czerniak a dzieci! 14.05.10, 13:05
      Ma syndrom matki chorej na raka. Ja już miałam ze 200 rodzajów raka odkąd mama
      zachorowała :P. Taka shiza ;)

Ale warto wybrać się do DERMATOLOG a nie onkologa :P i zbadać komputerowo
      pieprzyk. Takie badanie kosztuje u nas z 50zł więc w Wawie pewnie ze 100-150zł.
      Komputer oceni jaka jest szansa na raka. Ja jestem cała w pieprzykach i bolących
      i wielkich i odstających i u mnie żaden nie przekroczył 0,001%.
    • justa74 Re: Czerniak a dzieci! 14.05.10, 21:34
      Witaj
      nie mam szczególnej wiedzy na temat zmian skórnych ale ponieważ miałam usuniętą
      jedną to się "obserwuję". W zeszłym miesiącu zaniepokoiła mnie zmiana wokół
      takiego większego pieprzyka na plecach. Zaczerwienił się i bolał. Sprawdziłam
      tak szybko jak mogłam u lekarza. Na szczęście to nie było nic groźnego.
      Podrażnione znamię plus podłączenie pod jakiś nerw. Po paru dniach się uspokoił.
      Zbadaj córkę u dermatologa - chyba dermoskopem jeśli dobrze pamiętam.
      Mimo wszystko życzę spokojnego weekendu - nerwy i stres nie są dobrym lekarstwem...
      pozdrawiam
      Justyna
    • gontcha Re: Czerniak a dzieci! 15.05.10, 00:24
      Princess_arabella
      Jesli pieprzyk córci się nie zmienił wizualnie to raczej powodów do
      niepokoju ni emasz. Owszem - zawsze najlepiej jest zasięgnąć porady
      u lekarza, co robisz i bardzo dobrze. Mój 9-cio syn ma wrodzone
      znamię w miejscu narażonym bardzo na podraznienie. Z racji tego iz
      miałam czerniaka w trakcie ciązy mój onkolog stwierdził, że młodemu
      lepiej to znamię usunąć - ale dopiero w wieku lat 10-ciu, choć raz w
      roku je sprawdza.
      Czerniak u dzieci to rzadkośc. Owszem zadrza się tzw. czerniak
      młodzieńczy, ale to jest całkiem inna (łagodna) sprawa.
      Spoko zatem i daj znać co i jak.
      Pozdrawiam
      Anka
      • princess_arabella Re: Czerniak a dzieci! 15.05.10, 08:40
        Dziekuje Aniu za odpowiedz!
        • ala1979 Re: Czerniak w ciąży 15.05.10, 16:33
          A ja chciałam się zapytać pod piersią ze dwa lata temu pojawił mi się pieprzyk i
          teraz jak jestem w ciąży to mi się powiększył nie zwracałam na to uwagi ale
          brzuch mi rośnie i zaczyna mi przeszkadzac.Drażnie go sobie
          biustonoszem.pokazywałam go swojemu ginekologowi powiedział że nie jest to
          brzydkie ale jak sie tak bardzo upieram to żebym poszła do chirurga wyciąć.Co
          mam zrobić?
          Nie boli mnie ma taki różowuy kolor dla mnie wygląda jak miniaturowy sutek.Przez
          to że mama umarła na raka to mam takie schizy że szok.Doradzcie co robić.
          • leneczkaz Re: Czerniak w ciąży 17.05.10, 11:45
            Podczas ciąży i karmienia nikt Ci nic nie wytnie. Potem możesz ciąć co tylko
            chcesz ;)
          • annalaura28 Re: Czerniak w ciąży 17.05.10, 12:07
            ala1979
            Najlepiej idź z tym do dermatologa, niech obejrzy to znamię.W ciąży znamiona
            mogą się powiększyć pod wpływem hormonów lub może to być efekt powiększenia
            piersi i wtedy znamię też wydaje się większe. Nie prawdą jest, że w ciąży nie
            usuwa się znamion. Owszem nie robi się tego w pierwszym trymestrze i pod koniec
            ciąży, ale w 4-8 miesiącu, jeśli jest konieczność to chirurg usuwa, używa wtedy
            innego rodzaju znieczulenia. Wiem, bo rozmawiałam na ten temat z dermatologiem i
            chirurgiem
            • leneczkaz Re: Czerniak w ciąży 17.05.10, 12:37
              Owszem nie robi się tego w pierwszym trymestrze i pod koniec
              > ciąży, ale w 4-8 miesiącu, jeśli jest konieczność to chirurg usuwa, używa wtedy
              > innego rodzaju znieczulenia.

Tak. Jeśli jest konieczność! Ale nie sądzę, że powiększająca się zmiana (co jest
              normą w ciąży) to jest konieczność.
    • nellyssima Re: Czerniak a dzieci! 15.05.10, 17:31
      Czerniak u dzieci występuje bardzo, bardzo rzadko. Czytałam cytowane
      tu na forum opracowania nowozelandzkie o czerniaku, bo też mnie to
      interesuje, jako że sama zachorowałam, a moje dziecko ma dwa
      niepodobające mi się znamiona, i literatura tamta podaje zaledwie
      kilka przypadków czerniaka u dzieci z kilku lat. Oczywiście mimo, to
      poszłam do onkologa z dzieckiem, by być pewną, ale to już taka moja
      schiza.
      • nellyssima Re: Czerniak a dzieci! 15.05.10, 17:37
        www.nzgg.org.nz/guidelines/dsp_guideline_popup.cfm?guidelineCatID=7&guidelineID=141

rozdział 25
        • ewusia13 Re: Czerniak a dzieci! 06.09.10, 14:40
          moja córka (6,5 lat) od urodzenia ma na plecach na wysokości łopatki pieprzyk, który regularnie rośnie razem z córką.
          Kilka miesięcy temu zauważyłam na nim czarna kropkę.
          Byłam w sobotę u chirurga onkologa, powiedział, że nie wygląda to groźnie ale możemy go usunąć i zbadać.
          Zapisaliśmy się na zabieg na 23 października. Koszt 150 zł razem z badaniem histop.
          no i teraz mamy czas do namysłu co robić... usuwać czy nie?
          niby statystyki mówią,że czerniak u dzieci jest bardzo rzadko ale z drugiej strony ja mam wieczne schizy na punkcie zdrowia (tata jest po raku jelita grubego)

co radzicie?
          jeśli się uda to wklejam fotki tego pieprzyka
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2411597,2,1,DSCF2272.html
          • elsy Re: Czerniak a dzieci! 06.09.10, 21:20
            witaj
            moja córcia,obecnie 4 latka też urodziła się z podejrzanym znamieniem,byliśmy pod kontrolą dermatologa,miała robioną dermatoskopię co monitorowało rozwój pieprza,ze względu na wiek od dawna czekaliśmy na usunięcie.......aż w końcu samo się wchłonęło w ciągu dwóch miesięcy

byliście u dermatologa? czy od razu u chirurga(mam wrażenie ,że oni od razu chcą usuwać:),z tego co widzę małą jest za mała by robić to w znieczuleniu miejscowym,a szkoda by było poddawać ją narkozie.....
            pozdrawiam ciepło
          • elsy Re: Czerniak a dzieci! 06.09.10, 21:22
            oj ,przepraszam przeoczyłąm wiek - 6,5 lat to już wiek odpowiedni do współpracy dziecka przy znieczuleniu miejscowym :)))
          • nellyssima Re: Czerniak a dzieci! 06.09.10, 22:05
            Poszłabym do lekarza, który ma dermatoskop, zrobiłabym zdjęcie tego znamienia i porównałabym za pół roku. Dopiero wtedy zdecydowałabym się, co robić.
          • elka-1 Re: Czerniak a dzieci! 07.09.10, 11:32
            Ewusiu13 - na Twoim miejscu w ogóle bym się nie zastanawiała i zleciła córce usunięcie tego pieprzyka.
            Nie ma najmniejszego sensu, abyś bez przerwy przyglądala się czy on: rośnie a może dziś zmalał, czy grubieje, zmienia barwę, strukturę itd.
            I ręczę, że każdorazowo będziesz widziała jakieś zmiany, choć tak naprawdę może ich nie być. Nasza wyobraźnia i świadomość medyczna pisze rozmaite scenariusze...
            A nawiązując do statystyk - u mojego onkologa widziałam osobiście dwoje ok 7-8-letnich dzieci (nie spokrewnionych ze sobą), których znamiona wykazały poważne zmiany - będące prostą drogą do czerniaka. Na szczęście zostały w porę usunięte :)
            Pozdrawiam serdecznie
            Ela
            • ewusia13 Re: Czerniak a dzieci! 13.02.11, 23:04
              WITAJCIE
              tak tylko chciałam się przypomnieć :)
              minęło 5 mcy od mojego postu a córka a ciągle ma pieprzyk na plecach...

na umówioną wizytę nie dotarliśmy bo mała się rozchorowała,
              na kolejną złapała zapalenie dróg moczowych i miała antybiotyk a lekarz nie chciał ryzykować znieczulenia w chorobie
              a przy trzecim podejściu to dopiero się działo....
              Mała zaczęła panikować, płakała, nie chciała się położyć do zabiegu i lekarz spokojnie wyjaśnił nam, że naprawdę możemy z tym poczekać. Kazał przyjść po wakacjach jak córka podrośnie i odważy się. w innym przypadku on nie podejmuje się wycinania jak ona ryczy bo może się ruszyć itp.

pieprzyk oczywiście obserwujemy, jest ciągle bez zmian i non stop przypominamy córce, że w końcu trzeba będzie go wyciąć. mam nadzieję, że uda to się załatwić jeszcze w tym roku, najlepiej przed wakacjami :)
              • gontcha Re: Czerniak a dzieci! 13.02.11, 23:29
                Ewusia,
                Mój Junior ma od urodzenia znamię, które z nim rośnie - nierównomierne, z 'satelitarną' kropką obok. Jest pod opieką onkologa, bo czerniaka miałam w czasie ciąży. Młody ma co roku kontrole u onkologa. Z wycinaniem się nie spieszymy - mój onkolog stwierdził, że spokojnie poczekać do skończenia 10-ciu lat (bo to dla dziecka mniejsze obciążenie psychiczne, a przed okresem dojrzewania). Mój syn teraz się dopytuje kiedy usuniemy jego znamię, a wcześniej miał opory aby je pokazać lekarzowi. Usuniemy niebawem, bo 10 latek mu już stuknęło...
                Przygotuj córkę i jak nie ma takiej potrzeby to się nie spiesz...
                Pozdrawiam
                • ewusia13 Re: Czerniak a dzieci! 19.02.11, 22:16
                  dziękuje za radę gontcha :)
                  • ewusia13 Re: Czerniak a dzieci! 23.08.11, 11:46
                    pieprzyk u córki już usunięty !
                    zabieg trwał dosłownie kilka minut, dostał znieczulenie miejscowe, które trochę ją szczypało a potem ciach ciach i po sprawie :)
                    za kilka dni powinien być wynik, trzymajcie kciuki!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka